Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Friss változtatások járőrözése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:FVJ szócikkből átirányítva)
Tudnivalók

A járőrözés azt a tevékenységet jelöli, amikor a Wikipédia szerkesztői az elavult ellenőrzött lapok, a friss változtatások, és a személyes figyelőlista lapok segítségével ellenőrzik a módosított vagy újonnan létrehozott lapokat, és kiszűrik a káros szerkesztéseket, amikben a forma vagy a tartalom a Wikipédiától feltűnően idegen.

A járőrözés teljesen önkéntes, „vállalása” nem jár semmiféle kötelezettséggel; a jogosultság addig tart, amíg valaki járőrözik, ha ezt a tevékenységét befejezi, a jogosultságra sem lesz tovább szüksége. A járőrözés megszervezése csupán azt hivatott biztosítani, hogy egyetlen módosítás vagy új lap se kerüljön úgy a Wikipédiába, hogy azt a létrehozóján kívül legalább még egy ember ne nézné meg.

Tennivalók[szerkesztés]

A járőrözés alapvetően három lépésből áll:

„Rossz” és „javítandó” szerkesztések azonosítása
a járőrök hatékonyan ki tudják szűrni a problémás szerkesztéseket. Rossz szerkesztésnek minősül egy módosítás, ha valamilyen okból teljesen vissza kell állítani. A javítandó szerkesztések módosításokat igényelnek, hogy megfeleljenek a Wikipédia kívánalmainak, ezek lehetnek technikai vagy tartalmi módosítások.
Szerkesztések visszaállítása vagy javítása
a javítandó szerkesztéseket a megfelelő sablonnal meg kell jelölni (pl. {{forma}}(?), {{lektor}}(?)), vagy akár bátran azonnal módosítani. A rossz szerkesztéseket hasonlóképp akár meg kell jelölni, akár azonnal törölni. Mivel senki nem örül neki, ha a szerkesztését törlik, nagyon fontos, hogy a szerkesztési összefoglalóban mindenképpen, jobb esetben a vitalapon bővebben leírjuk, miért került sor a visszaállításra.
A szerkesztő figyelmeztetése
ha szándékos vandalizmus, figyelmetlenség, vagy nyilvánvalóan a Wikipédia nem ismerése az oka a hibás szerkesztésnek, a problémás szerkesztést végző felhasználó vitalapján is érdemes üzenetet hagyni a félreértések tisztázására. Ezzel megelőzhetők a kezdő szerkesztő esetén a további rossz szerkesztések, és a többi járőröző számára is láthatóvá teszi a „visszaesőket”. A hatékonyság és az egységesen megfogalmazott, udvarias de pontos figyelmeztetések végett használhatók a szabvány figyelmeztető-sablonok (lásd alább).

Változások a jelölt lapváltozatok bevezetésével[szerkesztés]

A régi rendszerben az FV-járőrök a friss változtatások oldal alapján dolgoztak. A jelölt lapváltozatok bevezetésével ez úgy módosult, hogy az új járőröknek figyelniük kell az elavult ellenőrzött lapok oldalt is, ha pedig eljutunk odáig, hogy az összes lapunk ellenőrzött lesz, már szinte kizárólag csak az elavult ellenőrzött lapok követésére lesz szükség a spam/vandalizmus/teszt/jogsértő négyesfogat kiszűrésére. Potenciálisan ott lehet majd nyakoncsípni a friss és/vagy regisztrálatlan szerkesztők félrelépéseit, mert a friss változtatások emellett mutatja a megerősített szerkesztők változtatásait is, amit a járőröknek nem kell követniük (hiszen a megerősített szerkesztők éppen azért kapták meg a megerősített státuszt, mert tudjuk róluk, hogy nem spammelnek, vandalizálnak, tesztelnek és nem másolnak be jogsértő tartalmakat).

Visszaállítandó lapmódosítások[szerkesztés]

 • Kezdők próbaszerkesztései (olyan furcsa, értelmetlennek tűnő szerkesztések, amelyek nem minősülnek vandalizmusnak). Az ilyen szerkesztéseket állítsd vissza, és hagyj üzenetet az adott szerkesztő vitalapján a {{teszt}}(?) ill. {{teszt-a}}(?) üzenetsablonok valamelyikével, de ne harapd le a kezdők fejét. Az üzenetet mindenképpen írd alá. Az ennél súlyosabb, illetve ismétlődő destruktív szerkesztések vandalizmusnak tekintendők, és ennek megfelelően kell őket kezelni.
 • Spam, azaz reklám céljából elhelyezett külső hivatkozás(ok). Ha új szócikkekben jelennek meg, javasold a szócikket azonnali törlésre, ha létező szócikkek módosításaként, egyszerűen állítsd vissza a szerkesztést. A szerkesztőt figyelmeztesd arra, hogy amit csinál, az ellenkezik a Wikipédia szabályaival.
 • Vélhetően jogsértő tartalom (az eredeti szerző engedélye nélkül más weboldalakról, külső forrásból másolt szövegek). Állítsd vissza az ilyen szerkesztéseket. Új lapok esetén a lap teljes tartalmát cseréld ki a {{jogsértő}}(?) sablonra (megfelelően paraméterezve), meglévő lap vélhetően jogsértő bővítése esetén egyszerűen állítsd vissza a korábbi tartalmat. Mindenképp jelezd a szerkesztési összefoglalóban, hogy miért teszed, és hagyj üzenetet a bizonytalan státuszú tartalom felküldőjének a {{nemásolj}}(?) sablonnal.
 • Egyértelmű vandalizmus. Az ilyen szerkesztéseket állítsd helyre. Érdemes a laptörténetet és a felhasználó más szerkesztéseit is ellenőrizni, hátha korábban már végzett hasonló módosításokat. Ismétlődő vandalizmus esetén jelezd a problémát az adminisztrátorok üzenőfalán!

A felhasználó vitalapján figyelmeztető üzenetet is hagyhatsz az alábbi sablonok egyikével.

Üzenetsablonok[szerkesztés]

Az alábbi üzenetsablonokat használhatod arra, hogy egységes szövegezésű üzeneteket hagyjunk a problémás szerkesztést végző felhasználóknak. Válaszd ki a jobb oldali dobozból az általad használni kívánt sablont a négy ~~~~ jellel együtt, és másold át a problémásnak ítélt szerkesztő vagy anonim felhasználó vitalapjára (a mellette zárójelben lévő szöveget már ne válaszd ki, az csak itteni magyarázat).

A sablonokat nem muszáj ebben a sorrendben használni, helyzet és mérlegelés függvénye, hogy mikor melyik a legalkalmasabb. Egyértelmű vandalizmus esetén például nyugodtan használható egyből a {{vandalizmus}} sablon, ha viszont bizonytalan vagy, elsőként a {{teszt}}(?) sablont használd.

A subst előtag hatására a sablon szövege bemásolódik az adott vitalapra, pontosan úgy, mintha te magad írtad volna be a szövegét. Ez egyrészt közvetlenebbé, személyesebbé teszi az üzenetet, másrészt nem zavarja össze a kezdő szerkesztőket.

Ha egy vandál a figyelmeztetések ellenére sem szünteti be tevékenységét,[szerkesztés]

akkor értesítsd az adminisztrátorokat! Egyedül nekik van lehetőségük a problémás szerkesztő szerkesztési jogainak felfüggesztéséhez (blokkolásához).

Adminisztrátoroknak[szerkesztés]

Értesítés a szerkesztési jogok felfüggesztéséről
 • {{subst:blokkolva | időtartam}} ~~~~ (blokkoláskor)

Ha te vagy a blokkolást végző adminisztrátor, a következő sablont használhatod, hogy üzenetet hagyj a szerkesztő vitalapján. Ne felejtsd el az üzeneted időbélyeggel ellátni!

Új lapok figyelése[szerkesztés]

Az újonnan létrehozott lapok naplózódnak a Speciális:Új lapok oldalon, és megjelennek a friss változtatásokban is egy Ú (mint új) betűvel megjelölve. Az új lapok esetében a következőkre kell figyelni:

 • Hasznos szerkesztés folyamatban - várj, hagyd a szerkesztőt (kivéve, ha egyértelmű vandál), hogy maga fejlesszen, korrigáljon! Ha pár órán át passzív, utána nyúlj csak bele az adott szócikkbe. Ha fontos közlendőd van, írj a szerkesztő vitalapjára!
 • Azonnal törlendő tartalom. Bizonyos egészen egyértelmű esetekben a létrehozott lap tartalmának semmi értelme, nyilvánvaló próbálkozás. Az ilyen lapokat a tetejükön jelöld meg {{azonnali|a törlés indoklása|aláírás (~~~~)}} sablonnal. Ha a lapot regisztrált szerkesztő hozta létre, értesítsd a {{teszt}}(?) sablon használatával.
 • Nem a Wikipédiába való tartalom. Az ilyen lapokat jelöld meg a {{törlés}}(?) sablonnal, és javasold őket törlésre a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok lap megfelelő szakaszában, megfelelő indoklással. (A csonk és szubcsonk lapokkal más a teendő, ld. alább!)
 • Vélhetően jogsértő tartalom. A valószínűleg jogsértő tartalom kiszűrésének legegyszerűbb módja, ha valamelyik internetes keresővel a szócikkben található három-négy szóból álló, nem kifejezetten szokványos szókapcsolatra rákeresel. Szintén hatékony lehet, ha a kifejezetten a másolt szövegek felderítésére készült „copyvio-kereső” eszközt használod. Vigyázz, az így megtalálható források egy része valóban közkincs, és így szabadon felhasználható! Ha gyanús szövegre bukkansz, járj el a Wikipédia:Szerzői jogok valószínű megsértése lapon leírtaknak megfelelően.
 • Árva szócikkek. A „Mi hivatkozik erre” eszköz segítségével ellenőrizheted, hogy van-e az új lapra hivatkozás. Ha nincs, érdemes a hasonló témájú lapok egyikén-másikán elhelyezni egy-egy kereszthivatkozást.
 • Hibás cím. Sokszor csak a szócikk címe hibás (rossz helyesírású, nagy- és kisbetűk keverednek, stb.) Ilyenkor mozgasd át a szócikket a helyes nevére. Ha azon a néven már létezik szócikk, próbáld meg összevonni a tartalmakat, vagy jelöld meg mindkét lapot az {{összevon}}(?) sablonnal. Ha az átmozgatás sikeres volt, és az eredeti név nem gyakori elírásból származik, javasold az átirányítás-lapot törlésre az {{azonnali}}(?) sablon segítségével. Ha nem egyértelmű a helyes cím, akkor jelöld meg a {{helytelen cím}}(?) sablonnal, és jelezd a problémát a vitalapon vagy a helyesírási kocsmafalon.
 • Csonkok és szubcsonkok. Az új lapok tartalma gyakran nem elég részletes, ilyenkor jelöld meg a lapot a megfelelő {{csonk}}(?)-sablonnal (a különböző csonk-sablonokat megtalálod a Wikipédia:Csonk oldalon). Ha a tartalom még a csonk szintet sem éri el (nincs vagy csak alig van benne hasznos információ, nem több egy-két mondatnál), szubcsonkról van szó, ilyenkor a {{szubcsonk}}(?) sablont használd. A csonkokat sokszor formázni kell a szokásoknak megfelelően (vastagítások, kereszthivatkozások elhelyezése, szakaszolás, kategorizálás stb.).
 • Formailag vagy stílusában nem megfelelő tartalom. Az ilyen lapokat jelöld meg a megfelelő sablonok valamelyikével, pl. {{forma}}(?), {{lektor}}(?).
 • Kategorizálatlan lapok. Az új lapok sokszor nincsenek kategorizálva. Ilyenkor keresd meg a legmegfelelőbb kategóriát, és a lapot tedd bele. (Az aktuális kategóriafa áttekintéséhez használd ezt a külső oldalt.)

Új képek[szerkesztés]

A Speciális:Új képek galériája lapok naplózza az összes képfelküldést. Itt az alábbi problémákkal találkozhatsz.

 • Nincs megadva a forrás vagy a felhasználási feltételek. Az ilyen képeket jelöld meg a {{problémás kép}}(?) sablonnal (járőrscriptben előhívható), felküldőjüknek pedig hagyj üzenetet az {{adjforrást}}(?) sablonnal.
 • A licenc vagy forrás valószínűleg téves. Kezdő szerkesztők sokszor saját képként tüntetnek fel valamit, amit nem ők készítettek, csupán ők töltöttek fel. A képet felküldő szerkesztőt udvarias hangnemben szólítsd fel a megjelölés javítására.

Segédeszközök[szerkesztés]

Az alábbi eszközök segíthetnek a rossz szerkesztések gyors korrigálásában.

Javaslatok járőrözők számára[szerkesztés]

 • Ne harapd le az újoncok fejét! Ha új vagy anonim felhasználót látsz hibásan szerkeszteni, udvariasan üdvözöld a Wikipédiában, hívd fel a figyelmét a korrigálandó részletekre, és kínálj további segítséget. A többség örülni fog a segítőkész, szívélyes fogadtatásnak, és gyorsan megtanulja a legelemibb szabályokat.
 • Emlékezz, hogy nem mindenki olyan jártas a számítógép használatában, mint te. Előfordulhat például, hogy valaki véletlenül részben vagy egészben törli egy lap tartalmát, miközben csak megpróbál átmásolni egy szövegrészletet.
 • Ne lépj mások lábára. Sokan sok apró módosítással dolgoznak, ne jelöld a szócikket azonnal törlésre az első ilyen után, várj egy kicsit, hátha bővül a szócikk. Ha nem, akkor is inkább a barátságosabb {{szubcsonk}}(?) jelzést használd.
 • Ne feltétlenül javasolj egy szócikket törlésre, ha jó esélyt látsz a javulásra. Inkább tégy javaslatot a vitalapon arra, hogy hogyan lehetne javítani a cikken.
 • Azoknak a szerkesztőknek érdemes üdvözlőszöveget küldeni, akik már szerkesztettek: {{subst:üdvözlet|user=~~~~}}, illetve angol nyelven a {{subst:welcome|user=~~~~}} (mindkét sablon dokumentációs lapján találsz linket a számos egyéb nyelvű üdvözlősablonra: {{üdvözlet}}(?)).
 • Győződj meg róla, hogy a szerkesztő kellő számú udvarias figyelmeztetést kapott, mielőtt adminisztrátori közbelépésért folyamodsz. Ha a szerkesztő megfelelő figyelmeztetése elmaradt, előfordulhat, hogy az adminisztrátor nem fog érdemben reagálni a kérésedre.
 • Ha vandalizmusra bukkansz, ellenőrizd a vétkes szerkesztő korábbi szerkesztéseit is, hátha más lapokon is okozott kárt.
 • Ne csak a szócikknévtérbeli lapokat figyeld, sokszor vitalapok és képek lapjai is áldozatul esnek támadásoknak.
 • Ellenőrizd a laptörténetet és a vitalapot. Újonnan létrehozott lapok sokszor csak korábban már törölt lapok reinkarnációi, ilyenkor gyorsabban és határozottabban lehet fellépni a szokásosnál.

Ha többet szeretnél tudni[szerkesztés]

Ha az itt leírt információk alapján elkezdted a járőrözést, és szeretnél további ötleteket kapni a munkához, olvasd el a járőrök kézikönyvét is. Ha elakadtál, bizonytalan vagy a tennivalókat illetően, és a többi járőr véleményére vagy kíváncsi, használd a járőrök üzenőfalát. (Új fejezetet a szokott módon, baloldali menü új szakasz + menüponttal nyithatsz.)