macOS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(OS X szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


macOS
MacOS wordmark (2017).svg
Mac OS X Leopard Install Disc in a Mac Pro (2485906184).jpg
Fejlesztő Apple
Forráskód zárt
OS-család BSD
Programozási nyelv
Stabil verzió11.4
(2021. május 24.)
Kernel Hibrid (XNU[1])
Felhasználói felület Aqua
Licenc Apple EULA (egyes részeknél pedig APSL)
Státusz aktuális
Weboldal https://www.apple.com/hu/macos/

A macOS, 2016-ig OS X, korábban, 2012-ig Mac OS X (angol kiejtés fonetikusan:/mæk əʊ es ten/)[2] az Apple 2001-ben megjelent és azóta folyamatosan továbbfejlesztett operációs rendszere, a korábbi, 1984-ben megjelent Mac OS tizedik (X.) főverziója. Szakítva a korábbi Mac OS-ek felépítésével, a tízes rendszert Unix alapokra helyezték és a forráskód nagy részét a Darwin Project keretein belül nyílttá tették.

Történet[szerkesztés]

Az operációs rendszer története 1985-ben kezdődött, mikor Steve Jobs-ot eltávolították az Apple éléről. Ekkor alapította meg Jobs a NeXT Computer nevű cégét, amelynek NeXTSTEP – később OpenStep – operációs rendszere a későbbi OS X alapjává vált. Jobs NeXT-es évei alatt az Apple is próbálkozott új operációs rendszer fejlesztésével, de a tervezetek sorban hamvába haltak, a várva várt Copland-ből sosem lett végleges kiadás, bár elemei beszivárogtak a Mac OS 8-ba.

A Windows tíz év után egyre inkább felzárkózott, leginkább a védett memória és modern multitasking terén, melyek hiányoztak a Mac OS-ből. A cég ezért operációs rendszer keresésbe fogott. A BeOS és a Windows NT kizárása után, 1996-ban az Apple végül 400 millió dollárért megvásárolta a NeXT Computert. Ezzel a lépéssel az Apple-höz került az objektumorientált, Unix alapú OpenStep, valamint vezető fejlesztője, Avie Tevanian. Ezzel egyidőben visszatért a céghez az alapító, Steve Jobs is, aki néhány hónappal később visszavette a cég irányítását. A Mac OS X fejlesztését az OpenStep, Mac OS 9 és BSD alapjain kezdték el a Rhapsody projekt keretein belül. E fejlesztés végállomása a Mac OS X 10.0 2001-es nyilvános kiadása lett.

Verziók[szerkesztés]

A rendszer főbb változatai hagyományosan nagymacskákról kapták (kód)nevüket, melyek a 10.2-es verzió óta hivatalos névként is szolgálnak, a dobozon és marketing-ben is szerepelnek, a 10.9-es verziótól kaliforniai nevezetes helyek vették át a ragadozók helyét. Minden macOS rendszernek van Server kiadása is,[3] amely munkacsoport-kezelési lehetőséggel, hálózati és adminisztratív szolgáltatásokkal bővíti az asztali kiadást. A Server kiadás drágább (6990 Ft), de legfrissebb verziója jár minden kiszolgálóhoz.

macOS verzió Verzió kódneve Megjelenés dátuma Leírás
Apple Rhapsody Rhapsody 1997. augusztus 31. Az első Mac OS X béta hivatalos elnevezése, ezt kommunikálták a sajtóanyagokban is. A név a késői Mac OS verziók kódnevéhez hasonlóan zenei fogalom. A NeXTSTEP-en alapul, sok funkciót azonban a klasszikus Mac OS-ből vett át.
Mac OS X Public Beta Kodiak[4] 2000. szeptember 13. A Mac OS X első nyilvános bétája, a Rhapsody-tól eltérően bárki telepíthette. Itt jelent meg a végleges verzióban is használt felület, az Aqua. Elsősorban felhasználói visszajelzések gyűjtéséért készült.
Mac OS X 10.0 Cheetah 2001. március 24. A Mac OS X első stabil verziója.
Mac OS X 10.1 Puma 2001. szeptember 25.[5] A Mac OS X második stabil verziója.
Mac OS X 10.2 Jaguar 2002. augusztus 24. A Mac OS X harmadik stabil verziója.
Mac OS X 10.3 Panther 2003. október 24. A Mac OS X negyedik stabil verziója.
Mac OS X 10.4 Tiger 2005. április 29. Az első Mac OS X, ami már x86 alapokon is képes futni (köszönhetően annak, hogy az Apple lecserélte a PowerPC processzorokat az Intel gyártmányaira), ám a korábbi gépek támogatása sem szűnt meg.
Mac OS X 10.5 Leopard 2007. október 26. A Leopard a Tigerhez hasonlóan támogatja mind a PowerPC, mind az Intel alapú Macintosh gépeket, ám utóbbi processzorcsaládot már 64 bites módban is. Emellett itt jelent meg a Boot Camp, amely az Intel CPU-ival rendelkező gépekre megkönnyítette a Windows telepítését.[6]
Mac OS X 10.6 Snow Leopard 2009. augusztus 28. A korábbi kiadásokkal ellentétben itt már nem támogatott a PowerPC architektúra. (Csak a Rosetta nevű emulátorral lehet használni a PowerPC-s alkalmazásokat.)
Mac OS X 10.7 Lion 2011. július 20. Több, az iOS-ből származó alkalmazást integráltak bele, mint pl. a telepített alkalmazások gyors és kényelmes megjelenítését biztosító Launchpad-et. A verzió immár nem támogat 32 bites rendszereket. Többek között emiatt a Lionnak már nem lett része a Rosetta, ezzel megszűnt a PowerPC-s alkalmazások futtatásának lehetősége az új OS X-en. Módosították a grafikus felhasználói felületet. Újdonság volt az automatikusan eltűnő scroll bar, amely csak használat közben jelenik meg, valamint a Mission Control megjelenése, mely a korábbi Exposé, Spaces és Dashboard alkalmazásokat egyesítette.
OS X 10.8 Mountain Lion[7] 2012. július 25. Az OS X 9. verziója, melyet az Apple 2012. február 16-án jelentett be a honlapján mint az OS X 10.7 Lion utóda.[8] 2012. július 25-étől tölthető le az App Store-ból 15,99 euróért. Az Apple a korábbi verzióknál használt Mac OS X elnevezés helyett a Mountain Lion esetében már következetesen az OS X nevet használja.[9] Több új funkciót vett át az iOS 5-ből. Támogatja a Game center-t és az iMessage szolgáltatást. Az iCal-ból az emlékeztetők és tennivalók listáját kezelő funkció egy önálló alkalmazásba, a Reminderbe került át, míg magát az iCal-t átnevezték Calendar-ra. Az új verzió támogatja az iWork dokumentumok iCloudban történő tárolását. Az iCloud egyúttal teljesen leváltotta a korábbi MobileMe szolgáltatást. Újdonság a szintén az iOS 5-ből származó Értesítési Központ (Notification Center).

A Mountain Lion több kínai nyelvi lehetőséggel is bővült. A Safari böngészőben keresőmotorként beállítható a kínai Baidu, valamint támogatja a QQ azonnali üzenetküldőt.

A megjelenést követő egy hónapon belül megjelent hozzá az első, 10.8.1 verziószámot viselő hibajavítás. Ez az iMessage, a Migration Assistant, a Safari böngésző, a Microsoft Exchange Server, valamint a Mail levelező kliens alkalmazásokkal kapcsolatos hibákat javított, valamint a laptopok esetében javítottak az akkumulátorhasználat optimalizálásán.

OS X 10.9 Mavericks 2013. október 20. Az OS X Mountain Lion utóda, 2013. június 10-én jelentették be. 2013. október 20-tól ingyenesen elérhető és frissíthető az App Store-ból. Újdonság benne a korábban csak az iOS-ben elérhető Maps és az iBooks alkalmazások. Megújul a Safari, a Calendar, a Notifications és a Finder is. Utóbbi újdonsága a teljes képernyős mód és a fülek használata. A Calendar kinézete teljesen más lett, új funkciókat kapott, például az időjárással és a Maps-el is összekapcsolták. Az iBooks-ban megjegyzéseket lehet fűzni egyes szövegrészletekhez.[10] Javítottak az iCloud integráción. Az Apple szakított az Mac OS X kezdeteitől alkalmazott névadási gyakorlattal és a nagymacskák helyett az új operációs rendszereket a továbbiakban kaliforniai helyekről fogja elnevezni. Így a 10.9-es OS X-t a Mavericks nevű népszerű kaliforniai szörfös partszakaszról nevezték el.[11]
OS X 10.10 Yosemite 2014. október 16. 2014. június 2-án, a Apple Worldwide Developers Conference-n jelentettek be és 2014. október 16-án jelent meg.[12] Nevét a híres nemzeti parkról kapta. Tovább javították az Apple más szolgáltatásaival és platformajival, pl. az iClouddal és az iOS-el az integrációt. Módosították a felhasználói felületet, ennek részeként több áttetsző elem jelent meg, újak az ikonok, valamint a rendszer alapértelmezett betűtípusát a korábbi Lucida Grande-ról Helvetica Neue-ra változtatták.
OS X 10.11 El Capitan 2015. szeptember 30. 2015. szeptember 30-tól elérhető. Újdonságai közé tartozik az osztott képernyő, a Mission Control, a megújult Spotlight kereső, és itt debütált Mac gépekre a Jegyzetek alkalmazás is. Itt változtatták meg a betűtípust Helveltica Neue-ról San Francisco-ra.
macOS 10.12 Sierra 2016. szeptember 20. 2016 szeptemberétől érhető el. Ennél a verziónál az Apple szakított az egy évtizeden át használt (Mac) OS X elnevezéssel és az iOS, tvOS, watchOS rendszerek közé integrálva már a macOS nevet használja. Újdonság, hogy a Siri személyi asszisztenst már az asztali gépekre is átemelik, illetve az Apple Watch-unkkal is ki lehet nyitni a Mac gépünket, és az Apple Pay is itt mutatkozott be.
macOS 10.13 High Sierra 2017. szeptember 25. 2017 szeptemberében lett elérhető. Olyan újításokat tartalmaz, mint például az APFS (Apple File System) fájrendszer, HEVC tömörítés és a VR támogatottság.
macOS 10.14 Mojave 2018. szeptember 24. 2018. június 4-én mutatták be a fejlesztői verziót. A legszembetűnőbb újítása a Sötét Mód, amely az egész felületet sötétté alakítja, illetve hozzátartozik egy napszak-érzékeny (ún. Dinamikus) háttér. A rendszerrel együtt jött a Paklik nevű funkció, amellyel az Íróasztalon egy csoportosítást lehet alkalmazni a fájlokra, hogy egy kupacban legyenek.

Újdonságnak számít még az is, hogy az iOS-ben megismert Apple News, Hangjegyzetek, illetve a Részvények nevű alkalmazások megjelentek a rendszerben. Az adatvédelemre is nagy hangsúlyt fektettek a fejlesztők, mert már szabályozni lehet azt, hogy a programok milyen adatokat gyűjthetnek rólunk.

macOS

10.15

Catalina 2019.

október

7.

A macOS Catalina búcsút int a 32 bites alkalmazásoknak, megszünteti az iTunes-t, és 3 alkalmazássá válik szét: Zene, Podcastok, és TV. Az iPad-es alkalmazásokat mostantól könnyedén át lehet rakni a Macre, a Fotók alkalmazásnak megújult a Fotók füle, az Emlékeztetők teljes körűen megújultak.

Újdonság az is, hogy a Mac kijelzőjét ki lehet vetíteni az iPad-re, illetve a Képernyőidő is elérkezik a Mac-hez, illetve a Lokátor is bemutatkozik, mellyel a barátunkat, és az eszközeinket könnyen meg tudjuk keresni, akár offline is. A Hangvezérlés segítségével akár a hangunkkal is tudjuk vezérelni a Mac-et (akár magyarul is).

macOS 11 Big Sur 2020. november 12. A macOS Big Sur beköszöntével a fő verziószám először változik meg a macOS történelmében, ezúttal már nem a 10-es, hanem a macOS 11-es verziócsaládba tartozik. A Big Sur már nem csak az Intel processzorokat, hanem az ARM processzorokat is támogatja, pontosabban az Apple Silicon processzorokat. Teljesen új grafikus felületet kapott a rendszer: új ikonok, alkalmazáskinézetek, stb. A Safari ezúttal is nagy frissítést kapott, beleértve néhány jelentős sebességjavítást. Az Apple szerint a böngésző akár 50%-kal gyorsabban képes megnyitni a gyakran látogatott oldalakat, mint a Chrome. A vezérlőközpont a mobil verzióból áthozott néhány funkciót: a fényerő állítását és a sötét mód be/kikapcsolását. Az Üzenetek alkalmazás megújult, most már az iOS-ben megszokott effektek is megjelennek a Macen.
macOS 12 Monterey 2021. június 7. - Első fejlesztői béta A macOS Monterey hasznos újdonságokkal pótolja a Big Sur hiányosságait. Megjelenik a Universal Control, mely segítségével a Mac számítógépünkről akár több közelünkben lévő iPad-et vagy iMac-et tudunk irányítani. A Parancsok alkalmazás és az AirPlay először jelenik meg macOS-en, illetve a Safari ismét hatalmas frissítést kapott, beköszöntenek az oldalcsoportok, és a MacBook-okon elérhetővé válik az akkumulátor csökkentett üzemmódjának bekapcsolási lehetősége.

Felhasználói élmény[szerkesztés]

Már az első bekapcsoláskor feltűnik, hogy a macOS felülete eltér a Windows alatt megszokottól. Alapértelmezetten a képernyő alján megtaláljuk a dokkot, ami érdekes keveréke a már futó és az épp nem futó, de gyakran használt alkalmazásoknak. A képernyő tetejét pedig a fix menüsor foglalja el, amin az épp fókuszban levő alkalmazás beállításait láthatjuk. Vannak továbbá menüsorban futó alkalmazások is – ilyen a képernyőképen látható csevegőprogram buborékja vagy konfabulator fogaskerekei is –, továbbá egyes programok visszajelző funkcióját is meg lehet itt jeleníteni (óra, hálózat, cpu terhelés stb.). Itt kap helyet a Tiger rendszerben bemutatott Spotlight kereső kezelőfelülete is.

A Unix-szerű rendszereknél megszokott módon a felhasználó számára egy felhasználói könyvtárat biztosít, a Home-ot, ahol teljes jogkörrel rendelkezik, hasonló jogokat élvez a felhasználó az általa létrehozott könyvtárakban is. Ezzel szemben a rendszerkönyvtárakhoz adminisztrátori jogosultság szükséges.

Feltűnő különbség továbbá, hogy a legtöbb alkalmazás egy .app fájlnak látszik, aminek bár megtekinthetjük tartalmát, a mindennapi használatban erre nincs szükségünk. Ez az Application bundle szerkezet az macOS egyik elődjéből a NeXTSTEP operációs rendszerből származik, ahonnan a rendszer a Mach mikrokernelt is örökölte. Ennek köszönhetően keveset kell válogatnunk az Applications könyvtárban, ha futtatható fájlt akarunk találni, hiszen minden .app-ot el tudunk indítani egy dupla kattintással.

Fontosabb tulajdonságok[szerkesztés]

 • Quartz és Quartz Extreme ablakkezelő rendszer, PDF alapú megjelenítés
 • OpenGL
 • 256×256 pixel méretig skálázható 32 bites színmélységű ikonok (10.5 Leopard óta 512×512 pixel a legnagyobb valós ikonméret)
 • Unicode alapú karakterkezelés
 • Egyszerűen állítható a rendszer nyelve (2005. augusztustól letölthető magyar lokalizációval, a Lion 10.7 óta pedig az Apple maga is kínál magyar nyelvet a macOS-hez)
 • Beépített monitorkalibrációs eszközök (grafikai és nyomdai felhasználás támogatása)
 • Gyors ablakváltás, asztal elérés az Exposé-val (10.3 Panther óta)
 • Spotlight keresőtechnika rendszerbe integrálása (10.4 Tiger óta)
 • Siri virtuális asszisztens (10.12 Sierra óta)
 • Apache-, FTP-szerver-integráció

Lásd még[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szakasz részben vagy egészben a macOS című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Mac OS X
A Wikimédia Commons tartalmaz MacOS témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. XNU kernel. [2011. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 14.)
 2. What is an operating system (OS)?. Apple Inc, 2004. július 15. (Hozzáférés: 2006. december 20.) „The current version of Mac OS is Mac OS X (pronounced "Mac O-S ten").”
 3. macOS Server on the Mac App Store. (Hozzáférés: 2019. október 21.)
 4. Archivált másolat. [2016. június 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)
 5. http://www.apple.com/pr/library/2001/07/18Apple-Previews-Next-Version-of-Mac-OS-X.html
 6. Archivált másolat. [2017. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 19.)
 7. Archivált másolat. [2012. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)
 8. Apple Releases OS X Mountain Lion Developer Preview with Over 100 New Features, Apple Press Info
 9. Apple officially renames Mac OS X to OS X, drops the 'Mac', The Verge, 2012. február 16.
 10. Apple OS X Mavericks surfs into view, c|net, 2013. június 10.
 11. Apple Has A New, California-Based Naming Scheme For OS X, Starting With OS X Mavericks, TechCrunch, 2013. június 10.
 12. Mac OS X 10.10 Yosemite release date: Invites go out for 16 October launch event, Macworld