Dinoszauruszok rendszerezése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A dinoszauruszok evolúciója

A dinoszauruszrendszertan kialakulása 1842-ben kezdődött, mikor Sir Richard Owen az Iguanodont, a Megalosaurust és a Hylaeosaurust egy különálló nemzetségbe vagy alrendbe kívánta besorolni, melynek a Dinosauria nevet javasolta.[1] 1887 és 1888 között Harry Seeley a medencéjük felépítése alapján két csoportra, a hüllőmedencéjűek (Saurischia) és a madármedencéjűek (Ornitischia) rendjére osztotta fel a dinoszauruszokat.[2] Ezek a csoportosítások rendkívül tartósnak bizonyultak, de voltak kevésbé időtálló rendszertani változtatások is.

A legnagyobb változást Willi Hennig rovarszakértő 1950-es évekbeli munkája eredményezte, melyből kifejlődött a modern kladisztika tudománya. A kizárólag fosszíliákból ismert fajok egyedi jellemzőinek precíz elemzése és más eltérő állatcsoportok (kládok) tulajdonságaival való összevetése hihetetlenül hasznosnak bizonyult. Mikor az 1990-es években a kladisztikában bevezették a számítógépes modellezést, az őslénykutatók az első zoológusok között voltak, akik használni kezdték a rendszert[forrás?]. A dinoszaurusz klád progresszív feltérképezése és az új felfedezések több, korábban bizonytalan taxonok közti kapcsolatra is fényt derítettek, amelyek a 2000-es évek közepére már elfogadottá váltak. Míg a kladisztika egyeduralkodóvá vált a hivatásos őslénykutatók között, a Linné-i rendszert néhány kutató továbbra is használta, főként ismeretterjesztő munkák céljára.

Benton rendszerezés[szerkesztés]

Benton Gerinces őslénytan (Vertebrate Paleontology)[3] című egyetemi tankönyvének harmadik, 2004-es kiadása egy új rendszer alapját képezi. Strukturált felépítése jól tükrözi az evolúciós kapcsolatokat (a kladogramokhoz hasonlóan), megtartja azonban a hagyományos Linné-i rendszertan rangsorolási módszerét. A rendszertan, az új kutatások eredményeképpen megújult a 2000-es második kiadáshoz képest, de megőrizte konzervatív jellegét.

Benton a dinoszauruszokat a Magzatburkosok csoportjába, a Sauropsida osztályba, a Diapsida alosztályba, az Archosauromorpha alosztályágba, az Archosauria törzsbe, az Avemetatarsalia altörzsbe, az Ornithodira altörzságba és a Dinosauria öregrendbe sorolta be. A Dinosauria öregrendet a hagyományos hüllőmedencéjűek és a madármedencéjűek rendjére osztotta fel. A kihalt taxonok megjelölésére a † jel használható.

Hüllőmedencéjűek rendje[szerkesztés]

†Madármedencéjűek rendje[szerkesztés]

A Weishampel/Dodson/Osmólska rendszerezés[szerkesztés]

A Weishampel, Dodson és Osmólska által szerkesztett The Dinosauria[4] 2004-es, második kiadása, amely a téma szakértőinek cikkeiből nyújt válogatást, a legteljeskörűbb áttekintést adja a dinoszauruszokról, mióta 1990-ben elsőként megjelent. A második kiadás az első javított és frissített változata.

Az alábbi kladogram és a filogenetikai definíciók az evolúciós kapcsolatok jelenlegi értelmezését tükrözik. A taxonok és a köztük elhelyezett („+”) szimbólum jelzi, hogy az adott taxon egy csomópont-alapú klád, amely a definíció szerint a „hozzá adott” taxonok utolsó közös ősének minden leszármazottját tartalmazza. A nagyobb jel („>”) azt jelzi, hogy az adott taxon egy ág-alapú taxon, amely minden olyan élőlényt tartalmaz, amelynek van egy újabb keletű közös őse a „kisebb” taxonnal.

Hüllőmedencéjűek[szerkesztés]

(Tyrannosaurus/Allosaurus > Triceratops/Stegosaurus)

Madármedencéjűek[szerkesztés]

(Iguanodon/Triceratops > Cetiosaurus/Tyrannosaurus)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Owen, Richard. Part II. Report of the British Association for the Advancement of Science (1842) 
  2. Seeley, Harry Govier (1888. március 5.). „One the classification of the Fossil Animals commonly named Dinosauria”. Proceedings of the Royal Society of London 43, 165–171. o. DOI:10.1098/rspl.1887.0117.   (Hivatalosan 1888-ban jelent meg, de már 1887-ben terjesztésre került.)
  3. Benton, Michael J.. Vertebrate Paleontology [archivált változat] (kivonat), 3rd Edition, Blackwell Publishers, 455. o. (2004). ISBN 0-632-05637-1. Hozzáférés ideje: 2008. október 2. [archiválás ideje: 2008. október 19.] 
  4. szerk.: Weishampel, David B., Peter Dodson, and Halszka Osmólska: The Dinosauria, 2nd Edition, University of California Press, 861. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dinosaur classification című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.