Wikipédia:Wikitanácsi indítványok/Peadar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Peadar folyamatos személyeskedései[szerkesztés]

  • kezdeményezők:
  1. Istvánka (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth)
  2. A kiírással és az indoklással messzemenően egyetértve: Pasztilla (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth)
  3. Laci.d (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth)

Érintett felek[szerkesztés]

...és még sokan mások.

Kapcsolódó irányelvek[szerkesztés]

Kérelem indoklása[szerkesztés]

Peadar szerkesztő lelkes bővítője a magyar wikipédiának, ez nem vitás. Viszont viselkedése komoly kivetnivalókat hagy maga után. Sajnálatos, hogy idáig jutottunk, de minden korábbi próbálkozás lecsillapítására hasztalannak bizonyult.

A kolléga gyakran száll vitába más szerkesztőkkel, teszi ezt rendkívül durva, fölényes, becsmérlő hangvételben. Nem riad vissza fenyegetésektől sőt vitapartnereiről és azok munkásságáról becsmérlő leveleket küld több, vitában nem résztvevő szerkesztőnek (spammel). Vitás ügyeiben rendszerint nem vesz, vagy nem akar tudomást venni vitapartnerei válaszairól. Vitapartnereit rendszeresen csúsztatással és gyávasággal vádolja. Saját vitalapjáról a nemkívánt üzeneteket rendszerint törli. Önkényesen „tilt ki” szerkesztőket a vitalapjáról. A wiki irányelveiről, ha azok nem egyeznek meg saját véleményével, nem hajlandó tudomást venni (lásd például az átírási kérdések kapcsán kirobbant vitáját). Amennyiben más szerkesztők nem osztják véleményét, vagy nem sietnek a segítségére, általában elfogultnak bélyegzi meg őket és ezáltal újabb vitákat generál. Gyakori módszerre, hogy vitapartnereit blöfföléssel vádolja. Előszeretettel sajnáltatja magát és állítja be magát mártírnak. Saját igazságát alátámasztandó, azonnal nekilát hasonló témájú szócikkek átnevezéséhez (pld. az orosz cárnék nevének körül kialakult vitában) még bármiféle konszenzus kialakulása előtt. Megbeszélés helyett előszeretettel demonstrál cikkek vitalapjain.

Rengetegszer figyelmeztették már, ámde hasztalanul, ezért most már a Wikitanács feladata lenne megfékezése. Javasolnám eltiltani a szerkesztők vitalapjának spammelésétől; eltiltani a szócikkvitáktól, amint személyeskedik, egyre fokozódó szankciókkal; eltiltani szerkesztők vitalapjaitól, amennyiben személyeskedik, szintén egyre fokozódó szankciókkal és javasolnám eltiltani az olyan szócikkek szerkesztésétől, ahol az elmérgesedő vitában kompromisszumképtelennek bizonyul és személyeskedik. Ugyanakkor szankciókat kell felállítani azokra az esetekre, amikor bizonyíthatóan emailben vagy IRL zaklat bárkit is.

Sajnálatos, hogy a dolgok idáig fajultak, de a wikipédia nem személytelen enciklopédiát író emberek társasága, ahol minden szabad, hanem egy közösség is, emiatt mindenkitől elvárható a tisztelet és az alapvető viselkedési normák betartása. Kezdeményezem ezt az indítványt én, mint kívülálló, mivel már én is méltatlannak és sértőnek tartom, amit a wikin, a közösségben, a szerkesztőtársaival szemben leművel. A személyeskedés és a zaklatás nem kívánatos a wikipédiában. Megbánást nem tanúsít, még büszke is önmagára.

Az alábbiakban tevékenységének rövid összefoglalása olvasható.

Koreai nevek átírása (Kim Dzsongun kapcsán)[szerkesztés]

Peadar vitába keveredett Pagonnyal, Laci.d-vel, Bennóval megkérdőjelezve az elfogadott irányelv jogosultságát pontos források hiányában. Mindaddig, amíg pontos lapszámot nem kapott vitapartnereit fölényeskedve folyamatosan becsmérelte, dorongolta. Elnézéskérésnek nyoma sincs. Ezt követően a Pagony által szerkesztett szócikkeket vizsgálta felül, megkérdőjelezte forrásukat, választ nem várva Pagonytól több szerkesztő vitalapjára is becsmérlő üzenetet küldött Pagony szerkesztőről. Példa itt.

Plágiumügy[szerkesztés]

Peadar Auguste szerkesztő jelzése nyomán felfedezni vélte, hogy Data Destroyer által létrehozott néhány cikk jogsértő lenne. Ezt követően lejárató hadjáratot kezdeményezett Data Destroyer ellen, lejárató üzeneteket küldve több szerkesztő vitalapjára ([1], [2], [3]). Data Destoyer szerkesztővel nem próbálta meg felvenni a kapcsolatot (ezt később Linkoman tette meg). A vádaskodásaival rengeteg szerkesztői és szócikk vitalapot megtöltött, bizonyítékok a szerkesztéseinek nyilvántartásában.

Gúnyolódás Linkomannal[szerkesztés]

Peadar egy szócikk vitalapján Linkoman szerkesztői nevével gúnyolódott. Data Destroyer felkérte, hogy ezt hagyja abba ([4]), az ezt követő személyeskedések Data Destroyer vitalapján olvashatók, illetve Linkoman laptörténetéből olvashatók ki (2010. július 15. szerkesztések)

A Zogu-saga[szerkesztés]

Vita az ilhán helyesírása körül[szerkesztés]

Vita Fülöp Ágost kapcsán[szerkesztés]

További esetek[szerkesztés]

Vitaképtelenségét és egyben személyeskedésbe átcsapó stílusát bizonyítják még:

Feljelentések az adminüzenőn[szerkesztés]

Az adminisztrátorok üzenőfalára több feljelentés érkezett, difflinkekkel alátámasztva:

Blokkolási napló[szerkesztés]

Valamiért a blokkolási naplóban nem tudok rákeresni, ezért a vitalapi értesítéseit linkelem ide:

Peadar álláspontja[szerkesztés]

Igazolás, hogy sikertelen kísérlet történt a vitarendezés más formáira[szerkesztés]

Lásd vitalapjának történetét, ugyanis az összes bejegyzést törölte.

Igazolás, hogy valamennyi érintettet értesítettek az indítványról[szerkesztés]

A testület állásfoglalása arról, kivizsgálják-e az ügyet[szerkesztés]

A Wikitanács befogadta az ügyet. Az eljáró tanács öt tagja: eLVe, Szalakóta, Matthew, Joeyline és OsvátA.

A Wikitanács nevében – L Andráspankuš→ 2010. október 11., 12:33 (CEST)[válasz]

A testület döntése[szerkesztés]

Peadar szócikkszerkesztői tevékenysége kiemelkedően értékes, társai több alkalommal honorálták munkásságát. A Wikipédia érdeke, hogy békésen, a többiekkel együttműködve folytassa itteni működését. A Wikitanács ennek figyelembevételével a következő határozatot hozta:

Az elmúlt években Peadar több „szakmai” jellegű vitája torkollott durva személyeskedésbe pusztán azért, mert mások érveit nem vette figyelembe, vagy egyszerűen személyes támadásnak ítélte. A Wikipédia szellemiségétől teljességgel idegen a vitalapok demonstratív elárasztása a vitapartnerek – vélt vagy valós – tévedéseinek, hibáinak felsorolásával. A véleménykérések eredményének semmibe vétele, a magánlevelek felajánlása és elküldése kívülállóknak, a nyílt szövetkezés az ellenségnek tartott szerkesztőkkel szemben szintén elfogadhatatlan. A Wikipédia egyetlen vitalapja sem hadszíntér. Ha Peadar úgy gondolja, sorozathibára bukkant, az illető szerkesztő vitalapján, illetve a megfelelő kocsmafalon kezdeményezzen megbeszélést. A következő alkalommal, amikor ugyanazon problémával elárasztja a vitalapokat, személyeskedik vagy demonstrál, automatikusan kéthetes, azután egy hónapos, majd féléves, egyéves, végül örökös blokkot kapjon. A blokk kijátszására tett kísérlet esetén a következő fokozat lép érvénybe eredeti felhasználónevén és – hacsak nincs ennek technikai akadálya – a zoknibábo(ko)n is.

A Wikitanács nevében – Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2010. október 19., 23:40 (CEST)[válasz]

Kérés a határozat értelmezésére/megerősítésére[szerkesztés]

A Wikitanács a fenti határozatában úgy rendelkezett, hogy Peadar „A következő alkalommal, amikor ugyanazon problémával elárasztja a vitalapokat, személyeskedik vagy demonstrál, automatikusan kéthetes, azután egy hónapos, majd féléves, egyéves, végül örökös blokkot kapjon.” A határozat végrehajtására hivatott adminisztrátorokkal folytatott megbeszélések során azt tapasztalom, hogy bizonytalanság van a körünkben afelől, hogy mi is a teendőnk.

Egyrészről több admin úgy gondolja, hogy Peadar a közelmúltban valószínűleg megsértette a Wikitanács határozatát, amennyiben hozzászólásaiban és szerkesztési összefoglalóiban személyeskedett a szerkesztőtársakkal, például

Ezen felül több admin úgy gondolja, hogy Peadar a közlemúltban a Soproni Ágnes halálának tragikus vagy nem tragikus voltáról szóló vitában megsértette a vitalapok elárasztásával kapcsolatos tilalmat.

Amennyiben úgy találjuk, hogy Peadar megsértette a Wikitanács határozatát, következő lépésként számára az egyéves blokk következik. Több admin úgy gondolja, hogy még ha elítélhető is Peadar magatartása, az egyéves blokk igazságtalanul súlyos büntetés lenne.

Arra kérem ezért a Wikitanácsot, hogy feleljen a következő két kérdésre:

1) Megsértette-e Peadar a Wikitanács határozatában szereplő tilalmak valamelyikét? 2) Ha az előző kérdésre igen a válasz, valóban azt kívánja-e a Wikitanács, hogy Peadart egy évre blokkolják az adminisztrátorok, vagy enyhébb büntetést kíván-e kiszabni?

A válaszokat előre is köszönöm.

Malatinszky vita 2014. november 11., 05:09 (CET)[válasz]

A testület válasza[szerkesztés]

A WT sajnálattal, de megértően veszi tudomásul, hogy az adminok nem hajtották végre a WT határozatát a következő blokk-fokozatot illetően. A WT is úgy látja, hogy nem lenne helyes Peadart távozásra bírni, inkább új kísérletet kell tenni arra, hogy betartassuk vele a közösségi játékszabályokat.

Ezért amennyiben tovább folytatja a problémás tevékenységét, akkor azonnal két hónapos blokkot kell kapnia, és ezt ismétlődően, közvetlenül egy újabb visszaesés után.

A WT kéri, hogy az adminok szorosan kövessék Peadar munkáját, a blokk kijátszására tett esetleges kísérleteit, és hajtsák végre a WT új határozatát, és különösen felhívja erre a WT-tag adminokat.

A Wikitanács nevében--Szilas vita 2014. november 14., 06:34 (CET)[válasz]

Köszönöm a Wikitanács válaszát, amelyről egy nem WT-tag adminisztrátortól értesültem. Sajnálattal, de megértően veszem tudomásul, hogy a Wikitanács nem válaszolt az első kérdésemre, amely azt firtatta, hogy közelmúltbeli, a kérdés bevezetőjében több példával illusztrált magatartásával megsértette-e Peadar a Wikitanács határozatában szereplő tilalmak valamelyikét. Emiatt továbbra sincs fogalmam arról, hogy adminként dolgom-e a mai napon blokkolni Peadart. Talán majd a WT-tag adminok valamelyike eljár az ügyben, ha ez szükséges.

--Malatinszky vita 2014. november 14., 16:58 (CET)[válasz]

Itt a kulcsfélmondat: „...amennyiben tovább folytatja a problémás tevékenységét...” --OsvátA Palackposta 2014. november 14., 18:13 (CET)[válasz]

Haha! Szabályok? Ugyan már! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Kope2kope (vitalap | szerkesztései) 2014. november 15., 16:18‎

Nem tudom, hogy hol kérdezhetek, de felhívta valaki akár @Peadar:, akár a másik oldal sértettjeinek figyelmét a Wikipédia:Wikistressz-ben foglaltak valamelyikének alkalmazására olyankor, amikor esetleg robbanásig feszült a helyzet mind Peadar, mind a vitatkozók esetében? Ha pedig esetleg valaki a Wikipédia:Wikistressz valamelyik pontjától tart, hogy olyan pontot választ esetleg, ami nem segíti a helyzet rendezését, akkor arra a konkrét pontra érdemes felhívni a figyelmét az illetőnek, amelyet jelen helyzetben nem tartanának szerencsésnek, ha alkalmazna, mert se az érintett illető, se mások wikistresszét nem tudná hatásosan csökkenteni. És ha valóban vérbeli, igazi, nagybetűs Tudós - hiszen kihangsúlyozta, hogy tudományos téren is mozgott -, akkor nem a társadalmi környezet (hiszen a Wikipédia is egy lekicsinyített társadalmi környezet) stressznövelése a feladata, hanem, hogy ne vegyen részt annak a növelésében, viszont ha olyat lát, ami előreláthatóan a feszültséget növelni fogja, kulturált módon szóljon és tegyen hozzá. Vagy ha kevésnek, stresszbelileg kimerültnek érzi magát egy feszültség megakadályozásához, akkor jönnek a Wikipédia:Wikistressz pontjai közül azok alkalmazása, amelyeket a legszerencsésebbnek tart, hogy magát megkímélje a további stressztől egy időre.

És nem feltétlenül a vitalapján kell a Wikipédia:Wikistressz-ben foglaltak valamelyikének alkalmazására, hiszen az csak a stressz növeléséhez vezethet, hanem egy Peadar vitalapján kívüli Wikipédia-lapon @Peadar: jelzéssel ellátva, elvégre ha jól tudom, ez a fajta jelzési módszer 2010-ben még nem volt bevezetve. Javítsatok ki esetleg, ha tévedtem valami(k)ben.

És felhívta esetleg valaki Peadar figyelmét erre: Wikipédia:Feltételezz jóindulatot!#Másokat vádolni rosszindulattal? Főleg az utolsó mondatát ezen szakasznak. Apród vita 2014. november 15., 22:28 (CET)[válasz]


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!