Szerkesztő:OsvátA/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kedves OsvátA, ez a személyes próbalapod, csak gépeld be a kísérleti szöveget a lenti szerkesztőablakba. Ide kattintva olvashatsz a szerkesztés mikéntjéről, és ide kattintva kérhetsz segítséget.
Akár egy cikk piszkozatát is elkészítheted itt, miután az itteni keresővel vagy (például) a Google segítségével tisztáztad, hogy a kiszemelt témádat még nem írták meg valami más néven.
Ide kattintva találod a cikkek alján ajánlott cikkszerkezetet, ami leegyszerűsítve:
== Jegyzetek == (ebbe a szakaszba csak annyit írj, hogy {{jegyzetek}}, ettől válnak itt a cikk szövegében lábjegyzetelt megjegyzések és hivatkozások láthatóvá)
== Források == (soronként egy-egy felhasznált forrás részletes leírása)
== További információk == (könyvek, linkek, CD-k, … a további tájékozódáshoz)
== Kapcsolódó szócikkek == (a témakör Wikipédia-cikkei és más, a wikiken belüli információk)
A jó modor és a Wikipédia irányelvei itt is kötelezőek. Kérünk figyelj rá, hogy a Wikipédia nem ingyen tárhely és nem reklámfelület, az ilyesmit töröljük!
OsvátA
Tegnap. Inkább tegnapelőtt
Tegnap. Inkább tegnapelőtt

Csoportkiscsoporos
Nemzetiségértelemszerű
Születési időhagyjuk
Születési helyBudapest
Lakhelymagyar falu
Tevékenység
WeboldalakJelenlét

Az elveszett munkamenetadatok miatt sajnos nem tudtuk feldolgozni a szerkesztésedet. Kérjük ne is próbálkozz újra! Próbálj meg kijelentkezni, majd ismét bejelentkezni! Vagy sétálj egy nagyot a közeli parkban.

„Szeretném, ha félreértenének.” – Szemjon Altov(wd)
© Minden joghézag fenntartva.
• A kérdést nem értem, de tudok rá válaszolni.
Ez a szerkesztő 7029 napja tagja a Wikipédia közösségének.

KARESZ HÜJE
GYÖNGYI HÜJE
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.

Weöres Sándor
  • Ez a ...-ról/ről szóló wikipédia-lap egyelőre csonk (erősen hiányos). Örökre az is marad. Hacsak nem barmolod ezt is össze.
  • Minden hülyét örömmel látunk a Wikipédiában, aki nem szerkeszt.
  • Ez az IP-cím blokkolva van 2 tanóra időtartamra, matekra és magyar irodalomra.
  • Üzenet: a nénikéddel szórazz![1]
  • „Na tudja mit? Most lett elegem az egészből.”- (Királyhegyi Pál)

(egy pötty)[szerkesztés]

Mit állsz oly szótlan, mondd, mit borzadasz?
Tragédiának nézed? Nézd legott
Komédiának s múlattatni fog.

– Lucifer

• •[szerkesztés]

  • A design a praktikustól való kényelmetlen eltérés.
  • Ez a nő kertelés nélkül kertel.

• • •[szerkesztés]

Mástészta

A konyha szigorú dogmatikusai vitatják a pastasciutta római eredetét. „A tésztafélék”, mondják, „csak a XIX. század találmányai. (Ők is a Porta Pián ütött résen jutottak be a városba.)" Ezzel szemben az már szent igaz, hogy a hét domb városának mai lakója aligha tudná elképzelni az életét pastasciutta, a szerelmetes spagetti nélkül. Ha mármost szénhidrátszempontúlag osztjuk fel a félszigetet, Velence tartománya, a Veneto, polenta (kukoricaliszt)–vidék, a Pótól északra a rizs uralkodik, délre a folyótól pedig a pastasciutta hódított meg gyakorlatilag minden tányért – még ha nem is mindenütt készítik egyformán jól. Bolognában például illatozó, különösen tápláló mártásokat és ragukat készítenek a spagettihez; Firenzének viszont e téren egyszerűen nincs fantáziája. Leonardo és Michelangelo városa konyhaművészetileg csak a bifsztekkel remekel; a nevezetes bistecca fiorentina persze fölülmúlhatatlanul finom falat. Ha bármiben, hát a pastasciuttának színt s jelleget adó sughi – a mártások – változatosságában okvetlenül megnyilvánul Róma főváros mivolta. Bosszantja is ez a nápolyiakat, akiknek egykor saját királya volt. Joggal mutatnak rá, hogy az első száraztésztaféléket 1800 körül ott készítették, hiszen a vulkáni tufa barlangjai s üregei mindenkor egyenletes hőmérsékletükkel rendkívül alkalmasak voltak a szárítás műveletéhez. Azt is állítja Nápoly, hogy a sugók melanzaná–val (padlizsánnal), kagylókkal és halakkal a legízletesebbek. Mivel a régi rómaiak már megállapították, hogy de gustibus – az ízlésekről – nincs helye vitának, hagyjuk mi is annyiban a dolgot.

Annyi bizonyos, hogy pastasciutta mindössze másfél kurta évszázada létezik ... s hogy a napjainkban élő olaszok csodálkoznak ezen a leginkább: „Hát nem ugyanolyan ősrégi, mint a kenyér?” És bizony fölteszik a kérdést: „Mit ettek akkor, amikor még nem volt?” Hát kenyeret, persze ... az ősrégi kenyeret, amelynek sütését talán már Ádám gyakorolta a Paradicsomban. Hogyan is lett volna az a kert másképp olyan paradicsomi?! A klasszikus ókor szakácsai elsődlegesen arra törekedtek, hogy a kenyérhez minél pompásabb mártásokat és leveket találjanak s tálaljanak fel; igen, azokat, amelyek közül Apicius százharmincnyolcat – nyilván csak egy elenyésző részt – jegyzett fel.

Lénárd Sándor

• • • •[szerkesztés]

Politbüro[szerkesztés]

Szeretve tisztelt uram, üdvözlöm a Kárpátok peremén. Már igen várom. Aludjon jól az éjszaka. Holnap háromkor indul a delizsánsz Bukovinába. Helyet foglaltattam rajta. A Borgói-szorosban kocsim várni fogja és elhozza énhozzám. Remélem, jól utazott Londonból, és kellemesen tölti majd napjait az én kies vidékemen.
Szolgája
Drakula

• • • • •[szerkesztés]

Blog[szerkesztés]

Ma (=2013. április 12.) 59 éve, 1954. április 12-én jelent meg Bill Haley Rock Around The Clock című hanglemeze. Azóta kicsit jobb nekünk. Lásd még: Bill Haley & The Comets

Cetli[szerkesztés]

A kör a klasszikus geometria szerint egy síkbeli szabályos alakzat. És vannak jobb körök is. Például a Wikipédia.

Kaja[szerkesztés]

Innen egy köpésre volt a Megálló étterem

A Megálló étterem egy gyorskajálda volt a Madách téren, az árkádok alatt. Ma már nincs meg.

Bárki bárkihez odaülhetett, mert valahol mindig volt egy szabad szék. Szabad asztal meg sose volt. De nemcsak szabad volt bárkihez odaülni, hanem muszáj volt, mert más választás nem volt.

Nem úgy az étlapon. Volt azon mindenféle szokványos marhaság, de profi azt rutinnal nem olvasta el. Csak azt nézte, hogy a sólethez mi van. (Mindig ugyanaz volt, de azt azért megnézte az ember). Lehetett kérni üresen is (az annyiba került, mint a buszjegy). Ortodoxoknak volt füstölt marhaszeggyel. Neológusoknak főtt tojással. Közömböseknek sült oldalassal. Ínyenceknek libacombbal. Kőműveseknek sült szalonnával. Kofáknak zúzapörkölttel. Egyetemistáknak fasirttal.

A sólet meg mindig ugyanaz volt (gerslivel).

Ma meg mi van? A boogie-woogie klubban ma már egy kártyaklub van. (– Adamis Anna)

XY[szerkesztés]

XY (emailcím, satöbbi a szerkesztőségben) „követi tevékenységedet a Deezeren.” Őt legalább ismerem. Azt a keménykalapost, aki tegnap éjjel követett a Klauzál téren, őt meg nem. Azt se, aki minden bájtomat követi.

Úr ír[szerkesztés]

Itt volt valahol az ábécés könyvemben a betűtésztám. Most meg nincs sehol.
Vagy többet nem írok semmit sehová, vagy nem főzök paradicsomlevest.

• • • • • • •[szerkesztés]

{{user:grin/vaksüket trolléheztető|példauser|~~~~}} {{user:grin/notroll|példauser|~~~~}}

Mit nem mondok...[szerkesztés]

Cenzúrázott

Внимание: pages with this template are added to Kategória:Nyilvános magánügyek. Meg még: csak tedd rá a szürkeségre az egeredet. Kiír ez mindent.

Sablon:Wikibéke[szerkesztés]


Bobby Fischer[szerkesztés]

– Riporter: Azt mondják, hogy maga szóba se áll Borisz Szpasszkijjal.
Bobby Fischer: Ez nem igaz. Minden parti előtt azt mondom neki, hogy „jó reggelt. Utána pedig azt, hogy matt.”
Le Monde, 1971. február

Esperanza[szerkesztés]

Spalding alternates between upright bass and bass guitar in her performances

„Filigrán alakját meghazudtolva egyszerre bőgőzik és énekel olyan színvonalon, hogy akár csak az egyiket is nehéz utána csinálni. Amihez Esperanza Spalding nyúl, arannyá válik a kezében. Az egész európai übernemzeti víziós dalversenyen nincs annyi ötlet és kellem, mint Spalding egy szerzeményében. A 2009-es Nobel-békedíj átadási ünnepségén és az idei Oscar-gálán a legszélesebb közönséget is elbűvölte, elképesztő tempóban hódította meg nagyjából az egész világot. 2011-ben Esperanza Spalding Grammy-díjat kapott, mert nem kaphatta más. A legjobb új előadó címét érdemelte ki, ami előtte sohasem sikerült egy jazzistának sem.” Fidelio

A díj vesztes várományosának, a seggfej Justin Biebernek rajongói a méregtől majd megőröltek. Azt sem tudták, ki ez a csaj. A nevét is képtelenek voltak kiejteni.

Kabaré az egész világ (Shakespeare)[szerkesztés]

Cirkusz az egész világ:

Szórakoztatóipar[szerkesztés]

Show Business Man

A szórakoztatóipart(wd) a rómaiak találták ki. Ez volt a cirkusz (circus). Előzménye a görög színház, de abban sajnos folyton komolykodtak. Még Arisztophanész is, aki élesen politizált, véleménye volt. A rómaiak ezzel szemben már egyszerűen csak vért akartak látni. Kaptak is eleget, gladiátorok és núbiai oroszlánok vérét. Ki is irtották őket: ezeket is, azokat is.

A mai szórakoztatóipar a görög és a római móka között lavíroz(ik). Van benne művér és műkönny, és van benne jólmegmondomezeknek is.

Kérdés, hogy akarunk-e mindeközben szórakozni?

Már hogyne akarnánk.

A baj csak az, hogy megkajálunk minden hazugságot, amilyen bambák vagyunk. Pedig van itt valahol igazi vér és igazi szórakozás is.

(Gyengébbeknek: tragédia és komédia).

! IdeSüss !:(Rá lehet klikkelni)

Cédula[szerkesztés]

xxx
kutyabőr
kutyabőr

Névváltozatok
Magyarul
jól fog még jönni

Rövidítések jelentése
Ernest Hemingway, író és Irving Penn(wd), fotóművész beszélget:
– Mr. Penn, az ön képei igazán jók. Milyen fényképezőgépet használ?
– Az ön novellái is kitűnőek. Milyen írógépet használ?
(netlelet)

Cédula 2.[szerkesztés]

Van a közelemben egy kolbászbolt. Minden disznóság benne van.

Podgornij[szerkesztés]

Volt egy ember, Podgornij (Николай Викторович Подгорный, 1903 — 1983; дважды Герой Социалистического Труда). A Szovjet Legfelsőbb Tanács elnöke volt 1966. december 9. — 1977. június 16. között. Jogilag államelnök. Egyik napról a másikra leváltották (nyugdíjazták). Első mérgében Podgornij megpróbálta telefonon felhívni Brezsnyevet. A titkárságtól (főtitkárság) ezt a választ kapta: Leonyid Iljicsnek nincs egyetlen kérdése sem Nyikoláj Viktorovicshoz. (У Леонида Ильича нет вопросов к Николаю Викторовичу).

Én az eset másnapján Leningrádba (в Питер) utaztam vonaton. A lvovi (Lviv) pályaudvaron félórát állt a vonat. Fél órán át néztem a pályaudvar belső falát. (1-es vágány). A párt és állami vezetők A/0-s (agyonretusált) portréi lógtak a falon. Brezsnyev, Gromiko, meg a többi. A Podgornij képe már nem. A helyén, a kellős középen (ami jár, az egy elnöknek jár) csak a poros képnyom volt. Ott. A pályaudvar főfalán.

Új kifejezés[szerkesztés]

Szóba fog kerülni még egyszer XY, mert jellemi fogyatékos.

Őszi légy[szerkesztés]

(Nincs benne a Nagy Brehmben)

Az őszi légy olyan szerencsétlen, hogy simán el lehet kapni. »Hetet egy csapásra!« – hol van az már? Összesen nincsenek heten.

Fakabát[szerkesztés]

Fakabátnak nevezi a szleng a katonai őrbódét. Ez az alkalmatosság védte az őrt az időjárástól. Annyira szűk volt, hogy az őr csak állni tudott benne.
Dobi István a Harangvirág utcában lakott. Gyönyörű rózsák nőttek a kerítésén. Onnan szakítottunk csokornyi rózsákat az évzáróra a tanítónéninek. Ott állt dobtáras géppisztollyal két fakabát a Dobi kapuja előtt és vigyorogtak. Nem nyúltak fegyverhez.

Járás[szerkesztés]

(ez vmi közig. egység a szocreál korából):

Ezekben az országokban nem jártam; kettőspont: (itt az ENSZ kétszáz valamennyi tagállamát kellene felsorolnom. Magamat és benneteket óvva nem fogom, de azért ideértem a független Mongóliát is.)[2]. Ha még eljutok egyikbe-másikba: őket is szeretném. Szeretem. A hülyéket meg nem. Se ott, se itt.

(Amit még a hülyékről mindenképpen tudni kell: rendes hülye a vitalapra írja hülyeségeit és nem a szócikkbe.)

Nem kell ide sok ész...[szerkesztés]

  1. A minimális követelmény az, hogy mondataink jó része: nyelvhelyes.
  2. Közepes követelmény a.): nem írunk hülyeségeket, mert jól sejtjük a hülyeség mibenlétét.
  3. Közepes követelmény b.): értünk egy icipicit ahhoz, amit leírunk (és nem csak azt hisszük).
  4. Közepes követelmény c.): megfelelő forrást keresünk az általunk nem ismert adathoz. Elfogadottan megbízhatót.
  5. Maximális követelmény: forgattunk már az életben nyomtatott lexikont, és kezdjük ezért sejteni, hogy mi akar lenni a Wikipédia.
  6. Hol van az leírva, hogy hülyeség – nem akadály? Miközben az a legnagyobb.

We Can Do It![szerkesztés]

Leo[szerkesztés]

WENDRINER ALADÁR

artista és ragadozó

Az Oroszlánt etetni, a ketrecbe nyúlni,
vagy a fenevadat bármi módon ijesztgetni
SZIGORÚAN TILOS

Híd[szerkesztés]

[3]

Аничков мост

Teszt[szerkesztés]

Ide azt írsz, amit akarsz, úgyse látszik.

Sajnos én vagyok az öregebb. Magázhatsz.

Ez, az, és amaz a szócikk leginkább egy rajongói oldalra hasonlít. És úgy is marad, mert senkinek nincs mersze/kedve kigyomlálni.

Örökérvény[szerkesztés]

  • Ezt a szócikket be kellene dolgozni a ... szócikkbe. De soha senki nem fogja bedolgozni.  megjegyzés: ezügyben rám is hiába vártok.
  • Menő vagy ciki?
Ez a szerkesztő hülyét kap a hülyeségtől.
[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

[5]

  1. Akinek nem inge, annak nincs inge.
  2. Poén elérhető a Szamizdat Öszesben.
  3. Az Аничков мост (Anyicskov híd) — híd a Fontanka felett Szentpéterváron.
  4. Kipcsakisztán hivatalos nyelve a magyar, és jól terjed a rovásírás.
  5. Nem tudom, hány szerkesztésem van. Tkp. már tegnap se tudtam.