Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

#tag

Végre működik a #tag parserfüggvény. A segítségével egy XML-stílusú (<valami>...</valami>) speciális utasítást parserfüggvény alakúvá ({{#tag|valami|...}}}) lehet alakítani, és így pl. tartalmazhat sablonparamétereket. Pl. {{#tag:math|\sum_{i=0}^{ {{CURRENTDAY}} } }} --> TgrvitaIRCWPPR 2008. március 27., 01:05 (CET)

Spam

Tegnap egy külhoni anon saját honlapja linkjét helyezte el a Baccara szócikk külső hivatkozásai között. Ma Yorunn (szerintem szintén külhoni kolléga) törölte a linket. Tegnap is, ma is ellenőriztem az ominózus weboldalt: részletes, alapos weboldal, jó külső hivatkozás lehetne. Visszaállítani azonban nem tudom a linket, mert valamilyen spamszűrő ezt nem engedélyezi. Mit lehetne csinálni, jónak tűnik az oldal, én nem bánnám, ha a külső hivatkozások közé kerülne. Filmfan vita 2008. március 27., 12:42 (CET)

Általában megnézni a feketelistát, hogy miért került rá, és a vitalapján reklamálni, ha téves/alaptalan. Végső esetben felvetetni a helyi fehérlistára -n. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 27., 13:21 (CET)

WP rövidítés

Hogy lehet WP: rövidítést csinálni? – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 27., 17:25 (CET)

Nagyon egyszerű: behozod a lapot, mint ha új oldalt készítenél (pl. http://hu.wikipedia.org/wiki/WP:VALAMI), majd erre az oldalra beraksz egy átirányítást, majd berakod erre az oldalra. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 27., 21:45 (CET)

És lehetőleg tedd ki a lapra a {{rövidítés}}(?) sablont. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 27., 23:05 (CET)

Közben Pester Lord megcsinálta a hátam mögött :-), de megvan: WPM:BP. Kösz a segítséget! – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 28., 07:49 (CET)

Bocs, nem láttam, hogy te is ezt akartad megcsinálni :) Pester Lord vita 2008. március 28., 09:24 (CET)

Hát hogy is láthatnád, amit akarok? Arra még te sem vagy képes. :-) Ez az igazi csapatmunka! – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 28., 10:50 (CET)

Tartalomjegyzék rövidítés

Következő kérdésem: lehet a tartalomjegyzéket szabályozni, hogy csak bizonyos szintig írja ki a tartalmat? – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 28., 15:16 (CET)

Adapa csinált egy {{TOClimit}} sablont, az elvileg tud ilyet. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 29., 00:10 (CET)

Kipróbáltam és nem működött. Másnak megy vagy csak én vagyok béna? – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 29., 18:56 (CET)
Melyik szócikkben próbáltad? Én a StarCrafton néztem meg, és működött rendesen. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 29., 19:10 (CET)
Először nekem sem működött, de töröltem a gyorsítótárat (Cache), és azóta már működik. --Adapa vita 2008. március 29., 19:16 (CET)

Karaktertáblázat

Az istennek se tudom betenni a hosszú ö-t és ü-t a javításokba ha szerkesztek, vagy összefoglalok (az én kódszámjaimban ezek a betük nem léteznek). Ha nyomkodok (mostmár ott tartok, hogy észnélkül), legjobb esetben fölugranak a szócikk elejére. Kérdés: nem lehetne egy használati utasítást begyürni valahogy a Karakterekhez, az ilyen sötét de jószándékú alakok felvilágosítására, mint én? Sajnos, elég sokan vagyunk. Ezer köszönet, Vándormadár vita 2008. március 28., 20:39 (CET) u.i. A "szerkesztési súgó" erröl nem beszél.Vándormadár vita 2008. március 28., 20:39 (CET)

Az nem jó megoldás, ha pl a Magyar ábécé szócikkből kimásolod őket, amikor kellenek? (nem olyan gyakoriak szerencsére) Pilgab üzenet 2008. március 28., 20:44 (CET)

Ez csak a kopaszoknak jó megoldás--ha van hajad, egyszercsak elkezded tépkedni, es az fáj. Képzeld csak el, írás közben kilépni abból amit csinálsz, aztán megint visszalépni, és így tovább. Figyeld meg, ez a két betü gyakoribb mint gondolnád--így aztán ez a tangózás nem használ azoknak akik nyakig vannak a lelkes munkalázban. Vándormadár vita 2008. március 29., 00:33 (CET)

A kurzor helyére kéne beszúrnia a karaktekeret. Ha mégsem, az a böngésző vagy a script hibája, nem az útmutató hiányáé. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 29., 00:09 (CET)

Odaszúrtam, nem maradt ott. Azt hiszem, igazad van, Tgr--az amerikai böngészök nincsenek erre beállítva, vagy a Windows írásjel-kódok avatkoznak bele (gyanus hogy az utóbbi). Ezek szerint mit lehet csinálni? A szócikkekben elfogadhatatlan a nyegle abc használat. Vándormadár vita 2008. március 29., 00:33 (CET)

Pontosan milyen böngészőt használsz? – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 29., 01:41 (CET)

Netscape-nek hívják szegényt. Nem számítottam arra hogy ma még valaki is írni fog. Te is tengerentúli kell hogy legyél. Magyarországon már hajnali négy óra. Vándormadár vita 2008. március 29., 03:04 (CET)

Háromnegyed egy volt, mint az aláírásomból is látszik :-) Egy picit pontosabban kéne: mi a böngésződ verziószáma? Safe mode-ban (ha van ilyen a Netscape-ben) is rosszul működik? – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 29., 17:09 (CET)

Uh, szerintem mindenképpen érdemes váltanod egy újabb böngészőre. A Netscape-pel valószínűleg több nyűgöd lesz, mint amennyit megér.

-- nyenyec vita 2008. március 29., 04:26 (CET)

Sziasztok. A Firefox-szal nekem nagyon jó tapasztalataim vannak egy alapból orosz Windows-zal felépített gépre rátelepítették az angolt, majd én minden programomban a magyar nyelvű változatot telepítettem és használom. A Firefox csont nélkül átugrálja ezeket a kódtáblázat, karakter satöbbi akadályokat. – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. március 29., 04:39 (CET)

Istenem, a Netscape még egyáltalán elindul a mai oldalakkal? O,O Lassan múzeumban fogják mutogatni. Tiszteletreméltó hagyományőrzés. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 29., 10:36 (CET)

Múzeumi darab ide vagy oda, megszoktam. Most két betü miatt csináljak egy felfordulást? Míg nincs jobb megoldás, követem Misibácsi tanácsát, és ugrálok az "online keyboard"-hoz. Ettöl fuggetlenül, mindenkinek köszönet. Egy kérdés Burumbátorhoz: miután megadtad az adataidat a User-lap/szerkesztés oldalon, kik állítják össze a lapodat, és lehet-e javítani rajta ha hiba csúszik bele? Nem sietek ezzel, de ha mégis. Talán nem ártana némi információt adni erröl a tájékozatlan újdonsültek számára. Vándormadár vita 2008. március 29., 16:45 (CET)

A Firefox a Netscape leszármazottja, tulajdonképpen a cég megértette, hogy az internetböngészők piacán másképpen kell viselkedni. Ha letöltöd a Firefoxot (www.mozilla.com), minden beállítást saját magad végzel el. A dolog annyira egyszerű, és könnyen megszokható, hogy szerintem azonnal csináld meg, baj nem lehet belőle, a program meg szuper. Ha gondod van, egy kis ideig még itt vagyok :) – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. március 29., 16:57 (CET)

Egyáltalán nem régi böngésző a Netscape (a 9-es változat tavaly ősszel jött ki, az utolsó frissítés február végén), csak rossz :-) – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 29., 17:09 (CET)

Tgr: igazad van, lassú, és ha problémád van, neszesemmifogdmegjóllal szúrják ki a szemedet. Burumbátor: köszönöm a tanácsot, lehet hogy egyszer megfogadom. Ha van idöd, légyszives térj vissza a Userlapi kérdésemhez. Ha nincs, nem gond.Vándormadár vita 2008. március 29., 17:45 (CET)

Sablonok fordítása+hibajelzés

Megtalálható valahol, hogy idegen nyelvű oldalon talált sablonnak mi a magyar fordítása? Pl.

{{highlight1}}

Hol lehet jelezni, ha valahol hibát lel az emberfia? Pl. a {{reflist|2}} kód hatására 4 oszlopos szöveget kapok, a {{reflist|3}} hatására meg 6 oszloposat. Következtetéssel: {{reflist|1/2}}-et kell használnom, ha egyoszloposat akarok?


Meg egy másik problema:

az Újrakonfigurálható számítás szócikkben az [[FPGA]] hivatkozás piros marad. Pedig Isten bizony így írják és van is ilyen szócikk (én írtam). Csak akkor kékül el, ha [[Fpga]] alakban írom. Az FPGA szócikkben én a csupa nagybetűs alakot használtam, de a Wiki átírta nagy kezdőbetűsre, a többi meg kisbetűvel. Van erre valami más megoldás is, mint [[Fpga|FPGA]]? – dryboy vita 2008. március 29., 18:49 (CET)

Az FPGA-t átneveztem, valószínűleg hibás néven hoztad létre a szócikket (ha végig nagybetűvel írod be, akkor jónak kellett lennie, ha csupa kisbetűvel, akkor lehetett gond.
Reflist: alapértelmezettként van kétoszloposra beállítva, így egyoszloposat jelenleg nem lehet.
Highlight1: most már van: style="background-color:#bbbbff;"

u.i.: pont jó helyre jöttél, itt lehet a hibákat jelezni :-) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 29., 19:23 (CET)

Megelőzhető lenne-e a szerkesztési ütközés?

Lehetséges-e valami olyan műszaki megoldás, amely nemcsak a szerkesztés mentésekor, hanem már az elölnézet megnézésekor jelezné a szerkesztőnek, hogy közben más szerkesztette az oldalt (azaz az elmentett oldal megváltozott), és szerkesztési ütközés lesz (ha ő is elmenti a szerkesztését)? Akela vita 2008. március 31., 03:20 (CEST)

Emlékeim szerint valamikor régen a "szerkesztés" gomb megnyomásakor bejött egy figyelmeztető szöveg, miszerint "az oldalt jelenleg más valaki szerkeszti". Ha jól emlékszem, 10 perc volt a korlát, addig be kellett fejezni a szerkesztést, tehát ez se volt tökéletes.
Az igazi az lenne, ha a mentésig az adott felhasználónál lenne a szerkesztési jog, a többiek pedig láthatnák, hogy éppen ki szerkeszti az oldalt. Egy-egy szerkesztés nálam néha fél óráig is eltart, közben nem csinálok mentést. Ha ezalatt más is elkezd dolgozni ugyanazon a cikken (ez sokkal gyakrabban előfordul, mint egyesek gondolnák), és szintén itt-ott javítgat, akkor olyan szerk.ütk. jön létre, amikor lehetetlen összefésülni a két változatot, az egyik mindenképpen elvész... misibacsi vita 2008. március 31., 10:31 (CEST)

A tudakozónál erre a célra vezettük be a {{foglalt}}(?) sablont. Ha nagyobblélegzetű témának akarok utánanézni, akkor ráteszem a {{foglalt}}(?) sablont a kérdésre, elmentem, és akkor ezt látják a többiek:
Egy önkéntes éppen a válasz keresésén és/vagy megfogalmazásán dolgozik!
én pedig újra megnyitom szerkesztésre a kérdést, és nyugodtan fektetek belé hosszasabb munkát, nem kell attól félni, hogy más is ugyanezt teszi.

Normál szócikknél a következő szöveget javasolnám elhelyezni:

<!-- 
Éppen szerkesztem, egy negyedóra türelmet kérek, mielőtt változtatsz! 
2008.március 31. 11:19  Karmela 
-->

Karmelaposta 2008. március 31., 11:21 (CEST)

Köszönöm, kipróbálom! Akela vita 2008. március 31., 11:26 (CEST)

Szerintem a {{tataroz}}(?) és {{építés alatt}}(?) sablonok is megfelelnek a célnak!. Kiteszed őket a cikk elejére és akkor valószínűleg senki sem fog zavarni szerkesztés közben.– Istvánka posta 2008. március 31., 11:30 (CEST)

Bocs, hogy ezt mondom, de ezek barkácsmegoldások... úgy-ahogy jelezni akarnak valamit, de pl. az "építés alatt" vagy a "tataroz" sablon nem mutatja sem azt, hogy ki rakta ki, sem azt, hogy mikor. A laptörténetet meg sablon nélkül is meg lehet nézni... Ez mind plusz kattingatás, plusz várakozás... A spanyolon láttam olyan sablont, amiben ott volt a szerkesztő neve és az időpont, amikor kirakta, vegyük át azt, ha valaki át tudja írni magyarra.
Karmela: hova szúrod be a megjegyzést, hogy dolgozol a cikken? A cikk elejére vagy minden egyes szakaszba? Gondolom, hogy csak a cikk elején van ott. Viszont nem ez a jellemző és ajánlott szerkesztési mód. Az ajánlott mód az, hogy azt a szakaszt szerkeszted, amelyiken változtatni akarsz és nem az egész cikket (ennek egyik oka a szer.ütk. elkerülése, a másik ok annak a jelzése, hogy melyik szakaszban történt változtatás). misibacsi vita 2008. március 31., 12:08 (CEST)
Akkor talán a sablonokat kéne átszabni a spanyolhoz hasonlóra. – Istvánka posta 2008. március 31., 12:12 (CEST)

Akela: nem lenne nehéz ilyen scriptet írni, de mire jó? Olyan mindegy, hogy előnézetnél vagy mentésnél kapsz értesítést, a szöveget addigra már megírtad. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 31., 14:28 (CEST)

Képre hivatkozás nem jelenik meg

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Erre a lapra feltettem a Kép:József Árpád.JPG képet. A képre hivatkozó lapok között nem jelenik meg (semmi). Mi a hiba oka? Összefügghet a feltöltött kép hibájával (üres keretek)? üdv. Akela vita 2008. március 31., 14:05 (CEST)

Már megjelenik, nyilván kellett egy kis idő az adminisztrációhoz. De azt a fehér részt levághatnád a képről. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 31., 14:13 (CEST)

Igen, valószínűleg a szerverek voltak késésben. A képnek feltöltöttem egy olyan változatát, amiről levágtam az üres fehér részeket. Samat üzenetrögzítő 2008. március 31., 14:14 (CEST)

Régi logó a Magyar Wikipédia szócikkben (és máshol)

A Magyar Wikipédia szócikkben még a régi logó van. Kicserélném, de lövésem sincs, hogy hol van a mostani logó. (Ezért írok ide.) Ha egy hozzáértő tudja hogy hol van, legyen olyan jó, és cserélje ki ezeken a helyeken is:

Kösz, Totya 2008. március 31., 20:38 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaKöszönöm! - Gaja  2008. április 2., 14:07 (CEST)

Ahoj! Valaki megtekintené és javítaná a fenti sablont? Összefolyik a szöveggel, és így ronda és olvashatatlan lesz, példa: S. (Friss Firefoxszal néztem, 1024*768-as felbontásban.) Egyúttal kérhetném a kép középre illesztését is? Köszönöm! - Gaja  2008. március 29., 23:51 (CET)

Kérdés: mióta írunk távol-keleti módi szerint, függőlegesen? Winston vita 2008. március 31., 11:58 (CEST)

szerkesztőablak tetején megjelenő gombok

Sziasztok! Már nagyon régóta szerkesztem a wikit, fe a mai nap "eltűntek" a szerkesztőablak tetején megjelenő gombok. Valaki tudna segíteni? Mit tegyek? És hová tűntek a gombok?(sajnos ebből kifolyólag aláírni sem tudom) Talmann, valamikor 1/2 8 felé.

Nekem ott vannak. Milyen böngészőt használsz? - Dorgan labor 2008. április 3., 19:33 (CEST)
Avant, megpróbálom másikkal is. Talmann, Fél 8 után 10 perccel
Nekem firefox-on működnek a gombok. - Dorgan labor 2008. április 3., 19:42 (CEST)
Sikerült! Azon nekem is működik. Még egyszer kösz, és üdv– Talmann vita 2008. április 3., 19:43 (CEST)

Én kikapcsoltam régen azokat a gombokat, mert lassítják a betöltődést... Aláírni a szerkesztési terület alatt lévő 4 hullámjelre kattintva tudsz. misibacsi vita 2008. április 3., 20:52 (CEST)

lista frissítése

jó reggelt mindenkinek, egy kérdésem lenne: el lehet érni valahogy, hogy egy lista akkor frissüljön, amikor én szeretném? konkrétan erről van szó: cikklista

elkezdtem besorolgatni a cikkeket, de nem jelennek meg a változások, pedig tegnap csináltam egy részük. lehet, hogy valamilyen SQL-parancsot kell küldeni? (úgy emlékszem, mintha olvastam volna valahol ilyet) köszönöm előre is D.i.l. vita 2008. április 4., 07:04 (CEST)

Ha jól emlékszem a cikkértékelős listákat egy bot frissíti, talán hetente egyszer. Meg lehetne kérnia botgazdát, hogy futtassa gyakrabban, mondjuk kétnaponta. – Timish söyle 2008. április 4., 08:53 (CEST)

Kezdő user kategóriája

User:Torkoscsongor mentoráltam, kezdő user, létrehozott egy ilyet: Vázlatlap, azt kéri hogy nézzük meg, más részt szerintem is kérdéses hogy az ilyen megmaradhat-e... – Beyond silence 2008. április 4., 22:09 (CEST)

Korábban felmerült, hogy kellene egy Keltető vagy hasonló proto-cikk rész, Tkp. ez jó lenne erre, hogy itt látni lehessen, ki min dolgozik. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 6., 10:30 (CEST)

Vissza a karaktertáblázathoz

Tgr: bocs, de az alábbi, ősrégi üzeneted elkerülte a figyelmemet (a hosszú ö es ü-ről volt szó).

Egy picit pontosabban kéne: mi a böngésződ verziószáma? Safe mode-ban (ha van ilyen a Netscape-ben) is rosszul működik? – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 29., 17:09 (CET) ár

Mi az hogy böngésző verziószám, ezt eszik vagy isszák? Különben: a Netscape csak egy program a sok közül, ami beköt az Internetbe (az Internet Explorer-en keresztül) és az e-mail szolgálatba; ennyi az egész amit csinál. A Safe Mode (a többi Windows-móddal együtt) a számítógépben van, vagyis az MSdos szisztéma egyik komponense. Ha rosszul tudom, szívesen veszem a felvilágosítást. (Egy programozóval félelmes dolog egy amatőrnek ilyesmiről diskurálni.)Vándormadár vita 2008. április 5., 04:01 (CEST)

A Help/About vagy hasonló ablakban milyen verziót ír ki, aztat kérdezi. Ez a Safe mód nem az a Safe mód, ezt a böngésző beállításaiban lehet bekapcsolni (ha van ilyen, én nem tudom, mert nincs Netscape-m). – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 5., 10:33 (CEST)
A Firefox Safe Mode-ja (normál esetben) a Start Menü –> Programok –> Mozilla Firefox –> Mozilla Firefox (Safe Mode) parancsikonnal érhető el. Winston vita 2008. április 5., 14:04 (CEST)

Zimmy és Winston: a Netscape-nek kínai a Safe Mode, és annak akinek nincs Firefoxa (mint nekem), mindegy hogy mit lehet vele elérni. Mindkettőtöknek kösz, de mostmár két eset van: vagy csatlakozom a Firefox-hoz, vagy nyűglődök tovább. (Up to me.)Vándormadár vita 2008. április 5., 16:54 (CEST)

Netscape-ben is van safe mode, a -safe-mode paraméterrel kell indítani. De tényleg egyszerűbb Firefoxra váltani, jobb is, meg a Netscape-nek már leálltak a fejlesztésével. (Bár akkor már várd meg a Firefox 3-at, a napokban jön ki.) – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 6., 00:44 (CEST)

Itt egy érdekes dolgot mondtál, Tgr. Mi az hogy a Netscape fejlesztésével már leálltak? Egy hete azt az üzenetet küldték, hogy egy-két hónap múlva javított programmal fogják meglepni az előfizetőket.2008. április 6., 06:34 (CEST)Vándormadár vita

Lásd itt. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 6., 11:36 (CEST)

Sablonmester problémák

próbáltam felkészíteni a {{török tartomány}} sablonyt hogy tudjam hazsnálni sablonmesterrel, persze mivel nem értek hozzá így nem műkszik. :))) Valaki megnézné, mi a baj az XML-jével, ami miatt a sablonmester nem hajlandó betölteni? valaki megtenné, hogy a {{török település}} -t is sablonmesteríti? Obviously nekem nem megy ez :D Köszi előre is. – Timish söyle 2008. április 5., 15:28 (CEST)

A török tartomány XML-jében az volt a probléma, hogy a tartomány neve kétszer szerepelt[1]. A másik: nem köll kegyednek egy szép új településsablon ([2], persze kijavítva) a régi helyett :-)??
De köll, ha lehet már használni akár le is cserélhetnénk már a meglévőt, de nem tudom hol tart a dolog mert azóta hogy bemutattad a kísérleti példányokat nem volt kommunikáció hogy most akkor lecseréljük nem cseréljük mikor és egyebek.. :))) És ugye a tiéd mér sablonmesterített? :P – Timish söyle 2008. április 6., 10:30 (CEST)
Azóta: az összes magyar (pl. Debrecen), olasz (pl. Velence és szlovák (pl. Kassa) településen le lett cserélve az új sablonra, valamint a románokra is jelezték már a kérést :-). És igen, ahhoz lesz sablonmester XML is. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 6., 11:59 (CEST)
Szuper! Bottal le lehet cseréltetni vagy manuálisan kell? Lássunk neki :)) – Timish söyle 2008. április 6., 12:07 (CEST)
Ha manuálisan kellett volna lecserélni a 3000 magyar, 1500 szlovák, és ugyanennyi olasz sablont, akkor szerintem még nem itt tartanánk :) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 6., 12:54 (CEST)
Akkor tőlem green light :) Csak a török zászló problémáját kéne megoldani a sablonban, mert most mindenféle uri linkeket ír helyette – Timish söyle 2008. április 6., 13:00 (CEST)
Az még a nagyon régi verzió, a jelenlegi Magyar település infoboxból csinálok újat. Jól látom, hogy csak 15 városon van sablon? //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 6., 13:09 (CEST)
Egy kérdés: közigazgatási egységek közül melyek kellenek? Régió? Tartomány? Körzet? //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 6., 13:23 (CEST)
Tartomány .– Timish söyle 2008. április 6., 23:00 (CEST)
Csak? Egyébként kész van, régióval meg körzettel, ha nem kell akkor kiszedem (Sablon:Török település infobox) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 7., 00:12 (CEST)
Csodaszép, tökéletes! Mehet! Igen csak 15 város van, még... majd ha egyszer befejezem a törökország szócikk felfejlesztését jön a többi tartomány meg azok fővárosa, aztán sipp-supp nyolcvanra fog emelkedni hirtelenjében :) – Timish söyle 2008. április 7., 07:06 (CEST)
Abba ne hagyjátok, annyira kíváncsi vagyok, hogy fog-e függőlegesen írni, amikor már csak egy betűnek marad hely! Bináris ide 2008. április 7., 07:32 (CEST)
Igen, fog! :-) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 7., 15:58 (CEST)

kép metaadatai - mitől függ, hogy látható-e vagy nem?

Mitől függ, hogy egyes képeknél látható ilyen metaadat, más képeknél meg nem? (a metaadatokat a gép automatikusan készíti, és beleírja a fájlba - ezek között vannak a kép készítésének beállításai: záridő, rekesznyílás, a készítés dátuma, a gép típusa, ... ilyesmik). Nagyon hasznos tud lenni, ha ismerjük a kép készítésének ezeket az adatait. misibacsi vita 2008. április 5., 20:07 (CEST)

Attól függ a kép tartalmaz-e ilyen adatokat vagy sem, a jpg képek tartalmazhatnak. A fényképezőgép általában kitölti, de törölhetőek szándékosan, vagy elveszhetnek a kép formázásakor pl. átméretezés, levágás, szerkesztés stb. - ez utóbbit a szerkesztő program okozza. – Kamarton vita 2008. április 5., 20:46 (CEST)

Szerinted a Wikipédia szoftvere felismeri, hogy hibásak az adatok és ezért nem jeleníti meg azokat?? Amikről beszélek, ott a Metaadatok szakaszcím sincs kiírva, nem csak az adatok hiányoznak alóla. misibacsi vita 2008. április 5., 21:45 (CEST)

Ha nincsenek metaadatok, nincs szakaszcím. Ha mondasz konkrét példát, meg lehet nézni, más program lát-e metaadatokat benne. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 5., 23:07 (CEST)

A digitális gép automatikusan elmenti ezen adatokat a jpg képbe, és ha azt megváltoztatás nélkül töltöd fel, akkor látszani fognak. Ha átméretezed a képet pl. IrfanView programmal, akkor ezek elvesznek belőle. De gondolom van olyan program, ahol be lehet állítani, hogy ne vesszenek el. – Mex plática 2008. április 5., 23:11 (CEST)

IrfanView csak akkor törli a Metaadatokat, ha mentéskor kéred azt. Ha kipipálod az „Eredeti EXIF-adatok megtartása” (Keep original EXIF data) mezőt a JPEG beállításai (Save Options) lapon, akkor nem. Hasonlóan van „Eredeti IPTC-adatok megtartása”, „Eredeti JPEG-megjegyzések megtartása” és „EXIF tájolási információ törlése” opció is. Samat üzenetrögzítő 2008. április 6., 11:03 (CEST)

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását, úgy látszik, én vagyok a hunyó... Nem vettem észre egy paramétert abban a programban, amit átméretezésre használok és emiatt törlődtek az EXIF-adatok. Azt hittem, alapértelmezés, hogy megtartja, de úgy látszik, mégsem. Most bekattintottam, és ki is próbáltam, most a saját gépemen nézve megmaradtak az EXIF-adatok. Majd meglátom, élesben hogy fog menni és a Wikipédia ki fogja-e jelezni.

Ha új fájlként feltöltök egy azonos nevű fájlt, akkor felülíródik a régi? (most erre lenne szükségem, mert felküldenék próbaképpen egy pár meglévő képet újból konvertálva) misibacsi vita 2008. április 6., 22:20 (CEST)

Fizikailag nem íródik felül (elérhető a fájltörténetben), de a szócikkekben igen. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 6., 22:49 (CEST)

Új üzenet jelzőcsík

Kíváncsi vagyok, van-e rá lehetőség (akár egyénileg is), és nem lenne-e jó dolog fícsörként meghekkelni az Új üzenetre figyelmeztető sárga csíkot úgy, hogyha rákattintok a vitalapodon szóra, akkor ne csak símán a lapot adja be, hanem rögtön a szakaszhoz vezessen. Mennyire lenne ez bonyolult? Pupika Vita 2008. április 6., 21:37 (CEST)

Le kéne tölteni a háttérben a laptörténetet, ami szerintem túl lassú ahhoz, hogy bármilyen praktikus haszna legyen. (Szerveroldalon viszonylag könnyű megcsinálni – vagy legalábbis olyan heurisztikát találni, ami az esetek nagy részében jól működik – ha rá tudsz venni egy fejlesztőt, hogy foglalkozzon vele.) – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 6., 22:55 (CEST)

Saját JavaScript funkciók használata

Üdv!
Itt tettem egy javaslatot egy interaktív sablonra, aminek lényege, hogy a japán szövegeknél átírások közt váltana. Azonban szükség lenne hozzá egy JavaScript funkcióra, ami egy adott azonosítójú elem szövegét módosítja.
Kérdésem a következő: ezeket a JS-eket beilleszthetem-e valahogy a weblapokba, netán szövegcserére van-e MediaWiki integrált függvény, vagy -legrosszabb esetben- kérvényeznem kell, hogy egy ilyen célra alkalmas funkciót illesszenek be a magyar Wikipédia (neadjisten a MediaWiki) szoftverébe?
A javaslatban megtalálható egy működő szkriptre link, a JS kódja, ill. további infó.
Előre is köszi minden segítséget! – Drhlajos vita 2008. április 6., 19:49 (CEST)

T Szakértők!

Remek ötlet merült fel itten (ottan), segítene valaki az ötletgazdának átültetni a gyakorlatba?

Winston vita 2008. április 8., 15:25 (CEST)

Nem vagyok ebben nagyon büfé, de a monobook.js (ld. Wikipédia:Okos scriptek) nem pont erre való, hogy beillesszed a saját függvényeidet? Én nem próbálkoztam még vele, úúgyhogy konkrétumot nem tudok mondani, majd a nálam okosabbak. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 8., 15:32 (CEST)

A javaslat arra vonatkozik, hogy ezt minden olvasó tudja használni. Winston vita 2008. április 8., 15:42 (CEST)

Az aláírásokban lévő képek méretezése miért nem működik?

Lásd: WP:AÜ és a vitalapom. Szajci zászlaja kétméteres, a kalapos nyelvöltögetőm is háromszor akkor, amilyennek meg van adva. Valami történt a px-ekkel, fél füllel hallottam róla, de mi a megoldás? • Bennófogadó 2008. április 8., 13:04 (CEST)

Tgr már intézkedett (bugreport), előbb kérdeztem IRC-en tőle... Samat üzenetrögzítő 2008. április 8., 13:11 (CEST)

Egyébként a dupla px miatti probléma éppen kéthetes, most viszont a tizedesponttal van a problemma. Samat üzenetrögzítő 2008. április 8., 13:12 (CEST)

Emberek! Vegyük már le azt a tizedespontot és az utána lévő részt a képméretből! Fél pixelt úgy sem fog megjeleníteni még a legeslegkompatibilisebb Tűzróka, de még a Zinternet Ekszplórer sem! :-) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 8., 13:40 (CEST)

De most akkor mit csináljunk? Cseréltessük le botokkal minden félpixelt körben mindenhol? • Bennófogadó 2008. április 8., 13:49 (CEST)

Ahám, szóval ez a baj, már én is kezdtem javítgatni itt-ott. Akkor csak várni kell? Mennyit? – Vince blabla :-) 2008. április 8., 15:09 (CEST)

Nálam járt valami bot a vitalapomon és lecserélte... – Timish söyle 2008. április 8., 15:15 (CEST)
A „valami bot” Dani személyesen, és egész nap ezt fogja csinálni... Samat üzenetrögzítő 2008. április 8., 15:51 (CEST)
A „valami bot” AsgardBot. – Winston vita 2008. április 8., 15:55 (CEST)
AsgardBotot pedig Dani irányítgatja. Samat üzenetrögzítő 2008. április 8., 16:07 (CEST)

Jó, hogy nem kezdtem háborogni, hanem előbb elolvastam ezt :) Nem értettem, mit akar félpixelekkel a bot Diabypaláver 2008. április 8., 16:30 (CEST)

Keresés

Nem tudom jó helyre írom-e...mindenesetre megkérdezném, hogy miért lett a régi kereső helyén most valami google-yahoo kombináció, ami kivezet a wikiről a saját keresőjébe, ráadásul a normálisat nem is találom....mármint a keresés sávra értem baloldalt. Mi történt? – Burrows vita 2008. április 8., 16:36 (CEST)

Pedig oda van írva. :-)

„Elnézésed kérjük, de a teljes szöveges keresés terhelési okok miatt átmenetileg nem használható. Ezidő alatt használhatod a lenti Google keresést, mely viszont lehetséges, hogy nem teljesen friss adatokkal dolgozik.”

Viszont aki tudja, hol kell szerkeszteni ezt a szöveget, kijavíthatná az ezidőt ez időre. Bináris ide 2008. április 8., 16:44 (CEST)

Tudom, hol kell kijavítani, de okosabbak szerint ez így jó... Samat üzenetrögzítő 2008. április 8., 17:28 (CEST)

A helyesírási szótár szerint viszont nem. – Bináris ide 2008. április 8., 17:44 (CEST)

No, hát mert a megjegyzés meg a nemtomhányórányi keresés utáni elérhető szócikkek kezdetű szöveg annyira ismerős volt, hogy fel se merült bennem, hogyúj információ is van a "sorok között". Amúgy meddig várható ez? És az egész wikimédiában van, vagy csak nálunk? – Burrows vita 2008. április 8., 18:32 (CEST)

Én ma commonson is tapasztaltam. SEMMIT nem talál meg a keresőben, azonnal googlebe visz. Ez most bug, vicc, vagy komolyan gondolták? VISSZA A RÉGI KERESÉÉÉÉÉÉÉÉÉST – Timish söyle 2008. április 8., 18:59 (CEST)

Kategória figyelése -- részben megoldva! :-)

Már nem tudom, melyik kocsmafalon volt szó róla, hogy hogy lehet figyelni egy kategóriát, felbukkan-e benne egy új szócikk. Nos, van rá egy új magic word, amely kiírja a kategóriában levő elemek (azaz a szócikkek és alkategóriák együttes) számát. Ha ezt beilleszted a userlapodra vagy egy allapra, akkor már csak a számot kell valahogy megjegyezni, hogy észrevedd, ha megnő. Persze ez kicsit macerás, és ha egy cikket kivesznek a kategóriából, egyet meg beraknak, akkor nem fogod észrevenni a változást, de több, mint ami eddig volt. A kódnak kétféle változata van, csak a nagy számok formázásában térnek el:

Kód Eredmény
{{PAGESINCAT:Az összes forráshivatkozásra váró lap}} 0
{{PAGESINCAT:Az összes forráshivatkozásra váró lap|R}} 0

Bináris ide 2008. április 8., 22:59 (CEST)

Ez szuper! Pl. a Kategória:WP-Segítségkeresők tipikusan ilyen kategória. Most 0 szerkesztő keres mentort. Tessék neki segíteni :) Samat üzenetrögzítő 2008. április 8., 23:45 (CEST)

Minden ellentétes híreszteléssel szemben kategóriák változását eddig is lehetett figyelni: pl. Special:Recentchangeslinked/Kategória:WP-SegítségkeresőkTgrvitaIRCWPPR 2008. április 8., 23:50 (CEST)

Viszont ez is hasznos kütyü pl. statisztikához, én rögtön be is raktam a Törökország-műhelybe: Wikipédia:Törökország-műhely/Kategóriák, így folyamatosan látjuk mennyi cikk van az egyes kategóriákban. – Timish söyle 2008. április 9., 17:17 (CEST)

Excel vagy HTML táblázat import

Van olyan eszköz, amivel ez megoldható? Excelben elég macerás az egy sorban levő adatokat külön sorokba tördelni. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 9., 11:33 (CEST)

Pl. WikEd (bár azt nem értem, mit akarsz a tördeléssel). – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 9., 13:08 (CEST)

Az Excelben a sorok cellái egymás mellett vannak, a WP leíró nyelvében meg egymás alatt, nem? Minden cellát új sorban kell kezdenem, tehát nem tudom az Excel sor adatait egy stringgé átalakítani. A Wikiedet megnézem. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 9., 13:24 (CEST)
Megnéztem, a WikiEd jó lesz, bár csak Firefox alatt megy, de nem baj. Köszi. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 9., 13:30 (CEST)
1 2 3
4 5 6

TgrvitaIRCWPPR 2008. április 9., 13:51 (CEST)

OK, de még mindig ott van a |- jel, amit új sorba kell írni. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 9., 14:02 (CEST)

Annyira izgalomba hozott a probléma, hogy neki is láttam megírni egy Excel makrót. A feladatot csak kicsit nehezíti, hogy nem tudok Excel makrót írni, most bogarászom az alapokat a súgóból. Ha csak szöveg van a táblázatban, akkor már működik. :-) Bináris ide 2008. április 9., 17:19 (CEST)

Én Excel makróval töltöttem a fél életem, de nem állnék neki, mert a Wikied-del frankón bejön. De ha mégis kellene, akkor valamilyen programozási nyelven, ami megeszi az Excel táblát, sokkal könnyebb lenne, mint Excelben (mondjuk Foxpro). – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 9., 17:38 (CEST)
Te panaszkodtál, hogy ott van a külön sor... Bináris ide 2008. április 9., 17:42 (CEST)
Szakmai kíváncsiság: hogy oldottad meg? – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 9., 17:45 (CEST)
Egyszerűen egymás alá teszi egy másik munkalapon, aminek egymás alatt kell lennie, és onnan kopipaszta. (Az egy sorban levő cellák egyébként lehetnek egy sorban is, lásd WP:TÁ.) Bináris ide 2008. április 9., 17:53 (CEST)

Ha valakinek valamiért nem jó a WikEd, itt egy céleszköz: [3]TgrvitaIRCWPPR 2008. április 9., 17:39 (CEST)

Access forbiden. Bináris ide 2008. április 9., 17:42 (CEST)
Már jó! Tökéletes. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 9., 17:43 (CEST)

Hát ez tényleg egyszerűbb. :-) Bináris ide 2008. április 9., 17:53 (CEST)

A WP:TÁ-ban én nem találtam olyan példát és szöveget sem, ami azt mondta volna, hogy lehet a cellákat egy sorba is írni. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 10., 04:30 (CEST)

Pedig van elég sok, például az elején. Bináris ide 2008. április 10., 06:17 (CEST)

Kicsit figyelmetlen vagyok. Tényleg van. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 10., 07:01 (CEST)

hiányzó cikkek említése

Lehet olyan statisztikát előcsalogatni, amiben a még nem létező cikkek hivatkozási száma szerepel (vagyis hányszor hivatkoznak rá), méghozzá az említés sorrendjében? Egyenként meg lehet nézni, de egy ranglista kellene. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 31., 12:30 (CEST)

Ennél frissebb szerintem nincs. Pilgab üzenet 2008. március 31., 12:34 (CEST)

Ezt láttam korábban, de ez már nagyon elavult. Miért nem frissítik? Az egyik leghasznosabb dolog lenne. Amikre sok hivatkozás van, az nyilván nagyon kell. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 31., 12:40 (CEST)

Plusz egy nagy marhaság ez a lista. Ha megnézem, hogy a Technológiafilozófia szóra hol történik hivatkozás [4], akkor a kapott oldalakon nem is szerepel ez a szó! Vagy hogy van ez? – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 31., 12:47 (CEST)

De igen, szerepel, alul a Filozófia sablonban, csak ki kell nyitni. – Hkoala 2008. március 31., 13:35 (CEST)
Hopsz, azt nem néztem. Akkor ezért van az összes ...filozófia kifejezéssel együtt 166x említve. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 31., 14:11 (CEST)

Hogy miért nem frissítik ezt majd egy nálam okosabb ember megválaszolja, nekem sajnos fogalmam sincs. A navigációs sablonban van benn a nem létező kifejezés. Pilgab üzenet 2008. március 31., 12:49 (CEST)

Egy kis mókawikin kipróbáltam: a frissen beírt piros link mentése után azonnal megnőtt eggyel a számláló a "Keresett lapok" következő letöltésekor. Az is kiderült, hogy nem az összes előfordulást számolja, hanem azon lapok számát közli, amelyeken legalább egyszer előfordul az adott piros hivatkozás.
Hozzátartozik: fogalmam sincs a felhasználói felület és az adatbázis közötti kapcsolatok természetrajzáról, azaz én nem tudnám megmondani a szoftvernek, hogy mikor csinálja, mikor ne csinálja. Tehát ha a Wikipédián ez a funkció nem működik automatikusan, a zsebwikin viszont igen, akkor a Wikipédián valamiért föltehetőleg ki van kapcsolva, akárcsak a laponkénti letöltésszámláló. – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 31., 13:26 (CEST)
A Pilgab által linkelt oldal harmadik sorában ez le is van írva. A oldal firssítése jelenleg le van tiltva. De ez tényleg valami nagyon okos ember asztala... – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. március 31., 13:35 (CEST)
Igazán csak a te kedvedért, Burum: a frissítés megkíván egy emberi mozgatót/cselekvőt, a frissülés viszont nem. Én szeretem az ilyeneket világosan megkülönböztetni: tudom, fene gusztusom van ... :) – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 31., 13:44 (CEST)
Nullextra, nehéz eset vagy te... de egyébként igazad van. :-) – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. március 31., 14:15 (CEST)
Nehéz emberek.
" Közös vonása valamennyiüknek, nem hagyják, hogy rosszindulatból vagy nemtörődömségből útját állják jó gondolataik megvalósításának... Kovács András dokumentumfilmje egy elmúlt világba viszi vissza nézőit, a helyzetek azonban még ma is nagyon ismerősek."
Ismerősek. – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 31., 14:25 (CEST)
Egész úton hazafelé (cca. 7 perc) azon gondolkodám, hogy milyen frappánssággal verjem vissza a kukacoskodót. Találjam ki, hogy a "frissítő" emberi erő nélkül üdíti tikkadt szervezetemet? Vagy hogy egy adatbázist egy jól megírt botocska is tud frissíteni - emberi erő nélkül, pusztán időpontra programozva? És rájöttem, hogy ezekre semmi szükség... :) Ha a parancsadó irányából nézed - frissít, ha az adatbázis irányából, akkor frissül... Ember a környéken nincs :) – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. március 31., 14:29 (CEST)
Ennél egyszerűbb: ami magától menne, azt szántszándékkal meg kell valamiért akadályozni. És innentől nem műszaki és nem nyelvészeti kérdés, hanem erőforrás-allokáció (azaz: gazdálkodás) kérdése. Szűkös erőforrásainkat milyen sorrendben, mely problémák megoldására csoportosítjuk? – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 31., 14:36 (CEST)

Wikipédia:Keresett lapok. (Ha valakinek még ígértem adatbázis-lekérdezéssel kapcsolatos dolgot, ez a megfelelő alkalom a számonkérésre.) – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 17., 20:21 (CEST)

Hurrá! :) Samat üzenetrögzítő 2008. április 17., 20:24 (CEST)

Sablonformázási probléma, HiddenStructure

A Lost karakter sablonnal kapcsolatban lenne szükségem segítségre. A sablon korábbi változatában a tartalom a sablon dobozán kívülre került, ha a visszaemlékezései vagy az előretekintései részben több mint egy epizód volt feltüntetve. (Pl.: Jack Shephard.) A problémát a HiddenStructure okozta, amit kiszedtem, így viszont azokon a lapokon, ahol nincs paramétere ezeknek a részeknek, most megjelenik a {{{visszaemlékezései}}} vagy az {{{előretekintései}}} felirat. (Pl: Desmond David Hume.) - Xbspiro vita 2008. április 9., 16:41 (CEST)

A HiddenStructure egy régi és nagyon ronda hack egy paraméter létezésétől függően látható elemel létrehozására, aminek igazából sosem volt sok értelme. A szép megoldás az #if használata. Pl:
(táblázat előző sora)
{{#if:{{{visszaemlékezései|}}}|
{{!-}}
{{!}} Visszaemlékezései:
{{!}} {{{visszaemlékezései}}}
}}
Elsőre elég ijesztő, de hamar bele lehet tanulni. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 10., 11:32 (CEST)

Köszönöm, sikerült! - Xbspiro vita 2008. április 14., 00:13 (CEST)

monobookba csere

Helló! Mit kéne a monobook.js-embe írni, ha szeretném lecserélni a zárójelen belüli kurziválást (valami) a zárójellel együttes kurziválásra (valami) egy gombnyomásra? Ilyesmivel próbálkoztam, de ez nem működik:

replaceRegexp("(\'\'", "\'\'(", "g");

Köszi, SyP 2008. április 13., 00:23 (CEST)

s.replace(/\(''(.*?)''\)/g, "''($1)''") lecseréli az s stringben, a többi része attól függ, milyen kezelőfelületet szeretnél. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 13., 20:43 (CEST)

Izé, ezzel sikerült megcsinálni:

replaceRegexp("\\(\\'\\'", "\'\'\(", "g");

replaceRegexp("\\'\\'\\)", "\)\'\'", "g");

Köszi a segítséget! SyP 2008. április 13., 21:34 (CEST)

Illetve, az első sor működik, a második nem. :O SyP 2008. április 13., 21:38 (CEST)

Minek a sok escape?

replaceRegexp("\\(''", "''(", "g");
replaceRegexp("''\\)", ")''", "g");

esetleg

replaceRegexp("\\(''(.*?)''\\)", "''($1)''", "g");

TgrvitaIRCWPPR 2008. április 14., 00:31 (CEST)

Ez az utolsó tetszik, és megy is. Köszönöm! SyP 2008. április 14., 09:47 (CEST)

Karbantartó sablonok és a kategóriábasorolás

Két örökzöld témát időről időre vissza kell idézni a köztudatba:

  1. Egyszer végre meg kéne oldani, hogy a karbantartósablonok, ha véletlenül vita-névterekbe (vagy userlapokra) volnának beszúrva, ne adják hozzá azokat a lapokat a kategóriához.
  2. A sablonba épített katbesoroláshoz a rendes kulcsmódosítást (hogy például kezelni tudjuk az ékezetes betűre kezdődő lapneveket...).

Tudom, hogy ez itt nem fog egy válasszal megoldódni, csak néha elrikoltozom, hogy ez még mindig nincs megoldva. :) A sablonok egységesítése egyébként sem késhet soká, irtózatos nagy kupleráj van ottan. • Bennófogadó 2008. április 13., 20:04 (CEST)

Meg a világbéke. Csak szólok. --Weiner 2008. április 13., 20:06 (CEST)

Az eggyes megódható :) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 13., 20:45 (CEST)

Átirányítás helyett egyértelműsítő lapok

Egy új szócikkem kapcsán vettem észre, hogy bizonyos címek átirányításként szerepelnek, holott inkább egyértelműsítő lapot kéne csinálni belőlük. Sajnos nem tudom, ezt hogyan kell, ezért kérném hozzáértő kolléga (kollégák) közreműködését. A Vámpírok bálja cím jelenleg a Vámpírok bálja (musical) szócikkhez visz. Mától viszont van Vámpírok bálja (film) szócikk is, ráadásul a film 30 évvel korábbi, mint a musical, ezért méltánytalan, hogy az egyértelműsítés nélküli címet a musical foglalja le. A Chelsea név a Chelsea F.C. szócikkhez vezet, holott Chelsea London egyik leghíresebb kerülete, de van ilyen nevű hely Manhattenben, sőt Massachusettsben is. A geg az albán nyelv szócikkéhez vezet, holott ez a szó egy ismert filmes szakkifejezés is. Filmfan vita 2008. április 14., 11:54 (CEST)

Az átirányító lap szerkesztésének a módja a következő: behozod a lapot, pl. geg. Ez egyből át fog irányítani az albán nyelv oldalra, de ha felgörgetsz, a lap tetején találsz egy olyat szürkével írva, hogy (Geg szócikkből átirányítva). Ha rákattintasz a geg hivatkozásra itt, akkor tudod szerkeszteni az átirányított szócikket. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 14., 12:05 (CEST)

Köszi, akkor nekilátok. Filmfan vita 2008. április 14., 12:17 (CEST)

Yamaha sablon

Hellotok.Már régebben csináltam egy Yamaha sablont, de ez így túl nagy és nem esztétikus. Lehet ebből nyitható-csukható sablont csinálni? mert nekem nem sikerült:( Előre is kösszönöm. – Pakos vita 2008. április 14., 20:58 (CEST)

Pl. használhatod a {{navdoboz csop}} sablont, abba bele van építve. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 14., 23:29 (CEST)

dőlt betű

Miért van az, hogy a friss változtatások listája ettől a sortól lefelé dőlt betűvel jelenik meg? Vagy csak nálam van így?

(Törlési napló); 21:14 . . Syp (Vita | Szerkesztései) „Harci kutya” törölve (teszt: a lap tartalma: „{{azonnali|teszt -- Cassandro 17px <sup>Tahdita+Streit...</sup> 2008. április 14., 20:37 (CEST)}} Média:Peldaegyketto.ogg⩼/span> – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Tomázia (vitalap | szerkesztései)

A törlési naplóban nekem (Firefox 2) jó, csak egy érvénytelen UTF-8 karakter van a végén. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 14., 23:31 (CEST)

Hivatkozások elévült/megszűnt weboldalakra

A kérdésem a következő. Ha egy cikkben forrásként weboldalra hivatkozunk (a {{cite web}}(?) sablonnal), és egyszer csak az a webhely megszűnik létezni (és más címen sem lesz elérhető a hivatkozott információ), mi a teendő? (Sajnos hamarosan aktuális lesz a probléma az egyik általam szerkesztett cikkel kapcsolatban.) – Mex plática 2008. április 15., 09:37 (CEST)

Ha nélkülözhetetlen, és nincs meg az archive.org-on se, akkor szerintem írj a format paraméterbe valami olyasmit, hogy (megszűnt). – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 15., 20:06 (CEST)

Értem, köszi. Valószínűleg el tudom azt intézni, hogy a webhely (a hivatkozások és a keresők kedvéért) átkerüljön egy másik, ingyenes címre, és akkor csak át kell írni robottal a hivatkozásokat. – Mex plática 2008. április 16., 08:20 (CEST)

Térképfeliratozás

Azzal a megoldással, ahogy az Albánia-térkép feliratai meg vannak csinálva, lehet függőlegesen is kiíratni szöveget? - Xbspiro vita 2008. április 16., 16:49 (CEST)

Elvileg igen, így. Winston vita 2008. április 16., 16:54 (CEST)
Csak IE-ben, sajna. :-( Winston vita 2008. április 16., 17:10 (CEST)
Köszönöm. Mondjuk Operásként akkor nem szenvedek vele. - Xbspiro vita 2008. április 16., 18:01 (CEST)

Vírus a Google fizetett hirdetései között!!

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaA vírus (ami igazából egy adware trojan) Dokee gépén van. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 17., 21:31 (CEST)

A Google fizetett hirdetési rendszerébe (AdSense) bekerült egy olyan „animált (GIF) reklám”, mely a következőket mutathatja:

  • Your computer have spyware (kémprogid van)
  • Animált (és rohadtul FAKE-hamis) vírusírtó.

Namármost első lépés, hogy SENKI NEM KATTINT RÁ!!. De ez nem elég, mert „elég ügyes” a kód, e nélkül is bajt hoz ránk. Ha megtekintjük akkor is!!

A vírus a %%SYSTEMROOT%%\WINDOWS\system32 mappába (systemroot általában C:\) egy CATCHPA (olyan kód, mit robotok nem tudnak megfejteni, véletlenszerű számok és betűk 6-7 jegyű halmaza) nevű .dll kiterjesztésű fájl. Most az ember azt hinné, hogy nyomok egy Shift+Del -t, de ez nem megy. Mivel a kis kód eléri azt, hogy a winlogon.exe futtassa ezt a fájlt. A baj onnan indul, hogy winlogon kritikus rendszerfolyamat, amit feladatkezelőből nem tudunk leállítani. És sajnos ettől a gép lelassul, minden szart csinál, ráadásul a vírusírtó folyton rinyálgat (NOD32-m van).

Az eltávolítás módja:

  • Akinek megadatik egy külső OP-rendszer (Windows csökkentett mód nem elég!!), az onnan simán elküldheti a sunyiba a fájlt.
  • Aki vette a fáradságot, vagy félt a rendőrségtől, és megvette a boltban az winfost, az most szívott egy nagyot. Ha nincs, sajnos nem tudja megoldani, egy drasztikus lépés, a format c: következik.
    • Ha van linux-ja, vagy Virtual PC emulator-ja, akkor egy MacOS, Linux,FreeBSD jól jöhet.

A programról (vírusról) részletesen. (Az adatok az Eset cégtől származnak, amikor analízisre küldtem ezt a ratyiságot a noddal):

A kód tulajdonképpen rejtetten internet explorer-es google hirdetéseket jelenít meg. Ezek a hirdetések azután beágyazzák magukat a winlogonba. Amikor adatot próbálnak meg kiszedni a gépből, akkor jelez az antivírus szoftverünk (→Nod32). A programmal annyi baj van, hogy mindenhova beírja magát, előbb-utóbb a lomtárat sem tudjuk üríteni, mert azt is „futtatja” a system kritikus folyamatai (→ amik ugye nem állíthatók le). A winlogon és minden elszemetesedik, systemlag és előbb utóbb BSoD léphet fel. Ez a kód egyébként egy régi DDoS támadának volt alapeszköze, amit idővel lefüleltek a rendőrök.


Szóval amint meglátod az üzenetet, azonnal lépj, mert sajnos (igaz nekem adatott egy Winter Edition) a formázás sem lesz elég, ha a meghajtó törölhetetlen (WMS → winchester main sector, merevlemez főszektor) részébe is beleivódik.

Személyes vélemény: tegnap este a 1.5 éves 200 gigás winyó többek között emiatt állt le.

Kérlek ha bármi van, írjatok.

A NOD32 egy Win32\Application.AdwareTrojan fertőzéssel reagál. (Vagy AdwareTrojan//FPS)

A hozzászólást közzétettem: A szerző: Dokeevita és az idő: 2008. április 17., 19:21 (CEST)


Nehéz mindezt elhinnem. 1) A gugli ilyet benyal 2) megtekintésre fertőz. Na majd meglátjuk. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 17., 19:29 (CEST)
Mondjuk először én sem hittem el. De ha érdekel itt a link és nézd meg magad! Tényleg lehet hogy csak WXPEE-kre igzul. Épp most távolítottam el még 1 ilyen fájlt. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Dokee (vitalap | szerkesztései)

Kösz az infót, jó hogy mondod, ezentúl meg sem nyitom a google-t. Sajnos csak XP-m van, mivel nem értek más OS-hez. – Mex plática 2008. április 17., 19:44 (CEST)

Két dolog: 1) ennek semmi köze a wikipédiához 2) amíg nincs külső forrásból megerősítve, addig meglehetősen nehéz elhinni, hogy a google ilyen animgifeket szolgál ki. -- nyenyec vita 2008. április 17., 19:51 (CEST)

Nana... én egyszer pontosan így szedettem le a hirdetéseket a CJB.netről (ingyenes névszolgáltató). Először engem néztek hülyének a beképzelt amerikaiak, hogy hogyan képzelem, hogy az ő szolgáltatásuk tele van vírussal, biztos az én gépem rossz. A következő levelemben már bemutatkoztam, hogy biztonsági mérnök vagyok, és szépen elküldtem nekik a Kaspersky online víruskereső riportját... másnap már nem voltak fent a reklámjaik. Ez azért komolyabb annál, hogy ne vegyük figyelembe, mert nem a Wikipédiához tartozik. – Mex plática 2008. április 17., 19:55 (CEST)
Amíg nincs rá független forrás, addig nekem urban legend. :) -- nyenyec vita 2008. április 17., 20:07 (CEST)
Akkor is jobb félni, mint megijedni. Ez most olyan, hogy nem hiszed el, mert hihetetlennek tűnik, na de ha mégis igaz? Ezt sajnos nem lehet megoldani egy gombnyomással, hogy visszavonom a szerkesztést, mint a wikiben :) – Mex plática 2008. április 17., 20:11 (CEST)
Az a helyzet, hogy nem itt kéne terjeszteni az ilyeneket. Mi jön legközelebb, Nigériai bankátutalás? Vagy, ha nem küldöd tovább meghal a családod levél? (mi van ha mégis igaz?!) -- nyenyec vita 2008. április 17., 20:16 (CEST)
Figyelj, ez egy információ volt, aki akarja komolyan veszi, aki nem, az nem, mindenkinek szíve joga elhinni vagy nem. Én sem szoktam az ilyeneknek bedőlni, de mivel már volt tapasztalatom ilyen vírusokkal, ez most szerintem nem a mese része a dolognak. Miért ne lehetne olyan közérdekű információt itt közölni, ami számítástechnikával kapcsolatos, még ha – szerinted – nem ide való, akkor is? – Mex plática 2008. április 17., 20:26 (CEST)

Azért, mert akkor előbb-utóbb közéleti fórummá válik a kocsmafal, holott eredetileg a wikis ügyek rendezésére hivatott. Pupika Vita 2008. április 17., 20:37 (CEST)

Meg mert egy rakás marhaság. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 17., 20:41 (CEST)

Elég szomorú, hogy pont ti informatikusok mondjátok ezt, akiknek a legjobban kellene tudni, hogy létezik ilyen. Mindegy, én nem szólok bele... – Mex plática 2008. április 17., 20:43 (CEST)

Ne vicceljünk már, a Google AdSense csak szöveges hirdetéseket jelenít meg... (és valószínű, hogy a Google-nál azért meg van annyira csinálva a rendszer, hogy kép ne kerüljön bele) Ilyen hülyeséget még életemben nem hallottam, mint ez. Egyébként meg nem itt kellene reklámozni a feltört Windows-változatokat. LOL //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 17., 20:47 (CEST)

Akkor csak lessétek meg pédául az Oort-felhő szócikk alsó képét. Szerintem nem annak kéne megjelennie... Érdekes hogy szerkesztéskor (wikEd gyorselőnézet) rendesen látszik. Dokeevita 2008. április 17., 20:49 (CEST)

Mit kellene látnom? [5] ?? //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 17., 20:56 (CEST)
Én azt látom, hogy valaki San Andreasozik wikizés közbe :P Pupika Vita 2008. április 17., 21:01 (CEST)
Csináltam két képet, az egyiket amikor betölti a böngésző, a másikat pedig 8 másodperccel a betöltés után. Nézzétek meg: első kép (betöltéskor) és második kép (várakozás után). És annyi a lényeg, hogy ilyen AutoWikiBrowser-eket kicsit ilyenkor le kéne állítani. Belezavarnak a kép minőségébe! Dokeevita 2008. április 17., 21:03 (CEST)
Még mielőtt hülyeségeket mondasz, nézd már meg, hogy mi is az AutoWikiBrowser… Bezavar a kép minőségébe Vigyor Nem az, amire te gondolsz. Egyébként meg távol áll a Firefoxtól, ugyanis IE alapú. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 17., 21:06 (CEST)
Egyébként tudod mi a probléma? A géped bekapott egy spyware-t. Semmi köze sem a google-hez, sem a wikipédiához. Hidd el, tudnak azok fura dolgokat csinálni. Akik pedig nem értenek eléggé a dolgokhoz, azok mindenféle hülyeségeket hisznek. Szerintem lezárhatjuk. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 17., 21:09 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után)

De tudod az a szép, hogy nem mindenhol jön be. Vannak képek a neten, melyeket kicserél, vannak melyeket pedig nem. Akkor lezárjuk, nekem lényegtelen. Én csak szóltam, hogy van ilyen, mindenki azt hisz, amit akar. Ha meg spyware-em van, akkor meg tessék, mindenki tudja meg, hogy esténként mit csinálok. Örüljenek maguknak, én úgyis 1-1.5 havonta format c:-zek. Azért ha valakinek bejönne mégis, szóljatok! Dokeevita 2008. április 17., 21:15 (CEST)

Az, hogy te hogyan vágod tönkre a gépedet, a te dolgod, de másoknak próbálj meg a továbbiakban nem adni informatikai tanácsokat. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 17., 21:31 (CEST)

.PNG kep feliratainak magyaritasa

Sziasztok,

nem tudja valaki, hogy hogyan kell egy /PNG kep feliratait magyaritani? A szerkesztoi utmutato errol a formatumrol nem ir semmit. Kosz klimalajos vita 2008. április 18., 09:09 (CEST)

Valószínüleg képszerkesztővel. Ajánlhatom a (Corel) Paint Shop Pro {X}-et. Ha a kép raszteres, akkor az eredeti felíratot egy radírral letörlöd és helyére írod a jót. Ha vektoros, akkor csak kijelölöd a szöveget és átírod a tartalmát. Dokeevita 2008. április 18., 09:17 (CEST)

Python-sablon

Sziasztok! Nagyon nem értek a sablonokhoz, viszont találtam egyet, aminek már létezik szócikke, de maga a sablon nem arra hivatkozik: Ezt kéne kijavítani... tetradumaláda 2008. április 18., 12:12 (CEST)

Hol rontottam el?

A {{Sablon:User erdely}} és {{Sablon:User szekelyfold}}be tettem más sablon mintájára egy olyan sort ami a sablont alkalmazókat egy Kategória:Erdélyi wikipédistákba tenné, viszont a kategóriában nem jelenik meg senki. Mi a gond???– Immanuel 2008. április 18., 14:42 (CEST)

Nem rontottál el semmit, csak várni kell egy kicsit ilyenkor. Ha megnézed a felhasználók lapjait, láthatod, hogy ott van a kategória :) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 18., 14:47 (CEST)
Akkor jó :-) Köszi a választ.– Immanuel 2008. április 18., 14:59 (CEST)

Narancssárga csík botszerkesztés után

Megoldottam, hogy a pywikibottal tudok írni felhasználói vitalapra, ha szükséges. Viszont nem jön fel tőle a narancssárga csík, nyilván a botflag miatt. Ki lehet ezt kerülni, hogy a tulaj könnyebben észrevegye az üzenetet? Bináris ide 2008. április 22., 05:32 (CEST)

bot=0 URL paraméterrel lehet az adott szerkesztésre kikapcsolni a bot flaget, ha jól emlékszem. A #pywikipediabot-on biztos meg tudják mondani, hogy kell a botot utasítani, hogy használja. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 22., 11:29 (CEST)

A pywiki levlistán azt a választ kaptam, hogy nincs megoldás, csak egy másik usernév. :-( Bináris ide 2008. április 22., 13:18 (CEST)

Részlegesen védett, ami teljesen?

A "teljesen védett" vagyis csak adminok által szerkeszthető lapoknál a lapforrás fülre kattintva a félvédett lapokra vonatkozó üzenet jelenik meg. Lásd: [6]. Aki tudja hogyan kell (én nem), az legyen oly jó és korrigálja. Köszi. – Vince blabla :-) 2008. április 22., 13:42 (CEST)

Nekem jól jelenik meg. Lehet, hogy nemadminfelületen más jelenik meg? • Bennófogadó 2008. április 22., 13:54 (CEST)

Eszerint. Jelentkezz ki és tekintsd meg úgy. – Vince blabla :-) 2008. április 22., 14:13 (CEST)

Javítva. Az új parser alatt már lehet parserfüggvényeknek interfész-paramétert átadni, a korábbi trükkös megoldás viszont nem működik. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 23., 19:41 (CEST)

Köszi. – Vince blabla :-) 2008. április 23., 22:02 (CEST)

Hová lett a keresőlistám?

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

A Firefoxom úgy van beállítva, hogy megjegyezze az összes űrlapadatot, és a Wikiédia keresőjében is csinos listám volt már. De most hirtelen azt látom, hogy eltűnt, semmivé lett (ez még belefér a normális üzemzavar keretei közé), és még meglepőbb módon egy vadidegen listát látok ott. Mintha valami közös keresőlista jönne be, úgy, mint a jobb felső sarokban a Google-keresésnél. Csakhogy ez nekem nem tetszik! Tényleg jó, hogy a R betűnél ott vannak felsorolva Raziel allapjai, eszerint valaki azokat keresgélte mostanában, de én jobban szeretném a saját listámat. Másnak is így működik? Bináris ide 2008. április 22., 20:04 (CEST)

Igen Pilgab üzenet 2008. április 22., 20:13 (CEST)

Megtaláltam a megoldást, hurrá! Éppen most veregettem vállon magamat. :-) Tehát a beállításokra kattintva a Keresés fülön megjelent egy "Disable AJAX suggestions" négyzet, abból kell kivakarni a pipát, és már vissza is jött a saját keresőlistám! Bináris ide 2008. április 22., 20:46 (CEST)

Térkép-kicsinyítés (mer' nem szerettek...)

Helló térképguruk! {{Törökország-térkép}}(?) térképet picit le kellene csökkenteni úgy méretileg vala, ha van rá mód, mert valahogy bekerült a Törökország szócikk országsablonjába (gondolom automatice már ez a dolog), viszont annyira nagy hogy így az oldal szélességének a felét elfoglalja az országsablon és nagyon ronda így!! LÉGYSZI csökkentsétek le a méretét egy picit!!!! Már kértem korábban is, de senki nem akart válaszolni :((((( Nem szerettek engemet... tudom én. – Timish söyle 2008. április 23., 17:31 (CEST)

Ha ez vigasztal, én szeretlek, csak a térképhez nem értek... – Alensha üzi 2008. április 23., 17:33 (CEST)

Megpróbáltam a {{Ország}}-ban maximálni a képméretet, de rá se hederített. Jöjjenek a még okosabbak! – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 23., 17:46 (CEST)

Ez a térkép pont ilyen méretre készült, a sablon szélességének pedig semmi köze hozzá. Át kell írni a pontokat, ha kisebbet akar valaki (ennél már értelmesebb egy kép-térképet berakni). Timish: nyugi, téged szeret mindenki :) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 23., 18:07 (CEST)

Köszi hogy kiszedted a sablonyból :) – Timish söyle 2008. április 23., 20:17 (CEST)

email

Sziasztok!

Nem akarok senki fontosat zavarni, így ide írom: az email aktiválása nekem nem megy. Mondom neki, hogy küld a konfimálást, megkapom, rányomok, azt mondja nem jó kód. Fasza.

A másik, volt itt egy problémám, azt sem oldotta még meg senki :(

ps. nem írtam alá, és elnézést az írásért, nem akarok számonkérni semmit, csak szomorú vagyok :) tetradumaláda 2008. április 23., 17:43 (CEST)

Az e-mailes kódot el szokta cseszni, a Speci%C3%A1lis-t írd át Speciálisra, akkor talán menni fog. Szóltunk már a bugzillán, de nem csinálták meg. A másikban nem tudok segíteni. – Alensha üzi 2008. április 23., 17:47 (CEST)

Nekem is szokott lenni, két megoldás van:
  1. másold ki a link címét és azt írd be a böngésző címsorába
  2. állítsd át az oldal kódolását (Nézet/Kódolás IE-ben) olyanra, amivel megy
Pythonhoz nem értek. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 23., 17:50 (CEST)
Köszi a gyors reagot :) Nem kell Pythonhoz érteni, csak a sablont kéne kijavítani, de más a szintaxisa, mint a wiki szócikkeknek, és még nem találtam meg, hogy mi. Egy link is elég lenne a sablonok formájára, onnantól meg tudom én is oldalni... tetradumaláda 2008. április 23., 17:56 (CEST)

A python sablon kategóriákra (Python-tudók kategóriájára :) ) hivatkozik, amelyek még nincsenek létrehozva, ezért pirosak. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 23., 18:08 (CEST)

Ahh, így már okés :) Akkor én voltam buta, elnézést. Ja, és köszi a segítséget, sikerült aktiválnom a mailt átírva ékezetesre a spec karaktereket... tetradumaláda 2008. április 23., 18:12 (CEST)

+1: aktiválásnál azt írja, hogy elküldte a mail, de utána még meg kell nyomni egy gombot, hogy tényleg elküldje. Rosszul lett magyarítva? tetradumaláda 2008. április 23., 20:14 (CEST)

Infobox sablon hiba

A {{Magyar település infobox}}(?) hibája miatt a Budapest szócikk boxában az időzóna rovatba beír egy fölösleges #if-et. Ha valaki ért hozzá, gyógyítsa meg. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 24., 10:12 (CEST)

Minden településre kiterjedő hiba volt, User:Dani helyrehozta. Thx, Dani. misibacsi*üzenet 2008. április 25., 20:33 (CEST)

"Friss változtatások" oldal nem jelenik meg!

Tudja valaki, mi az oka, hogy a "Friss változtatások" oldal nem jelenik meg??

Totálisan üres az oldal, pár másodperc múlva leáll a betöltődés. Először dél körül próbáltam, most este 8 van. Délben Explorer 6, most Firefox 2. Próbáltam frissíteni az oldalt és Ctrl-R-el betölteni. Töröltem a böngésző gyorsítótárát. Működik valakinek?? misibacsi*üzenet 2008. április 25., 20:31 (CEST)

Nekem megjelenik, nálad lehet valami gond. tetradumaláda 2008. április 25., 20:33 (CEST)

Működik. OsvátA Palackposta 2008. április 25., 20:33 (CEST)

Két különböző helyről néztem, a két hely sok mindenben különbözik (időpont, szolgáltató, böngésző). Milyen trükköt vessek be? Win újraindítása? (mindjárt kipróbálom - az ügyfélszolgálat is ezt mondaná... :) misibacsi*üzenet 2008. április 25., 20:37 (CEST)

Újraindítottam a Win-t és most megy... (sose tudom meg, mi a baja ennek a sz*rnak...) misibacsi*üzenet 2008. április 25., 20:48 (CEST)

Friss változtatások, robotok szerkesztései hiba

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvanem bug, hanem feature [7]

Friss változtatások, csak botok szerkesztései

Ma regisztrált felhasználók és névtelen szerkesztések is botok szerkesztéseiként jelennek meg, ez szerintem hiba. – Kisbes vita 2008. április 26., 15:05 (CEST)

Igen, ez azért furcsa. Már csak azért érdekes ezt kideríteni, mert a mai „botszerkesztések” jelentős része szimpla vandalizmus. Cassandro Tahdita+Streit... 2008. április 26., 15:10 (CEST)

Ebbe már én is belefutottam kétszer és kétszer elmagyarázta Tgr. Úgy látszik nekem kétszer kell :) Samat üzenetrögzítő 2008. április 26., 16:28 (CEST)

Naplófeature?

A Speciális:Rendszernaplók/Newusers miért a blokknaplóra mutat az új felhasználók helyett a FV tetején? Bináris ide 2008. április 26., 18:01 (CEST)

Illetve igazából oda sem, csak az a felirat jelenik meg. Rémlik, hogy változott valamit a szintaxis. Bináris ide 2008. április 26., 18:02 (CEST)

Mert nagybetűvel írtad. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 26., 18:35 (CEST)

Biz'isten nem én írtam nagybetűvel, de most már kijavítottam. :-) Bináris ide 2008. április 26., 18:44 (CEST)

"Figyelőlistám" tartalma miért sovány?

A oldal fejlécében a következő áll: „Alább az utolsó 5 nap utolsó 100 változtatása látható.”, de este fele már a tegnap délutánit sem látom, pedig pl. most összesen 9 változott lapot sorol fel, eddig (normálisan) több nap látszódott. Mitől van ez és mit lehet tenni ellene? – Kamarton vita 2008. április 26., 19:30 (CEST)

Sok új cikket írni! :-DDD Egyébként nem kattitntottál véletlenül valamelyikre a három ...elrejtése' link közül? Bináris ide 2008. április 26., 19:33 (CEST)

A sok cikk írása sem sokat segíteni, mert akkor nem látom ha valaki belejevít a 10. után... :-D. Amúgy csak a botok szerkesztései vannak elrejtve. – Kamarton vita 2008. április 26., 19:43 (CEST)
Ha jól látom a laponként szétnyitható változások miatt eléri a 100-at (vagy legalábbis gondolom, mert közel 100 az összértéke), ezt a kinyitogatós valamit ki lehet kapcsolni? (bár nem tudom az ilyen lapok mint ez miért hagyom a listámon...) – Kamarton vita 2008. április 26., 19:57 (CEST)

Referenciák és lábjegyzetek problémái

Üdvözlet! Régóta problémám, hogy pl. ennél a szócikknél a lábjegyzetben ha kattintok valamelyikre (visszanyíl), a többségnek megváltozik a sorszáma. Kérdéseim, hogy miért és mi a megoldása? Csak linkhivatkozásra alkalmas a < ref>< /ref>< references/> kombináció, vagy lehet szöveget is írni, ahogy a szócikkben van? Ha igen, mi a szövegesre a megoldás? --Gyantusz vita 2008. április 28., 23:11 (CEST)

Ez velem is gyakran előfordul, főképp olyan szócikkben ahol sok a hivatkozás. – Timish söyle 2008. április 28., 23:18 (CEST)

Firefox hiba, a megoldás (remélhetőleg) az, hogy frissítesz 3-asra, ha majd kijön. A ref-be bármit lehet írni. – TgrvitaIRCWPPR 2008. április 29., 00:06 (CEST)

Image -> Kép

Azt mondja meg neke mvalaki, hogy mér jó az hogyha egy bot (vagy akárki) lecseréli az Image szavakat "kép"-re? Mi lesz tőle jobb?– Burrows vita 2008. május 2., 23:08 (CEST)

Semmi (csak magyar wikiben inkább Kép legyen Image helyett). De mér' nem jó? Mi problémád származott belőle? //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. május 2., 23:35 (CEST)

Semmi, de előnyöm se :D Épp ezért kérdeztem, hogy mi a célja ennek. – Burrows vita 2008. május 3., 18:31 (CEST)

Portálsablon

Kérem, hogy egy, az aktuális portálsablonokban otthonos szerkesztőtárs legyen szíves a Music-Gclef.png képet a Zeneportál portálsablonjaiba beépíteni a Portal.svg helyébe. Előre is köszönöm: Karmelaposta 2008. május 3., 12:06 (CEST)

Kész. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. május 3., 12:10 (CEST)

Redirect

Működik már az ÁTIRÁNYÍTÁS a REDIRECT mellett itt a huwikin is? Esetleg ideje lenne megváltoztatni az eszköztár gombját és propagálni a változtatást az átirányítással foglalkozó botok programjába is? – Dami reci 2008. május 3., 18:39 (CEST)

Már három nappal az átírás után működött a huwikiben, azaz január vége óta, benne is van pl. az átirányítások leírásban. A többi is megy. Volt róla vita, hogy használjuk-e őket, ami még ma sincs lezárva. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. május 3., 18:55 (CEST)
Mivel itt mindkettő működik, talán egy bátor lépésre vár a szituáció. Én mindenesetre utánanézek a botoknak, és ahol kell, jelzem, hogy jó az ÁTIRÁNYÍTÁS is. – Dami reci 2008. május 3., 19:18 (CEST)

Mivel mind a kettő működik, teljesen felesleges erőltetni. Ahol redirect van, azt hagyjuk csak meg békiben. Ha valaki ennyire nem tud angolul, akkor meg használja az átirányítást. Igazság szerint botilag még mindig rengeteget küzdök az ékezetekkel, és tartok tőle, hogy ebből is lehet kavar, bár inkább az ő meg ű betűvel szokott. És vajon a külföldi gazdák botjai fel fogják ismerni? Bináris ide 2008. május 3., 20:39 (CEST)

Erre utaltam: a botok már így is képesek az egyedi átirányítás-elnevezések felismerésére, csak definiálni kell számukra hogy nálunk az ÁTIRÁNYÍTÁS ilyen. Erre ajánlottam fel, hogy beszélek a botgazdákkal.
Azt én is feleslegesnek tartom, hogy cseréljük le bottal az angol névről a magyarra, de azt igenis támogatom, hogy az új létrehozások, pl. a szerkesztőablak fölötti eszköztár átirányítás gombjával, a magyar változatot propagálják. – Dami reci 2008. május 3., 20:45 (CEST)

Értelek. Majd akkor beleásom magam, hogy lehet a saját gombsoromon visszajavítani. :-) Ezt nem annyira a botgazdákkal, hanem a programozókkal kellene megbeszélni, hogy bekerüljön a disztribúciókba az új változat, ne egyenként kelljen mindenkinek foglalkoznia vele. Persze nennek lehet egy kis átfutási ideje. Bináris ide 2008. május 3., 20:52 (CEST)

Természetesen programozókat értettem, csak elírtam... A botgazdákkal majd a blokkolás útján beszélek, ha nem használják a legfrissebb verziót és ezzel gondot okoznak.– Dami reci 2008. május 3., 20:55 (CEST)

Elméletileg a pywikinek alapból fel kell ismernie a magyar formát is, ha jól látom, de sajnos nem sikerült megfelelő tesztet felállítanom a problémára.– Dami reci 2008. május 3., 21:57 (CEST)

A teszt egyszerűnek tűnik: a wikipedia.py-ban a Page objektumnak van egy isRedirectPage() metódusa. Tehát csak le kell kérni egy oldalt, és egy iffel kiíratni az eredményt. Bináris ide 2008. május 4., 13:15 (CEST)

Teszteltem a Starcraft és a WP:AT lapoknál. Az utóbbit felismeri, az #ÁTIRÁNYÍTÁS-t nem. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. május 4., 13:40 (CEST)
            if textafter is not None:
                if self.site().has_mediawiki_message("Isredirect") \
                        and self._isredirectmessage in textafter:
                    # make sure this is really a redirect to this page
                    # (MediaWiki will mark as a redirect any link that follows
                    # a #REDIRECT marker, not just the first one).
                    if p.getRedirectTarget().sectionFreeTitle() == self.sectionFreeTitle():
                        isredirect = True
                if self.site().has_mediawiki_message("Istemplate") \
                        and self._istemplatemessage in textafter:
                    istemplate = True

Nekem ebből olybá tűnik, hogy inkább a Mediawikiben, mint a pywikiben lehet a megoldás kulcsa. Több találat nincs a wikipedia.py-ban a #REDIRECT stringre. Bináris ide 2008. május 4., 13:56 (CEST)

A family.py-ben vannak meghatározva a lokalizált nevek. A legújabb változatban javították már, hogy a magyar is köztük legyen[8].– Dami reci 2008. május 4., 15:52 (CEST)
OK, akkor beállítom a Translatewikin, hogy az átírányítás legyen az elsődleges. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. május 4., 17:13 (CEST)

Új felhasználók naplója

A fenti listában miért csk 2005-től vannak adatok? – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 4., 15:26 (CEST)

Azért, mert csak akkor készült el a MediaWiki számára ez a kiegészítő. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. május 4., 15:31 (CEST)

Szerkesztő fülek

Nem tudom, hogy a wikipédiával van-e gond, de mikor a két legfelső Szerkesztés linkre kattintok (amelyik a fülek között vannak, és amelyikkel a bevezetőt lehet szerkeszteni), akkor nem nyílik meg a szekresztőablak, hanem valamit le akar menteni. Az ez alattiak működnek. PupikaVita 2008. május 5., 20:05 (CEST)

Nálam megy. Kattints erősebben. :-) Bináris ide 2008. május 5., 20:13 (CEST)

Nem lehet, hogy beragadt a shift, amikor próbáltad? Bináris ide 2008. május 5., 20:13 (CEST)

Nem (te Humor Herold :). De nagyon idegesítő jelenség, gyakrolatilag ha egy cikk csak egyetlen szakaszból áll, meg sem tudom nyitni szerkesztésre. PupikaVita 2008. május 5., 20:23 (CEST)

A shiftet komolyan gondoltam. Alt-shift-e? Bináris ide 2008. május 5., 20:30 (CEST)

Hát ha ezt megnyomom, akkor is le akar tölteni valamit. PupikaVita 2008. május 5., 20:32 (CEST)

Shifttel nem ment, hanem új ablakban nyit meg. A firefox szokott néha letölteni megnyitás helyett, de nekem még sose csinálta sorozatosan. Ez amúgy vagy böngésző hiba, vagy webszerver hiba (rossz mimetype-ot küld), semmiképp se olyasmi, amit befolyásolni tudnánk. – TgrvitaIRCWPPR 2008. május 5., 22:04 (CEST)

Esetleg ez segíthet, vagy a cache törlése. – TgrvitaIRCWPPR 2008. május 5., 22:20 (CEST)

Helység elhelyezése a térképen

Üdv! Mi az oka annak, hogy itt nem jelenik meg a térképen a helység? Illetőleg hogy érhetem el, hogy megjelenjen? – Tomeczek Słucham! 2008. május 6., 16:33 (CEST)

Azért, mert nem pozíciós térkép van használva a sablonban, csak egy egyszerű kép. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. május 8., 14:46 (CEST)

OK. Tehát hogy mit csináltam rosszul, az kiderült, de hogy hogyan kéne jól, azt még nem tudom… Segítene valaki? :S – Tomeczek Słucham! 2008. május 8., 15:59 (CEST)

CommonsDelinker üzenet módosítási javaslata

Most ilyesmit ír:

(A(z) Piano.jpg nevű fájlt eltávolítottam, mert Giggy törölte a Commonsból a következő indokkal: „ per w:commons:Commons:Deletion_requests/Image:Piano.jpg”)

vagyis bosszantó módon a lényeg már lemarad, gondolom a megjelenítendő szöveg hossza korlátozott. Javaslom, rövidítsük le a fenti szöveget ilyenre:

(A(z) Piano.jpg nevű fájlt Giggy törölte: „ per w:commons:Commons:Deletion_requests/Image:Piano.jpg”... és itt lesz remélhetőleg az indoklás)

misibacsi*üzenet 2008. május 8., 14:44 (CEST)

Az indoklás alighanem a megadott linken van. – TgrvitaIRCWPPR 2008. május 8., 15:59 (CEST)

Nem csak alighanem, hanem biztosan, néha szoktam is nézni, csak idegesít, hogy pont a lényeg marad le egy üzenetből, és a szöveg hosszúsága miatt egy másik oldalra kell elmennem, ha el akarom olvasni... A javaslatom arra irányul, hogy ez az üzenet itt közvetlenül olvasható legyen és ne kelljen rákattintani egy linkre, majd várni, amíg a Commons oldala bejön... Biztos megoldható a rövidítés, hiszen magyarul van, tehát valamikor itt, a magyar Wikin fordította le valaki. misibacsi*üzenet 2008. május 8., 20:59 (CEST)

Nem hiszem, hogy lemaradna (kicsi az esélye, hogy pont mondathatárnál vágná ketté), egyszerűen ennyit írt csak a commonsos admin. – TgrvitaIRCWPPR 2008. május 8., 21:18 (CEST)

Miért nem kék a link?

A Vasa Čubrilović#Lásd még szakaszban van az Ifjú Bоsznia link (onnan 1:1 idemásolva), amely piros, nem létezik. Ha beírom: Ifjú Bosznia, akkor kék, mert létezik.

Ugyanitt, a Vasa Čubrilović#Élete szakaszban van a piros јúnius 28 (onnan 1:1 idemásolva). Ha begépelem: június 28, kék lesz. Mi ez? Láttok valami különbséget a szócikkből idemásolt és a beírt karakterek között? Akela vita 2008. május 8., 22:54 (CEST)

Az Ifjú Boszniában az o-betűvel, a június 28-ban a j-betűvel van gond (konkrétan nem tudom hogy kerültek bele a cikkbe, de nem azok a karakterek, amiknek lenniük kellene). //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. május 8., 23:04 (CEST)

Maximális rejtély ez, kérlem tisztelettel. A szócikkben kijavítom, itt megmarad a kutatók számára. Kösz az utánajárást. Akela vita 2008. május 8., 23:09 (CEST)

Én már értem a rejtély nyitját: Масѕkа, de Macska. Minden látszat ellenére egyetlen közös betűjük van csupán, a „k”. Aki kíváncsi, itt megtudhatja a megoldást. Ádám 2008. május 9., 12:47 (CEST)

Nem az s-re gondolsz? – Winston vita 2008. május 9., 14:16 (CEST)

Nem. Az a „к” ugyanis nem téveszthető össze a „k”-val. Emitt viszont előfordul olyan „ѕ”, ami nem „s”. Ádám 2008. május 9., 15:08 (CEST)

Eszerint a szerkesztő karakterkészlete macedón ábc-re lehetett állítva? Ez valóban lehetne a megfejtés! Kösz. Akela vita 2008. május 9., 15:58 (CEST)

Nem macedón, csak egyszerűen cirill! A macedónt csak azért hoztam fel, mert abban van az „s”-szerű betű. Erre a részre hivatkoztam fentebb:

Egyes cirill betűk alakilag egybeesnek bizonyos latin betűkkel, de ezekre is csak a cirill alakra keresve lehet rátalálni a táblázatban. Ilyenek (előbb a cirill, aztán a hasonló alakú latin betűt megadva): Аа (nem Aa), В (nem B), Ѕѕ (nem Ss), и (nem u), Іі (nem Ii), Јј (nem Jj), К (nem K), М (nem M), Н (nem H), Оо (nem Oo), Рр (nem Pp), Сс (nem Cc), Т (nem T), т (nem m), Уу (nem Yy), Хх (nem Xx).

Ádám 2008. május 9., 16:02 (CEST)

Értem. Na ilyenbe még belefuthatunk, ahol szerb vagy horvát kolléga dolgozik, vagy ezt-ezt kimásolunk egy cirill lapról. Az ilyen tapasztalatokat valahol gyűjtögetni kellene, hogy ne menjenek veszendőbe (esetleg ezen a lapon valamilyen utalást, leírást tenni erre a jelenségre?) Akela vita 2008. május 9., 18:44 (CEST)

A szerkesztőablakban a különleges karakterek menüváltója nem működik

A legördülő menü, amiből ki lehetne választani, hogy milyen gombsort jelenítsen meg, nem működik, pontosabban nem vált. – Mex plática 2008. május 8., 22:58 (CEST)

Rájöttem... ütközik a Segédeszközökben a sablonmester beállítással... ha be van az kapcsolva, nem működik. – Mex plática 2008. május 8., 23:20 (CEST)

Én mindkettőt használom, és nincs velük gond. Milyen böngésző? – TgrvitaIRCWPPR 2008. május 8., 23:40 (CEST)

Hát, gondolom sejted :) (IE :S). A Sablonmesternél ha bármelyik segédeszköz ki van jelölve, akkor nem működik az alsó gombsorváltás. – Mex plática 2008. május 9., 08:57 (CEST)

Na jó, de melyik IE? És mit értesz bármelyik segédeszköz alatt? Sablonmesterből csak egy van. – TgrvitaIRCWPPR 2008. május 9., 13:12 (CEST)

Bocsánat, igazad van, a RefTools a bűnös... kevertem a sablonmestert a sablonokkal kapcsolatos beállításokkal. Az utóbbiról van szó, és a kettő közül a RefTools, ha az ki van pipálva, akkor nem jó. – Mex plática 2008. május 9., 13:23 (CEST)

Valamiért jobbra csúszik a 2008 a filmművészetben egyik szakasza

Mégpedig a "Filmbemutatók": a "Sikerfilmek" mellett kezdődik. Tudtok rajta segíteni? Ádám 2008. május 9., 12:40 (CEST)

Így jobb? – TgrvitaIRCWPPR 2008. május 9., 13:10 (CEST)

Így tökéletes, köszönöm. Ádám 2008. május 9., 15:08 (CEST)

Tudakozó kérdések

Az jutott eszembe, hogy nem lehetne azt ellenőrizni, hogy amikor a kedves ügyfél csak a címsort tölti ki és nem ír normális kérdést (pl. min 30 karaktert), akkor nem tárolná le kérdésként, hanem visszadobná neki, hogy tessék írni szöveget hozzá? Valamint az is jó lenne, ha a most előre szöveg (kulcs, kategória, stb.) csak utólag kerülne a szöveg elejére oda. Furcsállom,hogy az enwikin nincsenek egy-két szavas büffentések odarakva kérdésként. Hátha náluk ez így működik. Ki is próbálom mindjárt. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 9., 21:51 (CEST)

Bizony hogy így működik. Egyrészt a negyedik ablaknál jutok oda, hogy kérdést tegyek fel, másrészt ha nem írok szöveget, nem engedi tárolni. Át kellene venni az ottani módszert. És lenne még pár javaslatom, de azt később. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 9., 21:57 (CEST)

Link sablonban

Üdv, a Sablon:WikiSky a WikiSky.org-on keres meg égitesteket az API segítségével, linkben átadott paraméterrel (&object=Betelgeuse). Egy baj van, hogy a WP külső hivatkozásai nem nagyon tudnak szóközt elviselni, oda manuálisan kell betenni a %20 stringet (Pl. Proxima Centauri -> Proxima%20Centauri). Ki lehet ezt egyszerűen cserélni a sablonban? – KGyST vita 2008. május 10., 01:55 (CEST)

Igaz, hogy nem %20-ra, hanem +-ra cseréli a szóközt az {{urlencode: }} (magyar változatban is van: {{urlkódolva: }}) varázsige (parser function), de így is tökéletesen működik. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. május 10., 02:19 (CEST)
Jó, hát innen már mindegy, hogy melyik URL-kompatibilis karakter, thx. – KGyST vita 2008. május 10., 10:06 (CEST)

Még egy kérdés a link sablonban-hoz

Még egy: lehet olyat, hogy a z változónak egy helyen adok default értéket (z=9)? Most írtam át az összeset ötödször, nem lenne baj, a sablon is rövidebb és átláthatóbb lenne. Thx. – KGyST vita 2008. május 10., 15:17 (CEST)

Ennyi: {{{paraméter neve|alapértelmezett érték}}}, tehát: {{{z|9}}}
és nem kell az {{#if:{{{paraméter neve|}}}|{{{paraméter neve}}}|{{{alapértelmezett érték}}}}} túlbonyolított változat //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. május 10., 15:20 (CEST)

Az viszont nem megoldható, hogy a z mindenhol egy értéket vegyen fel. Esetleg úgy lehetne, h egy allapon van a z értéke, és az az allapot illeszted be a sablonba. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. május 10., 15:22 (CEST)

Őőő nekem egyszerűbb kellene: a z-nek paramétert adni az elején, kb a z:=6 ebben a sablonszintaktikában, de nem olyan nagy baj, most már belőttem egy értékre, ami a mélyég-objektumok nagy részére jó. – KGyST vita 2008. május 10., 15:48 (CEST)