Ugrás a tartalomhoz

iMovie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
iMovie

FejlesztőApple Inc.
Első kiadás1999. 10. 05.
Legfrissebb stabil kiadás
(10.3.5)
Operációs rendszer
Platform
Elérhetőmagyar (és minden macOS támogatott nyelv)
Kategóriavideo editing software
Licenckereskedelmi licenc
Az iMovie weboldala

Az iMovie az Apple eszközön – számítógép, iPad és iPhone – futó videó–vágó, –szerkesztő szoftver. Az iMovie 2003. januárjától az Apple iLife alkalmazás-csomagjának tagja volt.[1][2] Használatával az otthoni, nem professzionális videó-szerkesztés, -vágás végezhető el. A program első verziója 1999-ben jelent meg. az Apple a '08-as (2008-ban) verzió kibocsátásakor oly mértékben átírta a programot, hogy annak mindössze a neve maradt meg, még az ikonját is lecserélte.[3] A '08-as iMovie megosztotta a felhasználókat, sokan hiányoltak olyan funkciókat, amelyet a korábbi változat ismert.[4] A '09-es verzió megjelenésével az Apple visszaírt jó néhány elveszett funkciót.[5] A '11-es verzióban egyszerűbbé vált a hangszerkesztés, tucatnyi egykattintásos filmeffekt vált alkalmazhatóvá, új sablonokkal mozi-előzetes (trailer), hír- és sport-műsor készíthető.[6] A 2020-as években az Apple előbb fejlesztette az iOS alatt futó iMovie verziót, a Maces csak követi ezt.[7] A két operációs rendszeren futó verziók tudása néha eltér. A két verzió néhány tekintetben nem kompatibilis egymással.

A legújabb iMovie (10.x) macOS alatt[szerkesztés]

Az iMovie 10.0-t 2013. október 22-én mutatta be az Apple. Az iMovie-t ismét újraírták. A kész filmet több közösségi platformra lehetett feltölteni a korábbiakhoz képest, az iOS-es verzióban már létező filmelőzetes témák érkeztek a macOS változatba. Egyszerűbbé lett a kép–a–képben készítés, kivágás, valósághűbb zöld maszkolás. Mivel ez a verzió nem volt kompatibilis az iMovie 9-cel létrehozott projektekkel, az iMovie 10-re való frissítéskor a korábbi munkaanyagok átkerültek egy mappába, onnan viszont felhasználhatók voltak.

Az iMovie 10.1 2015. október 13-án jelent meg. Támogatta a 4K-s videószerkesztést. A jelentős felhasználói felület átalakításának számos funkció is áldozatul esett. Az iMovie 10.1 későbbi frissítései javították a hibákat és fokozatosan – az Apple-re jellemző módon újdonságként – visszakerültek az elveszett funkciók.

A 2020. november 12-én megjelent iMovie 10.2 natívan kompatibilis lett az Apple M1 processzoros Macintosh számítógépekkel.[8][9][10]

Az iMovie 10.3 és újabb frissítései Cinematic Mode, Magic Movie és Storyboard támogatását hoztak, és javították a teljesítményt. A 10.3-as és újabb verziókhoz macOS 11 Big Sur szükséges.

iMovie iOS alatt[szerkesztés]

A 2010-es Apple Fejlesztői Konferencián (WWDC) Steve Jobs bejelentette, hogy az iMovie elérhető lesz iOS-en, a Maces verzióhoz hasonló tudással.[11] Az első iPhone-verzió 2010. június 23-án jelent meg, és csak az egyidejűleg kiadott iPhone 4-gyel.[12] Az iPades verzió 2011. március 11-én jelent meg, az iPad 2 bemutatkozása napján.[13] Az iMovie 4K felbontást támogatást kapott a 2.2-es verzióban.

A 2022 áprilisában megjelent iMovie 3 bemutatták az előre elkészített sablonokat (Storyboards[14]), amelyek leegyszerűsítik a filmkészítési folyamatot. Elérhető lett a Magic Movie funkció, amely a kiválasztott klipekből egy kattintásra készít videót, feliratokat és átmeneteket adva hozzájuk.[15]

Mit tud az iMovie?[szerkesztés]

 • Az iMovie képes bedigitalizálni a Macintoshoz csatlakoztatott videokamerák felvételeit, az ismertebb kamerák esetében ehhez nem szükséges külön szoftver letöltése vagy telepítése. A bedigitalizált videók eseményekbe szervezhetők, adott részletek megjelölhetők kedvencként, kulcsszavazhatók. Az iMovie automatikusan eléri és szerkesztésre felkínálja az iPhoto-ban, az Aperture-ben vagy a Photo Boothban tárolt videókat is.
 • Az iMovie-ban látható filmek felületén mozgatva az egeret (skimming) belenézhetünk a filmbe.
 • Az iMovie-val felváltva több film szerkeszthető. Egy film addig szerkeszthető, amíg a hozzá tartozó project állományt nem töröljük.
 • Rázkódás-mentesítés.
 • A szerkesztés során lehetséges a videók sorrendjének szabad megválasztása, a videók képkocka pontos megvágása.
 • A videó effektezhető, de csak az iMovie '11 által kínált megoldások választhatók (a '08 előtti verziókhoz léteztek külső effekt-bővítmények is).
 • A videó sebesség állítható 12,5%-800% között, megfordítható a lejátszás iránya (a hangé is).
 • Az iTunes (GarageBand, Logic Pro) zenék-, az iMovie és iLife hangeffektusok felhasználása. Az iMovie egy filmsávot és több hangsávot képes kezelni - a "sávok" megjelenése erősen eltér az általános filmvágásra jellemző sávtól.
 • Az iPhoto (Aperture, Photo Booth) képek videóvá alakíthatók, átméretezhetők, Ken Burns effektezhetők.
 • Feliratozásra csak az iMovie '11 által kínált megoldások választhatók (a '08 előtti verziókhoz léteztek külső feliratozás-bővítmények is).
 • Videók közti áttűnésre csak az iMovie '11 által kínált megoldások választhatók (a '08 előtti verziókhoz léteztek külső áttűnés-bővítmények is).
 • Indulási és végpont megadásával az iMovie térképanimáció-videót készít, amely effektezhető, módosítható.
 • Kép-a-képben effekt.
 • Greenbox, bluebox. (Zöld vagy kék háttérű felvétel esetén a zöld/kék hátteret az iMovie "elfelejti", ott másik videó képe látható.)
 • Videó és hang szétválasztása.
 • A kész film feltölthető a YouTube-ra, Vimeo-ra, Facebook-ra, CNN iReporter-be és a MobileMe-re, kimenthető önálló állományként (a QuickTime tudásának megfelelően), továbbvihető Final Cut Pro szerkesztéshez.
 • A kész film az iTunes használatával tölthető át iPodra, iPhone-ra, AppleTV-re vagy iPadre.
 • A film-stílusokat lefedő 15 sablon használatával mozi-előzetest (trailer) készíthetünk. Az előzetes forgatókönyv feliratai magyaríthatók, a klipek sorrendje, hossza nem szerkeszthető.
 • A mozi-előzetes készítését (is) segíti a People Finder, amely a bedigitalizált klipet kielemezve megjelöli a különböző kamera-beállításokat (félközeli, totál ...), és a képen szereplő emberek számát (egy, kettő, pár, sok, tömeg ...). A mozi-előzetes készítésénél az iMovie adott beállításnak vagy szereplő-számnak megfelelő klipet igényel.
 • Sport-tudósítás és híradó sablon használatával professzionális megjelenésű műsor készíthető.
 • A klipek hang-szerkesztése a '11-es verzióban vált lehetővé. Klip részlet hangereje is módosítható, ahogy az összes olyan elemé, amely hangot tartalmaz.

iMovie iOS alatt[szerkesztés]

Az Apple iOS-t futtató eszközön - iPad, iPhone-ok (4-es verziótól) és iPod touch - elérhető az iMovie iOS-re optimalizált verziója. Ez a verzió kevesebbet tud, mint az OS X alatt futó iMovie. A két iMovie csak korlátozottan képes adatcserére, jellemzően az iOS eszközzel felvett szerkeszthető tovább a Maces iMovie-val. Az iPhone 5s és iPhone 5c bemutatását követően az iMovie iOS verziója ingyen letölthető az új készülékekre (iOS7 alá).[16]

Videók az iMovie '11 használatáról[szerkesztés]

Videók az iPades iMovie-ról[szerkesztés]

Verziók[szerkesztés]

Verzió Bejelentés dátuma Megjelenés módja Operációs rendszer Egyéb
iMovie 1999. október 5. Az iMac DV gépen, később ingyen letölthető Mac OS 8.6 és OS 9
iMovie 2 2000. július 9. FireWire-ös Macekkel, majd külön megvásárolható, végül a Mac OS X mellett kerül a gépre. Mac OS 9 és OS X
iMovie 3 2003. január 7. Minden új Macre felkerül, az iLife részeként megvásárolható, utóbb ingyen letölthető Mac OS X Az iLife csomag része
iMovie 4 2004. január 6. Minden új Macre felkerül, az iLife '04 részeként megvásárolható Mac OS X Az iLife '04 csomag része
iMovie HD 5 2005. január 6. Minden új Macre felkerül, az iLife '05 részeként megvásárolható Mac OS X Az iLife '05 csomag része
iMovie HD 6 2005. január 10. Minden új Macre felkerül, az iLife '06 részeként megvásárolható, az iLife '08 tulajdonosok ingyen letölthették Mac OS X 10.3-10.6 Az iLife '06 csomag része
iMovie '08 2007. augusztus 7. Minden új Macre felkerül, az iLife '08 részeként megvásárolható Mac OS X 10.4-10.5 Az iLife '08 csomag része. Teljesen átírt verzió.
iMovie '09 2009. január 27. Minden új Macre felkerül, az iLife '09 részeként megvásárolható Mac OS X 10.5-10.6 Az iLife '09 csomag része
iMovie for iPhone 2010. június 24. Az Apple App Store-ból megvásárolható iOS 4
iMovie '11 2010. október 20. Minden új Macre felkerül, az iLife '11 részeként megvásárolható Mac OS X 10.5-10.6 Az iLife '11 csomag része
iMovie '11 2013. október 22. Minden új Macre felkerül macOS 11

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Az iLife csomag bejelentése. A Maces életérzést támogató alkalmazások: iPhoto digitális fényképkezelést, iMovie videovágást, iDVD multimédiás DVD készítést támogató alkalmazás mellett a digitális zenekezelés eszköze, az iTunes 3.Apple Introduces iLife (angol nyelven). apple.com, 2003. január 7. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
 2. almalap.hu: (H)iLife - digitális életközpont. Almalap, 2003. 01. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
 3. Apple Introduces iLife 08 (angol nyelven). apple.com, 2007. augusztus 7. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
 4. almalap.hu: iMovie '08 - teljesen újraírva. Almalap, 2007. 11. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
 5. Apple Introduces iLife 09 (angol nyelven). apple.com, 2009. január 6. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
 6. Apple Introduces iLife 11 With Major Upgrades to iPhoto iMovie and GarageBand (angol nyelven). apple.com, 2010. október 20. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
 7. Az Apple a mai napon bemutatta az iMovie új verzióját. A Storyboards segítségével a törekvő tartalomkészítők és filmkészítők megtanulhatják szerkeszteni és fejleszteni videós történetmesélési készségeiket a közösségi oldalakon, kollégákkal vagy osztálytársakkal megosztott népszerű videókhoz előre elkészített sablonokkal – olyan videókkal, mint a barkácsolás, főzési útmutatók, termékismertetők, tudományos kísérletek...Apple introduces new version of imovie featuring storyboards and magic movie (angol nyelven). apple.com, 2022. április 12. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
 8. A szoftver az M1-re lett optimalizálva, futtatásához a macOS nem használt a háttérben semmilyen segédprogramot. Nem natív esetben, amikor a szoftvert nem optimalizálták az adott processzorhoz, processzor-családhoz, az egy korábbi processzorra lett optimalizálva, egy segédprogramra van szüksége, hogy fusson. Ekkor nem tudja az új processzor tudását, erejét, képességét maradéktalanul kihasználni.
 9. Ferenczy Gábor: https://almalapmintblog.blogspot.com/2021/06/imovie-ujdonsagok-az-apple-csalodott.html. Almalapmintblog, 2021. június 21. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
 10. Ferenczy Gábor: Mac, iMovie, új Filterek. Almalapmintblog, 2020. augusztus 27. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
 11. Serenity Caldwell: Coming attraction: iMovie comes to the iPhone (angol nyelven). Macworld, 2010. július 10.
 12. iMovie for iPhone 4 Released into App Store (angol nyelven). MacRumors . (Hozzáférés: 2023. január 3.)
 13. iMovie for iOS going universal with new features (angol nyelven). Macworld . (Hozzáférés: 2023. január 3.)
 14. Ferenczy Gábor: iPad iMovie Storyboard. almalapmintblog, 2022. május 9. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
 15. Apple updates iMovie with support for 4K video, 3D Touch and more”, 2015. szeptember 16. (Hozzáférés: 2018. november 7.) 
 16. Apple Announces iPhone 5s, 11. bekezdés

További információk[szerkesztés]