Lamberto Gardelli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lamberto Gardelli
Életrajzi adatok
Született 1915. november 8.
Velence
Elhunyt 1998. július 17. (82 évesen)
München
Iskolái Accademia Nazionale di Santa Cecilia
Pályafutás
Díjak Budapest díszpolgára (1992)
Tevékenység karmester
A Wikimédia Commons tartalmaz Lamberto Gardelli témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lamberto Gardelli (Velence, 1915. november 8.München, 1998. július 17.) olasz karmester, akit 1992-ben Budapest díszpolgárává avattak.

Életútja[szerkesztés]

Zenei tanulmányai a pesarói Liceo Musicale Rossiniben kezdte el Amilcare Zanella és Adriano Ariani tanítványaként. Később Rómába ment, ahol az Accademia Nazionale di Santa Cecilia zenekonzervatórium diákja lett. Tullio Serafin segédjeként dolgozott a római operaházban. 1944-ben mutatkozott be, Verdi Traviatáját vezényelte. 1946–1955 között a stockholmi Királyi Operaház, 1955–61-ben a dán rádió első karmestere volt. Közben vendégeskedett Berlinben, New York-ban és Londonban is. 1961 és 1966 között a Magyar Állami Operaházban vezényelt, de közben eleget tett nemzetközi felkéréseinek.

Számos nagy sikerű felújítás fűződik nevéhez: Manon Lescaut, Ory grófja, Carmen, Macbeth, A lombardok, Figaro házassága. Az 1970-es években sorozatban mutatta be Bellini operáit és Verdi korai műveit (Stiffelio, Alzira, A haramiák, Ernani, A pünkösdi királyság), amelyekből hanglemezfelvételek is készültek. Ő vezényelte Verdi Attila című operájának ősbemutatóját. Nevéhez fűződik Rossini Tell Vilmos című operájának első teljes felvétele, Montserrat Caballéval, Nicolai Geddával és Gabriel Bacquier-rel a főszerepben. Számos neves szopránnak, mint Sass Sylviának vagy Lucia Alibertinek volt a mentora.

1967-ben néhány évig átvette a berni színház vezetését. 1982–85 között a Müncheni Rádió Zenekarát vezényelte.

Források[szerkesztés]