Montanoceratops

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Montanoceratops
Evolúciós időszak: Késő kréta
Rajz az állatról
Rajz az állatról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Ceratopsia
Család: Leptoceratopsidae
Nem: Montanoceratops
Faj: M. cerorhynchos
Tudományos név
Montanoceratops cerorhynchos
Sternberg, 1951
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Montanoceratops témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Montanoceratops témájú kategóriát.

A Montanoceratops cerorhynchos a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a madármedencéjűek (Ornithischia) rendjébe, a Cerapoda alrendjébe és a Leptoceratopsidae családjába tartozó faj. A Montanoceratops egy kistestű ceratopsia dinoszaurusz volt. A késő kréta korban élt. A maradványait, mint ahogy neve is mutatja, Montana államban találták.

Felfedezése[szerkesztés]

Az első Montanoceratops kövületet a montanai Buffalo-tónál találálták meg, a St Mary River Formationban. A maradványt Barnum Brown és segéde Erich M. Schlaikjer fedezte fel 1916-ban. 1935-ben kiadták a leírását Leptoceratops cerorhynchos néven. Később Charles Mortram Sternberg még talált néhány Leptoceratops maradványt, amelyek bebizonyították, hogy az eddigi L. cerorhynchos tulajdonképpen M. cerorhynchos.

Az eredeti anyag amit Barnum fedezett fel hiányos volt; a koponya legnagyobb része hiányzott, az állatból csak néhány bordát, a medencecsontot és a mellső lábakat találta meg. Más Montanoceratops kövületek leírását Brends Chinnery és David Weishampel adta ki, 1998-ban.

Rendszerezése[szerkesztés]

A Montanoceratops a Leptoceratopsidae családjához tartozik, amely maga is a ceratopszia csoporthoz tartozik. Ez egy növényevő dinoszaurusz-csoport, amelynek számos faja élt a kréta korban, Észak-Amerika és Ázsia területén. Ez a kor véget ért 65 millió évvel ezelőtt. Minden ceratopszia kipusztult a kréta kor végén.

Életmódja[szerkesztés]

A Montanoceratops, mint minden ceratopszia, növényevő volt. A kréta korban még ritkák voltak a virágos növények, úgyhogy az állat valószínűleg a korabeli bőséges növényzettel táplálkozott, mint amilyenek a páfrányok, cikászok és fenyőfélék voltak. A ceratopszia éles csőrét használta, hogy harapjon a levelekből és tüskékből.

Források[szerkesztés]