Halász Péter (karmester)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Halász Péter
Életrajzi adatok
Született 1976. július 23.
42 éves
Budapest
Származás magyar
Pályafutás
Műfajok klasszikus zene, opera
Aktív évek 2002-től mostanáig
Hangszer zongora
Tevékenység karmester

Halász Péter weboldala

Halász Péter (Budapest, 1976. július 23. –), magyar karmester.

Életpályája[szerkesztés]

Halász Péter Budapesten született 1976-ban. A szülővárosában folytatott zongora és zeneszerzői tanulmányok után Bécsben a Zeneművészeti Egyetemen tanult vezénylést Leopold Hager osztályában. Mesterkurzusokon Bernard Haitink tanítványa volt. Fontos impulzusokat kapott Fischer Ádámtól, akinek az eisenstadti Haydn Fesztiválon volt asszisztense.

Tanulmányai után 2002/03-ban a Zürichi Opera stúdiójának korrepetitoraként dolgozott. 2003/04 és 2011 között a Mainzi Állami Operaház korrepetitora, majd karmestere volt, ahol széles repertoárra (barokktól a modern zenéig) tett szert, több mint 20 operaprodukciót, valamint balettelőadásokat, koncerteket dirigált.

Vendégként vezényelte többek közt az RSO Wient, a prágai Suk Kamarazenekart, a Nordwestdeutsche Philharmonie-t, valamint fellépett az Augsburgi Színházban, a gelsenkircheni Musiktheater am Revierben és a Braunschweigi Állami Színházban.

2011 májusában az Aacheni Operaház és az Aacheni Szimfonikus Zenekar első karmesterének nevezték ki, Rossini Hamupipőkéjének, Francis Poulenc Az emberi hangjának, Monteverdi Tankréd és Klorinda párviadala c. művének, ifj. Johann Strauß A denevérjének, Verdi Az álarcosbál, valamint Sciarrino Superflumina c. operájának premierjét, továbbá Puccini Pillangókisasszony, Mozart Figaro házassága és Wagner Trisztán és Izolda c. operájának előadásait vezényelte.

A Magyar Állami Operaházban 2010-ben debütált Rossini A sevillai borbély c. operájával, majd rendszeresen kapott karmesteri felkéréseket. A 2012/13-as évadban Solti György 100. születésnapja alkalmából rendezett gálaelőadáson Mozart Figaro házassága c. operáját, továbbá Puccini Turandotját vezényelte. 2013 nyarától a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatója.

Halász Péter karmesteri tevékenysége mellett időnként zongoristaként is fellép (Bösendorfersaal Bécs, Zürichi Operaház, Mainzi Állami Színház).

Külső hivatkozások[szerkesztés]