Adobe Photoshop Lightroom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Adobe Photoshop Lightroom
Adobe Photoshop Lightroom CC logo.svg

Fejlesztő Adobe Systems
Legfrissebb stabil kiadás
 • 6.6.1 (stabil verzió, 2016. július 25.)[1]
 • CC 2018 / 8.0 (stabil verzió, 2018. október 15.)[2]
 • 1.0 (stabil verzió, 2007. február 19.)[3]
 • classic 2020 / 9.4 (stabil verzió, 2020. augusztus 18.)[4]
 • Lightroom Classic 2020 / 10.1 (stabil verzió, 2020. december 8.)[5]
 • 6.0 (stabil verzió, 2022. október 31.)[6]
Programozási nyelv
Operációs rendszer Windows, OS X
Platform
Kategória Digitális eszközkezelés, digitális képfeldolgozás
Licenc Trialware
Az Adobe Photoshop Lightroom weboldala

Az Adobe Photoshop Lightroom egy fotósoknak készült szoftver, mellyel nyilvántarthatjuk, visszakereshetjük és rendszerezhetjük fényképeinket, másrészt a legtöbb utómunkát rendkívül gyorsan el tudjuk végezni. Az Adobe Systems fejleszti, melynek leghíresebb képszerkesztő programja a Photoshop.

A Lightroom egyik nagy előnye a szerkesztés mellett a rendszerezésben rejlik. Több ezer képhez rendelhetünk különböző metaadatokat, amivel megkönnyítjük egyes képek keresését, emellett pedig a hasonló tulajdonságú képeinket is csoportosíthatjuk.

Története[szerkesztés]

Az Adobe 2007-ben jelent meg a kifejezetten fotósoknak szánt programjával, melyet folyamatosan fejleszt. 2012-ben jelent meg a 4.0-s verziója.

Library[szerkesztés]

A Lightroom ezen része az úgymond rendező vagy rendszerező felület. Számos beállítást alkalmazhatunk aszerint, hogy képeinket csoportosítani, másolni, megszűrni akarjuk-e. Az import gombra kattintva és kiválasztva az elérési utat, máris megjelennek a kiválasztott képek. Fontos megemlíteni, hogy a program a JPG és a RAW formátum mellett a DNG képeket is kezeli. Jó fotóinkat a szortírozás után kollekciókba is rendezhetjük, melyeket aztán téma szerint el is menthetünk. Az import gomb mellett található export lehetőséggel menthetjük el szerkesztett képeinket.

Develop[szerkesztés]

A Develop fül megnyitásával, hozzá is láthatunk képeink szerkesztéséhez. Ez a menü 3 fő részt foglal magába: bal oldali rész, mellyel nyomom követhetünk minden változtatást, előre elmentett effekteket tudunk beállítani (presets) és indexképen láthatjuk a várt eredményt. A középső részen a képet láthatjuk, alatta pedig sorban a többi kiválasztott képünket. A jobb oldali rész a szerkesztésről szól. Legelső egysége a hisztogram, mellyel a megfelelő exponálást lehet mérni. Alatta állíthatjuk be a képkivágást, a korrekciókat, a retusálást és a vörös szem eltüntetést. Ezután számos apró beállítási mód következik. Csúszkák segítségével manuálisan állíthatunk a képen, hogy a tökéletes eredményt kapjuk. A több száz beállítással könnyen személyre szabhatjuk képünket. Sőt a presets alkalmazásával, ugyanazon módosítást egy gombnyomásra több képen is alkalmazhatjuk. A Lightroom tartalmaz egy minimális videó feldolgozási részegységet, melyet komolyabb videó vágási feladatoknál nem igazán tudunk hasznosítani, de könnyen feldobhatjuk családi videóink kinézetét.

Print/web[szerkesztés]

A Lightroom alkalmas a fényképek megosztására, bemutatására. Készíthetők vele indexképek, megadhatsz minden nyomtatási beállítást mely professzionális megjelenést kölcsönöz nyomtatott képeidnek, persze a modern világ informatikai rendszereire is könnyen átvarázsolhatjuk őket. Arra is lehetőségünk van, hogy portfóliónkat minden előzetes programozási ismeret nélkül weboldalunkra helyezzük, a beépített webhely modullal. Fényképeinket egyszerűen publikálhatjuk a flickr képmegosztó oldalra, e-mail-en küldhetjük tovább vagy akár fotókönyvet is készíthetünk belőlük.

Források[szerkesztés]

 1. Lightroom CC 2015.6.1 now available (angol nyelven)
 2. https://theblog.adobe.com/max-lightroom-releases/
 3. https://blogs.adobe.com/jnack/2007/02/lightroom_is_here.html
 4. https://www.lightroomqueen.com/whats-new-in-lightroom-classic-9-4-cloud-3-4/
 5. https://www.lightroomqueen.com/whats-new-in-lightroom-classic-10-1/
 6. Keep Lightroom up to date, 2022. október 31.