OS X

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
OS X
The OS X Logo.svg
Fejlesztő Apple
Forráskód zárt
OS-család BSD
Programozási nyelv
Stabil verzió 10.11.4
(2016. március 21.)
Kernel Hibrid (XNU[1])
Felhasználói felület Aqua
Licenc Apple EULA (egyes részeknél pedig APSL)
Státusz aktuális
Weboldal OS X

Az OS X, korábban Mac OS X (angol kiejtés fonetikusan:/mæk əʊ es ten/)[2] az Apple 2001-ben megjelent és azóta folyamatosan továbbfejlesztett operációs rendszere, a korábbi, 1984-ben megjelent Mac OS tizedik (X.) főverziója. Szakítva a korábbi Mac OS-ek felépítésével, a tízes rendszert Unix alapokra helyezték és a forráskód nagy részét a Darwin Project keretein belül nyílttá tették. A klasszikus rendszerek alá írt programokat csak a Classic nevű emulátorban képes futtatni.

Történet[szerkesztés]

A Mac OS X története 1985-ben kezdődött, mikor Steve Jobs-ot eltávolították az Apple éléről. Ekkor alapította meg Jobs a NeXT Computer nevű cégét, amelynek NeXTSTEP – később OpenStep – operációs rendszere a későbbi OS X alapjává vált. Jobs NeXT-es évei alatt az Apple is próbálkozott új operációs rendszer fejlesztésével, de a tervezetek sorban hamvába haltak, a várva várt Copland-ből sosem lett végleges kiadás, bár elemei beszivárogtak a Mac OS 8-ba.

A Windows 10 év után egyre inkább felzárkózott, leginkább a védett memória és modern multitasking terén, melyek hiányoztak a Mac OS-ből. A cég ezért operációs rendszer keresésbe fogott. A BeOS és a Windows NT kizárása után, 1996-ban az Apple végül 400 millió dollárért megvásárolta a NeXT Computert. Ezzel a lépéssel az Apple-höz került az objektumorientált, Unix alapú OpenStep, valamint vezető fejlesztője, Avie Tevanian. Ezzel egyidőben visszatért a céghez az alapító, Steve Jobs is, aki néhány hónappal később visszavette a cég irányítását. A Mac OS X fejlesztését az OpenStep, Mac OS 9 és BSD alapjain kezdték el a Rhapsody projekt keretein belül. E fejlesztés végállomása a Mac OS X 10.0 2001-es nyilvános kiadása lett.

Verziók[szerkesztés]

A rendszer főbb változatai hagyományosan nagymacskákról kapták (kód)nevüket, melyek a 10.2-es verzió óta hivatalos névként is szolgálnak, a dobozon és marketing-ben is szerepelnek, a 10.9-es verziótól kaliforniai nevezetes helyek vették át a ragadozók helyét. Minden Mac OS X rendszernek van Server kiadása is, amely munkacsoport-kezelési lehetőséggel, hálózati és adminisztratív szolgáltatásokkal bővíti az asztali kiadást. A Server kiadás drágább, de legfrissebb verziója jár minden kiszolgálóhoz.

Mac OS X 10.0 Cheetah[szerkesztés]

2001. március 24-én jelent meg.

Mac OS X 10.1 Puma[szerkesztés]

2001. szeptember 25-én jelent meg.

Mac OS X 10.2 Jaguar[szerkesztés]

2002. augusztus 24-én jelent meg.

Mac OS X 10.3 Panther[szerkesztés]

2003. október 24-én jelent meg.

Mac OS X 10.4 Tiger[szerkesztés]

2005. április 29-én jelent meg.

Mac OS X 10.5 Leopard[szerkesztés]

2007. október 26-án jelent meg. A Leopard a Tigerhez hasonlóan támogatja mind a PowerPC, mind az Intel alapú Macintosh gépeket.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard[szerkesztés]

2009. augusztus 28-án jelent meg. A korábbi kiadásokkal ellentétben itt már nem támogatott a PowerPC architektúra. (Csak a Rosettával lehet használni a PowerPC-s alkalmazásokat.)

Mac OS X 10.7 Lion[szerkesztés]

2011. július 20-án jelent meg. Több, az iOS-ből származó alkalmazást integráltak bele, mint pl. a telepített alkalmazások gyors és kényelmes megjelenítését biztosító Launchpad-et. A Lionnak már nem lett része a Rosetta, ezzel megszűnt a PowerPC-s alkalmazások futtatásának lehetősége az új OS X-en. Módosították a grafikus felhasználói felületet. Újdonság volt az automatikusan eltűnő scroll bar, amely csak használat közben jelenik meg, valamint a Mission Control megjelenése, mely a korábbi Exposé, Spaces és Dashboard alkalmazásokat egyesítette.

OS X 10.8 Mountain Lion[szerkesztés]

Az OS X 9. verziója, melyet az Apple 2012. február 16-án jelentett be a honlapján mint az OS X 10.7 Lion utóda.[3] 2012. július 25-étől tölthető le az App Store-ból 15,99 euróért. Az Apple a korábbi verzióknál használt Mac OS X elnevezés helyett a Mountain Lion esetében már következetesen az OS X nevet használja.[4] Több új funkciót vett át az iOS 5-ből. Támogatja a Game center-t és az iMessage szolgáltatást. Az iCal-ból az emlékeztetők és tennivalók listáját kezelő funkció egy önálló alkalmazásba, a Reminderbe került át, míg magát az iCal-t átnevezték Calendar-ra. Az új verzió támogatja az iWork dokumentumok iCloudban történő tárolását. Az iCloud egyúttal teljesen leváltotta a korábbi MobileMe szolgáltatást. Újdonság a szintén az iOS 5-ből származó Értesítési Központ (Notification Center).

A Mountain Lion több kínai nyelvi lehetőséggel is bővült. A Safari böngészőben keresőmotorként beállítható a kínai Baidu, valamint támogatja a QQ azonnali üzenetküldőt.

A megjelenést követő egy hónapon belül megjelent hozzá az első, 10.8.1 verziószámot viselő hibajavítás. Ez az iMessage, a Migration Assistant, a Safari böngésző, a Microsoft Exchange Server, valamint a Mail levelező kliens alkalmazásokkal kapcsolatos hibákat javított, valamint a laptopok esetében javítottak az akkumulátorhasználat optimalizálásán.

OS X 10.9 Mavericks[szerkesztés]

Az OS X Mountain Lion utóda, 2013. június 10-én jelentették be. 2013. október 20-tól ingyenesen elérhető és frissíthető az App Store-ból. Újdonság benne a korábban csak az iOS-ben elérhető Maps és az iBooks alkalmazások. Megújul a Safari, a Calendar, a Notifications és a Finder is. Utóbbi újdonsága a teljes képernyős mód és a fülek használata. A Calendar kinézete teljesen más lett, új funkciókat kapott, például az időjárással és a Maps-el is összekapcsolták. Az iBooks-ban megjegyzéseket lehet fűzni egyes szövegrészletekhez.[5] Javítottak az iCloud integráción. Az Apple szakított az Mac OS X kezdeteitől alkalmazott névadási gyakorlattal és a nagymacskák helyett az új operációs rendszereket a továbbiakban kaliforniai helyekről fogja elnevezni. Így a 10.9-es OS X-t a Mavericks nevű népszerű kaliforniai szörfös partszakaszról nevezték el.[6]

OS X 10.10 Yosemite[szerkesztés]

Az OS X legújabb fő kiadása, melyet 2014. június 2-án, a Apple Worldwide Developers Conference-n jelentettek be és 2014. október 16-án jelent meg.[7] Tovább javították az Apple más szolgáltatásaival és platformajival, pl. az iClouddal és az iOS-el az integrációt. Módosították a felhasználói felületet, ennek részeként több áttetsző elem jelent meg, újak az ikonok, valamint a rendszer alapértelmezett betűtípusát a korábbi Lucida Grande-ról Helvetica Neue-ra változtatták.

OS X 10.11 El Capitan[szerkesztés]

Az OS X Yosemite utóda az OS X 10.11 El Capitan, melyet 2015.június 8-án, az Apple Worldwide Developers Conference-n jelentettek be és 2015. szeptember 30-tól elérhető.

Felhasználói élmény[szerkesztés]

Már az első bekapcsoláskor feltűnik, hogy az OS X felülete eltér a Windows alatt megszokottól. Alapértelmezetten a képernyő alján megtaláljuk a dokkot, ami érdekes keveréke a már futó és az épp nem futó, de gyakran használt alkalmazásoknak. A képernyő tetejét pedig a fix menüsor foglalja el, amin az épp fókuszban levő alkalmazás beállításait láthatjuk. Vannak továbbá menüsorban futó alkalmazások is – ilyen a képernyőképen látható csevegőprogram buborékja vagy konfabulator fogaskerekei is –, továbbá egyes programok visszajelző funkcióját is meg lehet itt jeleníteni (óra, hálózat, cpu terhelés stb.). Itt kap helyet a Tiger rendszerben bemutatott Spotlight kereső kezelőfelülete is.

A Unix-szerű rendszereknél megszokott módon a felhasználó számára egy felhasználói könyvtárat, a Home-ot, ahol teljes jogkörrel rendelkezik, hasonló jogokat élvez a felhasználó az általa létrehozott könyvtárakban is. Ezzel szemben a rendszerkönyvtárakhoz adminisztrátori jogosultság szükséges.

Feltűnő különbség továbbá, hogy a legtöbb alkalmazás egy .app fájlnak látszik, aminek bár megtekinthetjük tartalmát, a mindennapi használatban erre nincs szükségünk. Ez az Application bundle szerkezet az OS X egyik elődjéből a NeXTSTEP operációs rendszerből származik, ahonnan a rendszer a Mach mikrokernelt is örökölte. Ennek köszönhetően keveset kell válogatnunk az Applications könyvtárban, ha futtatható fájlt akarunk találni, hiszen minden .app-ot el tudunk indítani egy dupla kattintással.

Fontosabb tulajdonságok[szerkesztés]

  • Quartz és Quartz Extreme ablakkezelő rendszer, PDF alapú megjelenítés
  • OpenGL
  • 256×256 pixel méretig skálázható 32 bites színmélységű ikonok (10.5 Leopard óta 512×512 pixel a legnagyobb valós ikonméret)
  • Unicode alapú karakterkezelés
  • Egyszerűen állítható a rendszer nyelve (2005. augusztustól letölthető magyar lokalizációval)
  • Beépített monitorkalibrációs eszközök (grafikai és nyomdai felhasználás támogatása)
  • Gyors ablakváltás, asztal elérés az Exposé-val (10.3 Panther óta)
  • SpotLight keresőtechnika rendszerbe integrálása (10.4 Tiger óta)
  • Dashboard segítségével apró kiegészítő szerkentyűk (widgetek) futtatása az asztalon (10.4 Tiger óta)
  • Apache-, FTP-szerver-integráció

Hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz OS X témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]