iMovie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
iMovie
IMovie Icon iOS.jpg

Fejlesztő Apple Inc.
Legfrissebb stabil
kiadás
10.2.2 (stabil verzió, 2020. december 14.)[1]
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Operációs rendszer OS X, iOS, Mac OS
Platform
Kategória Video editing software
Licenc kereskedelmi
Az iMovie weboldala

Az iMovie az Apple iLife alkalmazás-csomagjának tagja. Használatával az otthoni, nem professzionális videó-szerkesztés, -vágás végezhető el. A program első verziója 1999-ben jelent meg, az Apple a '08-as verzió kibocsátásakor oly mértékben átírta a programot, hogy annak mindössze a neve maradt meg, még az ikonját is lecserélte. A '08-as iMovie megosztotta a felhasználókat, sokan hiányoltak olyan funkciókat, amelyet a korábbi változat ismert. A '09-es verzió megjelenésével az Apple visszaírt jó néhány elveszett funkciót. A '11-es verzióban egyszerűbbé vált a hangszerkesztés, tucatnyi egykattintásos filmeffekt vált alkalmazhatóvá, új sablonokkal mozi-előzetes (trailer), hír- és sport-műsor készíthető.

Mit tud az iMovie?[szerkesztés]

 • Az iMovie képes bedigitalizálni a Macintoshoz csatlakoztatott videokamerák felvételeit, az ismertebb kamerák esetében ehhez nem szükséges külön szoftver letöltése vagy telepítése. A bedigitalizált videók eseményekbe szervezhetők, adott részletek megjelölhetők kedvencként, kulcsszavazhatók. Az iMovie automatikusan eléri és szerkesztésre felkínálja az iPhoto-ban, az Aperture-ben vagy a Photo Boothban tárolt videókat is.
 • Az iMovie-ban látható filmek felületén mozgatva az egeret (skimming) belenézhetünk a filmbe.
 • Az iMovie-val felváltva több film szerkeszthető. Egy film addig szerkeszthető, amíg a hozzá tartozó project állományt nem töröljük.
 • Rázkódás-mentesítés.
 • A szerkesztés során lehetséges a videók sorrendjének szabad megválasztása, a videók képkocka pontos megvágása.
 • A videó effektezhető, de csak az iMovie '11 által kínált megoldások választhatók (a '08 előtti verziókhoz léteztek külső effekt-bővítmények is).
 • A videó sebesség állítható 12,5%-800% között, megfordítható a lejátszás iránya (a hangé is).
 • Az iTunes (GarageBand, Logic Pro) zenék-, az iMovie és iLife hangeffektusok felhasználása. Az iMovie egy filmsávot és több hangsávot képes kezelni - a "sávok" megjelenése erősen eltér az általános filmvágásra jellemző sávtól.
 • Az iPhoto (Aperture, Photo Booth) képek videóvá alakíthatók, átméretezhetők, Ken Burns effektezhetők.
 • Feliratozásra csak az iMovie '11 által kínált megoldások választhatók (a '08 előtti verziókhoz léteztek külső feliratozás-bővítmények is).
 • Videók közti áttűnésre csak az iMovie '11 által kínált megoldások választhatók (a '08 előtti verziókhoz léteztek külső áttűnés-bővítmények is).
 • Indulási és végpont megadásával az iMovie térképanimáció-videót készít, amely effektezhető, módosítható.
 • Kép-a-képben effekt.
 • Greenbox, bluebox. (Zöld vagy kék háttérű felvétel esetén a zöld/kék hátteret az iMovie "elfelejti", ott másik videó képe látható.)
 • Videó és hang szétválasztása.
 • A kész film feltölthető a YouTube-ra, Vimeo-ra, Facebook-ra, CNN iReporter-be és a MobileMe-re, kimenthető önálló állományként (a QuickTime tudásának megfelelően), továbbvihető Final Cut Pro szerkesztéshez.
 • A kész film az iTunes használatával tölthető át iPodra, iPhone-ra, AppleTV-re vagy iPadre.
 • A film-stílusokat lefedő 15 sablon használatával mozi-előzetest (trailer) készíthetünk. Az előzetes forgatókönyv feliratai magyaríthatók, a klipek sorrendje, hossza nem szerkeszthető.
 • A mozi-előzetes készítését (is) segíti a People Finder, amely a bedigitalizált klipet kielemezve megjelöli a különböző kamera-beállításokat (félközeli, totál ...), és a képen szereplő emberek számát (egy, kettő, pár, sok, tömeg ...). A mozi-előzetes készítésénél az iMovie adott beállításnak vagy szereplő-számnak megfelelő klipet igényel.
 • Sport-tudósítás és híradó sablon használatával professzionális megjelenésű műsor készíthető.
 • A klipek hang-szerkesztése a '11-es verzióban vált lehetővé. Klip részlet hangereje is módosítható, ahogy az összes olyan elemé, amely hangot tartalmaz.

iMovie iOS alatt[szerkesztés]

Az Apple iOS-t futtató eszközön - iPad, iPhone-ok (4-es verziótól) és iPod touch - elérhető az iMovie iOS-re optimalizált verziója. Ez a verzió kevesebbet tud, mint az OS X alatt futó iMovie. A két iMovie csak korlátozottan képes adatcserére, jellemzően az iOS eszközzel felvett szerkeszthető tovább a Maces iMovie-val. Az iPhone 5s és iPhone 5c bemutatását követően az iMovie iOS verziója ingyen letölthető az új készülékekre (iOS7 alá).[2]

Videók az iMovie '09 használatáról[szerkesztés]

Videók az iMovie '11 használatáról[szerkesztés]

Videók az iPades iMovie-ról[szerkesztés]

Verziók[szerkesztés]

Verzió Bejelentés dátuma Megjelenés módja Operációs rendszer Egyéb
iMovie 1999. október 5. Az iMac DV gépen, később ingyen letölthető Mac OS 8.6 és OS 9
iMovie 2 2000. július 9. FireWire-ös Macekkel, majd külön megvásárolható, végül a Mac OS X mellett kerül a gépre. Mac OS 9 és OS X
iMovie 3 2003. január 7. Minden új Macre felkerül, az iLife részeként megvásárolható, utóbb ingyen letölthető Mac OS X Az iLife csomag része
iMovie 4 2004. január 6. Minden új Macre felkerül, az iLife '04 részeként megvásárolható Mac OS X Az iLife '04 csomag része
iMovie HD 5 2005. január 6. Minden új Macre felkerül, az iLife '05 részeként megvásárolható Mac OS X Az iLife '05 csomag része
iMovie HD 6 2005. január 10. Minden új Macre felkerül, az iLife '06 részeként megvásárolható, az iLife '08 tulajdonosok ingyen letölthették Mac OS X 10.3-10.6 Az iLife '06 csomag része
iMovie '08 2007. augusztus 7. Minden új Macre felkerül, az iLife '08 részeként megvásárolható Mac OS X 10.4-10.5 Az iLife '08 csomag része. Teljesen átírt verzió.
iMovie '09 2009. január 27. Minden új Macre felkerül, az iLife '09 részeként megvásárolható Mac OS X 10.5-10.6 Az iLife '09 csomag része
iMovie for iPhone 2010. június 24. Az Apple App Store-ból megvásárolható iOS 4
iMovie '11 2010. október 20. Minden új Macre felkerül, az iLife '11 részeként megvásárolható Mac OS X 10.5-10.6 Az iLife '11 csomag része

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]