Plateosauria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Plateosauria
Evolúciós időszak: triász-jura, 217–184 Ma[1]
A Plateosaurus csontvázának másolata
A Plateosaurus csontvázának másolata
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Prosauropoda
Csoport: Plateosauria
Tornier, 1913
Családok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Plateosauria témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Plateosauria témájú kategóriát.

A Plateosauria a sauropodomorpha dinoszauruszok egyik kládja, amely a késő triász és a kora jura korok között élt. A Plateosauria nevet Gustav Tornier alkotta meg 1913-ban. A nevet hosszú ideig nem használták, de az 1980-as években az őslénykutatók új generációja ismét használatba vette.

A Plateosauriát először Paul Sereno definiálta csomópont-alapú kládként 1998-ban, ide sorolva a Massospondylust, a Plateosaurust, a legújabb keletű közös ősüket és annak valamennyi leszármazottját.[1]

Peter Galton és Paul Upchurch (2004-ben) a Plateosauriát a Prosauropoda csoporthoz kapcsolta.[2] A kládon belül helyezték el a Plateosauridae családot, amelybe a jól ismert Plateosaurus tartozik. Galton és Upchurch szintén ide sorolta be a Coloradisaurus, az Euskelosaurus, a Lufengosaurus, a Jingshanosaurus, a Massospondylus, a Mussaurus, a Sellosaurus és a Yunnanosaurus nemeket. Egyes őslénykutatók a Massospondylust és legközelebbi rokonait egy külön család, a Massospondylidae tagjaiként helyezik el. bazális sauropodomorphák rendszertana jelenleg is változóban van.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Sereno, P.: Stem Archosauria—TaxonSearch [version 1.0, 2005 November 7, 2005. [2012. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 30.)
  2. Galton, P.M, Upchurch, P..szerk.: D. B. Weishampel, P. Dodson, & H. Osmólska: Prosauropoda, The Dinosauria. Berkeley: University of California Press, 232–258. o. (2004) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Plateosauria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Yates, Adam M..szerk.: Barrett, Paul M. & Batten, David J.: The first complete skull of the Triassic dinosaur Melanorosaurus Haughton (Sauropodomorpha: Anchisauria), Special Papers in Palaeontology, 9–55. o. (2007). ISBN 9781405169332