Wikipédia-vita:Könnyűzenei műhely/Archív03

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Country műhely

Sziasztok! Dante és én szeretnénk megalapítani a Country műhelyt! Ehhez tagokra van szükségünk, úgyhogy aki úgy gondolja, hogy szívesen besegítene, az jelezze nekünk légyszí! Természetesen a Könnyűzenei műhellyel együttműködve :-) - David Panaszkönyv 2010. március 26., 18:15 (CET)

303 magyar lemez, amit hallanod kell mielőtt meghalsz...

Sziasztok!

Le lehet vhonnan szedni ezt a listát, hogy itt is meglegyen? :) [1] OrsolyaVirágHardCandy 2010. április 15., 13:26 (CEST)

Be kellene cserkészni a kiadót, vagy még inkább a szerzőt, és elkérni tőle a listát, ami gondolom, hogy tök szubjektív. – Ary vita 2010. április 15., 20:56 (CEST)

Vszeg én másik 303-at jelölnék. Talán a második 303-ban már lenne közös pont is. Vigyor L András 2010. április 15., 22:21 (CEST)

Vigyor Könyvtárból nem tudjátok kivenni? – OrsolyaVirágHardCandy 2010. április 15., 22:58 (CEST)

Bizony, nem egyezik az ízlésünk! Sikerült meghallgatnom két zeneszámot, mielőtt meghalok. Fráter Lóránd: Tele van a város akácfavirággal (a Kossuth rádióból vettem fel két éve; nem azonos azzal a felvétellel, amely a Grammofon honlapon fent van) és Seress Rezső: Szomorú vasárnap legelső felvétele, amelyen Martiny Lajos zongorázik. Ja, tényleg, és Seress Rezső: Ha néha visszaűznek téged (Lukácsi Margit) Mondjak többet? ZJ vita 2010. július 27., 21:41 (CEST)

Ez alapján nem is biztos, hogy akkora baj, ha nem szerepel a lista a Wikipédián. :-) --Ary vita 2012. január 1., 13:15 (CET)

Gothic

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Hali! A Gothic rock és Gothic metal szócikkeket nem kéne átnevezni Gótikus rock-ra és Gótikus metálra? Végül is használatosak így. - RepliCarter Wormhole 2010. április 27., 10:15 (CEST)

Hát én aztán a magyarosítás feltétlen híve vagyok, de ez esetben nem vagyok biztos benne. A gótikus stílust a középkorászok számára tartják fenn általában, a modern irányzatnak gothic a neve nálunk is. Le lehet fordítani, csak nem biztos, hogy érdemes. Lásd progresszív (előremutató? fejlődő?). Bár azt legalább magyar helyesírással használjuk. L András 2010. április 27., 13:45 (CEST)

Ez igaz, de azért vetettem föl, mert éppen írom a gót szócikket, mármint a stílust, mint goth. És fura lesz, hogy a zenét gothicnak hívjuk, a stílust meg gótnak? Nem ártana egyért. lap ezeknek a dolgoknak, és eléggé összevissza lesz így? Vagy írjam át a Gót szubkultúra címét is Goth-ra inkább?? Hogy kéne? - RepliCarter Wormhole 2010. április 27., 14:19 (CEST)

Szerintem ez már nagyobb nyilvánosságot igénylő kérdés, és a helyesírási KF-en lenne a helye. L András 2010. április 27., 16:21 (CEST)

Rendben, a továbbiakban: Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)/Archív40#Gothic - RepliCarter Wormhole 2010. április 27., 17:47 (CEST)

műhelykordinátor, állapotfelmérés

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Sziasztok! Arra gondoltunk néhányan, hogy érdemes volna egy műhelykordinátort kinevezni minden műhelynek, aki összefogja a műhelytagokat ill. a kérdezőknek segít. Ez a kordinátorság önkéntes, a műhelyeknek elég 1 ilyen fő, olyan, akiben mindenki megbízik. Ezzel remélhetőleg még jobban működnek majd a műhelyek. Ebben a műhelyben ki vállalná a feladatot, ill. jelenleg hány aktív tag van? A kordinátor feladata lenne még, hogy havonta frissítse az aktív és inaktív műhelytagokat a műhely lapján, ezáltal is megkönnyítve az ide látogatók dolgát. Szajci reci 2010. május 6., 14:22 (CEST)

Mivel semmi visszajelzés nem jött, ezért inaktívvá nyilvánítom a műhelyt. Ha fel szeretnéd éleszteni a műhelyt, tedd meg bátran. Szajci reci 2010. május 21., 22:01 (CEST)

Arról nem volt szó, hogy az egyben aktivitásmérés is :-). Úgy tűnik, koordinátor nem akar senki lenni, de attól még aktív a műhely. L Andráspankuš→ 2010. május 21., 22:41 (CEST)

állapotfelmérés :D láthattad:D Szajci reci 2010. május 22., 06:17 (CEST)

Szerintem is bőven aktív a műhely. – Ary vita 2010. május 22., 19:00 (CEST)

Annyiban, hogy a "tagok" jól elvannak a maguk területein (gondolom a többi műhelynél is javarészt így megy), olyan nagy csapatmunkát még sosem láttam itt, nem is igazán volt szükség rá, arra volt jó inkább, hogy a könnyűzenével kapcsolatos szerkesztői kérdéseket esetleg fel lehetett itt tenni. Egyébként én is figyelem a vitalapot, csak a véletlenen múlt, hogy Szajci legelső pingelése elkerülte a figyelmemet (vagy zajos volt aznap a figyelőlistám), a másodikat már észrevettem. Peligro (vita) 2010. május 22., 19:21 (CEST)

Stoner rock

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Sziasztok! A figyelmetekbe ajánlom a Stoner rock cikket: valaki jócskán kibővítette a zene és a marihuána viszonyával, de a szöveg olyan, mintha írója is egy rakétát lovagolt volna meg éppen. Szakértő szemekre lenne szükség, hogy rendberakja... Kösz, sziasztok December vita 2010. május 25., 11:37 (CEST)

Valószínűbb, hogy az angol wiki-cikket betolta egy fordítógépbe, és ami kijött belőle azt bemásolta a magyar változat helyére. Jól visszavontam. – Ary vita 2010. május 25., 13:41 (CEST)

Kategória:Könnyűzene

Kissebb káosz van jelenleg a könnyűzenei kategóriák csoportosításánál. Valami logikus rendszert kellene vinni bele. Ötlet?

Jelenlegi állapot:

És ettől teljesen függetlenül léteznek az alábbi kategóriák, ami igazából nem baj, mert nyilvánvalóan ezek alá nem könnyűzenei témájú szócikkek is kerülhetnek, csak érdemesnek tartom megemlíteni:

Ary vita 2010. május 26., 15:39 (CEST)


 megjegyzés Átmozgattam egy allapra ezt a témát, mert kissé terjedelmes. Részleteket lásd itt: A Könnyűzene kategória szerkezetének reformja. – Ary vita 2010. június 10., 10:03 (CEST)

 megjegyzés Elkezdődött (kis lépésekkel). :-)Ary vita 2010. június 16., 16:16 (CEST)

2009 a zenében

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Sziasztok, törlési megbeszélés folyik a fenti cikkről. Kérdezem Tőletek, hogy ez valami koncepció szerint létrehozott szócikk, aminek várható-e a bővítése, illetve hogy várhatók-e további éves szócikkek? Tudtok róla? December vita 2010. június 1., 09:39 (CEST)

Koncepciónak koncepció, de egyelőre csak az angol wikin (meg néhány másikon) működik, illetve itt a műhely "hivatalos alapcélkitűzései" között szerepel ez a fajta kronológikus feldolgozás, de nincs kiforrott elképzelés a megvalósításra, ahogy látom. Érdemes lenne megcsinálni persze, de csak jól. Hannababával anno beszélgettünk erről, mikor belevágott a 2009-es év megírásába, de aztán úgy maradt. Egyébként én tettem fel törlésre az ominózus szócikket. :-)Ary vita 2010. június 1., 11:12 (CEST)
Ezt csak most olvastam, a törlési mb-t figyeltem. Szóval kösz a választ :) Dec

Új fejléc

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Könnyűzenei műhely

Üdvözlünk mindenkit a magyar Wikipédia Könnyűzenei műhelyében. Akit érdekelnek az alább felsorolt feladatok, és úgy gondolja, hogy segíteni tudna, azt nagyon szívesen fogadjuk.

  • Könnyűzenei portál: színes, összefoglaló, tartalomajánló lap.
  • Irányelvek: irányelvek, amelyek szabályozzák, hogy mely zenei témákról szülessen önálló szócikk.
  • Formai útmutató: hasznos összefoglaló a könnyűzenei szócikkek felépítéséről, hogy azok egységesek és jól használhatóak legyenek.

Aktuális: Fogadj örökbe egy zenészt/együttest!

Csináltam egy új, modernebb fejlécet a műhelynek. Ha nektek is tetszik, lecserélem a régit. Ez már wiki jelölőnyelvvel van, de meghagytam az eredeti színt. Később esetleg paraméterezhetem az „Aktuális” részt. Mit gondoltok? – 777 megjegyzés 2010. június 10., 02:51 (CEST)

Hajrá! Tök jó! :-)Ary vita 2010. június 10., 09:51 (CEST)

Most már paraméterezhető. :) – 777 megjegyzés 2010. június 10., 19:01 (CEST)

Kiemelés: Led Zeppelin

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Szeretném kiemeltté tenni a Led Zeppelin cikket. Mint a műfaj meghatározó jelensége, ennek meg kell történni. Megkérem azokat a műhelytagokat, akik affinitást éreznek a témához, nézzék át, és vagy itt, vagy a cikk vitalapján jelezzék esetleges észrevételeiket. L Andráspankuš→ 2010. június 15., 10:09 (CEST)

Nagyon egyetértek a második mondatoddal. Este átnézem. Bár első blikkre azt mondom, hogy a szövegen majd rövidíteni kell, mert most rengeteg szakaszra van bontva a történeti rész. Peligro (vita) 2010. június 15., 11:41 (CEST)

A Led Zeppelint egy kicsit félretettem, köszönöm az eddigi segítségeket, valamikor később mindenképp visszatérek rá. Azért tettem ezt, mert a John Bonham kiemelése határidős: 2010. szeptember 25-én lesz halálának harmincadik évfordulója, addig kiemeltté kéne tenni. Ehhez is szeretnék segítséget, lektorlást kérni Tőletek. Köszi. L Andráspankuš→ 2010. július 6., 10:14 (CEST)

A Led Zeppelin szócikkel mi lesz? Nem látom a vitalapján, hogy kiemelés folyna rajta, ezt mikorra akarod időzíteni? Ránézzek a cikkre, amíg nem foglalkozol vele? Csak a 4-ik lemezig olvastam át. Szerintem szeptember 25-ig bőven van idő kidolgozni a John Bonham cikket. Egy kevés anyagom van hozzá, ami még nincs benne a cikkben. misibacsi*üzenet 2010. július 6., 13:14 (CEST)

Köszönettel észrevettem a változásokat, és a kiegészítéseket is szívesen látom. A Zepet természetesen folytatom még, azért nem tettem fel a kiemelésre, mert bőven nincs kész, ráadásul megrendeltem a 2006-os Zep-könyvet is, azt várom, hogy folytathassam. Most azonban először Bonzót szeretném befejezni. L Andráspankuš→ 2010. július 6., 13:41 (CEST)

Albumcím és dalcím különbségtétel

Számops esetben belefutottam hasonló dolgokba, és meglehetősen sokat tépelődtem rajta, hogy ez mennyire zavaró:

a Speak to Me a The Dark Side of the Moon albumról

Azaz hogy a dal és az album címe ugyanúgy dőlt betűvel van jelölve. Az enwikin létezik erre egy módszer, és mint rácsodálkoztam, ez magyar viszonylatban sem lehetetlenség: idézőjelbe tenni a dalcímet.

a „Speak to Me” a The Dark Side of the Moon albumról

Mit gondoltok erről? Peligro (vita) 2010. június 17., 20:06 (CEST)

Én ellenezném, nekem az angolon se tetszik, az idézőjelet hagyjuk meg arra, amikor idézünk vagy megkérdőjelezünk valamit. A Speak to Me nem idézet a dalból, hanem ez a címe, idézőjelbe tenni kicsit olyan, mint ha azt mondanám, hogy van egy szomszédom, a „Béla” (ez nem azt sugallja, hogy ez a neve, hanem azt, hogy valamiért ráragadt ez a név, pedig igazából Józsi), vagy mint ha cikiznénk, mert hülye név (mint amikor azt mondom, hogy netes sláger lett a „bikicsunáj”).

Másfelől, ha a gyakorlati oldalát nézzük, a magyar idézőjel lényegesen nehezebben varázsolható elő, mint a dőlt betű (nekem numerikus billentyűzet hiányában gyakorlatilag alulról kell előszöszölni, és nem én vagyok az egyetlen, aki laptopról szerkeszt), és így is eléggé elszaporodtak már az angolos idézőjelek a huwikin. (Ami engem idegesít, az az, amikor felsorolásban is dőltté teszik a dalcímeket, pl. egy album dallistájánál. A dőltezés funkciója a kiemelés, egy egész listát minek kiemelni?)

Különben szerintem annyira nem zavaró az általad idézett példa sem, inkább az zavaró, amikor sok a kék link, de ha vigyázunk, hogy mindennek csak az első előfordulását linkeljük be, akkor az se les sok. Alensha 2010. június 17., 20:20 (CEST)

nem lehet egyébként, hogy neked is inkább a link miatt tűnik zsúfoltnak? ebben is jobbnak látod a másodikat?

  • a Speak to Me a The Dark Side of the Moon albumról
  • a „Speak to Me” a The Dark Side of the Moon albumról

Alensha 2010. június 17., 20:22 (CEST)

Konkrétan az zavar, hogy azt a pluszt sem tudjuk megengedni magunknak, hogy ilyen alapvetően meg tudjuk különböztetni a dalok és albumok linkeit. Peligro (vita) 2010. június 17., 20:31 (CEST)
Hát az kiderül a szövegkörnyezetből. Alensha 2010. június 17., 21:01 (CEST)
Ennyi erővel akkor ne kurziváljunk, kiderül a szövegkörnyezetből. Peligro (vita) 2010. június 17., 21:42 (CEST)

Szerintem az a lényeg, hogy egy cikkben egységes legyen. Engem nem zavar az idézőjelezés sem. A Led Zeppelinnél például minden számcím idézőjelben volt, és úgy is hagytam, csak lecserélgetem a macskakörmöket nyomdai idézőjelre. Ugyanakkor nem zavar az sem, ha nincs külön jelölve, ha a szöveg egyértelmű, hogy melyik a dal, melyik az album. L Andráspankuš→ 2010. június 17., 20:35 (CEST)

  • Ez a magyar idézőjelezés nekem abszolúte nem tetszik. Maradjon meg arra, amire való, hogy valakinek a mondandóját, vagy egy idézett szövegrészt jelzünk vele. Szóval, a dalok címénél vagy semmilyen idézőjel, vagy az angol változat (ha már). – Ary vita 2010. június 18., 10:03 (CEST)

Szigorúan véve a dalok címének leírása egy idézet a lemezborítóról. Az angol macskakörmök meg a magyar gyakorlatban másra valók, mint az idézőjel. Ezért én lecserélem azokat. L Andráspankuš→ 2010. június 18., 10:23 (CEST)

Engem sem zavar, ha mindkettő dőlt, kiderül a szövegkörnyezetből, hogy albumról, vagy számról van szó. Ha érdekli az olvasót, úgyis továbbklikkel a számra/albumra, akkor meg már végképp egyértelmű. A macskakörmöket én is igyekeztem minden, általam fordított cikkből kivenni és dőlten jelölni a dal-, és albumcímeket. – Krisztavita 2010. június 18., 10:48 (CEST)

Szokás szerkesztői gyakorlatban az idézőjel használata kiemelésre; iróniát, gúnyt vagy ragadványnevet pedig kevés eséllyel fog feltételezni az olvasó egy Wikipédia szócikkben. Az idézőjel előhívása pedig éppúgy egy gombnyomás a kiemelt szövegen, mint a kurziválás. A folyó szövegben praktikus, ha első rápillantásra elkülönül a dalcím az albumcímtől, viszont a számlistákban teljesen szükségtelen idézőjelbe tenni a címeket. Az a fontos, hogy ha valaki idézőjeleket használ kiemelésre (ami teljesen elfogadott gyakorlat), az ténylegesen idézőjel legyen, és ne macskaköröm! Illetve a számlisták ne legyenek kiemelve! És még egy: ha a szerkesztő dőlt betűvel írja a dal- és albumcímeket is, mást (idegen kifejezéseket pl.) már ne kurziváljon semmiképpen! A témába vág a következő megbeszélés: Kocsmafal (helyesírás), különösen Filmfan hozzászólása, ő képben van a kiadói gyakorlattal kapcsolatban. – 777 megjegyzés 2010. június 18., 15:47 (CEST)

Szögezzük le, hogy szokás a Wikipédián kívül is idézőjelbe tenni címeket (erre is való az idézőjel) - jellemzően alcímeket, mint pl. epizód, könyv fejezete. Teljesen összevág: album és egy fejezete, a dal. Peligro (vita) 2010. június 18., 20:50 (CEST)

Lemezen ki nem adott dalok

Szeretnék írni azokról a dalokról is, amelyeket a Magyar Rádió vett fel, és lemezen nem jelent meg. Hasonlóképpen olyanokról, amelynél ismeretlen a kiadó neve. Rengeteg ilyen felvételem van magnószalagon. Ezekről csak az emlékezetemben van információ, forrás szinte semmi. A problémámhoz kapcsolódik még az is, hogy erre a célra nem jó az új album infobox, viszont elég jó a dal infobox. Szereteném azt használni. Ki van ellene? ZJ vita 2010. július 20., 21:30 (CEST)

A forrásnélküliség elég nagy gond. Vagyis csak az az egyetlen gond ezzel kapcsolatban, de elég nagy. Peligro (vita) 2010. július 20., 21:32 (CEST)

Néhány zenekarnév

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Az lenne a kérdésem, hogy jónéhány englis bandának a neve úgy kezdődik: The... (The Animals, The Rolling Stones, The Beatles, The Yardbirds, stb), kell-e nekünk ehhez ragaszkodni?

A magyar szövegben elég bambán néz ki a határozott névelős alakjuk (a The Rolling Stones), ezért én egyébként is úgy oldom meg, hogy az [[The Animals|Animals. Szóval szerintem ezeket az angol névelőket el kéne hagyni. Még abban sem vagyok teljesen bizonyos, hogy ezek az angol névelők valóban a név részét képezik-e, vagy csak annak a sajátos anglicizmusnak a terméke, hogy általában minden ilyesmit névelővel használnak? L Andráspankuš→ 2010. június 18., 11:08 (CEST)

A „The” valóban a név részét képezi ezeknél a zenekaroknál, és a helyesírás szerint ki kell írni a magyar névelőt is (szemben a hasonló magyar címekkel, ahol marad az egy határozott névelő nagy betűvel). – 777 megjegyzés 2010. június 18., 15:53 (CEST)

Szócikk címében mindenképpen kell a "The", átirányítást lehet csinálni a "The" nélküli változatról bátran, szöveg belsejében meg ahogy tetszik úgy írod. Én speciel a Beatles elé soha nem tettem még ki a "The"-t sehol. :-)Ary vita 2010. június 18., 15:56 (CEST)

The Rolling Stones-diszkográfia

Aki érez némi lelkesedést a Rolling Stones albumainak szócikké gyúrására, az bátran vágjon bele, mert ahogy a diszkográfiát elnézem, erős lemaradásban van a magyar wiki. :-)Ary vita 2010. június 18., 16:00 (CEST)

Fontossági besorolás

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Ez mehet így a cikkértékelési lapra? Szerintem használhatóbb, mint az általános útmutató, és kidolgozottabb, mint ami most van a műhelynek. – 777 megjegyzés 2010. június 19., 14:46 (CEST)

Szerintem nyugodtan tedd át! Szépen megcsináltad. :) – Ary vita 2010. június 19., 15:50 (CEST)

Magyar könnyűzene, amely nem magyar

Szeretném tudni a többiek véleményét a következőkről.

Vannak olyan zeneszámok, amelyeket kizárólag magyarul ismerünk, holott külföldi számok fordításai. Az ismertségük miatt ezeket a magyar könnyűzene kategóriába sorolnám. Néhány példa, hogy érthető legyek:

Nem tudjuk még (Una donna, Abendlied) Kovács Kati

Egy őszhajú asszony (My Yiddishe Momme) Vámosi János

Édes kisfiam (My Sonny) Cserháti Zsuzsa Most látom: Soleado, és szerzője Zacar és Bradányi Iván. ZJ vita 2010. július 21., 22:56 (CEST)

Honvágydal (Memories are Made of This) Boros Ida, Hollós Ilona

Ezeket és a hozzájuk hasonlókat a magyar könnyűzene kategóriába sorolnám. Sajnos, jobb műfaji kategória nem létezik, mint a pop. Van jobb? A Memories Made of This műfaji megjelölése eredetileg easy listening. Ez valami olyasmi magyar földön, mint a magyar nótánál a hallgató nóta. A pop a popular music rövidülése, és ennélfogva nem jelent semmit (nem jelent alműfaji csoport-megjelölést).

Ja, és a lemezkiadó nevét és a lemez sorszámát kutatni lehetetlen. Leginkább azért, mert a leginkább sikeres felvételeket a Magyar Rádió készítette, és nem lehetett megkapni lemezen. Üdvözlettel ZJ vita 2010. július 18., 13:13 (CEST)

Szerintem ez a táncdal kategória (ahogy régen nevezték), az meg a popzenéhez tartozik. :) – Ary vita 2010. július 18., 13:18 (CEST)

Megjegyzem, az hogy ki mit ismer, elég relatív. Ha saját szócikke születne ezeknek a számoknak a magyar címükkel, akkor is érdemes megemlíteni, hogy az eredeti dal mi volt. Ha jól tudom, legtöbbször nem csak magyar szöveget írtak az ilyen dalokhoz (pláne nem tükörfordítással), hanem gyakran át is hangszerelték. Kvázi ezek magyar nyelvű feldolgozások. – Ary vita 2010. július 18., 13:23 (CEST)

Eszembe jutott még egy kérdés. Tud-e valaki segítséget nyújtani, hogy megírhassam a Gyévuska szócikket? A dalt Mezey Mária és Karády Katalin is elénekelte. Eredetéről csak annyit sikerült megtudnom, hogy "orosz dal". Néhány órát rászántam, beírtam cirill betűkkel ezt a szót (gyevuska pesznya) a Google keresőbe. Természetesen mindkettő hétköznapi szó, ezért sokmillió felesleges találatot kaptam.

Van valahol egy hangfelvételem magyarul, amely szerintem Blantyer–Dolmatovszkij: Moja Ljubimaja fordítása: Моя любимая Блантер, Долматовский. Az orosz eredetijét Mészáros Márta: Napló apámnak, anyámnak című filmjében lehet hallani. Tud-e valaki segíteni az azonosításában? ZJ vita 2010. július 18., 14:24 (CEST)

Mi legyen az álláspontom olyasmivel kapcsolatban, ami Magyarországon jó ismert ugyan, de nem magyar zene. Mondok egy nagyon konkrét példát. A Republic filmgyár készített egy filmet Johnny Guitar címen. Magyarországon sose mutatták be. A címadó dalát viszont mindenki ismeri, a Spotnick együttes előadásában (a filmben Peggy Lee énekli). Láttam gy darabot Budapesten a Katona József színházban, Sinkovits Imre játszotta a főszerepet, a színdarabnak egész ideje alatt ez volt a kísérőzenéje. No, most akkor kell-e magyar szócikket írni belőle?? ZJ vita 2010. július 18., 22:36 (CEST)

A színdarab miatt nem. De a dal vagy a film szócikkében ugyanígy le lehet írni, hogy itthon itt és itt felhasználták a dalt. Persze, ha van róla ellenőrizhető forrás. Egyébként a filmből készült musical is.[2]Ary vita 2010. július 20., 20:28 (CEST)

Írtam bevezetőt és mégegy forrást a Honvágydalhoz. A többi magyar forrát totálisan ugyanazt másolja szolgaian, ezért nem látom szükségesnek. Esetleg a YouTube linket még belerakom. Ha úgy gondoljátok, le lehetne venni az első két sablont. Hogy érthető legyen: szertném megírni a másik Honvágydalt is, hasonlóra, kevesebb infóval. Oda tényleg csak egy YouTube linket lehet berakni. Segít valaki? Üdv, ZJ vita 2010. július 21., 22:54 (CEST)

Egy darab YouTube link semmire nem jó, mivel a YouTube nem tekinthető forrásnak. Felesleges megírnod a szócikket, ha nincs hozzá forrás. Mégegyszer, lásd WP:FORRÁS útmutató! – Ary vita 2010. július 22., 09:46 (CEST)

Kiemelés alatt: John Bonham

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

A mai napon felkerült a munkapadra John Bonham. Szeretném a segítségét kérni a munkához mindazoknak, akik e témára tudnak időt és energiát szakítani. Köszönöm. L Andráspankuš→ 2010. július 19., 12:35 (CEST)

Traditional

Kedvenceim közé tartoznak az amerikai zenéből azok, amelyek szerzője helyén az áll: Traditional. Ezek népzenei gyűjtések. Hova kerüljön például Pete Seeger és a Weavers? Az ő muzsikájuk nem azonos azzal, amit "coutry and western" néven említenek. Akik nem ismerik fel, miről van szó, egyszerűen belekeverik a rock műfajába. Ami pedig műzene, a bluegrassból és a boogie-woogie-ból fejlődött ki.

Vagy mi lesz Malvina Reynolds-szal? (Mornington Ride) ZJ vita 2010. július 20., 19:33 (CEST)

Mi a probléma? Műfaji kategóriát szeretnél tenni egy szócikkre? Vagy egy előadó, album, dal műfaját szeretnéd meghatározni? Az hogy az eredeti szerző ismeretlen (traditional, népzene), ebből a szempontból lényegtelen. Az a kérdés, hogy az előadó milyen stílusban adja elő. Ha rock felfogásban, akkor az egy rockdal. Ha country stílusban, akkor az egy country-dal lesz. Nyílván az előadó a saját stílusában játssza. Jó példa erre a korai Rolling Stones, akik az első lemezeiken tradícionális blues dalokat játszottak az elektromos gitár nyújtotta (akkori) új hangzással. Ettől lett blues-rock. Az általad felsorolt előadókat nem ismerem, ezért nem is tudok segíteni abban, hogy melyik stílus(ok)ba sorolják őket, de gondolom, a neten azért ki lehet deríteni. Legjobb forrás az allmusic.com Náluk Malvina Reynolds folkzenész, folkénekes. Pete Seeger szintén. És mindkettőt protest énekesnek nevezik. Gondolom, mint Bob Dylan. – Ary vita 2010. július 20., 20:22 (CEST)

Még egy kedvencem: Joan Baez. A Woodstock idejében senkinek nem jutott volna eszébe rock-nak nevezni a csöndes, hallgató, ringató dalait. Nem a protest dalaira gondolok. Hallgasd meg az El Preso nuevo nueve című dalt! (Komjáti György elég részletesen el is magyarázta a dal értelmét. Forrásként csak a saját memóriáma tudom megjelölni.) Ez a lemez véletlenül megvan nekem, és van rajta mégegy, amiről írni szertnék: a Llorona (szabad fordításban: A siratóasszony). Képtelenség a 2010-es év műfaji kategóriáiba belepréselni ezeket a dolgokat! ZJ vita 2010. július 20., 21:42 (CEST)

Mit szóltok egy ilyen linkhez: [3] Jesse, a legszebb dala.ZJ vita 2010. július 20., 21:54 (CEST)

Pártos Jenő

Adatokat keresek Pártos Jenő életrajzához, és esetleg diszkográfiához. Arra már rájöttem, hogy külföldön keverik az Eugen nevet ugyanúgy, ahogy Jókai leírta a Kőszívű ember fiaiban. Tehát Pártos Ödön (1907-1977) hegedűművész volt, és könnyűzenét sohasem írt. Pártos Jenő főleg zongorán játszott (igaz, hegedült is), és hosszú ideig volt tevékeny. Élt 1895 május 26-1963 szeptember 1-jéig. A jelek szerint írt egy argentin tangót, amelyet a világon mindenütt ismernek (Finnország, Svédország), csak Magyarországon nem. Hogy lehet ez? A dal 1924-ben született, és a címe Sonia - balada rusa. Nos, ha orosz, akkor viszont a lengyelek úgy tudják, hogy ez a dal népköltés, talán klezmer. Kahan Bente Melodia, Sonja, skomponowana przez węgierskiego Żyda, Eugene Partosa jest bardzo znanym utworem wykonywanym przez wiele zespołów klezmerskich. W latach dwudziestych była przebojem w wielu krajach, włączając Norwegię.

Való igaz, hogy az orosz klezmerben gyakran előfordulnak tangó ritmusok. Huh! Van-e valaki, aki hozzá tud tenni? Üdv, ZJ vita 2010. július 27., 20:53 (CEST)

Kit fogadok örökbe?

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Látom, a legtöbb szerkesztő örökbe fogad egy-egy muzsikust, vagy együttest. Nos, én leginkább Joan Baez-zel foglalkoznék. Részben azért, mert velem egyidős, hasonló a gondolkodásunk és az érzelemvilágunk. Másrészt: szeretem a muzsikáját. A dallamát, a hanghordozását.

Ugyanakkor szeretnék foglalkozni a magyar könnyűzene forráshiányos, nehezen felkutatható részével; dalokkal, amelyek valaha népszerűek voltak, de már feledésbe merültek. Amelyeket a Magyar Rádió örökre lefagyasztott az archívumába mindenki elől. És kirúgták azokat a szerkesztőket, akik még értettek hozzá. ZJ vita 2010. július 27., 21:58 (CEST)

Akkor nincs más hátra, mint felvésni a megfelelő helyre Joan Baezt. És nem kell szerénykedni, én például ötöt is örökbe fogadtam Vigyor L Andráspankuš→ 2010. július 27., 23:12 (CEST)

Jim Reeves? Csodálatos hangja volt (és fiatalon meghalt) Distant Drums (Távoli dobszó) például. ZJ vita 2010. július 28., 17:16 (CEST)

Szócikk címe

Mi legyen, ha egy dalt nem az eredeti címén, hanem magyarul ismerünk? A konkrét problémám az, hogy diszkográfiai szempontból az eredeti forrást szeretném megjelölni, ám a dalt a magyar címe alapján ismerjük. A múlt héten volt például Törőcsik Mari előadásában az Egy őszhajú asszony a tévében. Legismertebb előadója Vámosi János. Lehet-e ezek után a szócikk címe Egy őszhajú asszony, de a sablonban oldalt Sophie Tucker Columbia 4962 lajstromszám? Ez ugyanis félerértehetlen és egyértelmű. (Sem Törőcsik Mari, sem Járóka Sándor nem érhető el lemezen. Vámosi is csak digitalizált változatban, tehát új lajstromszámmal).

A kérdés azért is érdekes, mert a dal eredeti címe legalább négyféle helyesírással szerepel. ZJ vita 2010. augusztus 2., 15:03 (CEST)

Nem szoktunk katalógusszámokkal foglalkozni. Másrészt semmiképpen sem lehetne a Columbia katalógusszámát alkalmazni, mert azon a kiadványon nem Törőcsik Mari, és nem is Vámosi János szerepel, hanem, ahogy írtad is, Sophie Tucker. Ha nagyon akarsz katalógusszámokkal dobálozni (bár szerintem teljesen felesleges), akkor mindenképpen az MHV korabeli katalógusszámát kellene használnod (ha elő lehet keríteni valahonnan). A magyar előadók szócikkében azt a változatot kell szerepeltetni (tehát az Egy őszhajú asszony-t), amin ők szerepelnek. A dal szócikkében pedig meg lehet említeni, hogy az eredetije ez és ez a dal, amire XY írta a magyar szöveget, Z áthangszerelte, A és B énekelték lemezre ekkor-meg-ekkor, és megjelent a Magyar Hanglemezkiadó Vállalatnál 19xx-ben. Tehát a dal eredetije csak említés szintjén érdekes ebből a szempontból. Más kérdés, ha Sophie Tuckerről írsz szócikket, vagy az eredeti számról. Azokban a szócikkekben a Columbia katalógusszámának kell szerepelnie, és ott meg a magyar vonatkozás kerülhet említésre, és persze a további külföldi feldolgozások. Érdemes így elválasztani a kettőt, az eredetit és a magyar változatot. – Ary vita 2010. augusztus 2., 17:20 (CEST)

Nagyjából így gondoltam én is. A kilencen évvel ezelőtti amerikai lemezeket könnyebb azonosítani, mint a negyven éves magyar lemezeket. Nekem ez a korszak Terta 811-gyel a Magyar Rádióból felvéve maradt meg. A konklúzió, hogy írják csak meg az amerikaiak a saját WIKI lapjukat; mi meg a miénket, amelyiken a mi saját információnk van. A kettő között csak a zeneszerző neve jelent kapcsolatot (amit veszettül nehéz kinyomozni). Engem a dal érdekel, és nem a lemez.
Azóta vagyok zabos a lemezkiadókra, amikor megvettem egy lemezt Elvis Presley felirattal – és egyetlen dal sem volt rajta, amelyet valóban Elvis énelt. Valami hatodrangó énekes felvételeit adták el ezzel a címkével. (Igen, a dalokat valamikor Elvis is elénekelte...)
Ez teljesen bevett eljárás. Főleg szupermarketekben lehet ilyen gagyi cd-ket kapni. Tribute to XY :) Vannak egyébként olyan tribute-lemezek, ahol neves zenészek, énekesek, zenekarok játsszák egy híres együttes, előadó számait, például ilyen a Stone Cold Queen: A Tribute, ami tele van neves rockénekesekkel. – Ary vita 2010. augusztus 3., 20:01 (CEST)

Szonja, Szonja

Kérem, nézze meg valaki ezt a lapot:

Szerkesztő:Jzana/Szonja, Szonja

Van-e jogi akadálya a dalszövegek közlésének? Én magam érdekesnek tartom összehasonlítani a különféle szerzők és különféle nyelvek hatását egy témára. Kirakhatom a "szabad térbe"? ZJ vita 2010. augusztus 28., 19:40 (CEST)

A dalszövegek ugyanúgy szerzői jogi védelem alá esnek, mint a lemezborítók, vagy irodalmi művek. Idézni lehet belőlük pár sort, de max ennyi. Azt, amit csináltál, a Wikipédián nem szabad (értsd tilos). – Ary vita 2010. augusztus 28., 20:47 (CEST)

Megváltoztattam a lap címét, és csak a refrén releváns részét közlöm, nem az egész szöveget. Közben kiderítettem a szerzők életrajzi adatait, és látom, nincsenek túl a szerzői jogra vonatkozó 70 éven. Tehát csak rövidítve, vagy utalásban idézhetek a szövegből. A szócikk érdekessége, hogy a dal az egész világon ismert, itt írták Magyarországon, csak pont itt nem ismerik. Még a spanyol szöveget is megkurtítom, hogy közölni lehessen. Ha valakit érdekel, a dalszöveg csonkja alapján már megtalálja a Googlén. (Én még abban az időben születtem, amikor imádták az emberek a tangót) ZJ vita 2010. szeptember 28., 13:04 (CEST)

Szerintem teljesen felesleges a magyaron kívül bármelyikből idézni. Elég megemlíteni, hogy van spanyol, német, szerb, stb. változata is a dalnak. – Ary vita 2010. szeptember 28., 18:08 (CEST)

Kiemelés :)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Könnyűzenei szócikk virít a Wikipédia:javaslatok kiemelt szócikkekre oldalon :-) FYI :) – Bái Táng a házisárkány barlangja 2010. október 12., 17:06 (CEST)

És a filmzene?

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

[4] (State buoni se potete – Legyetek jók. Ha tudtok.) Nem azért szép, mert szomorú. Hanem, mert szép.

Gyűjtök még ehhez a listához! (Méghozzá, szöveg nélkülieket) Nino Rota. Charlie Chaplin ZJ vita 2010. október 12., 22:11 (CEST)

Ajjaj! Most látom, hogy levették a zenei részletet. Hát akkor nézzétek meg a filmet! ZJ vita 2010. október 12., 22:14 (CEST)

Hungarikumok

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Megkérem a műhely tagjait, hogy a Hungarikum szócikk szinvonalasabbá tétele érdekében nézetek rá a zenéhez kapcsolódó részre, hiszen van még javítani való rajta. Andrew69. 2010. október 31., 14:04 (CET)

Ez mekkora marhaság. – Ary vita 2010. október 31., 18:10 (CET)
  • Szelídebben fogalmaznék. Az, hogy magyar zeneszerzőket sorolunk fel, valóban nem azonos a kereskedelmi Hungarikum fogalmával. Ezzel szemben magyar zenei jelenség például a pentaton, vagy a kvintváltó szerkezet. Ez (halványan bár) de beszuszakolható ide. MZ/X vita 2011. július 16., 12:56 (CEST)

Beach Boys

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Épp nagyban azon dolgozom, hogy a Beach Boys cikke kiemelt legyen, kérem azokat akiknek van ideje és elég jártasak az ilyenekben, hogy nézzék át és zúditsák rám az észrevételeiket:) Lehet a cikk vitalapján, vagy akár a saját vitalapomon is irni. köszönöm előre is.Morden112 vita 2010. november 28., 22:12 (CET)

A jövő héten meglesem. (Első észrevétel, mert azért olvasgattam a cikket: a stilisztikai útmutató szerint csak a cikk címet, vagy az azzal egyenlő szöveget kell kivastagítani, a bevezetőben viszont minden tag neve ki van vastagítva.) Peligro (vita) 2010. november 28., 22:25 (CET)

oké, köszi előre is, egy kép engedélykérése már folyamatban van plusz a boritoké is. én a The Beatles cikkből vettem az ötletet, de ha nem kell akkor le veszem a vastagitást:)Morden112 vita 2010. november 28., 22:30 (CET)

Onnan is kiszedném legsz. Egyébként van könyved a Beach boys téma kapcsán? Peligro (vita) 2010. november 28., 22:31 (CET)

oké akkor ki is szedem. sajnos nincs pedig jó lenne a Brian Wilson féle önéletrajzot megszerezni, de szinte lehetetlen, legalábbis én nem tudtam.Morden112 vita 2010. november 29., 17:49 (CET)

Hip hop zene vs. Hip hop kultúra

Gondoltam itt is felvetem a Hiphop szócikkel kapcsolatos aggályaim, hátha valaki ráharap. :-) Nehezen tudom eldönteni, hogy ez a szócikk végülis miről szól. Először elmeséli a hip hop kultúrális gyökereit, aztán jön Fenyő Miklós és Geszti Péter, utána a rap története, utána pedig öltözködési tanácsok. Összehasonlítva a dolgot az enwikin található cikekkel, ott azért sikerült szépen különválasztani a témákat. A en:Hip hop szócikk foglalkozik a teljes szubkultúrával (zene, graffitti, break, társadalmi háttér, stb.), míg a en:Hip hop music szócikk csak a zenével, a különböző stílusirányzatokkal. Valahogy ezt a megközelítést kellene átvenni, és egy hiphopban járatos szakértő szerkesztőnek megírni rendesen a magyar szócikk(ek)et. Fontos könnyűzenei téma. – Ary vita 2010. december 19., 12:03 (CET)

igazad van, én most olvastam kicsit át és tényleg kicsit össze-vissza van az egész. ráadásul oda van "dobva" két forrás amiből egyik sem elérhető. én a múltkor az Alexandria-ban voltam könyvet nézni együttesekhez meg hasonlók, és a hip-hopról is írtak nem kell félni.Morden112 vita 2010. december 23., 20:49 (CET)

Egy kérdés

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Szeretném a Dio-albumokhoz feltölteni a lemezborítókat is, ám ezek még nincsenek fent a Commonson. A képek használatához szükség van a hivatalos kiadó, a zenekar engedélyére vagy elegendő bármely más oldalról engedélyt kérni, amelyen rajta vannak a borítók? Jmagyar1993 vita 2010. december 23., 19:07 (CET)

albumboritóknál mindig a kiadótól kell kérni engedélyt. Mivel itt nics "fair use" mint Amerikában engedély nélkül ugye nem lehet feltölteni. Nekem is éppen folymatban van a Beach Boys albumboritóinak kérése a Capitoltól. elég nehéz ügy az ilyen de megéri:)Morden112 vita 2010. december 23., 20:22 (CET)
Ha megvan ez engedély, akkor elég, ha az angol nyelvű levelet küldetem el vele a permissionsre, vagy a magyart kell?Jmagyar1993 vita 2011. január 1., 10:44 (CET)
Elég az angol nyelvű is. De figyelj rá, hogy tartalmazza a licencet is, mely alatt engedélyezik a használatot. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. január 1., 11:15 (CET)

Metal: A Headbanger's Journey

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Elkészítettem a Metal: A Headbanger's Journey szócikket. Kérném azokat a szerkesztőke, akik örökbefogadtak egy-egy zenészt/zenekart, hogy a betétdaloknál jelöljék ki a linkeket az egyes dalokra (ha vannak). Ugyanakkor szócikk végén található felsorolásnál nem fordítottam le az egyes műfajok megnevezését. Ha valaki úgy érzi, szükséges, tegye meg, és linkeljen. Köszönöm a segítséget. Jmagyar1993 vita 2010. december 25., 17:09 (CET)

Viszont forrásokat semmit nem adtál meg. Ha egy másik nyelvű wikipédia szócikkét fordítottad le, akkor használd a {{fordítás}}(?) sablont, és vedd át az összes forráshivátkozást abból a szócikkből! - Ary vita 2010. december 26., 11:09 (CET)
Köszönöm a figyelmeztetést, korrigáltam.Jmagyar1993 vita 2010. december 26., 13:47 (CET)

Ronnie James Dio

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Szeretném a Ronnie James Dio szócikket kiemeltté tenni. Ha van egy kis időtök, nézzétek már meg, legyetek szívesek, mit kellene még változtatni rajta, korrigálni stb. Előre is köszönöm.Jmagyar1993 vita 2011. január 1., 15:20 (CET)

most csak átfutottam rajta, majd holnap vagy jövöhéten átnézem rendesen. szerintem egész jó lett, egy két megjegyzés: a dijak,elismeréseknél, a lemezminősitéseket, szerintem csak az adott zenekarhoz kéne rakni, a bevezető ha lehetséges lehetne picit hosszabb, de amugy szerintem jó lett, és azt a ronda sablont is le lehetne majd venni, mert van forrás rendesen.Morden112 posta 2011. január 1., 16:07 (CET)
A Betegsége és halála fejezetben lévő idézeteket, ha nem is idézet sablonba, de legalább dőlt betűkkel kéne írni, hogy mégis elkülönüljön. Illetve a Emlékezete fejezetben lévő négy idézetekhez pedig forrás kéne. Amúgy jó szerintem. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. január 1., 16:11 (CET)

Köszi a megjegyzéseket és a segítséget, a bevezetőt szándékomban is állt meghosszabbítani, csak most a forrásokat írom át cite web-re. A formázás azonnal meglesz, az idézetekhez is van forrás. A sablont pedig nem akartam levenni, nehogy probléma legyen belőle, úgyhogy azt másra bízom. :) Jmagyar1993 vita 2011. január 1., 17:52 (CET)

Átírtam a szócikk bevezetőjét. Ha valakinek van ideje, legyen szíves nézze meg, és szóljon ha van valami ötlete, tanácsa, megjegyzése. Jó lenne, ha az énekes halálának 1. évfordulójára kiemelt szócikk lenne belőle (tudom, hogy még messze van, de inkább hamarabb nyerje el a minősítést). Jmagyar1993 vita 2011. január 6., 19:25 (CET)

Joan Baez

Nem tudom, a lap jelenlegi állapotában alkalmas-e arra, hogy az énekesnő a hetvenedik születésnapján felkerüljön a címlapra. Én mindenesetre elkezdtem forrásokat keresni, és bővíteni a lapot. Nyilván az aktuális napon (kilencedikén) és az előtte való napokban nem célszerű már változtatásokat végezni a szócikken. Érdeklődöm, mi erre a szokásos határidő?

Két téma vár bővítésre.

  1. Családja és környezete, amelyek hatására polgárjogi aktivistává vált
  2. Tevékenységének műfaji sokféleségét illusztrálni. Ehhez a lemezlista kínál lehetőséget, néhány referencia betoldásával (gyermekdaltól, a háborúellenes tevékenységen át, Ave Márián át a szerelmi líráig).
  3. Művészeti vonatkozások, dallamvilág (hát igen, zenét nem szabd feltenni) MZ/X vita 2011. január 5., 21:04 (CET)

Tudtommal csak kiemelt szócikkek kerülhetnek ki a címlapra. Joan Baez szócikke meg elég messze van ettől. – Ary vita 2011. január 6., 10:45 (CET)

Tiszában vagyok vele. Én csupán a kezdőlapon jobboldalt lent megjelenő évforduló-listára gondoltam. Egyébként a legjobb magyar nyelvű hivatkozás; a legrészletesebb életrajz nem hivatkozható a wikipédiában, mert egy blogban található. Így nehéz... MZ/X vita 2011. január 6., 14:08 (CET)

A jobboldali évforduló-lista nem hinném, hogy probléma. Az évforduló az évforduló. Meg kell keresni, ki adminisztrálja azt a dobozt a címlapon, or whatever. – Ary vita 2011. január 6., 14:46 (CET)

Mit jelent az, hogy "ellenőrzés folyamatban"? Pillanatnyilag 21 változtatás várakozik. Időközben adatot gyűjtöttem (életrajz és diszkográfia), de nem akarom beírni, amíg az előzőeket le nem zárja valaki. Az angolok külön lapra tették a diszkográfiát. Szerintem a magyar wiki-n is érdemes volna. Már a nyelvi kereszthivatkozások miatt is. MZ/X vita 2011. január 10., 11:45 (CET)

ellenőriztem, berakom a figyelőlistámra, szoval azonnal látom hogyha változtatsz a cikken, és ellenörzöm is, feltéve ha rendben van, de szerintem nincs miért aggódjak:), a diszkográfiát, pedig általában külön lapra tesszük itt is, csak sajnos eléggé nagy a lemaradás e téren itt.Morden112posta 2011. január 10., 15:44 (CET)

Köszönöm. A várakozási idő alatt meggondoltam magamat, és elkezdtem átemelni az angolból az albumokat Szerkesztő:Jzana/Gracias a la vida (album). Arra nem lesz energiám, hogy mindet, de a művészi pályája szempontjából a kezdeteket tartom jelentősnek. – Amikor még lelkesedett. MZ/X vita 2011. január 10., 20:59 (CET)

Elégedetlen vagyok a Wikipédia működési elvével. A szivárványszínű LMBT jelet szabad volt kitenni az énekes vitalapjára, mert van rá forrás. Azt viszont, hogy szépen énekel, azt nem, mert erre viszont nem találok forrást. Előállt tehát az a helyzet, hogy egy világhírű énekes nem azzal büszkélkedik a magyar Wikipédiában, hogy hogyan tud énekelni, hanem azzal, hogy volt fiatal korában egy leszbikus kapcsolata. (Mellesleg, a világra hozott és felnevelt egy fiúgyermeket a lehető legtermészatesebb módon). Hát pletykafészek a wikipédia!??
A Népszabadságban Hargitai Miklós megírta a Wikipédia tíz éves évfordulójára készült cikkében (január 15. szombat, 13. oldal: A Wiki évtizede), hogy a Wikipédia kissé torz, mert leginkább az interneten felnőtt fiatal nemzedék állítja össze. Hozzáteszem: akik már a kereskedelmi tévék emlőin nőttek fel, amelyek a zaftos részletek terjesztésében érdekeltek. MZ/X vita 2011. január 16., 15:09 (CET)

Sajnos, nincs lehetőségem ismertetni a Wikipédia olvasóival, hogy miről szólnak a dalok. Abban a naív hiszemben voltam, hogy a Wikipédiát az ismeretek terjesztésének lehetőségéért találták ki. Nem értem, miért tilos ez. De, ha nem lehet, hát nem. Amit tudok, megtartom magamnak. MZ/X vita 2011. január 16., 21:18 (CET)

Sajnos én is sokat szívtam vele, mert a Beach Boys daloknál is több olyan fontos dolgot nem tudtam leközölni amit kellett volna mert nem volt forrás, pedig ahhoz hogy megértsük Brian Wilson zenei fejlődését fontosak lettek volna. láttam nálad is töröltek rendesen. hát ezek a szabályok. Morden112posta 2011. január 16., 21:44 (CET)

Kategóriák

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Sziasztok! Valaki segítsen abban, hogy a kislemez-kategóriákba be tudjam tenni az "1957 kislemezei" kat-t. Köszi előre is. – Krisztavita 2011. január 8., 22:01 (CET)

Megcsináltam, remélem megfelel. - Jmagyar1993 vita 2011. január 8., 22:15 (CET)
Szia! Nagyon szépen köszönöm! Már kissé kijöttem a gyakorlatból :( – Krisztavita 2011. január 8., 22:39 (CET)

Jelölés

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Ma jelölöm a Ronnie James Dio szócikket kiemeltnek. Ha valakinek bármilyen észrevétele, megjegyzése van, írjon. - Jmagyar1993 vita 2011. január 9., 11:25 (CET)

Módosítani kéne a cikkértékelési szintet. - Jmagyar1993 vita 2011. január 9., 11:43 (CET)
Munkapadra került a cikk. – Jmagyar1993 vita 2011. január 10., 12:47 (CET)

Beach Boys jelölés

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Úgy érzem tartallmilag, és formailag, talán már megüti a cikk a kiemelt szintet. Kérem azokat hogy akiknek van ideje, azok olvassák át és véleményezzék, ha jól ismerem magamat a fogalmazás terén lesznek gyengeségek:) előre is köszönöm. Morden112posta 2011. január 24., 18:10 (CET)

Gracias a la vida (album)

  1. Az albumra vonatkozó szerkesztéseimből valamelyik járőr törölte a dalok angol címét és azok magyar fordítását. Szeretném erről megkérdezni a közösséget. Elsőként idézek egy sort az angol wikipédiából: Her recordings include many topical songs and material dealing with social issues. Magyarul tehát: van mondanivalója a dalainak. Ezért bátorkodtam lefordítani a címeket, és némi magyarázatot fűzni a témájukhoz. Mert azokat érteni kell. Természetesen elfogadtam az illető döntését, de mégis megkérdezem: lehetne-e kivételt tenni az ehhez hasonló esetekben ez alól a szigorú szabály alól. Nem fogok visszaélni vele, ha megkapom.
  2. A másik dolog egy érdekesség. A lemezborítót tökéletesen kétnyelvűre készítették el. Itt van a hátam mögött. Az egyik hasáb spanyolul, a másik angolul készült. Pontosan ezért írták meg az album ismertetőjét az angol wikipédiában is kétnyelvűre. Ez ritkaság, engedjétek meg, hogy közöljem. Hozzáteszem: a dalcímek angol fordítása hiteles, hiszen maguk a szerzők készítették. MZ/X vita 2011. január 26., 21:13 (CET)

Zenei infobox sablonok

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Nem tudom, kinek mi a véleménye, de szerintem az új zenei infobox sablonok szörnyűek, remélem, ez nem egy végleges állapot! Nem értem, miért nem volt jó úgy, ahogy volt, keretben. Én most sírok, ha ránézek bármelyik cikkre, legyen az zenész, vagy album, vagy kislemez :(((( Nem lehetne visszacsinálni??? Kérem szépen. --Krisztavita 2011. február 8., 19:21 (CET)

Én nem látok változást. Mi változott? Keretben vannak az infoboxok. Vagy azóta visszacsinálták? – Ary vita 2011. február 9., 10:09 (CET)
Szia! Nem tudom, mi volt, úgy tűnik, hogy visszacsinálták. De elég sz..ul néztek ki a cikkek. Köszi. – Krisztavita 2011. február 9., 16:46 (CET)

1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Raziel kolléga 1001, avagy tematikus és játékos szócikkfejlesztés felhívása hatására néztem meg jobban az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz szócikket. Sok minden hiányzik belőle. Ki mit tudna bevállalni? Ha nem is kiemeltre, csak úgy egyáltalán. Akár előadó, akár lemezek hiányzó szócikkei. Részemről a Rust in Peace album cikke van készülőben. :-)Ary vita 2011. február 27., 12:37 (CET)

Én vállalom az 1950-es évek albumait, az angol szócikkekre alapozva. Egyelőre azokat csinálom, ahol már van az előadónak szócikke. – Jmagyar1993 vita 2011. március 13., 20:19 (CET)
A Beach Boys albumok, és Brian Wilson Smile az biztos. Ha csinálok mást az akkor a '60-as évekből, például Elvis albumok. Morden112posta 2011. március 13., 21:00 (CET)

Köszönet JMagyarnak, hogy az összes(!) hiányzó album szócikkét létrehozta! --Ary vita 2012. január 1., 13:08 (CET)

A Rock And Roll Hírességek Csarnokának hiányzó tagjai

Elég szedett-vedett benyomást kelt a Rock and Roll Hall of Fame szócikkünk, mindenesetre a beiktatott hírességek listájáról jópárnak nincs még szócikke itt a magyar Wikin. Aki talál kedvére valót közülük, megírhatná, hogy fogyjanak a piros linkek. Illetve a már meglévő szócikkekbe bele lehetne írni ezt az információt, hogy az illető együttes vagy zenész a Rock and Roll Hall of Fame tagja, ahol ez nem szerepel még! :-)Ary vita 2011. március 15., 00:01 (CET)

Cikk értékelések

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Értékelné(k) valaki(k) az alábbi cikkeket? Feltettem az értékelősablont a vitalapokra, de én nem értékelném a saját cikkeimet - kíváncsi vagyok a véleményekre. PallertiRabbit Hole 2011. április 8., 03:03 (CEST)

Megtörtént. Néhánynál a forrásolással vannak problémák, ezeket a vitalapon jeleztem. Eric Johnson pedig kapott egy {{nincs forrás}}(?) sablon, mivel nem elég jelezni, hogy ez egy idegen nyelvű szócikk magyar fordítása, hanem az átvett szövegrészekkel együtt a forráshivatkozásokat is át kell venni, vagy más ellenőrizhető, független, megbízható forrásokkal alátámasztani. – Ary vita 2011. április 9., 21:53 (CEST)

Nagyon köszönöm a segítséget, jogosak az észrevételek, a megadott instrukcióknak megfelelően ki fogom egészíteni a cikkeket - különös tekintettel az Eric Johnson cikk forrásolására. PallertiRabbit Hole 2011. április 17., 21:03 (CEST)

Együttes (együttes)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Mini (együttes), Piramis (együttes), de Omega együttes, Taurus együttes.

Rendszer van benne (pl: források... ), vagy random neveződnek így vagy úgy? – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2011. április 8., 21:31 (CEST)

Oppardon, semmi-semmi, csak gyorsabban olvasok, mint ahogy a Wikipédia bőre átvált zöldre ... :)) – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2011. április 8., 21:35 (CEST)

MTV Video Music Awards

Szeretném kibővíteni az MTV Video Music Awards cikket, és megírni a hozzá tartozó cikkeket, elsősorban a kategóriák szócikkével. Az a kérdésem, hogy szükséges-e lefordítani a kategóriák nevét magyarra? – Jmagyar1993 vita 2011. április 16., 18:43 (CEST)

Én a Grammy-díj esetében azt csináltam, hogy lefordítottam és az eredeti angol elnevezésről csináltam átirányítást. Például a "Record of the Year (Grammy-díj)" a "Grammy-díj az év felvételéért" szócikkre mutat, és ugyanígy a "Az év felvétele (Grammy-díj)" is. Így több úton is el lehet jutni a szócikkhez, bármit is kezd el begépelni az olvasó a keresőmezőbe. Sőt ilyen is van, hogy Kategóriák (Grammy-díj), ami a Grammy-díj kategóriák listája szócikkre visz. Ebben a listában meghagytam az eredeti, angol nyelvű elnevezéseket, és a linkek a "Record of the Year (Grammy-díj)" mintájára működnek, például a pop-kategóriáknál meg tudod nézni. Szerintem a lényeg, hogy a szócikkben mindenképpen szerepeljen a magyar fordítása is az adott kategóriának. – Ary vita 2011. április 16., 19:33 (CEST)
Nagyon szépen köszönöm gyors és kimerítő válaszodat, magam is ezt a módszert alkalmazom akkor. – Jmagyar1993 vita 2011. április 16., 19:37 (CEST)

Az utóbbi 25 év legjobb 30 albuma...

...a Q magazin szerint: link. – Ary vita 2011. június 6., 11:56 (CEST)

Első a Radioheadtől az OK Computer. – Ary vita 2011. június 6., 12:07 (CEST)

Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Metallica

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Sziasztok! Két nap múlva lejár a Metallica szócikk kiemelése, pár ember próbáljon még ránézni addig. Köszi. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. június 19., 22:12 (CEST)

Lehet, hogy ez is úgy jár, mint a Dream Theater. LApankuš→ 2011. június 19., 22:49 (CEST)

Ráday László

Segítséget szeretnék kérni. Már régóta foglalkoztat, hogy ne az előadókat, hanem a szerzőket tiszteljük meg az adataik megjelölésével. Legutoljára A tizedes, meg a többiek című film egyik dala döbbentett rá, mennyire keveset tudunk a dal szerzőjéről. Ami eddig biztos: versenyzője volt a nótaolimpiának. Sok magyar nótát szerzett és énekelt, népszerű dalokat is. Az IMDB-ben szerepel, mint a Két lány az utcán című film egyik előadója. A szóban forgó dalt a II. világháború alatt a katonák lelkesítésére használták fel (Első levél; „Ne sírj utánam, kedvesem”). A II. világháború után kegyvesztett lett, mint a Horthy (Szálasi) rendszer kiszolgálója. Ez biztos.

Ami bizonytalan: szinte az összes életrajzi adata. Dalaiból 15-öt találtam, annak megjelölése nélkül, hogy ő volt-e a zeneszerző (vagy csak előadó). Találtam egy iratot, amelyben egy azonos nevű személy katonai kitüntetést kapott a "nemzetvezető"től. Ebben ott áll a születési hely és dátum, de egyáltalán nem biztos, hogy a két személy azonos. Gyanakszom arra, hogy az 1944-ben bezúzott „Csak egy nap a világ” című filmben hangozhatott el ez a dal.

Nos: tud-e valaki segíteni ezekben a kérdésekben? MZ/X vita 2011. július 15., 10:34 (CEST)

Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Aerosmith

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Sziasztok! A kiemelt szócikkek összehasonlítása részhez már csak két tanúsítvány hiányzik az ötből, hogy kiemelt legyen a szócikk. Ma van az utolsó nap a kiemelési eljárásból. – Ary vita 2011. július 18., 19:18 (CEST)

Már csak egy :D Nem kéne hagyni, hogy itt vérezzen el. – Jmagyar1993 vita 2011. július 18., 19:44 (CEST)
Ez nem futóverseny. Ha még számos hibát tartalmaz, mint a szükséges sablonok jelzik is, és ezek nem lettek megfelelően javítva, akkor inkább vérezzen el. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. július 18., 20:57 (CEST)
Sajnos a könnyűzenei cikkek kiemelésén nem tolonganak a szerkesztők. A nem-futóversenyt elvesztette már a Metallica és a Dream Theater is, pedig azok sem voltak rosszak. LApankuš→ 2011. július 18., 21:02 (CEST)
Pedig a műhely lapja szerint rengeteg aktív tag van. Ha ilyen szócikk kerül munkapadra, esetleg körüzenetet kéne küldeni nekik, mert úgy tűnik, a műhely vitáját nem nagyon nézik. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. július 18., 21:04 (CEST)
Inkább a kiemelési eljárásokat nem követjük. Én is csak akkor veszem észre, ha pont egy olyan szócikk kerül terítékre, ami a figyelőlistámon van. – Ary vita 2011. július 19., 09:18 (CEST)

Metallica-tagok listája

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Biztos, hogy szükség van egy külön szócikkre ennyi tartalommal? Köszi az infót előre is. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. július 20., 14:49 (CEST)

Szerintem nincs. A Metallica cikkben ugyanez a táblázat benne van. Aki a Metallica tagjaira kíváncsi, úgyis az együttes cikkét nézi meg. Ráadásul veszedelmes precedenst teremthet, ha létrehozom a Led Zeppelin tagjainak listáját, az egy négyelemű táblázat lenne, vagy a ZZ Topé három, de ennek mintájára nem lehetne kifogás ellenük. LApankuš→ 2011. július 20., 15:46 (CEST)

Tegyétek fel törlésre bátran, vagy azonnalira is akár. Nem ez a srác első tök fölösleges szócikke. A vitalapja is tele van jogsértésre figyelmeztető sablonokkal. – Ary vita 2011. július 20., 20:16 (CEST)

Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Alejandro (dal)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Ha valakinek van kedve átrágni a szócikket... ma jár le a kiemelése. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. augusztus 16., 15:41 (CEST)

Én már átnéztem korábban, de nem értek hozzá, hogy tanúsítottam volna. De úgy látom, már csak az összehasonlításhoz hiányzik egy, azt bevállalom. LApankuš→ 2011. augusztus 16., 16:04 (CEST)

Köszönöm. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. augusztus 16., 20:37 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Az első eljárás azon bukott el, hogy nagyon a végére állt össze csak rendesen a szócikk, de már akkor megérdemelte volna a kiemelést. Most újra jelölve lett. – Ary vita 2011. augusztus 17., 16:37 (CEST)

Nevezetes vagy sem?

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Ő (katt) nevezetes vagy sem? (az még nincs benne, hogy a Kera japán zenemagazin 2010 márciusi száma óta vezet egy rovatot róluk, minden hónapban másik taggal a központban. Az indulásakor még értelmes dolgokat is közöltek, tehát a „Témája volt több nem-triviális publikációnak, melyeknek forrása független az adott zenésztől vagy zenekartól és megbízható.” szvsz okés. No és a többi taggal mi van? (mindegyikükről volt szó szép számmal a Kerában ezalatt a több, mint másfél év alatt, értelemszerűen mindegyikük volt a Loups=Garousban, Haruna táncikált pár percet és elmondott 10 sort egy filmben, jelölték a 2011-es JpopAsia International Music Awardson, a Go!Go! Guitars magazinban is volt párszor, Tomomi szerzi a dalok többségét és ő is volt néhányszor a Go!Go! Guitarsban, Rináról viszont a Kerán kívül máshol nem igazán szerepelt tudtommal) Sillent DX  Duma  2011. október 4., 15:28 (CEST)

Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Jazz (album)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Sziasztok! A kiemelési eljáráson mindössze 1 szavazat hiányzik már csak a fenti Queen-album csillagához. – Ary vita 2011. október 5., 13:48 (CEST)

1 nap van hátra és EGYETLEN szavazat hiányzik... -- Ary vita 2011. október 11., 15:53 (CEST)

Frank Sinatra száma

Valaki esetleg meg tudná mondani, hogy ennek a reklámnak a végén hallható Frank Sinatra számnak mi a címe? Kiteszem még a kérdést az angol wikin, hátha ott többet tudnának. Doncseczvita 2011. október 23., 19:20 (CEST)

Vita az album infoboxról

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Zajlik egy vita több más infobox mellett az {{album infobox}}(?) színezésének megváltoztatásáról itt: Szerkesztő:Teemeah/Brigádmunkapad/Sabloncsaládok. Lényege, hogy a mostani, az az különböző lemeztípusok (stúdió, koncert, kislemez, válogatás, stb) más-más színnel jelölése helyett, minden album infoboxa csak 1 színű legyen-e. Véleménynyílvánítás a fenti lapon. --Ary vita 2011. november 15., 16:08 (CET)