GarageBand

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
GarageBand
Fejlesztő Apple Inc.
Legfrissebb stabil
kiadás
6.0
(2010. október 20.)
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Operációs rendszer Mac OS X
Kategória zeneszerkesztő
A GarageBand weboldala

A GarageBand az Apple Inc. iLife szoftver–csomagjának eleme, több–sávos zene–rögzítésre, –szerkesztésre és –vágásra alkalmas. Minden új Macintosh számítógépre előretelepített, ahogy az iLife csomag többi eleme (iPhoto, iMovie, iDVD és iWeb) is. A GarageBand professzionális változata a Logic Studio Pro, amely képes a GarageBandben mentett állomány megnyitására.

GarageBand szolgáltatások[szerkesztés]

Hang rögzítés[szerkesztés]

A GarageBand korszerű hangvágó stúdió, amely képes több–sávos hangrögzítésre. A beépített szűrőkkel már a rögzítésnél javítható, módosítható a felvétel. Az automatikus végfok szabályzás segít a felvételkor.

Virtuális szoftveres hangszerek[szerkesztés]

A Macintosh számítógéphez USB vagy MIDI billentyűzetet használva – esetleg a képernyőn megjelenítettet – rögzített dallamot több mint száz szoftveres hangszerként képes megszólaltatni. A programhoz öt bővítő csomagban – JamPack Remix Tools, Rhythm Section, Symphony Orchestra, World Music és Voices – kapható további virtuális hangszer.

MIDI[szerkesztés]

A program olvassa a MIDI állományt, amely akár kotta–nézetben is szerkeszthető. A MIDI állomány szerkesztési képesség azonban korlátozott, minden GarageBand frissítés csökkenti a hiányosságot.

Zongora– és gitáróra[szerkesztés]

A kilences GarageBand újdonságként mutatta be a zongora és gitár–leckéket. Ezek egy része ingyen letölthető a GarageBandet használva a netről, más részük fizetés ellenében vásárolható meg. Ez utóbbiakban ismert zenészek egy–egy slágerük lejátszását tanítják meg. A 11–es verzió már képes értékelni zongora– vagy gitár–játékunkat, százalékosan, hangjegy–pontosan mutat rá hibánkra. A leckéket HD mozival, ujj–tartást tanító animációval kíséri a GarageBand.

Történet[szerkesztés]

Az Apple 2002. júliusában felvásárolta a német Emagic nevű céget, amely Dr. Gerhard Lengeling vezetésével fejlesztette a Logic Audio nevű alkalmazást. Ebből lett az Apple–nél a GarageBand. A programot Steve Jobs 2004. január 6–án mutatta be. A GarageBand 2 2005 elején jelent meg, ekkor lett a program MIDI–barát. A hármas verzió, amely egy évvel később került forgalomba, több száz hangminta mellett „jingle”–ket kínált, ezek pár másodperces zenék, hangeffektek. A négyes GarageBandet az iLife 08 részeként mutatták be. (Az Apple az iLife csomag és az ezt alkotó programok sorszámozását nem egyesítette, a felhasználók jellemzően az iLife verzió–számot használják az egyes alkalmazások beazonosítására.) A 2009–ben megjelent GarageBand újdonsága volt a zongora– és gitár–lecke.


Külső hivatkozások[szerkesztés]