Szerkesztővita:Karmela

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vigyázzunk egymásra!

Üdvözöllek! Willkommen! Welcome! Bienvenue!

Igyekszem egyazon lapon olvashatónak megtartani a teljes eszmecserét. A válaszaim elé odaírom a {{válasz}} sablont a címzett nevével, így értesül az üzenetről. Téged is erre kérlek.
Ma van Elkágyé 8. wikiszülinapja.
Holnapután Bdamokos 8. wikiszülinapja lesz.


User_vita:Karmela/archív

Kistérségek, járások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Igen ezt elkapkodtam. Már közben észrevettem hogy nem ugyan azok a járások, de úgy gondoltam, majd kijavítom később. Viszont valóban nem volna jó, ha valaki beillesztené - netán még más országok wikijébe is. Kérlek hogy az összeset töröltesd - talán úgy, hogy a feltöltő user:KeFe kérésére... Ha lehet, akkor azonnali törlést kérj. Ha megteszed, előre is megköszönöm. user:KeFe nincs aláírásom???

Köszöntés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

tűzijáték Budapesten

Boldog Újévet kívánok Néked, Kedves Karmela!

User:Pepo41

eltűnt forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben

Szia Karmela! A segítségedet szeretném kérni. Belepiszkáltam a Jánosháza szócikkbe, amire közösségileg feltűnt, hogy nincs túlforrásolva. Puskás Zoli adott hozzá egyet és kérésemre WP:FELÉP szerint átrendezte a "Külső hivatkozások" szakaszt, de így gyakorlatilag szinte forrás nélkül maradt a cikk. Amikor én csináltam a változtatásokat, megnéztem a laptörit, mert meg akartam kérdezni róla az eredeti szerkesztőt, de évek óta inaktív... viszont ezért emlékeztem, hogy mintha ő adott volna forrást, és így is van: Jánoshalma - nincs erőm most végignézni, mikor tűnt el (szedte ki valaki), de az biztos, hogy nem működik. Annyit tudni róla, hogy egy bemutató és egy nő készítette a kistérségről, valamikor 2005 (a szerkesztés) előtt (lásd: Vita:Jánoshalma).

Lehetséges ezt előhalászni valahogy, hogy legyen forrása a cikknek? (Amúgy erős a gyanúm, hogy ez lesz az: JTKT szakmai beszámoló, csak túl fáradt vagyok, hogy leellenőrizzem most...) Előre is köszi, ha válaszolsz, Fauvirt vita 2014. május 15., 02:21 (CEST)

@Fauvirt: Már megint abból fakad a baj, hogy valaki a törött hivatkozást egyszerűen csak kitörli :( Pedig benne kéne hagyni „törött hivatkozás” (vagy valami hasonló) jelzéssel. Nem mindegy, hogy a cikknek sosem volt forrása, vagy pedig volt, mégpedig minőségi, csak utána kell nézni, hogy milyen url alá vándorolt. A fő baj persze, hogy a hivatkozott hely nem lett idejében elarchiváltatva. Én erre tippelek: Kistérségi esélyegyenlőségi helyzetelemzés: Jánoshalmai kistérség. janoshalmikisterseg.hu (2008) Hozzáférés: 2014. máj. 15. Az anyag forrásai is mind potenciális forrásai a cikknek: „Készült a települési önkormányzatok adatszolgáltatása, a Központi Statisztikai Hivatal 2001. évi népszámlálása és egyéb statisztikái, a Közoktatási Információs Rendszer adatai, a Területpolitikai Államtitkárság kistérségi bemutatói, valamint a kistérség és a települések különböző dokumentumai, így különösen a Felső-Bácska HK Helyi Vidékfejlesztési Stratégia alapján” --Karmela posta 2014. május 15., 10:55 (CEST)

Sziasztok, ezt látom és megnéztem Google-ben 2005.03.22 felső dátummal (akkor voltak Fpeter módosításai), sok minden másolat több forrásból, pl. [1] [2] [3] (ez utóbbira 2001.02.01. dátumot jelez a Google). Oliv0 vita 2014. május 15., 16:12 (CEST)

Igen, ezt a "másolmány dolgot" már a vitalapi bejegyzésekből sejteni lehetett, ezért linkeltem itt azt is... magyarul át kéne írni/fogalmazni az egészet, majd "újra" hivatkozni ezekre?
És emlékszem rá, hogy volt már erről szó, de nem emlékszem, le van valahol írva, hogy hogyan is működik az archiválás a wikin? Fauvirt vita 2014. május 16., 02:17 (CEST)

A holt link archiválása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben

Kedves Karmela!

Az 5 nappal ezelőtti felvetésedet a botok Tudakozóban tett archiválási tevékenységéről közvetítettem a Botgazdák üzenőfalára: Wikipédia:Botgazdák üzenőfala#A holt link archiválása. Szép napot kívánok! Apród vita 2014. május 19., 00:42 (CEST)

Köszönöm! --Karmela posta 2014. május 19., 16:13 (CEST)

Új forrás sablon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben

Üdvözlet, szeretnék új forrás sablont felrakni. A jelenlegi utolsó nagyobb általános lexikon sorozat a most zárult Britannica Hungarica 25 kőtettes mű. Sok jó cikk alapja lehet. Azért kérdezem tőled mehet e, mert a te szerkesztésedet láttam több sablonon.--karesznincs vita 2014. május 18., 19:59 (CEST)

@Karesz52: Hogyne mehetne, nagyon hasznos dolog. Kell hozzá segítség? --Karmela posta 2014. május 18., 20:01 (CEST)

Köszönöm. Remélem megy egyedül is, ha kész nézzél rá légyszíves.--karesznincs vita 2014. május 18., 20:05 (CEST)

@Karesz52: Jó, csak szólj, ha kész! --Karmela posta 2014. május 18., 21:36 (CEST)

Na itt elakadtam. Sablon:Britannica Hungarica nagylexikon/doc--karesznincs vita 2014. május 18., 22:30 (CEST)

@Karesz52: Most csak kutyafuttában néztem be, de amint ráérek, megnézem. --Karmela posta 2014. május 19., 16:15 (CEST)
  • @Karesz52: Megnéztem a forráskódot, és látom, hogy egy hosszú switch van benne. Ez egy elég drága művelet, erőforrás-igényes, ezért jobb az ilyen választást megkívánó új sablonokat már Lua nyelven létrehozni. Pepo41 biztos szívesen átteszi a kódodat Lua nyelvre, szóljak neki? Vagy átteszed magad, ha esetleg magad is ismered a Luát?
Még egy észrevétel: jó lenne, ha a sablon a CitLib sablon hívásán keresztül végezné a formázást. Ez ugyanis biztosítja az egységes és a magyar szokásoknak megfelelő formát. Attól nem kell tartani, hogy számottevően lassítana, mert időközben már át van téve Luára.
--Karmela posta 2014. május 19., 23:29 (CEST)
Bevallom ez már nekem magas, ennyire nem vagyok tájékozott a számítástechnikában. Jó lenne egy hozzáértő a kijavításhoz. Köszönöm.--karesznincs vita 2014. május 20., 13:40 (CEST)
@Karesz52: Csak még jobbá tételről lenne szó. Tehát használd addig is, amíg megtörténik. --Karmela posta 2014. május 21., 10:30 (CEST)

Kategória:Feljavításra váró cikkjelöltek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben

Szia! A kategórialap tetején lévő dobozban olvasható állítást mintha felülmúlta volna az idő, nem? Működik amúgy ez a rendszer, használják? Úgy veszem észre, hogy nem csak a projektlap allapjai, hanem szerkesztői allapok is vannak a kategóriában, szintén ellentmondásban így az ott leírtakkal. -- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2014. június 9., 00:17 (CEST)

@Joeyline: Jó, meg fogom nézni. --Karmela posta 2014. június 10., 17:10 (CEST)

Zotero - átnézés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben

Szevasz!

Láttam Te készítetted el a Wikipédia cite web sablonjának magyarítását. :-)) Nagyon király! Én elkezdtem a Zotero lapot írni. Sajnos a magyar forrásanyag meglehetősen kevés, ezért örülnék ha tudnál egy kicsit segíteni. Akár a "fordításom" ellenőrzésével (persze inkább magyarításnak mondanám). :) --Peda 2014. június 22., 17:47 (CEST)

  • @Peda: A CitWeb időközben már luásítva is lett, ez Pepo41 munkája.
Amint hozzájutok megnézem a Zotero cikket, de addig is a figyelmedbe ajánlom a Wikipédia:Zotero oldalt, amit a wikipédisták számára állítottam össze. Bizonyára van benne olyasmi is, ami a cikkhez használható. Majd linkeld be a Wikipédia:Zotero lapra a cikkedet!
Ezt a magyar ismertetőt bizonyára ismered, mindenképpen linkeld be: https://www.zotero.org/support/hu/quick_start_guide
Van a youtube-on magyar nyelvű ismertető is, érdemes belinkelni a Zotero-cikk „További információk” szakaszába.


Megjegyzem ez az aktuális ajánlott cikkszerkezet a cikkek alján:
== Jegyzetek == (ebben a szakaszban csak az áll, hogy {{jegyzetek}}, itt válnak a lábjegyzetelt hivatkozások és megjegyzések láthatóvá)
== Források == (soronként egy-egy felhasznált forrás részletes leírása, a weblapok is, könyvek is, CD-k is, minden ami forrás volt)
== További információk == (weblapok is, könyvek is, CD-k is, képek, minden egyéb a további tájékozódáshoz)
== Kapcsolódó szócikkek == (a témakör Wikipédia-cikkei és más, a wikiken belüli információk, tehát ami korábban a „Lásd még” volt)
--Karmela posta 2014. június 24., 16:23 (CEST)

Sablon-Longobárd Királyság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

A Sablon:Longobárd Királyság készülget, de rengeteg kutatómunka kell hozzá, hogy a 36, vagy több?? hercegség létrejöttének, átalakulásának, összeolvadásának, szétesésének menete (évszámai, nevei, határai) összeálljon egy kerek egésszé. (nem találtam erről eddig egyetlenegy olyan forrást sem, ahol létezne ilyen összefoglaló). A Friuli hercegség magyar változata is ennek a kutatómunkának a jegyében készült el. Ha zavaró a hosszú idejű készítgetés (és más nem mer hozzányúlni), akkor töröljétek, majd felrakom újra, mikor már tűrhetőbb állapotban lesz. (Azért hagytam ott, hátha mást is késztet a folytatására, kiegészítésére, vagy átalakítására) (ilyen munkára ösztönző és szólító sablon még nincsen? :D, mert akkor azt kellen elé tenni :))

A fordításoknál a források átmásolásával nem értek egyet, felesleges (de nem vitatkozom ezen, csak megemlítem, mert eddig azt tapasztaltam, hogy mindenki megsértődik, ha nem az ő elképzelése az irányadó, vagy követendő, vagy nem az érvényesül :DD), hiszen a magyar oldalon a magyar források kellenének, az eredeti forrásokat meg azon az oldalon úgyis megtalálja az, akit érdekel, keresi és bírja azt a nyelvet, ahonnan a fordítás származik; vagy a "Más nyelveken" mezőben arra a nyelvre vált, amelyikre akar és ott keresgél. A fordítás sablon a végén elegendő tájékoztatás erről! Véleményem szerint sokkal rémísztőbb és riasztóbb a cikk elejére ezt a böszme NEM TÜNTETI FEL A FORRÁSOKAT förmedményt odabiggyeszteni (teljesen szétveri az oldalt), inkább a fordítás sablont kellene kiegészíteni azzal -ha ennyire szájbarágósak akarunk lenni-, hogy a nyelvi "FORRÁSOK az EREDETI oldalon találhatók a fordított nyelven", vagy valami hasonlót. :)

A "VÁLASZ" témában pedig, csak annyit említek, hogy már rég megírtam volna (ha lenne időm erre is) egy olyan kis alkalmazást, ami most már szerepel (remélem az én hatásomra :D) a TÖBB fül alatt "új téma nyítása" címmel (ezért ugye fel kell mászni a lap aljáról a tetejére miután elolvastam a beírást :D most még!?! :D); ahol a beírt új vitacikk mellett lehetne egy "Válasz erre" fülecskére (gombra) kattintani és az elintézné az összes többit - hová küldje, kit értesítsen a válaszlevél - a válasz elküldésével; és ott lenne az előzmény is a válasznál lépcsősen más árnyalatú háttérrel mondjuk, hogy ne kelljen feleslegesen új oldalakat nyitogatni, hogy tudjam, ki és mire és mikor válaszolt. (a legtöbb cset, vagy beírogatós oldal ezt már rég tudja és alkalmazza évtizedek óta :D )

Köszönöm az észrevételeidet :) --Phurtoo vita 2014. július 11., 12:49 (CEST)

@Phurtoo: Úgy látom, hogy nyitott szemmel figyeled a környezetedet, utánagondolsz a miérteknek, és hogy kreatívan, formázóan állsz hozzá. Éppen ezért szeretnélek meggyőzni a források átvételéről, ez ugyanis fontos dolog.

Amikor megjelentetnek egy lefordított szakkönyvet vagy szakcikket, abból sem hagyják ki a bibliográfiát, és nem mondják, hogy az állítások forrását már nem kötjük az orrodra, a fordítás szövegének forrása az angol könyv, nézd meg ott. Szépen átveszik a lábjegyzeteket, a bibliográfiát, mindent.

Ráadásul a fentebbi kifejtésedből kimaradt az a szokásos helyzet, amikor a cikk a lefordítása után még tovább bővül a huwikin. Ha fordító ellustálkodta a források átvételét, akkor csak a kiegészítések magyar és a nem magyar forrása szerepel a cikkben, de éppen a cikk gerincéhez tartozó források hiányoznak.

Ráadásul ha átkattint valaki az eredeti nyelvre, ott olyan forrást is találhat, ami az ottani cikk időközben tett kiegészítéséhez tartozik, és ami már semmiféle relációban nem áll a korábban lefordított magyar szöveggel.

--Karmela posta 2014. július 12., 10:42 (CEST)

The Signpost: 09 July 2014[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 16 July 2014[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Wikipédia:Miskolc-műhely/GLAM-ZOO többnyelvű tájékoztató füzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Segítségedre számítunk!

GLAM-ZOO fordítások Köszi. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. július 18., 22:28 (CEST)