Dömök István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dömök István magyar orvos, virológus
Prof.Dr. Dömök István.JPG
Professzor Dr. Dömök István
Született 1925. április 13.
Pesterzsébet
Elhunyt 2004. február 27. (78 évesen)
Budapest

Dömök István (Pesterzsébet, 1925. április 13.Budapest, 2004. február 27.) magyar orvos, virológus, mikrobiológus, epidemiológus, címzetes egyetemi tanár.

Tanulmányok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pestszenterzsébeti Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd 1943-ban iratkozott be a budapesti Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem Orvostudományi Karára (jelenleg: Semmelweis Egyetem). A második világháború vége előtt közvetlenül bevonultatták, alakulatát a közelgő szovjet csapatok elől nyugatra menekítették, ahol amerikai hadifogságba került. Hazatérve folytatta orvosi tanulmányait, 1950-ben szerezte meg az általános orvosi diplomát. 1955-ben laboratóriumi, 1961-ben közegészségügyi-járványügyi laboratóriumi, 1980-ban mikrobiológiai szakorvosi képesítést szerzett.

Munkássága, tevékenységi köre[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1951-1970-ig az Országos Közegészségügyi Intézet Virológiai Osztályának munkatársaként dolgozott, majd 1970-től az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából annak ugandai víruskutató csoportját vezette. 1973-ban Magyarországra visszatérve az Országos Közegészségügyi Intézet Virológiai Osztályának osztályvezetői teendőivel bízták meg. 1975-ben ugyanezen intézet Járványügyi és Mikrobiológiai Főosztályának vezetőjévé nevezték ki. 1984-től nyugdíjazásáig volt az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató helyettese.

1985-től tevékenykedett a Magyar AIDS Bizottságban. Vezetőségi tagja volt az Infektológiai Társaságnak, illetve a Magyar Higiénikusok Társaságának és elnöke a Közegészségügyi-, Járványügyi és Sugáregészségügyi Szakmai Kollégiumnak.1983-1988-ig a Magyar Mikrobiológiai Társaság főtitkára volt. Irányításával működött a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Enterovírus referens Laboratórium és a Nemzeti WHO Influenza Központ.1996-tól volt a Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Bizottságának tagja, mely kinyilvánította a járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) európai eradikációját (megszüntetését).

Közreműködött az Acta Microbiologica Hungarica és az Egészségtudomány című folyóirat szerkesztőbizottságának a munkájában.2001. évben jelent meg Michael Oldstone Vírusvadászok című nagy sikerű könyve, melyben a neves vi­ro­ló­gus ér­de­kes tör­té­ne­tek révén mu­tat­ja be a ví­ru­sok ellen folyó küz­del­met. A könyvet Dömök professzor fordította, és szakmai magyarázatokkal látta el.

A szakorvosképzés és továbbképzés, a higiénikus képzés terén elévülhetetlenek az érdemei.

Nevéhez fűződött az első hazai orvosi vírusdiagnosztikai laboratórium létrehozása. Munkatársaival 1992-től megszervezte a vírusos hepatitisekkel kapcsolatos komplex megelőzési programot, amely országosan lehetővé tette a diagnosztika, a szűrések és a védőoltások megszervezését. Az ő munkája bizonyította be először, hogy a gyengített gyermekbénulás elleni védőoltások igen ritkán képesek megbetegedéseket okozni. Maga Albert Bruce Sabin, az élő, gyengített vírussal történő védőoltás kidolgozója javasolta őt a gyengített védőoltások felügyeletével foglalkozó WHO bizottságba.

A gyermekbénulás, az influenza és a HIV/AIDS megelőzés területén nélküle nem érhette volna el Magyarország azokat a kedvező járványügyi mutatókat és laboratóriumi teljesítő képességet, amellyel Magyarország belépett az Európai Unióba.

Publikációi, szűkebb kutatási területe[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Több mint száz tudományos publikációja volt

  • Vírusdiagnosztika,
  • Az influenza vírusok antigén meghatározása, epidemiológiája,
  • Enterovírus fertőzések,
  • A Sabin-cseppek (poliovírus elleni védőoltás) hatékonysága és biztonságossága,
  • A poliovírusok és egyéb enterovírusok genetikai tulajdonságai,
  • A hepatitis vírusfertőzések megelőzése és virológiai diagnosztikája,
  • HIV/AIDS epidemiológiai tanulmányok

témakörökből.

Kitüntetései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Magyar Ki Kicsoda 1990. Biográf Szerkesztőség ,Budapest 134. ISBN 963 7840 281
  • Who's who in Europe 2003.WhoEurope International Publisching Incorporated, London. UK 225. ISBN 963-86144-3-9

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dömök István témájú médiaállományokat.