III. Károly navarrai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Károly szobra Pamplonában

III. (Nemes, Jó) Károly (1361. július 22.1425. szeptember 8.) navarrai király, 1387-től 1425-ig uralkodott.

Származása és családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

III. Károly az Évreux-házból származott, II. (Gonosz, Rossz) Károly és Valois Johanna navarrai királyné fia és utóda. III. Károlynak a feleségétől, Trastámarai Eleonóra kasztíliai infánsnőtől nyolc gyermeke született, de csak két lánya, Blanka (13871441) és Izabella (13961450) élte túl az apját. Fiai kiskorukban meghaltak, ezért először legidősebb lánya, Johanna (13821413) lett trónjának örököse, majd az ő halála után az idősebb húg, Blanka lett az utódjelölt, aki követte is apját a trónon mint I. Blanka királynő (14251441), és ő az utolsó navarrai uralkodó volt az Évreux-házból.

Uralkodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

III. Károly – apjával ellentétben – békés, nyugodt és jó természetű személy volt. Fiatal korában egy ideig túsz volt a francia királyi udvarban, és annak fejében szabadult ki, hogy az apja teljesen lemondott örökségi igényeiről, amit II. Károly arra alapított, hogy nagyanyja (Burgundiai Margit) a Capet-háznak a Burgundiai Hercegséget uraló ágából származott. III. Károly a százéves háborúban Franciaországot támogatta, de Kasztíliával és Aragóniával való kapcsolatban következetes békepolitikát folytatott. Uralkodása a Navarrai Királyság számára belső békét is, továbbá gazdasági fellendülést biztosított. III. Károly fényes udvari életet élt.

Származása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • José María Lacarra: Historia política del reino de Navarra, desde sus orígenes hasta su incorporación a Castilla, I-III, Pamplona, 1972-1973.
  • Diccionario de historia de España I-III, Madrid, 1968-1969.
  • Britannica Hungarica Világenciklopédia, Budapest, 1994–.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Károly navarrai király témájú médiaállományokat.
Előző uralkodó:
II. (Gonosz) Károly
Navarra uralkodója
1387 – 1425
Navarra címere
Következő uralkodó:
I. Blanka