Szerkesztővita:Karmela

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vigyázzunk egymásra!

Üdvözöllek! Willkommen! Welcome! Bienvenue!

A hozzám intézett kérdés után szoktam írni a választ (nem pedig a kérdező vitalapjára), mert így jobban lehet követni az eszmecserét. A megjegyzésem elé írt {{válasz|címzett1|címzett2|...}} sablonnal gondoskodom a címzettek értesítéséről.


User_vita:Karmela/archív

Kistérségek, járások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Igen ezt elkapkodtam. Már közben észrevettem hogy nem ugyan azok a járások, de úgy gondoltam, majd kijavítom később. Viszont valóban nem volna jó, ha valaki beillesztené - netán még más országok wikijébe is. Kérlek hogy az összeset töröltesd - talán úgy, hogy a feltöltő user:KeFe kérésére... Ha lehet, akkor azonnali törlést kérj. Ha megteszed, előre is megköszönöm. user:KeFe nincs aláírásom???

Köszöntés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

tűzijáték Budapesten

Boldog Újévet kívánok Néked, Kedves Karmela!

User:Pepo41

eltűnt forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben

Szia Karmela! A segítségedet szeretném kérni. Belepiszkáltam a Jánosháza szócikkbe, amire közösségileg feltűnt, hogy nincs túlforrásolva. Puskás Zoli adott hozzá egyet és kérésemre WP:FELÉP szerint átrendezte a "Külső hivatkozások" szakaszt, de így gyakorlatilag szinte forrás nélkül maradt a cikk. Amikor én csináltam a változtatásokat, megnéztem a laptörit, mert meg akartam kérdezni róla az eredeti szerkesztőt, de évek óta inaktív... viszont ezért emlékeztem, hogy mintha ő adott volna forrást, és így is van: Jánoshalma - nincs erőm most végignézni, mikor tűnt el (szedte ki valaki), de az biztos, hogy nem működik. Annyit tudni róla, hogy egy bemutató és egy nő készítette a kistérségről, valamikor 2005 (a szerkesztés) előtt (lásd: Vita:Jánoshalma).

Lehetséges ezt előhalászni valahogy, hogy legyen forrása a cikknek? (Amúgy erős a gyanúm, hogy ez lesz az: JTKT szakmai beszámoló, csak túl fáradt vagyok, hogy leellenőrizzem most...) Előre is köszi, ha válaszolsz, Fauvirt vita 2014. május 15., 02:21 (CEST)

@Fauvirt: Már megint abból fakad a baj, hogy valaki a törött hivatkozást egyszerűen csak kitörli :( Pedig benne kéne hagyni „törött hivatkozás” (vagy valami hasonló) jelzéssel. Nem mindegy, hogy a cikknek sosem volt forrása, vagy pedig volt, mégpedig minőségi, csak utána kell nézni, hogy milyen url alá vándorolt. A fő baj persze, hogy a hivatkozott hely nem lett idejében elarchiváltatva. Én erre tippelek: Kistérségi esélyegyenlőségi helyzetelemzés: Jánoshalmai kistérség. janoshalmikisterseg.hu (2008) Hozzáférés: 2014. máj. 15. Az anyag forrásai is mind potenciális forrásai a cikknek: „Készült a települési önkormányzatok adatszolgáltatása, a Központi Statisztikai Hivatal 2001. évi népszámlálása és egyéb statisztikái, a Közoktatási Információs Rendszer adatai, a Területpolitikai Államtitkárság kistérségi bemutatói, valamint a kistérség és a települések különböző dokumentumai, így különösen a Felső-Bácska HK Helyi Vidékfejlesztési Stratégia alapján” --Karmela posta 2014. május 15., 10:55 (CEST)

Sziasztok, ezt látom és megnéztem Google-ben 2005.03.22 felső dátummal (akkor voltak Fpeter módosításai), sok minden másolat több forrásból, pl. [1] [2] [3] (ez utóbbira 2001.02.01. dátumot jelez a Google). Oliv0 vita 2014. május 15., 16:12 (CEST)

Igen, ezt a "másolmány dolgot" már a vitalapi bejegyzésekből sejteni lehetett, ezért linkeltem itt azt is... magyarul át kéne írni/fogalmazni az egészet, majd "újra" hivatkozni ezekre?
És emlékszem rá, hogy volt már erről szó, de nem emlékszem, le van valahol írva, hogy hogyan is működik az archiválás a wikin? Fauvirt vita 2014. május 16., 02:17 (CEST)

A holt link archiválása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben

Kedves Karmela!

Az 5 nappal ezelőtti felvetésedet a botok Tudakozóban tett archiválási tevékenységéről közvetítettem a Botgazdák üzenőfalára: Wikipédia:Botgazdák üzenőfala#A holt link archiválása. Szép napot kívánok! Apród vita 2014. május 19., 00:42 (CEST)

Köszönöm! --Karmela posta 2014. május 19., 16:13 (CEST)

Új forrás sablon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben

Üdvözlet, szeretnék új forrás sablont felrakni. A jelenlegi utolsó nagyobb általános lexikon sorozat a most zárult Britannica Hungarica 25 kőtettes mű. Sok jó cikk alapja lehet. Azért kérdezem tőled mehet e, mert a te szerkesztésedet láttam több sablonon.--karesznincs vita 2014. május 18., 19:59 (CEST)

@Karesz52: Hogyne mehetne, nagyon hasznos dolog. Kell hozzá segítség? --Karmela posta 2014. május 18., 20:01 (CEST)

Köszönöm. Remélem megy egyedül is, ha kész nézzél rá légyszíves.--karesznincs vita 2014. május 18., 20:05 (CEST)

@Karesz52: Jó, csak szólj, ha kész! --Karmela posta 2014. május 18., 21:36 (CEST)

Na itt elakadtam. Sablon:Britannica Hungarica nagylexikon/doc--karesznincs vita 2014. május 18., 22:30 (CEST)

@Karesz52: Most csak kutyafuttában néztem be, de amint ráérek, megnézem. --Karmela posta 2014. május 19., 16:15 (CEST)
  • @Karesz52: Megnéztem a forráskódot, és látom, hogy egy hosszú switch van benne. Ez egy elég drága művelet, erőforrás-igényes, ezért jobb az ilyen választást megkívánó új sablonokat már Lua nyelven létrehozni. Pepo41 biztos szívesen átteszi a kódodat Lua nyelvre, szóljak neki? Vagy átteszed magad, ha esetleg magad is ismered a Luát?
Még egy észrevétel: jó lenne, ha a sablon a CitLib sablon hívásán keresztül végezné a formázást. Ez ugyanis biztosítja az egységes és a magyar szokásoknak megfelelő formát. Attól nem kell tartani, hogy számottevően lassítana, mert időközben már át van téve Luára.
--Karmela posta 2014. május 19., 23:29 (CEST)
Bevallom ez már nekem magas, ennyire nem vagyok tájékozott a számítástechnikában. Jó lenne egy hozzáértő a kijavításhoz. Köszönöm.--karesznincs vita 2014. május 20., 13:40 (CEST)
@Karesz52: Csak még jobbá tételről lenne szó. Tehát használd addig is, amíg megtörténik. --Karmela posta 2014. május 21., 10:30 (CEST)

Kategória:Feljavításra váró cikkjelöltek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben

Szia! A kategórialap tetején lévő dobozban olvasható állítást mintha felülmúlta volna az idő, nem? Működik amúgy ez a rendszer, használják? Úgy veszem észre, hogy nem csak a projektlap allapjai, hanem szerkesztői allapok is vannak a kategóriában, szintén ellentmondásban így az ott leírtakkal. -- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2014. június 9., 00:17 (CEST)

@Joeyline: Jó, meg fogom nézni. --Karmela posta 2014. június 10., 17:10 (CEST)

Zotero - átnézés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben

Szevasz!

Láttam Te készítetted el a Wikipédia cite web sablonjának magyarítását. :-)) Nagyon király! Én elkezdtem a Zotero lapot írni. Sajnos a magyar forrásanyag meglehetősen kevés, ezért örülnék ha tudnál egy kicsit segíteni. Akár a "fordításom" ellenőrzésével (persze inkább magyarításnak mondanám). :) --Peda 2014. június 22., 17:47 (CEST)

  • @Peda: A CitWeb időközben már luásítva is lett, ez Pepo41 munkája.
Amint hozzájutok megnézem a Zotero cikket, de addig is a figyelmedbe ajánlom a Wikipédia:Zotero oldalt, amit a wikipédisták számára állítottam össze. Bizonyára van benne olyasmi is, ami a cikkhez használható. Majd linkeld be a Wikipédia:Zotero lapra a cikkedet!
Ezt a magyar ismertetőt bizonyára ismered, mindenképpen linkeld be: https://www.zotero.org/support/hu/quick_start_guide
Van a youtube-on magyar nyelvű ismertető is, érdemes belinkelni a Zotero-cikk „További információk” szakaszába.


Megjegyzem ez az aktuális ajánlott cikkszerkezet a cikkek alján:
== Jegyzetek == (ebben a szakaszban csak az áll, hogy {{jegyzetek}}, itt válnak a lábjegyzetelt hivatkozások és megjegyzések láthatóvá)
== Források == (soronként egy-egy felhasznált forrás részletes leírása, a weblapok is, könyvek is, CD-k is, minden ami forrás volt)
== További információk == (weblapok is, könyvek is, CD-k is, képek, minden egyéb a további tájékozódáshoz)
== Kapcsolódó szócikkek == (a témakör Wikipédia-cikkei és más, a wikiken belüli információk, tehát ami korábban a „Lásd még” volt)
--Karmela posta 2014. június 24., 16:23 (CEST)

The Signpost: 23 July 2014[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

re:Magyar Rózsa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Semmi gond, már rendben van így! Blokkoltam az anont egy hónapra – nem tudom mennyire van meg Neked: ő a telekiilonás anon, nem kell nagy ügyet fordítani a tájékoztatására, ez már több tucatszor megtörtént. Csak szórakozik. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2014. július 29., 12:44 (CEST)

Még valami eszembe jutott: úgy is talál magának más felületet és be fogja hányni majd oda: egy sima revert+blokk is bőven jó megoldás. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2014. július 29., 12:48 (CEST)
@Pallerti: Eddig nem figyeltem fel rá, de ha neked ismert már, akkor jó. --Karmela posta 2014. július 29., 12:52 (CEST)
Nézd csak meg a sablonhomokozó laptörijét anonra szűrve, ez a heppje. A Teleki minden létező verziója félvédett már, ezért kényszerült át oda. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2014. július 29., 12:59 (CEST)

Ez egy korábbi IP-je, nézd csak meg az Akárki!! szakaszt. Egyértelmű, hogy nem eltévedt, hanem szándékos vandalizmus. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2014. július 29., 13:02 (CEST)

@Pallerti: Már fentebb elfogadtam a tapasztalataidon alapuló döntésedet, fölösleges a további érvelés :) --Karmela posta 2014. július 29., 15:30 (CEST)

Fordulna szakorvosához[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Troodon pajtás üzent nekünk itt. OsvátA Palackposta 2014. július 30., 09:03 (CEST)

@OsvátA: Van egy érdekessége ennek: a mondatszerkezet ezúttal érettebb, a megfogalmazás összefogottabb, mint az eddigi megnyilvánulásai. --Karmela posta 2014. július 30., 19:10 (CEST)

Váltogatja. Ismeri a helyesírást és úgy ismeri a wikiket, mint a tenyerét. Szánalmas. OsvátA Palackposta 2014. július 30., 19:16 (CEST)

Képtömbök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Nagy kérdés: nálunk létezik valami hasonló, amely képes tömbbe szedni a képeket? pl. így. és így nézne ki valahogy:

{{image array|perrow=4|width=80|height=80 | image1 = Tiruvalluvar Statue Kanyakumari 140x190.jpg|caption1=[[Tiruvalluvar]] | image2 = Statue of Avvaiyar.jpg|caption2=[[Avvaiyar]] | image3 = The Saint Andal LACMA M.86.94.2.jpg|caption3 = [[Andal]] }}

Ez azért lenne nagyon fontos, mert nem kellene montázsképekkel bajlódni (amikből kiderülhet, hogy egyik-másoik nem jogtiszta) hanem automatikusan követnék a változtatásokat. Pl. itt a montázsból a commons törölt, újra kell készíteni az egészet. Valami tömb megoldásnál ez automatikusan változtatná magát. Előre is kösz, nem találtam semmi hasonlót, a <gallery> működne, de egymás alá rakja a képeket, tehát csúnya. Ha nincs hasonló, ami az infoboxban tömbösítene, nehéz nálunk ezt adoptálni? Előre is kösz, üdv,Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. július 30., 17:46 (CEST)

@Ogodej: Megnézem, hogy mit tudok kisütni. --Karmela posta 2014. július 30., 19:29 (CEST)

@Ogodej: Ehhez mit szólsz? 2014. július 30., 19:40 (CEST)

Hú, ez ígéretes, ez most így néz ki a próbalapomon. Ha a képenkénti nagy keretet nem lehet kisebbíteni, akkor a te javaslatod szerint bemásolom a képeket, és az infoboxban üresen hagyom a kép helyét. Azaz nem lesz olyan mint az enwikié, de a probléma átmenetileg meg lesz oldva.Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. július 30., 20:13 (CEST) @Ogodej: Alább az elsőben nincsenek keretek. A másodikban sincsenek keretek, és annyit tömörít egy sorba, ahányat csak tud, és a képaláírások meg akkor látszanak, ha föléjük viszik az egeret. A legalsóban nincs a képecskékhez szöveg. --Karmela posta 2014. július 30., 21:05 (CEST)

Nagyon szuper! A második meg van véve! [4] (már csak azt kell kitalálni, hogy az infoboxban, ahol ezt használjuk, ne írja ki felül hogy File, illetve alul hogy 250 px. De azt hiszem, ez a Népcsoport infobox tulajdonsága miatt lehet... nagyon köszönöm!Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. július 30., 22:40 (CEST)