Folies Bergère

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 48° 52′ 27″, k. h. 2° 20′ 42″

Kosztüm, 1900 körül

A Folies Bergère egy olyan párizsi varieté, amely igen nagy népszerűségnek, és hírnévnek örvendhetett az 1890-es évektől az 1920-as évekig. Az intézmény 2011-ben még mindig fennáll.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 32 rue Richer alatt található, amit Plumeret építész operaháznak épített, a londoni Alhambra varieté mintájára.
1869. május 2-án nyílt meg Folies Trévise névvel, étkezéssel egybekötött operettekkel, vígoperával, népszerű dalokkal, és tornával.
A francia „folies” szó, a latin folia (levelek) szóból származik, ami egy szabadtéri szórakozóhely ötletét jelenti, és egy szomszédos utca nevével párosították, a rue de Trévise- ével. ( A varieté a rue Richer és a rue de Trévise kereszteződésében áll.)
De Duc de Trévise-, egy kiemelkedő nemesember- nem akarta, hogy a neve egy erkölcstelen táncteremmel legyen kapcsolatba hozva, így 1873. szeptember 13-án átkeresztelték Folies Bergère-re, egy másik, közeli utca után (rue Bergère).

A Folies Bergère kiszolgálta a közönség igényeit. A műsorokat bonyolult viseletek jellemezték; a nők gyakran meztelenül voltak.

Az 1890-es évek elején az amerikai táncos, Loie Fuller főszerepben játszott a Folies Bergère-ben.
Majd’ harminc évvel később, 1926-ban, Joséphine Baker-, egy afroamerikai énekesnő, és házigazda- vált éjjeli szenzációvá a Folies Bergère-ben, az ő „kétértelmű” táncával, amelyben egy banánokból készült szoknyát hordott.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]