PowerBook G4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A PowerBook G4 notebook számítógépeket az Apple Computer gyártotta, forgalmazta és értékesítette 2001 és 2006 között, a PowerBook számítógép-sorozat részeként. A PowerBook G4 az AIM (Apple/IBM/Motorola) fejlesztési szövetség által tervezett RISC-alapú PowerPC G4 processzoron fut, amit eredetileg a Motorola, utóbb a Motorolából kivált Freescale fejlesztette és gyártotta. A PowerBook G4 generáció két rész sorozatra bontódott. Az első sorozat – 2001–2003 – jellemzője az áttetsző fekete billentyűzet, 15 hüvelykes képernyő és a titán ház volt, ez utóbbi okán nem hivatalosan Titaniumnak hívják ezeket a PowerBook G4-es gépeket. A második sorozat – 2003–2006 – alumínium házú, alumínium színű billentyűzetű, 12–15–17 hüvelykes kijelzőjű volt, ezeket a PowerBookokat szokás Alumínium (G4 Alu) néven említeni.

A PowerBook G4 lett a PowerBook sorozat utolsó generációja, amelyet 2006 első felében az Intel-alapú MacBook Pro sorozat váltott fel. A macOS utolsó verziója, amely bármelyik PowerBook G4-en futott, a 2007-ben kiadott Mac OS X Leopard volt.

Titanium[szerkesztés]

PowerBook G4 – az 1GHz-es Titánium. A Titánium és Alu sorozat között a legkönnyebben észrevehető különbség a billentyűzet színe.
PowerBook G4. A hangszóró felett a bekapcsoló gomb.
PowerBook G4 billentyűzet bal oldala. Érdekesség: a szóköz melletti Command billentyűn még ott az Apple-logo. Aki ilyen billentyűzetet használt, az a másolást nem Command+C, hanem Alma+C-ként említette. Az Apple későbbi billentyűzetéről épp ezért tűnt el az Apple logó, brand rontó volt említett használata.

A első PowerBook G4-t 2001. január 9-én Steve Jobs a MacWorld Expo mutatta be. A PowerPC G4 processzor 400 vagy 500 MHz-en dolgozott, a gép egy egy hüvelyk (25,4 mm) magas titán borítású házba került. 18 mm-rel alacsonyabb volt elődjénél, a PowerBook G3-nál. A G4 volt az egyik első laptop, amely 3:2 arányú kijelző felbontást kínált. A billentyűzet alatt, a felhasználó felől tölthető optikai meghajtóval is rendelkezett. A titánium G4 1 GHz-es verziója volt az utolsó és leggyorsabb PowerBook, amelyen natívan futott a Mac OS 9.2.2.[1][2]

A PowerBook G4 eredeti dizájnját Jory Bell, Nick Merz[3] és Danny Delulis Apple hardvertervezők alakították ki. Az új gép élesen eltért az azt megelőző fekete műanyag, görbe vonalú PowerBook G3 modellektől. Az Apple logó irányát a számítógép fedelén úgy változtatták meg, hogy amikor a számítógépet használják, a logó a talpán álljon a kívülállók számára, – korábban a logó a lecsukott gépen a felhasználó felé állt helyesen, de a gépet kinyitva fejjel-lefelé pozícióba került. Az Apple ipari tervezőcsapata Jonathan Ive brit tervező vezetésével a minimalista esztétika köré tömörült – a titánium G4 formanyelve alapozta meg az alumínium PowerBook G4, a MacBook Pro, a Power Macintosh G5, a lapos képernyős iMac, az Xserve és a Mac mini.

A Macworld dicsérte a PowerBook súlyát, szélesebb képernyőjét és a Velocity Engine-t, de bírálta a merevlemez cseréjének nehézségét. Egy akkumulátorteszt során megállapította, hogy az Apple által állított öt órás akkumulátor-üzemidőt csak sötét képernyő és 300 MHz-re csökkentett processzor mellett lehet elérni, de a normál használat melletti, valamivel több mint három órás akkumulátor-élettartamot „nagyon tiszteletre méltónak” minősítette.[4][5] A PC World dicsérte a dizájnt, a képernyőt és a teljesítményt, de kritizálta a grafikát, a DVD sebességét, az akkumulátor élettartamát és az árát.[6]

Több minőségi gond volt a titán PowerBookokkal. A kijelző zsanérjai arról híresültek el, hogy normál használat közben eltörtek. A 667 MHz-es és 800 MHz-es PowerBook G4 DVI bemutatásakor[7] az Apple kissé megváltoztatta a csuklópánt kialakítását, hogy megerősítse azt. Ezen túlmenően a külső előlapon a festék elszíneződése, buborékosodása vagy lehámlása fordult elő, különösen azon a területen, ahol a tenyér pihent a görgetőpad használata közben, illetve a zsanérok hátulsó részén, ahol a festék gyakran lekopott a gép hátuljáról. Ezek a hibák az első PowerBook G4-esekre voltak jellemzők. A videokábelt a bal oldali zsanér körül vezették el, erős igénybevétel esetén a kábel meggyengült. Sok tulajdonos számolt be megjelenítési problémákról, például véletlenszerű vonalakról.[8]

Az első PowerBook G4-t 2001. októberében váltotta a PowerBook G4 (Gigabit Ethernet) – a gépnévhez tartozó zárójelben az Apple az adott gép legfontosabb újdonságát hangsúlyozta ki. Ezt követte 2002. áprilisában a már említett PowerBook G4 (DVI), amelyet novemberben váltotta le a PowerBook G4 (1 GHz/867 MHz)[9][10]. Ezzel véget is ért a Titánium gépek sora.

Alumínium[szerkesztés]

Powerbook G4 17" 1,67GHz. A Titánium és Alu sorozat között a legkönnyebben észrevehető különbség a billentyűzet színe.
Billentyűzet közelről.
12 inches PowerBook G4 (1,33 GHz). A kijelzőn az Apple fejlesztette és a gépre előre telepített Safari (webböngésző) alkalmazásban a francia Wikipédia nyitó oldala látható. A kép 2005-ben készült.

2003-ban az Apple bemutatta a PowerBook G4 új sorozatát 12[11] és 17 hüvelykes[12] képernyővel és alumínium házzal.[13] Az új notebookok nemcsak a PowerBook G4-t termékcsalád új dizájnját hoztak létre, hanem meghatározták az Apple hordozható gép tervezési szabályait is a következő öt évre, egészen 2008. januárjáig, amikor megjelent a MacBook Air, majd októberben a MacBook és a MacBook Pro. A 15" Titanium modell 2003. szeptember 16-ig volt elérhető, csak akkor váltotta fel az alumínium modell.[14] A 12"-es modell örvendetes visszatérést hozott az Apple subnotebook konfigurációjához, amely a PowerBook 2400 megszűnése óta feltűnően hiányzott a termékcsaládból. Míg a titán PowerBook G4-ek képesek voltak Mac OS 9 vagy Mac OS X operációs rendszerekkel is elindulni, az alumínium PowerBook G4-ek csak Mac OS X-t tudtak futtatni.

Az alumínium PowerBook G4-t Jonathan Ive, az Apple ipari formatervezésért felelős alelnöke vezette csapat alkotta meg, az Alumínium PowerBook jelentősen különbözött Titánium elődjétől. A legnyilvánvalóbb változás az volt, hogy titán helyett alumíniumot használtak a ház gyártásához. Az eredetileg fekete billentyűzetet a ház színéhez igazították. Ezenkívül az alumínium billentyűzet háttérvilágítást kapott az összes 17 hüvelykes és néhány 15 hüvelykes modellen. Így a PowerBook G4 volt az első billentyűzet belső háttér-világítású notebook. 2003-as debütáláskor a PowerBook G4 a piac egyik legkívánatosabb notebookja lett. Az Apple professzionális laptopjainak külső megjelenése továbbra is hasonló maradt az alumínium PowerBook G4-hez egészen addig, amíg az Apple 2008. október 14-én be nem jelentette az Unibody Macbook Pro-t.

A CNET munkatársa a 17 hüvelykes PowerBookot „notebookok rocksztárjának“ nevezte, dicsérve a dizájnt, a képernyőt, a mellékelt szoftvercsomagot (amely tartalmazta az iLife-ot, a QuickBooks-t[15], az OmniOutlinert[16] és az OmniGraffle-t[17]) és a háttér-világítású billentyűzetet, bár azt írta, hogy szükséges, hogy a szoba elég sötét legyen, és nincs lehetőség az érzékenység növelésére. A benchmarkok[18] során azt találta, hogy a 12, 15 és 17 hüvelykes modellek körülbelül ugyanolyan „elfogadható“ akkumulátor-élettartammal rendelkeznek, és a PowerBookok teljesítménye hasonló a 17 hüvelykes iMac asztali számítógépéhez.[19][20]

A magyar nyelven megjelent Almalap Macazin szerint a kis PowerBook jó néhány tulajdonságában hasonló az iBookhoz, kompakt, AirPort kapcsolatra alkalmas, a csatlakozók helye a bal oldalon van, és nem a gép hátán, de legfontosabb a G4-es processzor alapúsága. És ráadásnak ott van az AirPort Extreme hely és az integrált Bluetooth. Hiányzik a PC kártya helye, az L3 cache és a Gigabit Ethernet (10/100/1000 helyett csak 10/100).[21]

Némelyik 15"-es modellnél az alsó memóriahely meghibásodását tapasztalták – az elérhető 2 GB RAM helyett csak 1 GB volt használható –, a tipikus javítás az alaplap cseréje volt. Az Apple, szokása szerint a hibát ugyan nem ismerte el, de javítási programot indított. A 15" PowerBook másik javítási programja során a kijelző „fehér“ hibáját – a kijelző fehér lett, de a gép működött – korrigálták.

Az 1,5 GHz és 1,67 GHz-es PowerBookok[22] hajlamosak voltak váratlanul készenléti állapotba kerülni. Az elterjedt megnevezés a „Narkolepszia-szindróma“ volt, a jelenség oka a környezeti fény érzékelő és az érzékelő értékét kezelő utasításkészlet hibája volt, illetve a billentyűzet háttérvilágításával és alvó világítással kapcsolatos érzékelés. A billentyűzet háttérvilágítása beállítható volt automatikus bekapcsolásra is. Az 1,67 GHz-es modell kijelzőjének jellegzetes hibája volt, hogy egy képpont szélességű függőleges vonal jelent meg.

2005. május 20-án az Apple visszahívta a 12 hüvelykes iBook G4, valamint a 12 és 15 hüvelykes PowerBook G4 akkumulátorokat túlmelegedést és robbanást okozó rövidzárlat miatt. Az akkumulátorokat az LG Chemical gyártotta Tajvanon és Kínában.

A négy Titánium és tizenhét Alu PowerBook G4 számítógép pontos nevét és részletes technikai adatait a Technikai adatok táblázatban fejezet tartalmazza, az időrendet a PowerBook számítógépek időgrafikon mutatja.

Miért nem volt PowerBook G5?[szerkesztés]

Az Apple számos belső kísérletet végzett a PowerPC G5-tel[23] a vállalat következő, professzionális minőségű notebookjaihoz. A G5 azonban, amely a Power Macintosh G5-öt és az iMac G5-öt is hajtotta, túlságosan energiaigényesnek és hőigényesnek bizonyult ahhoz, hogy hordozható gépben használják. Több elemző véleménye szerint ez volt az egyik fő oka, hogy az Apple a PowerPC processzorok helyett Intel processzorokat kezdett el használni gépeiben.

2006. január 10-én az Apple bemutatta a 15"-es MacBook Pro-t, első Intel-alapú notebookját. A MacBook Pro 17"-es verzióját április 24-én tette a cég elérhetővé. Végül május 16-án a 12"-es PowerBook G4 és a iBook G4 gyártása megszűnt, helyükre a 13,3"-es MacBook került, ezzel véget ért PowerBook sorozat. A 12"-es hordozható gépet csak 2015-ben jelentette meg az Apple, ez volt a 12" MacBook.

Technikai adatok táblázatban[szerkesztés]

A táblázat nem tartalmazza az összes műszaki paramétert. Az egyes modelleknél a bemutatáskor érvényes adatokat soroljuk fel, a későbbi frissítéseket nem. Az adatok az Apple adatlapjáról származnak, a hiányzó adatok – egyes gépeknél a kivezetés időpontja, az összes kijelző adat, üzemóra adat... – a MacTracker alkalmazásból[24] valók. A táblázat időrendben sorolja fel a PowerBook G4 számítógépeket. A Kijelző oszlopnál látható sorba rendezés jelre (kétfejű nyíl) kattintva a kijelző méretei szerint mutatja a gépeket növekvő, majd csökkenő sorrendben. Ha mindkét nyíl látható, akkor az eredeti, időrendes sorrend látható. A gépek adatait tartalmazó sorok a kijelző mérete alapján színezettek.

Gép neve
kódneve
bemutatva
kivezetve
Méret
magasság
szélesség
mélység
súly
Processzor
processzor, órajel
L1 és L2 cache
Tárolás
merevlemez
optikai lemez
hajlékonylemez
Eredeti operációs rendszer Memória Kijelző
méret, felbontás
Graf. proc., memória, port
videó kimenet
Táp
akkumulátor[25]
becsült üzemidő
Csatlakozók, bővíthetőség
PowerBook G4 (15,2")
2001. Jan 9.
2001. Oct 16.
26 mm
341 mm
241 mm
2,4 kg
PPC7410
400 MHz
500 MHz
L2[26]: 1MB (2:1)
@400 MHz: 10GB
@500 MHz: 20GB
6x DVD-ROM* SuperDrive, ComboDrive, CD-ROM[27]
Mac OS 9.1 128MB (2x64MB)[28] PC100 SDRAM 15,2", matt TFT LCD
1152×768
8MB SDRAM
ATI Rage Mobility 128
AGP: 2x
VGA és S-Video
50W, 5 óra * 10/100 BASE-T
* modem 56k V.90
* két USB 1.1
* FireWire 400
* Type I vagy II* Type II[29]


* Audio ki mini-jack

PowerBook G4 (Gigabit Ethernet) (15,2")
2001. Oct 16.
2002. Apr 29.
26 mm
341 mm
241 mm
2,4 kg
PPC7450
550 MHz
667 MHz
L2: 256 KB[30]
@550 MHz: 20GB
@667 MHz: 30GB
6x DVD-ROM[27]
Mac OS 9.2.1 és Mac OS X 10.1 128MB (2x64MB)[28] PC133 SDRAM 15,2", matt TFT LCD
1152×768
16MB SDRAM
ATI Radeon
AGP: 4x
VGA és S-Video
55,3W, 5 óra * 1000BASE‑T
* modem 56k V.90
* két USB 1.1
* FireWire 400
* Type I vagy II[29]
* Audio ki mini-jack
PowerBook G4 (DVI) (15,2")
2002. Apr 29.
2002. Nov 6.
26 mm
341 mm
241 mm
2,4 kg
PPC7455
667 MHz
L2: 256 KB[30]
L3: 1MB
800 MHz
L2: 256 KB[30]
L3:1MB
@667 MHz: 30GB
@800 MHz: 40GB
8xDVD-R
8xCD-RW
24xCD-R[27]
Mac OS 9.2.2 és Mac OS X 10.1.4 256MB (2x128MB) vagy 512MB (2x256MB)[28] PC133 SDRAM 15,2", matt TFT LCD
1280×854
32MB[31]
ATI Radeon 7500
AGP: 4x
DVI és S-Video
55,3W, 5 óra * 1000BASE‑T
* modem 56k V.92
* két USB 1.1
* FireWire 400
* Type I vagy II[29]
* Audio ki mini-jack
PowerBook G4 (1 GHz/867 MHz) (15,2")
2002. Nov 6.
2003. Sep 16.
26 mm
341 mm
241 mm
2,4 kg
PPC7455
867 MHz
1 GHz
L2: 256 KB[32]
L3:1MB
@867 MHz: 40GB
@1 GHz: 60GB
8x DVD-R 8x CD-RW 24x CD-R vagy 1x DVD-RW 6x DVD-R 8x CD-RW 24x CD-R[27]
Mac OS 9.2.2 és Mac OS X 10.2.1 256MB (2x128MB) vagy 512MB (2x256MB)[28] PC133 SDRAM 15,2", matt TFT LCD
1280×854
32MB vagy 64MB[31]
ATI Radeon 9000
AGP: 4x
DVI és S-Video
61W, 5 óra * 1000BASE‑T
* modem 56k V.92
* két USB 1.1
* FireWire 400
* Type I vagy II[29]
* Audio ki mini-jack
PowerBook G4 (12-inch) (12,1")
2003. Jan 7.
2003. Sep 16.
30 mm
277 mm
219 mm
2,1 kg
PPC 7455v3.3 @867 MHz
L2: 256 KB[26]
40GB
Ultra ATA/100
ComboDrive[27]
Mac OS X 10.2.3 256MB (2x128MB) 266 MHz PC-2100[31][33] 12,1", TFT LCD
1024×768
NVIDIA GeForce4 Go 420 32MB[31]
AGP: 4x
Mini-VGA
47W, 5 óra * 10/100 BASE-T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 1.1
* két USB 1.1
* FireWire 400
* Audio ki mini-jack
PowerBook G4 (17-inch) (17")
2003. Jan 7.
2003. Sep 16.
26 mm
392 mm
259 mm
3,1 kg
PPC 7455v3.3 @1 GHz
L2: 256 KB[26]
L3: 1MB [26]
60GB
Ultra ATA/100
SuperDrive[27]
Mac OS X 10.2.4 512MB (2x256MB) 333 MHz PC-2700[31][34] 17", TFT LCD
1440×900
NVIDIA GeForce4 Go 440 64MB[31]
AGP: 4x
DVI
55W, 4,5 óra * AirPort Extreme (802.11b/g)
* 1000BASE‑T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 1.1
* két USB 1.1
* FireWire 800
* Type I vagy II[29]
* Audio ki/be mini-jack
PowerBook G4 (12-inch DVI) (12,1")
2003. Sep 16.
2004. Apr 19.
30 mm
277 mm
219 mm
2,1 kg
PPC 7447 @1 GHz
L2: 512 KB[26]
40GB
Ultra ATA/100
ComboDrive[27]
Mac OS X 10.2.7 256MB (soldered) 266 MHz PC-2100[31][35] 12,1", TFT LCD
1024×768
NVIDIA GeForce FX Go5200 32MB[31]
AGP: 4x
Mini-DVI
47W, 5 óra * 10/100 BASE-T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 1.1
* két USB 2.0
* FireWire 400
* Audio ki/be mini-jack
PowerBook G4 (15-inch FW800) (15,2")
2003. Sep 16.
2004. Apr 19.
28 mm
348 mm
241 mm
2,5 kg
PPC 7447
1 GHz
L2: 512 KB[26]
1,25 GHz
L2: 512 KB[26]
@1 GHz: 60GB
@1,25 GHz: 80GB
ComboDrive[27]
Mac OS X 10.2.7 256MB (2x128MB) 333 MHz PC-2700[31][34] 15,2", TFT LCD
1280×854
ATI Radeon 9600 64MB[31]
AGP: 4x
DVI
46W, 4,5 óra * 1000BASE‑T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 1.1
* két USB 2.0
* FireWire 800
* Type I vagy II[29]
* Audio ki/be mini-jack
PowerBook G4 (17-inch 1.33 GHz) (17")
2003. Sep 16.
2004. Apr 19.
26 mm
392 mm
259 mm
3,1 kg
PPC 7447 @1,33 GHz
L2: 512 KB[26]
80GB
Ultra ATA/100
SuperDrive[27]
Mac OS X 10.2.7 512MB (2x256MB) 333 MHz PC-2700[31][34] 17", TFT LCD
1440×900
ATI Radeon 9600 64MB[31]
AGP: 4x
DVI
58W, 4,5 óra * AirPort Extreme (802.11b/g)
* 1000BASE‑T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 1.1
* két USB 2.0
* FireWire 800
* Type I vagy II[29]
* Audio ki/be mini-jack
PowerBook G4 (12-inch 1.33 GHz) (12,1")
2004. Apr 19.
2005. Jan 31.
30 mm
277 mm
219 mm
2,1 kg
PPC 7447A @1,33 GHz
L2: 512 KB[26]
60GB
Ultra ATA/100
ComboDrive[27]
Mac OS X 10.3.3 256MB (soldered) 333 MHz PC-2700[31][35] 12,1", TFT LCD
1024×768
NVIDIA GeForce FX Go5200 64MB[31]
AGP: 4x
Mini-DVI
50W, 5 óra * AirPort Extreme (802.11b/g)
* 10/100 BASE-T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 1.1
* két USB 2.0
* FireWire 400
* Audio ki/be mini-jack
PowerBook G4 (15-inch 1.5/1.33 GHz) (15,2")
2004. Apr 19.
2005. Jan 31.
28 mm
348 mm
241 mm
2,6 kg
PPC 7447A
1,33 GHz
512 KB L2 [26] cache
1,5 GHz
512 KB L2[26]
@1,33 GHz: 80GB
@1,5 GHz: 80GB
Combo drive[27]
Mac OS X 10.3.3 512MB (2x256MB) 333 MHz PC-2700[31][34] 15,2", TFT LCD
1280×854
ATI Radeon 9700 64MB[31]
AGP: 4x
DVI
50W, 4,5 óra * AirPort Extreme (802.11b/g)
* 1000BASE‑T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 1.1
* két USB 2.0
* FireWire 800
* Type I vagy II[29]
* Audio ki/be mini-jack
PowerBook G4 (17-inch 1.5 GHz) (17")
2004. Apr 19.
2005. Jan 31.
26 mm
392 mm
259 mm
3,1 kg
PPC 7447A @1,5 GHz
512 KB L2 [26]
80GB
Ultra ATA/100
SuperDrive[27]
Mac OS X 10.3.3 512MB (2x256MB) 333 MHz PC-2700[31][34] 17", TFT LCD
1440×900
ATI Radeon 9700 64MB[31]
AGP: 4x
DVI
58W, 4,5 óra * AirPort Extreme (802.11b/g)
* 1000BASE‑T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 1.1
* két USB 2.0
* FireWire 800
* Type I vagy II[29]
* Audio ki/be mini-jack
PowerBook G4 (12-inch 1.5 GHz) (12,1")
2005. Jan 31.
2005. Oct 19.
30 mm
277 mm
219 mm
2,1 kg
PPC 7447B @1,5 GHz
L2: 512 KB[26]
60GB
Ultra ATA/100
ComboDrive[27]
Mac OS X 10.3.7 512MB (2x256MB) 333 MHz PC-2700[31][35] 12,1", TFT LCD
1024×768
NVIDIA GeForce FX Go5200 64MB[31]
AGP: 4x
Mini-DVI
50W, 5 óra * AirPort Extreme (802.11b/g)
* 10/100 BASE-T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 2.0 + EDR
* két USB 2.0
* FireWire 400
* Audio ki/be mini-jack
PowerBook G4 (15-inch 1.67/1.5 GHz) (15,2")
2005. Jan 31.
2005. October 19.
28 mm
348 mm
241 mm
2,6 kg
PPC 7447B
1,5 GHz
L2: 512 KB[26]
1,67 GHz
L2: 512 KB[26]
@1,5 GHz: 80GB
@1,67 GHz: 80GB
ComboDrive[27]
Mac OS X 10.3.7 512MB (2x256MB) 333 MHz PC-2700[31][34] 15,2", [23] TFT LCD
1280x854
ATI Radeon 9700 64MB[31]
AGP: 4x
DVI
50W, 4,5 óra * AirPort Extreme (802.11b/g)
* 1000BASE‑T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 2.0 + EDR
* két USB 2.0
* FireWire 800
* Type I vagy II[29]
* Audio ki/be mini-jack
PowerBook G4 (17-inch 1.67 GHz) (17")
2005. Jan 31.
2005. Oct 19.
26 mm
392 mm
259 mm
3,1 kg
PPC 7447B @1,67 GHz
L2: 512 KB[26]
100GB
Ultra ATA/100
SuperDrive[27]
Mac OS X 10.3.7 512MB (2x256MB) 333 MHz PC-2700[31][34] 17", TFT LCD
1440×900
ATI Radeon 9700 64MB[31]
AGP: 4x
DVI
58W, 4,5 óra * AirPort Extreme (802.11b/g)
* 1000BASE‑T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 2.0 + EDR
* két USB 2.0
* FireWire 800
* Type I vagy II[29]
* Analóg/digitális ki/be combo jack
PowerBook G4 (15-inch Double-Layer SD) (15,2")
2005. Oct 19.
2006. Jan 10.
28 mm
348 mm
241 mm
2,6 kg
PPC 7447B @1,67 GHz
L2: 512 KB[26]
80GB
Ultra ATA/100
DL SuperDrive[27]
Mac OS X 10.4.2 512MB 533 MHz PC2-4200 DDR2 SDRAM[34] 15,2", TFT LCD
1440×960
ATI Radeon 9700 128MB[31]
AGP: 4x
DVI
50W, 5,5 óra * AirPort Extreme (802.11b/g)
* 1000BASE‑T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 2.0 + EDR
* két USB 2.0
* FireWire 800
* Type I vagy II[29]
* Analóg/digitális ki/be combo jack
PowerBook G4 (17-inch Double-Layer SD) (17")
2005. Oct 19.
2006. April 26.
26 mm
392 mm
259 mm
3,1 kg
PPC 7447B @1,67 GHz
L2: 512 KB[26]
120GB
Ultra ATA/100
DL SuperDrive[27]
Mac OS X 10.4.2 512MB 533 MHz PC2-4200 DDR2 SDRAM[34] 17", TFT LCD
1680×1050
ATI Radeon 9700 128MB[31]
AGP: 4x
DVI
50W, 5,5 óra * AirPort Extreme (802.11b/g)
* 1000BASE‑T
* modem 56k V.92
* Bluetooth 2.0 + EDR
* két USB 2.0
* FireWire 800
* Type I vagy II[29]
* Analóg/digitális ki/be combo jack
Gép neve Méret Processzor Tár Op. rendszer Memória Kijelző Táp Csatlakozók

PowerBook számítógépek az időben[szerkesztés]

PowerBook és iBook számítógépek idővonalon
A grafikon adatai utoljára 2023. december 19-én frissültek. A szín sötétebb változata az egymást követő gépek megkülönböztetését szolgálja. A színek kezdete a bemutató időpontja, a forgalmazás több esetben is hónapokkal később kezdődött. Megeshet, hogy egy csík végét kitakarja egy másik csík eleje. Előfordul, hogy a gyártás befejezését követően még egy ideig forgalomban marad a Mac adott verziója. Az adatok forrása a Jegyzetekben található.[36][37][38][39][40][41][42][43][44][45][46][47][48]

PowerBook G4 a filmekben[szerkesztés]

A PowerBook G4 számos filmben és sorozatban feltűnik[49], többek között a Felvéve[50], Austin Powers – Aranyszerszám[51], Sráckor[52], Több a sokknál[53], A Macskanő[54], Halálos kartell[55], Constantine, a démonvadász[56], Oviapu[57], Daredevil – A fenegyerek[58], Kidobós: Sok flúg disznót győz[59], Jószomszédi iszony[60], Bazi nagy film[61], Vészhelyzet (S7 E18)[62], Nem férek a bőrödbe (film, 2003)[63], Jóbarátok[64], A tolmács (film)[65], Dögölj meg, John Tucker[66], Kate és Leopold[67], Nim szigete[68], Példátlan példaképek[69], Az ítélet eladó (film)[70], Rocksuli (film, 2003)[71], Minden végzet nehéz[72] és Ünneprontók ünnepe[73].

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Macworld Expón az Apple Computer bemutatja a Titanium PowerBook G4 notebookot. Titán házzal, 15,2 hüvelykes 1152x768 pixeles kijelzővel, 8MB ATI Rage Mobility 128 grafikus processzorral, DVD-meghajtóval, modem- és hálózati portokkal, USB– és FireWire-portokkal, 802.11 vezeték nélküli hálózattal, 128 vagy 128 MB RAM-mal, 10 GB-os merevlemezzel, 400 vagy 500 MHz-es G4 processzorral. Mérete mm; súlya ; az ára 2599-3499 dollár volt. Macworld, 2001 március, 36. oldal
  2. Confidential 299. oldal
  3. Prince McLean: Former Apple engineers at OQO call it quits (angol nyelven). ai, 2009. május 22.
  4. Andrew Gore: Inside the Titanium Powerbook G4 (angol nyelven). Macworld, 2001. április 30. (Hozzáférés: 2023. december 15.)
  5. Ferenczy Gábor (2001. április 15.). „PowerBook G4 napló: Alapos elemzés”. Almalap, Kiadó: Kereskedelmi Értesítő Kiadó Kft. ISSN 1218-0319. (Hozzáférés: 2023. december 15.)  
  6. Carla Thornton: Review: Apple's ultrathin PowerBook G4 (angol nyelven). CNN, 2001. március 28. (Hozzáférés: 2023. december 15.)
  7. Mac Addict, 2003 február, 8. évfolyam, 2. szám, 23. oldal
  8. Forrás: The laptop that made Apple switch to aluminum. YouTube
  9. Ferenczy Gábor (2002. november 15.). „Új Titanium PowerBook G4,"SuperDrive" meghajtóval”. Almalap, Kiadó: Kereskedelmi Értesítő Kiadó Kft. ISSN 1218-0319. (Hozzáférés: 2023. december 15.)  
  10. Mac Addict, 2003 február, 8. évfolyam, 2. szám, 27. oldal
  11. Ferenczy Gábor (2003. január 15.). „Az eddigi legkisebb mobil számítógép”. Almalap, Kiadó: Kereskedelmi Értesítő Kiadó Kft. ISSN 1218-0319. (Hozzáférés: 2023. december 15.)  
  12. Ferenczy Gábor (2003. január 15.). „Az első 17"-os noteszgép”. Almalap, Kiadó: Kereskedelmi Értesítő Kiadó Kft. ISSN 1218-0319. (Hozzáférés: 2023. december 15.)  
  13. A Macworld Expón az Apple Computer bemutatja a PowerBook G4-et 17 hüvelykes kijelzővel. További jellemzők: 1GHz-es G4 processzor 1MB L3 gyorsítótár, 167MHz busz, 512MB RAM, 1440 x 900 felbontású kijelző, Gigabit Ethernet, AirPort Extreme, SuperDrive, 60GB merevlemez, FireWire 400, FireWire 800, PCMCIA, GeForce nVidia 440 Go 64MB RAM. Az akkumulátor élettartama körülbelül 4,5 óra volt. Az ára 3299 dollártól kezdődött. A gép mérete 15,4 x 10,2 x 1 hüvelyk; súlya 6,8kg. Mac Addict, 2003 március, 8. évfolyam, 3. szám, 21. oldal
  14. Ferenczy Gábor (2003. november 15.). „15 inches PowerBook G4-es”. Almalap, Kiadó: Kereskedelmi Értesítő Kiadó Kft.. ISSN 1218-0319. (Hozzáférés: 2023. december 15.)  
  15. A QuickBooks számviteli szoftvercsomag, amelyet az Intuit fejlesztett és forgalmaz. Az első alkalommal 1992-ben bemutatott QuickBooks termékek főként amerikai kis- és középvállalkozások számára készültek, és helyszíni számviteli alkalmazásokat, valamint felhőalapú verziókat kínálnak, amelyek elfogadják az üzleti fizetéseket, kezelik és fizetik a számlákat, valamint bérszámfejtési funkciókat.
  16. Az OmniOutliner a The Omni Group által fejlesztett, macOS-hez és iOS-hez készült, kereskedelmi forgalomban lévő vázlat-készítő szoftver. Az OmniOutliner külön említést kapott a 2005-ös Apple Design Awards-on.
  17. Az OmniGraffle diagramkészítő és digitális illusztrációs alkalmazás macOS-hez és iOS-hez, amelyet a The Omni Group hozott létre.
  18. Benchmark: olyan teszt sorozat, amely elvégezhető minden azonos rendeltetésű eszközön – jelen esetben számítógépen. Az mért eredmények objektív összehasonlítást tesznek lehetővé.
  19. Molly Wood: Apple PowerBook G4 (PowerPC G4 1GHz review: Apple PowerBook G4 (PowerPC G4 1GHz (angol nyelven). CNet, 2003. április 2. (Hozzáférés: 2023. december 15.)
  20. Az Apple Computer frissített PowerBook G4 számítógépet ad ki. 17 hüvelykes kijelzővel és 1,67 GHz-es G4 processzorral rendelkezik. Az ár 2499 USD. A 15 hüvelykes kijelző ára 1999 USD.Macworld, 2006 január, 23. évfolyam, 1. szám, 36. oldal
  21. Ferenczy Gábor (2003. április 1.). „Az Apple 12 inches PowerBookja fejlesztői szemmel”. Almalap, Kiadó: Kereskedelmi Értesítő Kiadó Kft. ISSN 1218-0319. (Hozzáférés: 2023. december 15.)  
  22. Az Apple Computer új PowerBook G4 hordozható számítógépeket ad ki az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. 1,5 vagy 1,67 GHz-es G4 processzorral, 512 MB RAM-mal, 12,1 vagy 17 hüvelykes LCD-vel, AirPorttal, 512 KB L2 gyorsítótárral, 64 MB NVidia GeForceFX 5200 vagy 128 MB ATI Radeon 9700 grafikával, Fire40 porttal, Fire0i W2 grafikával rendelkezik. 800, Ethernet, DVD-ROM/CD-RW vagy DVD-R meghajtó, 80 vagy 100 GB-os merevlemez. Az ára 1499-2699 USD volt az Egyesült Államokban és 1049-1849 font az Egyesült Királyságban. Macworld (UK), 2005 június, 205. oldal
  23. 2002-ben az Apple-nek szüksége lett egy új csúcsteljesítményű PowerPC processzorra, megállapodást kötött az IBM-mel a 64 bites PowerPC 970 kifejlesztéséről és gyártásáról. Az Apple leírása szerint ez egy ötödik generációs PowerPC processzor, ezért kapta a „G5” jelet. A PowerPC 970 valójában a POWER4 származéka. Hiányzik belőle néhány szerver-orientált jellemző, azonban tartalmazza az AltiVec egységet. A 970-est és leszármazottait az Apple és IBM gépeiben, valamint néhány csúcskategóriás beágyazott alkalmazásban használták fel. Részlet a Power Architektúra szócikkből.
  24. Ez az adat hiányzik az adott gép Apple adatlapjáról, ezért ennek forrása a MacTracker alkalmazás a 2023. november 15-i tudása.
  25. Cserélhető Lítiumion-akkumulátor
  26. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Backside cache
  27. a b c d e f g h i j k l m n o p q SuperDrive = az Apple erősebb CD-DVD eszköze, a legújabb fejlesztést is tartalmazza általában elsőként az számítógépek között. ComboDrive = időponttól függetlenül az Apple SuperDrive-hoz képest gyengébb képességű CD-DVD eszköze, a legújabb fejlesztés hiányzik belőle. CD-ROM = CD-R. Példa: CD-RW/DVD-R = az eszköz CD-t ír és olvas, DVD-t csak olvas. A tálcás megnevezés azt jelenti, hogy az eszközből mechanikusan eljövő tálcára kellett helyezni az optikai lemezt, míg a „slot-loading“ esetében kézzel kellett a lemezt betolni az eszköz nyílásán. Rövidítések:
    • CD = kompaktlemez
    • DVD = digitális sokoldalú lemez
    • R = csak olvas
    • RW = ír és olvas.
  28. a b c d Bővíthető: 1GB-ig
  29. a b c d e f g h i j k l m Type II. A II-es és magasabb típusú PC Card eszközök két sor 34-es foglalatot használnak, és 16 vagy 32 bites interfésszel rendelkeznek. öt milliméter vastagok. A Type-II kártyák bevezették az I/O támogatást, lehetővé téve az eszközök számára, hogy egy sor perifériát csatoljanak, vagy csatlakozókat/nyílásokat biztosítsanak olyan interfészekhez, amelyekhez a gazdaszámítógép nem rendelkezik beépített támogatással. Vékonyságuk miatt a legtöbb II-es típusú interfészkártyán miniatűr interfészcsatlakozók találhatók, amelyek egy dongle-hez, egy rövid kábelhez csatlakoznak, amely a kártya miniatűr csatlakozójából egy külső, teljes méretű csatlakozóhoz kapcsolódik. A 90-es évek közepén megjelentek a PC Card Type II merevlemez-meghajtókártyák.
  30. a b c On-chip 1:1
  31. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z DDR SDRAM
  32. On-chip
  33. Bővíthető: 1152MB-ig
  34. a b c d e f g h i Bővíthető: 2GB-ig
  35. a b c Bővíthető: 1,25GB-ig
  36. A Macintosh Portable adat forrása:
  37. PowerBook 100-as sorozat adatainak forrása:
  38. PowerBook Duo sorozat adatainak forrása:
  39. PowerBook 500-as sorozat adatainak forrása:
  40. PowerBook 190-es sorozat adatainak forrása:
  41. PowerBook 5300-as sorozat adatainak forrása:
  42. PowerBook 1400-as sorozat adatainak forrása:
  43. PowerBook 2400c-as sorozat adatainak forrása:
  44. PowerBook 3400c-as sorozat adatainak forrása:
  45. PowerBook G3-as sorozat adatainak forrása:
  46. PowerBook G4-es sorozat adatainak forrása:
  47. Az iBook sorozat adatainak forrása:
  48. Az Apple adatlapok által nem tartalmazott információk forrás a MacTracker alkalmazás.
  49. Apple Powerbook G4 (angol nyelven). Starring the Computer. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  50. Sherman a laptopot használja a South Harmon Institute webhely létrehozásához.
  51. Austin a PowerBookon teszi fel az 1975-ös Foxxy Cleopatra-t az internetre.
  52. Mason nővére egy G4 Powerbookot használ a házi feladatához.
  53. Peter találkozik Charlene-nel, miután online cseveg vele a Powerbook G4 segítségével.
  54. Új képességei miatt megzavarodva Patience Powerbook G4-et használja a macskák történetének kutatására.
  55. A kartell fellegvárának egyik csatlósa Powerbook G4-et használ.
  56. Angela a Powerbook G4-et használja a húga haláláról készült CCTV felvételek megtekintéséhez.
  57. Charlie eleinte munkahelyi célokra használja Powerbookját, de állása elvesztése után a család számláinak kezelésére használja.
  58. Egy újságíró, aki az ördög után nyomoz, meglátogatja egy barátját a hullaházban, akinek bizonyítéka van. Ez a barát rövid ideig Powerbook G4-et használ.
  59. White a G4 segítségével pizzareklámot néz, miközben egy szelet pizzát "élvez".
  60. Nancynek van egy Powerbook G4-je, amellyel új állást keres, és Mrs. Connelly után kémkedik.
  61. Gnarnia gonosz királynője azonnali üzenetet kap egy kegyenctől a Powerbook G4 segítségével.
  62. Kerry egy Powerbook G4-et használ a repülőtéren, hogy levelet írjon, miközben a késő járatára vár.
  63. Az egyik tanár Powermac-et használ a személyzeti szobában.
  64. Amikor Chandler Ross Powerbook G4-jét használja az e-mailek olvasásához, véletlenül megfertőzi a gépet egy vírussal, ami eltünteti Ross beszédét.
  65. Silvia a PowerBook segítségével kommunikál egy régi barátjával, hogy megtalálja a testvérét.
  66. Carrie-nek, John egyik volt barátnőjének, a banda számítógépes szakértőjének van egy Powerbook G4-je, amelyet arra használ, hogy bizonyítékokat gyűjtsön John ellen, és videokonferenciát tartson vele.
  67. Kate főnöke Powerbook G4-et használ az irodában.
  68. Alex Rover a Powerbookján e-mailt küld Nimnek.
  69. Danny és a "kis" Augie videojátékokat játszanak a Powerbookon.
  70. Fitch csapata Powerbook G4-eket használ a zsűritagok hátterének kutatásához.
  71. Az egyik gyereknél, Gordonnál van egy PowerBook az osztályteremben, és később ezzel vezérli a fényeket és a vizuális effektusokat a zenekarok versenyén.
  72. Erica, a drámaíró Powerbook G4-jét használja, hogy megírja legújabb darabját, és azonnali üzenetben kommunikáljon Harryvel.
  73. Jeremynek van egy Powerbook G4 az irodájában.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]