Othniel Charles Marsh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Othniel Charles Marsh
Életrajzi adatok
Született1831. október 29.
Lockport, New York,  USA
Elhunyt1899. március 18. (67 évesen)
New Haven, Connecticut,  USA
SírhelyGrove Street Cemetery
Ismeretes mint
  • őslénykutató
  • zoológus
  • egyetemi oktató
SzüleiMary Gaines-Marsh (Peabody)
Iskolái
  • Yale College
  • Phillips Academy
  • Heidelbergi Egyetem
  • Yale School of Engineering & Applied Science
  • Sheffield Scientific School
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Heidelbergi Egyetem, Yale College
Pályafutása
Szakterületőslénytan
Kutatási területEdward Drinker Cope ellenfele a köztük zajló Csontháborúban
Munkahelyek
Yale Egyetemprofesszor
Szakmai kitüntetések
Bigsby Medal (1877)

Othniel Charles Marsh aláírása
Othniel Charles Marsh aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Othniel Charles Marsh témájú médiaállományokat.

Othniel Charles Marsh (Lockport, New York, 1831. október 29.New Haven, Connecticut, 1899. március 18.) amerikai paleontológus, a 19. század egyik legkiemelkedőbb őslénykutatója, aki számos fosszíliát fedezett fel az Egyesült Államok nyugati részén. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Marsh”.

Korai évek[szerkesztés]

1860-ban végzett a Yale Egyetemen,[1] majd geológiát és mineralógiát tanult, New Havenben a Sheffield iskolában, később pedig őslénytant és anatómiát Berlinben, Heidelbergben és Breslauban. 1866-ban tért vissza az Egyesült Államokba, ahol a Yale Egyetem kinevezett gerinces őslénytan professzora lett. Nagybátyja, George Peabody, az ő kérésére hozta létre a Peabody Természetrajzi Múzeumot (Peabody Museum of Natural History) az egyetemen.

Karrier[szerkesztés]

1871 májusában felfedezte az első amerikai pterosaurus fosszíliát, emellett rátalált néhány korai maradványaira is. További leletei között szerepelnek kréta időszaki fogas madarak, (az Ichthyornis és a Hesperornis), valamint számos jura és kréta időszaki dinoszaurusz, mint például az Apatosaurus és az Allosaurus. Az 1877-ben tévesen Nanosaurusként azonosított egyik leletét mintegy száz évvel később az ő tiszteletére nevezték el Othneliának. Emellett a Marshosaurus is róla kapta a nevét.

Marsh ismert „őslénytani csatájáról”, az úgynevezett Csontháborúról, melyet a 19. század végéig vívott ellenfelével, Edward Drinker Cope-pal. A két tudós új fajok felfedezésért való heves versengése során több mint 120 új dinoszauruszfaj került elő. A Csontháborút Marsh nyerte meg, 80 új fajjal, Cope-nak összesen 56 fajt sikerült felfedeznie.

Marsh sírhelye a Grove Street Cemeteryben van, a Connecticut állambeli New Havenben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Staff. „Professor Marsh is Dead: The World-Famous Geologist Succumbs to Pneumonia”, The New York Times, 1899. március 19.. [2012. január 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. szeptember 1.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Othniel Charles Marsh című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • University of California Museum of Paleontology: Othniel Charles Marsh (1832-1899). UC Berkeley. (Hozzáférés: 2007. március 7.)
  • Othniel Charles Marsh (1831-1899). Lefalophodon. National Center for Ecological Analysis and Synthesis. [2007. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 7.)
  • McCarren, Mark J.. The Scientific Contributions of Othniel Charles Marsh: Birds, Bones, and Brontotheres (Peabody Museum of Natural History Special Publication No 15). Yale Univ. Peabody Museum (1993). ISBN 0912532327 

További információk[szerkesztés]