iLife

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
iLife
FejlesztőApple Inc.
Legfrissebb stabil kiadásiLife '11
(2010. október 20.)
Operációs rendszerOS X
ÁllapotAktív
Kategóriamédiacsomag
Licenczárt
Az iLife weboldala

Az iLife az Apple Inc. macOS alatt futó programcsomagja, amivel digitális tartalmak (mint például zenék, videók, fényképek) készíthetők, szerkeszthetők és rendezhetők. Az iLife '06 hat szoftverből állt: iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand és iWeb. Az iLife-ot ingyen adják minden Apple-től vásárolt Macintosh-hoz.

2010. október 20-án mutatták be az iLife '11-et, amelyet változatlanul öt program alkot: iPhoto, iMovie, iWeb, iDVD és GarageBand. Az iLife minden új Macintosh számítógépen előre telepítve megtalálható (a gép árának része a program legfrissebb változata). A '11-es csomagban az iPhoto, az iMovie és a GarageBand frissült, az iWeb maradt a 09-ben megismert, az iDVD pedig a 08-ban megismert szoftver.

Részei[szerkesztés]

iTunes[szerkesztés]

Az iTunes médialejátszó-szoftver együttműködik az iPod lejátszókkal, az iPhone telefonnal, az AppleTV-vel és az iPad eszközzel. Alkalmas az Apple iStore szolgáltatásának igénybevételére. A program eredeti célja a zenék számítógépes tárolása, rendszerezése volt, az iPod megjelenése óta ez a feladat a külső eszközökkel való kommunikációval bővült. Már nem része az iLife alkalmazás-csomagnak, létezik Windows alatt futtatható változata. Ingyen letölthető az Apple oldaláról.

iPhoto[szerkesztés]

Az iPhoto fényképszerkesztő és -rendszerező program, ami lehetővé teszi a felhasználók számára a digitális fényképek tárolását, böngészését, megosztását és retusálását. Az iPhoto segítségével fényképalbumok készíthetőek, amelyet az interneten közzé lehet tenni, vagy CD-re ki lehet írni. diavetítéseket lehet létrehozni számítógépes prezentációkhoz, naptárakat illetve üdvözlőlapokat előállítani a fotókból. Az iPhoto képes a legtöbb digitális kamerából a fényképeket importálni illesztőprogram használata nélkül. A kilences verzióban arcfelismerő- és GPS-feldolgozó képességgel bővült a program tudása. A tizenegyes verziótól elérhető a teljes képernyős szerkesztés (ahogy az iOS alapú iPadnél), erősebb lett a Facebook integráció.

iMovie[szerkesztés]

Az Apple az iLife '08 csomagban teljesen újraírt iMovie verziót mutatott be, még a program ikonját is lecserélték, egyedül a neve maradt meg (első bemutatásánál iMovie, majd a következő meghatározó verzió iMovie HD névre hallgatott). A program leginkább házi-videók megvágására, 10-15 perces filmek elkészítésére alkalmas. A filmhez zenét és hangeffekteket (program része) adhatunk, fényképeket használhatunk fel, feliratozhatunk és áttűnéseket is alkalmazhatunk. Utazási videó készítését térkép-animációval támogatja az iMovie. A program a kész mozit képes feltölteni a YouTube-ra, Vimeo-ra, CNN iReporterre, Facebook-ra és a MobileMe-re.

iDVD[szerkesztés]

Az iDVD a DVD szabványnak megfelelő méretű és minőségű műsoros-, menüválasztós DVD előállításra használható. Az Apple a programot a '08-as változat óta nem fejleszti.

iWeb[szerkesztés]

Az iWeb saját célú honlapok létrehozására alkalmas, használatához nincs szükség html, css, javascript vagy php tudásra. A kész weblap nem csak az Apple MobileMe tárhelyére tölthető fel. A weblapba beilleszthető külső html-kód, Google térkép, RSS-hírszál és YouTube videó. Az Apple a programot a '09-es változat óta nem fejleszti.

GarageBand[szerkesztés]

A Macintosh erejétől függő számú hangsávval dolgozó zeneszerkesztő és -vágó alkalmazás. Számtalan hangmintát tartalmaz az alkalmazás.

Története[szerkesztés]

  • iLife, 2003. január 3., bemutatva a Macworld Conference & Expo-n
  • iLife '04, 2004. január 6., bemutatva a Macworld Conference & Expo-n
  • iLife '05, in 2005. január 11., bemutatva a Macworld Conference & Expo-n
  • iLife '06, 2006. január 10., bemutatva a Macworld Conference & Expo-n
  • iLife '08, 2007. augusztus 7.
  • iLife '09, 2009. január 6.
  • iLife '11, 2010. október 20.

Lásd még[szerkesztés]

  • iWork – iWork, irodai programcsomag
  • iCloud – internetes szolgáltatás, ami közvetlenül elérhető az iLife néhány szoftveréből (korábban .Mac néven)

Külső hivatkozások[szerkesztés]