Numbers

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Numbers

FejlesztőApple Inc.
Legfrissebb stabil kiadás6.0
(2019. március 28.)
Operációs rendszerMac OS X
PlatformiOS
KategóriaTáblázatkezelő
Licenczárt
A Numbers weboldala

A Numbers az Apple iWork programcsomagjának egyik – táblázatkezelő – eleme. Futtatásához Macintosh számítógépen Mac OS X operációs rendszer, iPad-en vagy iPhone-on (illetve iPod touch-on) iOS operációs rendszer szükséges. A Numbers netes változata elérhető bármilyen platformról böngésző használatával is, ekkor használathoz Apple ID szükséges.

A Macintosh számítógépen futó Numbers 1.0-t 2007. augusztus hetedikén mutatta be[1][2], mint az iWork csomag (Pages, Keynote, Numbers) új alkalmazását.

Az iOS eszközök közül elsőként az újonnan bemutatott iPadre érkezett meg a Numbers 2010. január 7-én[3], ekkortól lehetett a Numbers dokumentumot menteni az Apple felhőjébe, az iCloud tárhelyre is menteni. 2011. május 31-én a Numberst iPhone-on és iPod touchon[4] tette elérhetővé az Apple.

2016-ban a Numbers elérhető lett netes alkalmazásként,[5] futtatásához csak egy böngésző és Apple ID szükséges. Az iCloudon tárolt Numbers dokumentum egyidejű szerkesztésre megosztható más felhasználóval.

Fontos megjegyezni, hogy a Maces, iOS-es és a netes verzió képességei eltértek egymástól. A különbségek folyamatosan csökkennek.

A Numbers a Macen is futó Microsoft Excel vetélytársa, az Apple egykori vezetője, Steve Jobs szerint a Numbers az Excel tudásának arra az öt százalékára van kihegyezve, amelynél többet az Excel használók 95 százaléka soha nem használ. Amíg az Excel táblázatokban gondolkodik, addig a Numbers papírlapban, amelyre szabadon helyezhetünk el táblázatokat, grafikonokat, fényképeket, szövegeket, síkidomokat.

Numbers iOS eszközön és a neten[szerkesztés]

2010. január 27-e óta a Numbers letölthető iOS eszközre is, iPhone-ra, iPod touch-ra és iPad re. Fontos, hogy a Maces és az iOS verzió több ponton eltér egymástól. Számos Macen elérhető funkció – szűrés, kategorizálás, képszerkesztés... – nem érhető el az iOS verzión. Akad pár iOS megoldás, amely másként jelenik meg Macen megnyitva. Az iPhone 5s és iPhone 5c bemutatását követően a Numbers iOS verziója ingyen letölthető az új készülékekre (iOS7 alá).[6]

2013. június 14-én jelentette be[7] az Apple, hogy a Numbers (a Pageshez és a Keynote-hoz hasonlóan) elérhető lesz a vállalat netes tárhely- és webszolgáltató felhőjéből is, az iCloud-ból. A netes alkalmazás futtatásához nincs szükség Macre, sem az Apple Safari böngészőjére. A netes szolgáltatás béta verziója 2013. augusztusától érhető el.

2013. október 22-én az Apple bejelentette, hogy a Numbers – a többi iWork és iLife alkalmazáshoz hasonlóan – ingyen letölthető az Apple OS és iOS eszközeire.[8]

Az Apple fejlesztés célja, hogy a Numbers Macintosh számítógépen, iOS eszközön – iPhone, iPad – és neten elérhető verziói azonos képességgel bírjanak. Így az Apple ID-t használó felhasználó bármikor, bárhol hozzáfér az Apple felhőjében, az iCloudban tárolt Numbers fájljaihoz és képes azokat szerkeszteni. Ezzel párhuzamosan az iCloudban tárolt dokumentumok egyidőben több felhasználó által szerkeszthetővé, kommentezhetővé váltak, így a Google Docs vagy a Microsoft Office dokumentumok webes szerkesztési és megosztási lehetőségével versenyeznek.

Az iOS és webes változat tudása jellemzően kevesebb, kis részben eltér a Macintoshon futó Numbers-étől.

A 2019. március 28-án az Apple bemutatta a szoftver 6.0 verzióját.[9]

Magyar nyelvű Numbers 09 oktató videók[szerkesztés]

Az aktuális Numbers jelentősen eltér az itt bemutatottól.

  • Numbers alapok: összefoglaló[10]
  • Táblázatstílus[11]
  • Számábrázolás[12]
  • Egyszerű képletek beillesztése[13]
  • Kategóriák[14]
  • Feltételes cella formázás[15]
  • Grafikonkészítés[16]
  • Nyomtatás[17]
  • Numbers és Excel[18]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Apple Introduces iWork 08 (angol nyelven). apple.com, 2007. augusztus 7. (Hozzáférés: 2023. március 31.)
  2. Ferenczy Gábor: iMac - iLife - iWork. Almalap, 2007. nyár. (Hozzáférés: 2023. március 31.)
  3. Az iPad bemutatása. Az iPad bemutatására számítani lehetett, gyakorlatilag az iPhone megjelenése óta folyt a találgatás a mikorról és a névről (iSlate, iTablet). Az iPad tervezésének nagy lökést adott a FingerWorks cég 2005-ös felvásárlása. Az első iPad 9,7 inches, 1024x768 képpont felbontású, 680 gramm súlyú volt. Proceszora az Apple 1GHz-es A4 volt, 256MB állt a felhasználó rendelkezésére. Az iPadeknek mindig volt csak wifis és wifi-mobil verziója. Apple Launches iPad (angol nyelven). apple.com, 2010. január 27. (Hozzáférés: 2023. március 31.)
  4. Apple iWork Now Available For iPhone iPod touch Users (angol nyelven). apple.com, 2011. május 31. (Hozzáférés: 2023. március 31.)
  5. macOS Sierra Now Available as a Free Update. (Hozzáférés: 2016. november 20.)
  6. Apple Announces iPhone 5s, 11. bekezdés
  7. Apple WWDC 2013
  8. Apple Introduces Next Generation iWork and iLife Apps for OS X and iOS
  9. Mac Numbers 6.0 újdonságai
  10. Numbers alapok: összefoglaló
  11. Táblázatstílus
  12. Számábrázolás
  13. Egyszerű képletek beillesztése
  14. Kategóriák
  15. Feltételes cella formázás
  16. Grafikonkészítés
  17. Nyomtatás
  18. Numbers és Excel

További információk[szerkesztés]