Coeluridae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Coeluridae
Evolúciós időszak: késő jura 153–150 Ma
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Csoport: Coelurosauria
Öregcsalád: ?Tyrannosauroidea
Család: Coeluridae
Marsh, 1881
Nemek
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Coeluridae témájú kategóriát.

A Coeluridae egy történelmileg parafiletikus (nem természetes csoportot alkotó) család, melybe általában kisebb, késő jura kori húsevő dinoszauruszok tartoznak. Sok éven át bármely, a specializáltabb családokhoz nem tartozó, kisméretű, jura vagy kréta időszaki theropodát coeluridaként soroltak be, létrehozva ezzel az egymással közeli rokonságban nem álló „coelurida” dinoszauruszok csoportját. A múltban egyes dinoszauruszok tévedésből kerültek a Coeluridae családba, például a Stenonychosaurus (egy troodontida) és a Microvenator (az oviraptoridák közeli rokona). Bár hagyomány szerint ide tartoznak, nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az olyan kezdetleges coelurosaurusok, mint az Ornitholestes, a Proceratosaurus és a Scipionyx, más hagyományos coelurosaurus családokat kizárva egy kládot alkotnak a Coelurusszal. További érvként szolgál a Coeluridae definíciójának bizonytalanságára az a tény, hogy a Coelurus jelenleg csak hiányosan ismert.

2003-ban Oliver W.M. Rauhut egy kladisztikai elemzés alapján úgy találta, hogy a Coeluridae tartalmazza a (késő jura kori, észak-amerikai) Coelurust, a (késő jura kori, európai) Compsognathust, a (kora kréta kori, ázsiai) Sinosauropteryxet és egy névtelen (kora kréta kori, dél-amerikai) Compsognathusszerű theropodát (melyet időközben az új Mirischia nemben helyeztek el). Rauhut úgy ítélte meg, hogy a coeluridák a bazális coelurosaurusok egyik monofiletikus csoportja, amely a csigolyák egyes jellemzői miatt evolúciós visszalépést jelent a jóval kezdetlegesebb theropodák felé.[1] Időközben azonban más szerzőkkel együtt elvetette ezt a nézetet.[2][3][4] Phil Senter 2007-ben kijelentette, hogy csak a Coelurus és a Tanycolagreus tartoznak a coeluridák közé, és hogy ezek az állatok valójában tyrannosauroideák.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rauhut, Oliver W.M. (2003). „The interrelationships and evolution of basal theropod dinosaurs”. Special Papers in Palaeontology 69, 1–213. o.  
  2. Holtz, Thomas R., Jr., Molnar, Ralph E.; and Currie, Philip J..szerk.: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka (eds.): The Dinosauria, 2nd, Berkeley: University of California Press, 71–110. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 
  3. Rauhut, Oliver W.M., and Xu, Xing (2005). „The small theropod dinosaurs Tugulusaurus and Phaedrolosaurus from the Early Cretaceous of Xinjiang, China”. Journal of Vertebrate Paleontology 25 (1), 107–118. o. DOI:[0107:TSTDTA2.0.CO;2 10.1671/0272-4634(2005)025[0107:TSTDTA]2.0.CO;2].  
  4. a b Senter, Phil (2007). „A new look at the phylogeny of Coelurosauria (Dinosauria, Theropoda)”. Journal of Systematic Palaeontology 5 (4), 429–463. o. DOI:10.1017/S1477201907002143.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Coeluridae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.