Protoceratopsidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Protoceratopsidae
Evolúciós időszak: Késő kréta
Egy felnőtt Protoceratops csontváza
Egy felnőtt Protoceratops csontváza
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Ceratopsia
Család: Protoceratopsidae
Granger & Gregory, 1923
Nemek

? Bagaceratops
? Breviceratops
Graciliceratops
? Lamaceratops
Magnirostris
? Platyceratops
Protoceratops  (típus)
Serendipaceratops

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Protoceratopsidae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Protoceratopsidae témájú kategóriát.

A Protoceratopsidae a kihalt dinoszauruszok egy családja volt. A név jelentése ógörögül „első szarvas arc”. Hasonlítottak a ceratopsidákra, de kisebbek és fejletlenebbek voltak. A családba tartozó egyedek fosszíliáit csak a késő kréta kori Ázsiából kerültek elő, a Nemegt-medencéből. Tipikus képviselőjük a Protoceratops.

Besorolásának története[szerkesztés]

A Protoceratopsidae taxont először Walter W. Granger és William K. Gregory írta le, 1923 májusában, a protoceratops andrewsi monotipikus családjaként. Felismerték rokonságát a ceratopsiákkal, de elég primitívnek tartották ahhoz, hogy külön családba (sőt, talán külön alrendbe) sorolják. A családot később kiterjesztették azokra a ceratopsiákra, amelyek már túl fejlettek voltak ahhoz, hogy psittacosaurusnak legyenek tekinthetők, de túl primitívek, hogy a ceratopsidákhoz tartozhassanak.

1998-ban Paul Sereno úgy írta le a protoceratopsidákat, mint az a klád, amely kiterjed „valamennyi coronosaurusra, amelyek közelebb állnak a protoceratopshoz, mint a triceratopshoz”. Ez a definíció biztosítja, hogy a protoceratopsidae család monofiletikus (egy őstől származó) legyen, de kizár olyan dinoszauruszokat is, melyeket korábban idetartozónak gondoltak, mint a Leptoceratops vagy a Montanoceratops. Ezeket újabban az észak-amerikai Leptoceratopsidae családba sorolják.

Szakrodalom[szerkesztés]

Angolul[szerkesztés]

  • Alifanov, V.R., 2003. Two new dinosaurs of the Infraorder Neoceratopsia (Ornithischia) from the Upper Cretaceous of the Nemegt Depression, Mongolian People's Republic. Paleontological Journal 37 (5): 524–535.
  • Granger, W. & W.K. Gregory, 1923. Protoceratops andrewsi, a pre-ceratopsian dinosaur from Mongolia. American Museum Novitates 72: 1–9.
  • Sereno, P.C., 1998. A rationale for phylogenetic definitions, with application to the higher-level taxonomy of Dinosauria. N. Jb. Geol. Palaont. Abh. 210 (1): 41–83.
  • Sereno, P.C., 2000. The fossil record, systematics and evolution of pachycephalosaurs and ceratopsians from Asia. 480–516 in Benton, M.J., M.A. Shishkin, D.M. Unwin & E.N. Kurochkin (eds.), The Age of Dinosaurs in Russia and Mongolia. Cambridge University Press, Cambridge