Numbers

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Numbers
Fejlesztő Apple Inc.
Legfrissebb stabil
kiadás
2.3
(2012. december 4.)
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Operációs rendszer Mac OS X
Kategória Táblázatkezelő
Licenc zárt
A Numbers weboldala

A Numbers az Apple Inc. otthonra, kis irodákba szánt programcsomagjának, az iWork-nek a táblázatkezelő alkotóeleme (a Keynote prezentáció-készítő és a Pages szövegszerkesztő/kiadványkészítő a másik két szoftver a csomagban). A Numbers 1.0-t 2007. augusztus hetedikén mutatta be[1][2][3] az Apple.

A Macintoshon futó legfrissebb verzió a 2., ezt 2009. január hatodikán mutatta be[4] az Apple. Újdonság az iWork.com (béta)[5] net-szolgáltatás.

A Numbers egy változata a 2010. január 27-én bejelentett iPaden is fut.

A Numbers a Macen is futó Microsoft Excel vetélytársa, az Apple vezetője, Steve Jobs szerint a Number az Excel tudásának arra az 5 százalékára van kihegyezve, amelynél többet az Excel használók 95 százaléka soha nem használ. Amíg az Excel táblázatokban gondolkodik, addig a Numbers papírlapban, amelyre szabadon helyezhetünk el táblázatokat, grafikonokat, fényképeket, szövegeket, síkidomokat.

A YouTube-on magyar felirattal a következő Maces Numbers 09 oktató videók találhatók:

  • Numbers alapok: összefoglaló[6]
  • Táblázatstílus[7]
  • Számábrázolás[8]
  • Egyszerű képletek beillesztése[9]
  • Kategóriák[10]
  • Feltételes cella formázás[11]
  • Grafikonkészítés[12]
  • Nyomtatás[13]
  • Numbers és Excel[14]

Numbers iOS eszközön és a neten[szerkesztés]

2010. január 27-e óta a Numbers letölthető iOS eszközre is, iPhone-ra, iPod touch-ra és iPad re. Fontos, hogy a Maces és az iOS verzió több ponton eltér egymástól. Számos Macen elérhető funkció - szűrés, kategorizálás, képszerkesztés... - nem érhető el az iOS verzión. Akad pár iOS megoldás, amely másként jelenik meg Macen megnyitva. Az iPhone 5s és iPhone 5c bemutatását követően a Numbers iOS verziója ingyen letölthető az új készülékekre (iOS7 alá).[15]

2013. június 14-én jelentette be[16] az Apple, hogy a Numbers (a Pageshez és a Keynote-hoz hasonlóan) elérhető lesz a vállalat netes tárhely- és webszolgáltató felhőjéből is, az iCloud-ból. A netes alkalmazás futtatásához nincs szükség Macre, sem az Apple Safari böngészőjére. A netes szolgáltatás béta verziója 2013. augusztusától érhető el.

2013. október 22-én az Apple bejelentette, hogy a Numbers - a többi iWork és iLife alkalmazáshoz hasonlóan - ingyen letölthető az Apple OS és iOS eszközeire.[17]

Az iOS és webes változat tudása jellemzően kevesebb, kis részben eltér a Macintoshon futó Numbers-étől.


Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]