Ugrás a tartalomhoz

Aperture

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aperture
FejlesztőApple Inc.
Programozási nyelvObjective-C
Operációs rendszerOS X
KategóriaDigital photo organizer
Licenckereskedelmi, zárt forráskódú
Az Aperture weboldala

Az Aperture az Apple Inc. profiknak szánt fénykép-szerkesztő, -rendszerező és -megosztó alkalmazása volt. 2005[1]-ben mutatták be, 2015[2]-ben szűnt meg. Az Aperture felhasználóknak az Apple a kisebb tudású Photos alkalmazást ajánlja.

Története[szerkesztés]

Az Aperture-t az Apple Inc. fejlesztette ki, a program csak OS X operációs rendszer alatt fut. Bemutatására 2005-ben került sor, megvásárolni és letölteni a Macintoshon futó App Store[3]-ból lehet. Az alkalmazásba képeket olvashatunk be, szerkeszthetünk, retusálhatunk. A fényképek több rendező elv szerint csoportosíthatók. A képek megoszthatók a elektronikusan: honlapot generálva, e-mailhez csatolva, közösségi szájtokra (Flickr, Facebook) feltöltve vagy nyomtatott - egy kép, album, naptár, meghívó, kontakt - módon.

Az Aperture úgy nevezett non-destructive szerkesztő, azaz az eredeti, alkalmazásba bevitt kép mindig elővehető, a módosítások eltüntethetők. A profi fotósoknak szánt alkalmazás része az arc-felismerés, a GPS alapú helyszín azonosítás. Az alkalmazás írja és olvassa a képek metaadat-ait.

2014. június 27-én az Apple bejelentette, hogy nem folytatja az Aperture fejlesztését, ehelyett az új fényképkezelő alkalmazására, a Photos-ra koncentrál.[4] A Photos - azonos néven, de eltérő képességekkel használható az iOS 8 operációs rendszert használó iPhone-okon és iPad-eken, illetve a Yosemite (Mac OS X 10.10) és újabb operációs rendszerű Macintoshokon. A Photos alkalmazással kívánja az Apple megoldani az eszközei közötti képszinkronizáció jelenlegi gondjait, a Photos erősen támaszkodik az Apple iCloud felhő-szolgáltatására.

Videók az Aperture használatáról[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Heid, Jim: Macworld Aperture 1.0.1 Review. Macworld.com, 2005. december 26. [2011. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 15.)
  2. Tyler, Lee: iPhoto & Aperture Pulled From Mac App Store. ubergizmo.com, 2015. április 12. (Hozzáférés: 2015. április 20.)
  3. Aperture in the Mac App Store. Itunes.apple.com. (Hozzáférés: 2011. február 15.)
  4. Apple To Cease Development Of Aperture And Transition Users To Photos For OS X, 2014. június 27. (Hozzáférés: 2014. június 27.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]