MÁV Szimfonikus Zenekar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MÁV Szimfonikus Zenekar
Információk
Alapítva1945
Műfajkomolyzene
A MÁV Szimfonikus Zenekar weboldala
SablonWikidataSegítség

A MÁV Szimfonikus Zenekar egy szimfonikus zenekar, melyet 1945-ben a Magyar Államvasutak vezérigazgatója, Varga László alapított főként a vállalat dolgozóiból. Az eleinte amatőr zenészekből és a MÁV fúvószenekaraiból álló együttes a második világháború utáni években csakhamar hivatásos nagyzenekarrá vált. A MÁV Zenekar napjainkban is igen aktív, évente 100-120 koncertet ad.[1] A zenekar élén Daniel Boico vezető karmester és művészeti vezető, illetve Kesselyák Gergely karmester áll, tiszteletbeli vendégkarmestere Kobajasi Kenicsiró.

Története[szerkesztés]

A második világháború a magyar zenei és kulturális életet is szétzilálta, a hadi állapotok miatt több akkoriban működő együttes munkája szünetelt vagy szűnt meg végleg. Ebben a zűrzavaros időszakban, 1945-ben hozta létre a Magyar Államvasutak akkori igazgatója, Varga László a vállalat saját szimfonikus zenekarát. A főleg MÁV-dolgozókból álló, illetve korábbi, a vállalathoz köthető fúvósegyüttesekre is építő, ekkor még amatőr zenekar számára egy különleges vasúti szerelvényt hoztak létre: volt benne hálókocsi, egy másik kocsiban pedig a hangszerek utaztak. Ezzel indult el az országjáró körút, mely során a vasút által elérhető településeket látogatott meg a zenekar egy-egy koncert erejéig.

Az alapítást követő hónapok során, elsősorban Szőke Tibor karmester szervezőmunkájának következtében egyre több képzett zenész csatlakozott a zenekarhoz, mely hamarosan hivatásos nagyzenekarrá vált. Ekkor indult a nagy sikerű Gördülő Opera koncertsorozat, mely 1947-ben Sárospatakon debütált az Aida előadásával. Ugyanebben az évben kezdődött a Zeneakadémián szervezett előadásaik bérletsorozata.

Koncertbérletei[szerkesztés]

A bérletekre a megszokott diák-, nyugdíjas- és mozgássérült-kedvezmények mellett a vasúti dolgozóknak külön kedvezmény jár. A zenekar bérletes előadásai különféle budapesti helyszínekhez köthetők, évadonként 4-6 koncertre szólnak. Az előadások a barokktól a klasszikuson át a kortárs zenéig fedik le a zenetörténetet.

  • Erdélyi Miklós-bérlet és Lukács Miklós-bérlet: Évadonként 6-6 koncertre szóló bérlet a Zeneakadémián.
  • Szőke Tibor-mesterbérlet: A Müpa Bartók Béla Nemzeti hangversenytermében tartott 4 koncertre szól.
  • Varga László-bérlet: Minden évadban 4 koncertre szól, melyeket az Budapesti Olasz Kultúrintézet Giuseppe Verdi-termében tartanak.
  • Festetics-bérlet: Az évadonként négyszer a budapesti Festetics-palota Tükörtermében tartott koncertek bérlete.
  • Unokák és nagyszülők hangversenyei: Négy előadás a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében.
  • Kamarazenei bérlet: Az Olasz intézetben tartott kamarakoncertek bérlete.

Fellépései[szerkesztés]

1988-ban a zenekar koncertet adott II. János Pál pápa tiszteletére Castel Gandolfóban, a pápa nyári rezidenciáján, az Assissi-fesztivál keretében. Az 1990-es években részt vettek a Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, és José Carreras által jegyzett Három Tenor produkcióban, 1999-ben a Tokyo Dome-ban 32 ezer néző előtt hangversenyeztek velük, James Levine vezényletével, illetve a Három Tenor szólóestjének turnéján is közreműködtek.

A zenekar a bérletes előadásokon kívül évente több mint 100 koncertet tart itthon és külföldön.[1] Rendszeres fellépője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak, illetve közreműködik a Budapesti Fesztiválzenekar és a MÜPA éves rendszerességű zenei maratonjain, továbbá gyakran fellép a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral annak budapesti és vidéki koncertjein.

A koncert híres dirigensei között szerepel Szőke Tibor alapító, Lukács Miklós, Pécsi István, Oberfrank Géza, Nagy Ferenc, Mark Gorenstein, Gál Tamás, Kollár Imre, illetve jelenlegi karmestere, Takács-Nagy Gábor. Olyan vendégkermesterekkel léptek fel együtt, mint Kobajasi Kenicsiró, aki 2014-15-ös évadtól a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere is, továbbá Jevgeni Buskov, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Ferencsik János, Lamberto Gardelli, Franco Ferrara, Uri Mayer, Nikolai Anosov, Roberto Benzi, Angelo Ephrikian, Franz Konwitschy, Ottmar Suitner, Arwid Janszonsz, Vladimír Válek, Hans Swarowsky, Carlo Zecchi, Herbert Blomstedt, Moshe Atzmon, Kurt Masur, Jurij Szimonov, Irwin Hoffman, James Levine, Fürst János és Carlo Ponti Jr.

Koncertjeiken fellépett többek között Kiri Te Kanawa, Lucia Aliberti, Miklósa Erika, Rost Andrea és Helen Donath szopránénekes, Roberto Alagna tenor, Dudu Fischer énekes, szólistaként Ruggiero Ricci, Gertler Endre, Ruha István, Baráti Kristóf és Alexander Markov hegedűművész, Lazar Bermann, Jeanne-Marie Darré, Ramzi Yassa, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Bogányi Gergely és Frankl Péter és Menahem Pressler zongorista, Tsuyoshi Tsutsumi, David Geringas és Onczay Csaba és Perényi Miklós gordonkaművész.

Díjai és elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A zenekar története. www.mavzenekar.hu. [2016. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 21.)
  2. Előadói díjak 2019. Artisjus. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap