Budapesti Olasz Kultúrintézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koordináták: é. sz. 47° 29′ 32″, k. h. 19° 03′ 45″

A Budapesti Olasz Kultúrintézet épülete, a korábbi Képviselőház

A Budapesti Olasz Kultúrintézet (Istituto italiano di cultura per l'Ungheria) olasz állami intézmény, amely a VIII. kerületi Bródy Sándor utca 8. szám alatt található.

1937-ben jött létre az Olaszország és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok fejlesztése érdekében. Az intézetben lehetőség van az olasz nyelv tanulására, a könyvtár és az időszakos kiállítások, olasz nyelvű filmek látogatására. Pályázatokkal, ösztöndíjakkal, munkalehetőséggel is foglalkozik.

Az épület[szerkesztés]

Az épületet Ybl Miklós tervezte. Jelentős múltra tekint vissza, 1865-től 1902-ig az Országgyűlés Képviselőházának székhelye volt, 1942-től az olasz állam tulajdonában van.

Budapesti Olasz Kultúrintézet - légi fotó
Hangverseny a díszteremben
Budapesti Olasz Kultúrintézet légi felvételen


Az egykori Képviselőház a húszezres hátoldalán
Giorgio Perlasca szobra az épület előtt

Megközelítése[szerkesztés]

Az épület gyalog megközelíthető a M3-as metróvonal Kálvin téri állomásától, illetve a M2-es metróvonal Astoria állomásától, a Magyar Nemzeti Múzeum melletti utcában van. Autóval meg lehet állni a kis utcában, de biztosabban van hely a közelében lévő két parkolóházban.

Igazgatók[szerkesztés]

Eddigi igazgatói voltak: B. Giuliano, Aldo Bizzarri, Rodolfo Mosca, Maurizio Fiore, Ezio De Chiffre, Giuseppe Racca, Eustachio Porsia, Giuseppe Manica, Giovanna Gruber (megbízott), Giuseppe Manica, Gabriele Brustoloni (megbízott), Giorgio Pressburger, Giovan Battista Verderame nagykövet (megbízott igazgatóként), Piero Sollazzi (megbízott), Arnaldo Dante Marianacci.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bródy Sándor Street, 8 (Former House of Parliament)
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapesti Olasz Kultúrintézet témájú médiaállományokat.