Zászló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A magyar zászló
Turáni nemzetek zászlói

A zászló rúdra rögzített, meghatározott színezésű illetve mintájú textil, mely árbócon (keresztrudas zászló) vagy rúdon leng, a rúdra van rögzítve. (A lobogó viszont nincs mereven rögzítve, csak a sarkainál van kikötve.) A zászló alakja általában téglalap, de előfordulnak más formák is. Eredeti rendeltetése katonai volt, a csapatok azonosítására és vezénylésére használták. Különböző területeken ma is használnak zászlókat jeladásra (hajózás, vasút stb.). A három különböző színű sávból álló zászló neve trikolór (a francia eredetű szó jelentése „háromszínű”), ilyen az egyenlő méretű függőleges sávból álló francia, az olasz és a vízszintes sávokból álló magyar zászló is.

Története[szerkesztés]

Habár hasonló szimbólumokat már a legelső civilizációk is használtak, modern megjelenésének körülményei a mai napig vita tárgyát képezi. Jópáran Kínára gondolnak, míg mások a Római Birodalomban használt vexillumot tartják a mai zászlók ősének. Eredetileg nem zászlókat használtak a római légiók jelzésre, hanem más eszközöket, mint például a sast Augustus császár X. légiójánál.

A középkorban zászlókat leginkább a vezetők megkülönböztetésére használtak. Európában a lovagok, Japánban a szamurájok, Kínában a tábornokok használták.

Kolumbusz Kristóf felfedezéseinek idejétől szokás (és később törvényi előírás) volt a hajók nemzetiségét zászlóval jelölni. Ezek a mai nemzeti zászlók és hajózási zászlók elődjei. Ma is zászlókat használnak a nemzetközi tengeri kommunikációban. Lásd Nemzetközi hajózási jelzőzászlók.

A 17. század végétől a lovagok helyét egyre inkább átvették a szervezett hadseregek, és a zászlók már nem csak a nemzetiséget, hanem a csapatot is jelölték. Ettől az időtől a zászló megszerzése egyet jelentett a győzelemmel. Mivel nagyon sok gondot okozott a zászlóvivőnek, ezért az első világháború óta csak ünnepi alkalmakkor használják.

Nemzeti zászlók[szerkesztés]

Zászlókitűzés Ivo Dzsimán

Egy zászló legelterjedtebb feladata egy nép vagy ország szimbolizálása. Néhány zászló alapja volt több más zászló megszerkesztésének. Pár példa erre:

Hadi zászlók[szerkesztés]

A Japán Császári Hadsereg hadi zászlaja

Ezek önálló hadsereggel rendelkező országok zászlajai, melyeket háború során használnak.

Vannak országok, (mint például az Egyesült Királyság, vagy a Náci Németország saját zászlót készítettek erre a célra, mely eltér a nemzeti zászlótól. Ezeket hívják kifejezetten hadi lobogóknak.

Más államok (mint az USA vagy Svájc) a nemzeti zászlót használja. A Fülöp-szigetek ugyanazt a zászlót használja, de hadi események alkalmával megfordítják a színeket. Szintén így hívják a tengerészetnél használt zászlókat.

Tengeri zászlók[szerkesztés]

A zászlók rendkívül fontosak voltak a tengeren, a rádió elterjedése előtt, ugyanis kizárólag ezekkel tudtak kommunikálni. A kereskedelmi hajók és a jachtok kitűzik annak az országnak a zászlóját, amelyikben a hajó be van jegyezve, és a személyzet tagjainak nemzetiségére utaló zászlókat.

Néhány országban a jachtok zászlaja különbözik a kereskedelmi hajók zászlóitól, hogy jelezzék, a jacht szállítmánya nem igényel vámkezelést. Ha mégis kereskedelmi árut szállít a hajó, akkor ezt a legtöbb jogrendszer csempészésnek minősíti.

A számok és betűk jelzésére szabályozott nemzetközi rendszer létezik. Minden jelzőzászlónak megvan a saját jelentése.

Forma és díszítés[szerkesztés]

Nepál zászlaja

A zászlók többsége téglalap alakú, de lehet bármilyen alakú és formájú, amit a szél meg tud lobogtatni. Lehet négyzet, mint Svájc és a Vatikán zászlaja. Általában megegyezik a két oldal mintázata, de van, hogy különbözik (Oregon zászlaja). A legfurcsább alakja Nepálénak van: két egymásra helyezett háromszög.

A legtöbb ország zászlaja ugyanazt mutatja mind a két oldalán. Ennek a csoportnak két alcsoportja van:

  • A kép szimmetrikus a zászlótartó rúdra, így a zászló két oldalán ugyanaz a kép látható.
  • A másik csoport, mikor a zászló másik oldalán az előoldal tükörképe látható. Nagyon elterjedt, és nem zavaró, ha a zászló nem tartalmaz írást. Ha valami díszítés van, akkor az rontja a szimmetriát.

Ha nem ugyanaz van a két oldalon, az egy másik kategória:

Az egyetlen egyszínű, díszítés nélküli nemzeti zászló Líbiáé volt (zöld).

A sportban[szerkesztés]

Zászlók egy autóversenyen

Mivel könnyen és egyértelműen lehet vele jelezni, ezért terjedt el a sportban. Pár példa rá:

  • Az amerikai és a kabadia futballban zászlóval jelzik, ha valami nem szabályszerű a játék folyamán. Az előbbiben sárga, az utóbbiban piros zászlót használnak.
  • Az autó- és motorversenyeken ezek segítségével kommunikálnak a vezetővel. Ezek közül a legismertebb a fekete-fehér kockás zászló. Ezzel intik le a győztest. Sárga zászló jelzi, ha valami miatt lassabban kell menni a megszokottnál, piros zászlót pedig a verseny felfüggesztésekor használnak. Fekete zászló jelzi a büntetéseket.
  • Labdarúgásban az asszisztens a partvonalon különböző zászlókat tart. Ezzel jeleznek, ha szabálytalanság történik a pályán, vagy ha bedobás, szöglet következik.
  • Ráadásul a szurkolók majdnem minden sportágban zászlókat lengetve szurkolnak sportolójuknak, csapatuknak. A legtöbb csapatnak van saját zászlaja, egyéni versenyeken pedig a szimpatikus versenyző országának zászlaját lengetik.
  • A gall labdarúgásban és a hurlingban zöld zászló jelzi a gólt, és fehér zászló a pontot.
  • Az ausztrál futballban két zászlót lengetnek gól, egy zászlót pont esetén.

Úszózászlók[szerkesztés]

Úszásra alkalmas terület nyitva
Úszásra kijelölt terület zárva

Ausztráliában, Új-Zélandon, a Fülöp-szigeteken és az Egyesült Királyságban két piros-sárga zászlót használnak, hogy jelezzék a fürdőzési területet. Ha a strand zárva van, a zászlókat keresztbe teszik. Általában két, egymásra fordított háromszög alkotja. Ausztráliában ezen kívül több színt használnak, más-más tartalommal. A piros bezárt strandot, a sárga nehezen úszható vizet, a zöld jó állapotú strandot jelez. Kijjebb lehet még kék zászló, ami a nem-motorikus sporteszközök használati sávjának külső határát jelölik.

Létezik zászló külön a szörfösök figyelmeztetésére is. Ez el van negyedelve, és a bal felső valamint a jobb alsó fehér, a többi fekete.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Wikimedia Commons A Wikimédia Commons tartalmaz Zászló témájú kategóriát.
  • Zászló.lap.hu – linkgyűjtemény
  • Flag Identifier Zászlókereső eszköz (angolul)
  • Trump Flag
  • Alfred Znamierowski: Zászló-enciklopédia. Nemzetek, országok és népek zászlóinak és lobogóinak legteljesebb kézikönyve; ford. Sümegi Balázs; Athenaeum 2000, Bp., 2002
  • Zászlók zsebkönyve. A világ országainak zászlói és címerei; összeáll. Balogh László, szerk. Szűcs Péter; Cser, Bp., 2014