Allosauroidea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Allosauroidea
Evolúciós időszak: jurakréta
Az Allosaurus koponyája a San Diegó-i Természetrajzi Múzeumban (San Diego Natural History Museum)
Az Allosaurus koponyája a San Diegó-i Természetrajzi Múzeumban (San Diego Natural History Museum)
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Carnosauria
Öregcsalád: Allosauroidea
Marsh, 1878
Családok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Allosauroidea témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Allosauroidea témájú kategóriát.

Az Allosauroidea a theropoda dinoszauruszok öregcsaládja vagy kládja, amelybe három család – a Sinraptoridae, a Carcharodontosauridae és az Allosauridae – tartozik. A legkorábbi ismert allosauroidea, a Sinraptor dongi a középső jura időszakban (a bath korszakban) tűnt fel Kína területén, a legkésőbbi ismert képviselőik pedig a carcharodontosauridák, melyek a késő kréta (a cenomani korszak) idején éltek. Az allosauroideák hosszú, keskeny koponyával, nagy szemnyílásokkal és háromujjú mellső lábakkal rendelkeztek, a fejükön pedig rendszerint „szarvakat” vagy díszítő kiemelkedéseket viseltek. A csoport leghíresebb és legjobban ismert tagja az észak-amerikai Allosaurus nem.

Rendszertan[szerkesztés]

Taxonómia[szerkesztés]

Törzsfejlődés[szerkesztés]

Az Allosauroidea kládot Phil Currie és Zhao (Csao) (1993; p. 2079) hozták létre, később pedig Paul Sereno (1997) definiálatlan ág-alapú taxonként használta. Sereno (1998; p. 64) volt az első, aki ág-alapú definíciót hozott létre a csoport számára, ami szerint ide tartozik „Minden neotetanurán, amely közelebb áll az Allosaurushoz, mint a Neornitheshez”. Kevin Padian (2007) egy csomópont-alapú definíciót használt, ami alapján az Allosauroidea tagja az Allosaurus, a Sinraptor és legújabb keletű közös ősük, valamint annak minden leszármazottja. Thomas R. Holtz és kollégái (2004; p. 100), továbbá Phil Currie, Ken Carpenter (2000) és mások ezt a csomópont-alapú definíciót követték. Azonban számos elemzés (például Currie és Carpenter, 2000) szerint a carcharodontosauridák allosauridákhoz és sinraptoridákhoz való relatív elhelyezkedése bizonytalan, emiatt nem dönthető el biztosan, hogy az allosauroideák közé tartoznak-e.

Az alábbi kladogram Currie és Carpenter 2000-ben készült elemzése alapján készült.[2]

Allosauroidea
unnamed

Carcharodontosaurus



Giganotosaurus



unnamed

Acrocanthosaurus



Allosaurus




Sinraptoridae



Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sereno, P.C., Martinez R.N., Wilson J.A., Varricchio D.J., Alcober O.A., et al. (2008. 09). „Evidence for Avian Intrathoracic Air Sacs in a New Predatory Dinosaur from Argentina”. PLoS ONE 3 (9), e3303. o. DOI:10.1371/journal.pone.0003303. (Hozzáférés: 2009. április 2.)  
  2. Currie, Philip J., Carpenter, Kenneth (2000). „A new specimen of Acrocanthosaurus atokensis (Theropoda, Dinosauria) from the Lower Cretaceous Antlers Formation (Lower Cretaceous, Aptian) of Oklahoma, USA”. Geodiversitas 22 (2), 207–246. o. (Hozzáférés: 2009. március 30.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Allosauroidea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Currie, P. J., X. Zhao (1993). „A new carnosaur (Dinosauria, Theropoda) from the Upper Jurassic of Xinjiang, People's Republic of China”. Canadian Journal of Earth Sciences 30, 2037-2081. o.  
  • Holtz, T. R., Jr., Osmólska H.. Saurischia - The Dinosauria, 2nd ed., Berkeley: University of California Press, 21-24. o. (2004) 
  • Sereno, P. C. (1997). „The origin and evolution of dinosaurs”. Annual Review of Earth and Planetary Sciences 25, 435-489. o.  
  • Sereno, P. C. (1998). „A rationale for phylogenetic definitions, with application to the higher-level taxonomy of Dinosauria”. Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie Abhandlungen 210, 41-83. o.