Hesperornis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Hesperornis
Evolúciós időszak: késő kréta
A Hesperornis nem rekonstruált képe
A Hesperornis nem rekonstruált képe
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Alosztály: Hesperornithes
Fürbringer, 1888
Rend: Hesperornithiformes
Család: Hesperornis
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hesperornis témájú kategóriát.

A Hesperornis a madarak (Aves) osztályának a Hesperornithiformes rendjéhez, ezen belül a Hesperornithidae családjához tartozó nem.

Rendszerezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nembe az alábbi fajok tartoznak:

Tudnivalók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Hesperornis 80-65 millió évvel élt ezelőtt, a késő kréta korban.

A Hesperornis 2 méter magas, vékony tollas teste volt. Hosszú lábai úszóhártyában végződtek. A madár szárnya kis méretű volt, amelyet merülés közben irányváltoztatáshoz használt. Hosszú állkapcsában sok kis fog ült. A madár ragadozó életmódot folytatott, táplálkozva halakkal, ammoniteszekkel és ősi fejlábúakkal.

A Hesperornis a meleg vizeket kedvelte, a szárazra csak szaporodási célból jött ki. Mivel a szárazon alig tudott járni, könnyű zsákmány volt, ezért a fészkelő helyeket elérhetetlen szikla kiszögeléseken alapította. A költő kolóniákban nagy számban gyűltek össze.

A Hesperornis ideje legnagyobb részét a vízfelszínén úszva töltötte. Nagy távolságokat volt képes megtenni úszva és hullámon „utazva”. Úszás közben gyors volt. Rövid merülései során könnyen elkapta a mellette elhaladó halakat és más vízi állatokat. A lábai nem tudták fenntartani a testét a szárazon, ezért hason csúszott amikor a fészkéhez ment. Mivel képtelen volt repülni vagy járni, jól kellett figyeljen az ellenségekre. A madarat cápák és plesiosaurusok vadászták a tengerben, míg a szárazon dinoszauruszok és pteroszauruszok fenyegették az életét.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • BBC-Science&Nature-Sea monsters facts