iLife

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
iLife
Fejlesztő Apple Inc.
Legfrissebb stabil
kiadás
iLife '11
(2010. október 20.)
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Operációs rendszer OS X
Állapot Aktív
Kategória médiacsomag
Licenc zárt
Az iLife weboldala

Az iLife az Apple Inc. OS X alatt futó programcsomagja, amivel digitális tartalmak (mint például zenék, videók, fényképek) készíthetők, szerkeszthetők és rendezhetők. Az iLife '06 hat szoftverből állt: iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand és iWeb. Az iLife-ot ingyen adják minden Apple-től vásárolt Macintosh-hoz.

2010. október 20-án mutatták be az iLife '11-et, amelyet változatlanul öt program alkot: iPhoto, iMovie, iWeb, iDVD és GarageBand. Az iLife minden új Macintosh számítógépen előre telepítve megtalálható (a gép árának része a program legfrissebb változata). A '11-es csomagban az iPhoto, az iMovie és a GarageBand frissült, az iWeb maradt a 09-ben megismert, az iDVD pedig a 08-ban megismert szoftver.

Részei[szerkesztés]

iTunes[szerkesztés]

Az iTunes médialejátszó-szoftver együttműködik az iPod lejátszókkal, az iPhone telefonnal, az AppleTV-vel és az iPad eszközzel. Alkalmas az Apple iStore szolgáltatásának igénybevételére. A program eredeti célja a zenék számítógépes tárolása, rendszerezése volt, az iPod megjelenése óta ez a feladat a külső eszközökkel való kommunikációval bővült. Már nem része az iLife alkalmazás-csomagnak, létezik Windows alatt futtatható változata. Ingyen letölthető az Apple oldaláról.

iPhoto[szerkesztés]

Az iPhoto fényképszerkesztő és -rendszerező program, ami lehetővé teszi a felhasználók számára a digitális fényképek tárolását, böngészését, megosztását és retusálását. Az iPhoto segítségével fényképalbumok készíthetőek, amelyet az interneten közzé lehet tenni, vagy CD-re ki lehet írni. diavetítéseket lehet létrehozni számítógépes prezentációkhoz, naptárakat illetve üdvözlőlapokat előállítani a fotókból. Az iPhoto képes a legtöbb digitális kamerából a fényképeket importálni illesztőprogram használata nélkül. A kilences verzióban arcfelismerő- és GPS-feldolgozó képességgel bővült a program tudása. A tizenegyes verziótól elérhető a teljes képernyős szerkesztés (ahogy az iOS alapú iPadnél), erősebb lett a Facebook integráció.

iMovie[szerkesztés]

Az Apple az iLife '08 csomagban teljesen újraírt iMovie verziót mutatott be, még a program ikonját is lecserélték, egyedül a neve maradt meg (első bemutatásánál iMovie, majd a következő meghatározó verzió iMovie HD névre hallgatott). A program leginkább házi-videók megvágására, 10-15 perces filmek elkészítésére alkalmas. A filmhez zenét és hangeffekteket (program része) adhatunk, fényképeket használhatunk fel, feliratozhatunk és áttűnéseket is alkalmazhatunk. Utazási videó készítését térkép-animációval támogatja az iMovie. A program a kész mozit képes feltölteni a YouTube-ra, Vimeo-ra, CNN iReporterre, Facebook-ra és a MobileMe-re.

iDVD[szerkesztés]

Az iDVD a DVD szabványnak megfelelő méretű és minőségű műsoros-, menüválasztós DVD előállításra használható. Az Apple a programot a '08-as változat óta nem fejleszti.

iWeb[szerkesztés]

Az iWeb saját célú honlapok létrehozására alkalmas, használatához nincs szükség html, css, javascript vagy php tudásra. A kész weblap nem csak az Apple MobileMe tárhelyére tölthető fel. A weblapba beilleszthető külső html-kód, Google térkép, RSS-hírszál és YouTube videó. Az Apple a programot a '09-es változat óta nem fejleszti.

GarageBand[szerkesztés]

A Macintosh erejétől függő számú hangsávval dolgozó zeneszerkesztő és -vágó alkalmazás. Számtalan hangmintát tartalmaz az alkalmazás.

Története[szerkesztés]

  • iLife, 2003. január 3., bemutatva a Macworld Conference & Expo-n
  • iLife '04, 2004. január 6., bemutatva a Macworld Conference & Expo-n
  • iLife '05, in 2005. január 11., bemutatva a Macworld Conference & Expo-n
  • iLife '06, 2006. január 10., bemutatva a Macworld Conference & Expo-n
  • iLife '08, 2007. augusztus 7.
  • iLife '09, 2009. január 6.
  • iLife '11, 2010. október 20.

Lásd még[szerkesztés]

  • iWork – iWork, irodai programcsomag
  • iCloud – internetes szolgáltatás, ami közvetlenül elérhető az iLife néhány szoftveréből (korábban .Mac néven)

Külső hivatkozások[szerkesztés]