A Szovjetunió zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Szovjetunió zászlaja

Használat Polgári és állami zászló és polgári lobogó?
Arányok 1:2
Elfogadva 1922. december (első verzió)
1955. augusztus 19. (utolsó módosítás)
Leírás Vörös alapon, aranyszínű sarló-kalapács, felette aranyozott szegélyű vörös csillag[1]
Adoptálás 1923. november 13.
A Wikimédia Commons tartalmaz A Szovjetunió zászlaja témájú médiaállományokat.

A Szovjetunió zászlaja a Szovjetunió egyik nemzeti jelképe volt 1922 és 1991 között. A vörös zászló 1917 előtt hagyományos forradalmi zászlónak számított, mely a nemzetközi munkásmozgalom jelképe is volt egyben. A sarló és a kalapács a parasztság és az ipari munkásság szövetségét reprezentálja, a felette elhelyezett aranyozott szegélyű vörös csillag pedig a kommunizmust szimbolizálta.

A zászló első verzióját 1922-ben fogadták el. 1955-ben módosítottak a kalapács nyelének hosszán és a sarló alakja is megváltozott.[2] Ez volt az utolsó módosítás, mely kitartott a Szovjetunió 1991-es felbomlásáig.

A zászlót napjainkban kommunista pártok gyűlésein és tüntetéseken használják, valamint a Szovjetunió iránti nosztalgia jegyében is gyakran előkerülnek.

Leírás[szerkesztés]

Vörös alapon, a bal felső sarokban egy aranyozott színű kalapács, sarlóval keresztezve, fölöttük aranyozott szélű ötágú vörös csillag. A kalapács és a sarló a nemzetmegtartó parasztságát és munkásait jelképezték, míg a vörös csillag képviselte a Szovjetunió kommunista pártjának uralmát.

Katonai zászlók[szerkesztés]

A Szovjetunió tagköztársaságainak zászlóképtára[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Flag of Union of Soviet Socialist Republics”, Encyclopædia Britannica (Hozzáférés ideje: 2020. november 22.) (angol nyelvű) 
  2. Construction details of Soviet flags”, flagspot.net, 2014. április 5.. [2019. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2020. november 22.) (angol nyelvű) 
Commons:Category:Flags of the Soviet Union
A Wikimédia Commons tartalmaz A Szovjetunió zászlaja témájú médiaállományokat.