Amishok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Amisok szócikkből átirányítva)
Mai és hagyományos közlekedési eszköz: motorbicikli és amish lovaskocsi egy pennsylvaniai utcán

Az amishok (amisok, ámisok) (németül Amische; angolul Amish – IPA: [ˈɑmɪʃ]) egy körülbelül 200 000 fős konzervatív keresztény közösség tagjai. Az Amerikai Egyesült Államokban élnek, a legtöbben Pennsylvania, Ohio és Indiana államban. Kanadában 1500 amish él (szórványban világszerte élnek). Életmódjukat meghatározza, hogy többnyire nem használják a modern eszközöket, mint például elektromos árammal működő szerkezeteket vagy az autót. Többségük alapvetően angolul beszél, de a német nyelv pennsylvaniai dialektusát és a hollandot is sokan beszélik közülük anyanyelvként.

Történelmi háttér[szerkesztés]

Amish iskolásgyerekek

Az amishok a 17. században még a Rajna folyó svájci szakaszának partján éltek. 1693-ban szakadtak el a keresztény vallás protestáns ágához tartozó anabaptistáktól, ezen belül a svájci mennonitáktól. A svájci anabaptista Schweizer Brüder gyülekezetet Felix Manz (kb. 1498–1527) és Conrad Grebel (kb. 1498-1526) alapította. Maga az anabaptista eredetileg gúnynév volt („kétszer keresztelt”), mivel a gyermekek keresztségét nem ismerték el, így felnőttkorban újra kereszteltek. A mennoniták az anabaptisták egyik legerősebb irányzata, Menno Simons (1496–1561) után. Simons holland katolikus pap volt, aki az anabaptista hitre tért át és újra megkeresztelkedett 1536-ban, miután lemondott katolikus hitéről és papi tisztségéről. Ezután a németalföldi anabaptista gyülekezetek egyik vezetője lett, de hatása elért egész Svájcig.

A mennonitáktól való elszakadás mögött Jakob Amman állt, aki szerint a mennoniták eltávolodtak Simons eredeti gondolataitól és túlságosan világi életet kezdtek élni. Az amish elnevezés Amman nevéből ered. A két vallási csoport a szakítás óta külön él, bár kapcsolatban vannak egymással. Mivel az amish közösség a mennoniták megoszlásaként keletkezett, néhányan a mennoniták konzervatív csoportjának és nem önálló irányzatnak tartják őket. A 18. századtól mindkét közösség - főleg az amishoké - lényegében kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba.

Az amishok több ágra oszlanak. A „régimódi amishok” (Old Order Amish) csak lovakat használnak a föld megművelésére és lovaskocsit a közlekedésre. Öltözetük jellemzően egyszerű, 18. századi öltözék. Elektromos áramot és telefont nem használnak. A közösség tagjai nem vonulnak be a hadseregbe, nem veszik igénybe a szociális juttatásokat, nem fogadnak el semmilyen formában anyagi segítséget az államtól és nem kötnek semmilyen biztosítást.

A „partvidéki amishok” (Beachy Amish) és az „újmódi amishok” (New Order Amish) kevesebb megkötéssel élik életüket. Néhányuknak van autója, és otthonaikba bevezetik az áramot is. (De például az autóik krómozott lökhárítóját feketére festik, mert az autót elfogadják, a „flancolást” nem.) Ezeket az amishokat nehéz megkülönböztetni az átlag észak-amerikai népességtől, akiket ők Englishnek neveznek (a.m. angol).

Az amishok egymás közt a tiroli német nyelv egy régies dialektusát, a pennsylvaniai németet beszélik (saját kifejezésükkel Deitsch). Általában azonban mindenki tökéletesen beszéli az angolt és az irodalmi németet is.

Régi amish temető Pennsylvaniában, Lancaster megyében. A díszítetlen sírköveken egyszerű felirat áll.

Szokások és tanok[szerkesztés]

Az amishok központi tana a Biblia szó szerinti betartása és a felnőttkeresztség. Legfeltűnőbb vonásuk a modern társadalomtól való elkülönülés. Nagyon egyszerű életet élnek, mert hitük szerint a modern életvitel és technika káros az emberre, túl büszkévé teszi őt. Úgy gondolják, hogy a technika fejlődése túlnőtt az emberen, ők inkább az egyszerű és tiszta életvitelt folytatják.

Az Old Order és más konzervatív amish csoportok általában nem térítenek, ezért az amish hitre térés elég ritka, bár nem lehetetlen (önkéntes áttérés a radikális környezetvédők körében népszerű). A „partvidéki amishok” ezzel szemben lényegesnek tartják a missziós munkát.

Amish nem utazhat repülőgéppel, vonattal vagy más géperejű járművel a közösség hozzájárulása nélkül.

A fiatalok 18 éves korukban szabadon mehetnek a világi élettel megismerkedni, kipróbálni. Ekkor vehetnek autót és élhetnek a külső világ szokásai szerint. Pár év elteltével aztán eldönthetik, hogy visszatérnek-e az amish közösségbe, vagy folytatják saját életüket. Legtöbbjük a visszatérést választja. Egyes közösségek minden kapcsolatot megszakítanak azokkal, akik a világi élet folytatását választják.

A tisztálkodás napja szombat, más napokon nem fürdenek, csak mosakodnak. Zuhanyt nem használnak.

Vasárnaponként az egész közösség összegyűlik istentiszteletre, amit általában egy háznál tartanak.

Az amishok törekvése, hogy a külvilágtól elkülönülve, saját maguk oldják meg gondjaikat – ahhoz vezetett, hogy a hivatalos közegek a lehető legkevesebb kapcsolatot tartanak fenn vezetőikkel is. Ezt a gyakorlatot mutatja jellemző módon az 1960-as években történt nyugdíjvita, amit az indított el, hogy az amishok önhatalmúlag és egyoldalúan felmondták az Egyesült Államok nyugdíjrendszerét, mivel hitük szerint nekik tiltott a nyugdíj. A kényszerítésükre irányuló próbálkozások mind csúfosan végződtek, mert a zálogként végrehajtott lovakért, tehenekért vagy más ingóságért kapott pénz fennmaradó részét - mondván, hogy az lopott - nem fogadták el. Végezetül az Egyesült Államok legfelső bírósága úgy döntött, hogy az amishok elkobzott tulajdonait vissza kell szolgáltatni, valamint jóváhagyta azt is, hogy a nyugdíjrendszerből kilépjenek.

Hivatalok képviselőivel az amish emberek csak vezetőjük jelenlétében tárgyalhatnak. Ezek a ritka esetek általában valamilyen bűncselekménnyel kapcsolatos tanúvallomások.

Öltözködés[szerkesztés]

Az amish öltözet egyszerűségével és régimódiságával tűnik ki. Színei a fekete, a fehér, a türkizkék, bordó, világoskék, és egyéb szolid visszafogott színárnyalatok. Például a sárga nem tartozik a viselhető színek közé.

A nők mindig, még kemény télen is szoknyát viselnek, a szoknya alatt néha ugyan lehet hosszú nadrágot is látni. A férfiak öltözetéhez a szalmakalap is hozzátartozik, de ez a nyári viselet, télen a fekete kalap az általános, és a ruhák melegebbek, jobban béleltek. A lányok viseletéhez tartozik a kendő és a kötény. A férfiak hosszú sötét színű nadrágot, nadrágtartót és zakót viselnek. A ruhákon gombokat csak a férfiak viselhetnek, a nők nem, az ő ruháikon kapcsokat használnak.

Amishokról szóló filmek és könyvek[szerkesztés]

Peter Weir rendező amish közösségről szóló 1985-ös filmjében (Witness) (magyar címe: A kis szemtanú) rendkívül hitelesen mutatja be az amishok életét.[1]

Filmek[szerkesztés]

 • A kis szemtanú (Witness), 1985
 • Tökös tekés (Kingpin), 1996
 • Szegény embert az amish húzza (For Richer or Poorer), 1997
 • Sarah Cain megmentése (Saving Sarah Cain), 2007
 • Amish Grace, 2010
 • Idegen bárány / Kiközösítve (The Shunning), 2011
 • Banshee (sorozat) 2013
 • A Boszorkány (The VVitch: A New-England Folktale), 2015

Könyvek[szerkesztés]

 • Tami Hoag: Sarah bűne, Maecenas, Bp., 1994, ISBN 963-7827-31-5
 • William Kelley - Earl Wallace: A kis szemtanú, Unikornis, Bp., 1991, helytelen ISBN kód: 9637515084
 • Jodi Picoult: Egyszerű igazság
 • Danielle Steel: Az idők végezetéig
 • Linda Castillo: Néma eskü
 • Linda Castillo: Könyörgés
 • Linda Castillo: Megtört csend
 • Linda Castillo: Az alagút
 • Linda Castillo: Utolsó lélegzet
 • Linda Castillo: A halál szava

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Amishok témájú médiaállományokat.