Wikipédia-vita:Könnyűzenei műhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Rolling Stone 500 album[szerkesztés]

Sziasztok! Meglepően sok előadónak nincs még cikke a magyar Wikin, akinek szerepel lemeze a Rolling Stone magazin 500-as albumlistáján. – Ary vita 2016. március 31., 16:29 (CET)

Az alakuló "(Komoly)zenei műhely" kérdése[szerkesztés]

Sziasztok,

Alakulófélben van egy új műhely itt: "Szerkesztő:Rendes_Kis/Zenei_műhely".
Kérdésünk: nem vennétek-e zokon, ha nemes egyszerűséggel "Zenei műhely"-nek hívnánk magunkat ?
Elsősorban "komoly" zenével akarunk foglalkozni, de nem akarjuk a "könnyű" zenét sem teljesen kirekeszteni az érdeklődési körünkből.
Mindenesetre tiszteletben tartjuk, hogy az elsősorban a Ti vadászterületetek ...
Várjuk válaszotokat ide vagy "ide".
Üdv: – Rendes Kis beszéljük meg 2016. április 21., 10:17 (CEST)
  • Szerintem legyen szétválasztva. – Ary vita 2016. június 6., 17:24 (CEST)

Inkább használnám a klasszikus zene kifejezést. kmm...v 2017. június 22., 08:52 (CEST)

Javaslat a Zenei műhely átnevezésére[szerkesztés]

Kedves Műhelytagok, tettem egy javaslatot a szerencsétlen módon a nevében a Könnyűzenei műhely fölé alakult Zenei műhely átnevezésére. Akinek van véleménye a kérdésben, kérem fejtse ki a javaslatok kocsmafalán. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. június 7., 04:52 (CEST)

Wikiképes zeneszerzők?[szerkesztés]

A műhelyre tartozó kérdést vetettem fel itt: Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)#Wikiképes zeneszerzők? --Karmela posta 2016. június 10., 10:46 (CEST)

Könnyűzenei mintaszócikkek[szerkesztés]

Sziasztok! Frissítettem a könnyűzenei formai útmutatóhoz tartozó mintaszócikkek felépítését az aktuális WP:FELÉP szerint. – Ary vita 2016. június 20., 17:24 (CEST)

Hiphop[szerkesztés]

A nyelvi kocsmafalon előkerült a hiphop, ami magyarul az OH. szerint egybeírandó. Szinte mindenhol hibásan van (többnyire kötőjellel, de néha szóközzel), most kezdem javítani. Kérlek, a jövőben figyeljetek a helyes alakra. Tudom, hogy nem ez az elterjedt, de ez a helyes, és az OH. szerinti alaktól csak kivételes esetben és külön megbeszélés alapján térünk el. Gondolkoztam még a hiphop soul helyesírásán, de mivel a soul is szerepel ebben az alakban az OH.-ban, tehát fordítás nélkül átvett alak, erre a kombinációra is értelemszerűen vonatkozik a hiphop egybeírása, mert már nem angol szöveg.

Természetesen a hiphopegyüttes, hiphopduó stb. is egy szó. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. július 30., 10:02 (CEST)

Live at Montreux[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Porrimaeszmecsere 2016. október 25., 17:33 (CEST)

Szakmai segítség kellene abban az ügyben, hogy a tárgyi címekben at vagy At a helyes írásmód? A 3 létező cikkből a '96-os és 2006-os nagybetűs, a 2003-as kisbetűs. A többi belső hivatkozás vegyesen fordul elő kicsi illetve nagybetűvel. – Porrimaeszmecsere 2016. október 24., 18:47 (CEST)

A "Live at Montreux" kifejezés nem tulajdonnév, tehát a nagybetűs "At" nem helyes, az "at" kisbetűvel írandó (ennek értelme megfelel a "-ban, -ben"-nek - magyarul nem írjuk azt, hogy "Montreux-Ben"). Analógiákra lásd az általad is szerkesztett Deep Purple szócikkben: "Live in Montreux 1969, Live in Denmark", stb.
Angol, amerikai és talán egyéb nyelveken gyakran előfordul, hogy nagybetűvel írnak minden kezdőbetűt, azt hittem, ez elég jól ismert lerágott csont. A lényeg, hogy magyarul nem úgy kell írni. (persze szolgai szövegmásolással átkerülhet a huwiki cikkeibe is az ilyen írásmód). Kérlek javítsd "at" kisbetűsre. misibacsi*üzenet 2016. október 24., 22:17 (CEST)
Kösz Misibacsi!
Rendezem a témát kompletten, de már nem ma, hanem csak holnap. Azért érdekes, hogy a három évek óta létező lap közül a többsége a rossz :(

@Porrima: Itt megtalálod összeszedve az angol címek helyesírását: Wikipédia:Formai útmutató (könnyűzene)#Nevek és címek helyesírása. – Ary vita 2016. október 26., 21:46 (CEST)

Cliff Richard sablon[szerkesztés]

Ezen a vitalapon feltettem egy kérdést, de félek, hogy ott nem veszi észre senki... – Porrimaeszmecsere 2016. október 26., 14:40 (CEST)

Másik albumnál ugyanez a helyzet. – Porrimaeszmecsere 2016. október 26., 18:28 (CEST)

Lecserélem. Ha ilyet látsz bárhol, nyugodtan cseréld le! :-) – Ary vita 2016. október 26., 21:37 (CEST)

Köszöntem a munkádat. nem igazán nézem a könnyűzenei cikkeket, de most a linkprogramomban éppen ide jutottam. – Porrimaeszmecsere 2016. október 26., 22:32 (CEST)

The Platinum Collection[szerkesztés]

A The Platinum Collection átirányít egy ilyen nevű Queen-albumra, pedig a Cliff Richard sablon szerint neki is volt egy ilyen című albumja. Mivel nagyon nem értek a könnyűzenéhez, ezért nem merem rendezni. Ha valaki megtenné... – Porrimaeszmecsere 2016. október 26., 16:14 (CEST)

Megtéve. – Ary vita 2016. október 26., 21:43 (CEST)

Kiemelési eljárás[szerkesztés]

Kiemelési várólistán van a Queen Jazz-turnéjának szócikke: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Jazz Tour – Ary vita 2016. október 31., 15:08 (CET)

Munkapadra került. – Ary vita 2016. november 6., 08:48 (CET)

Közben kérlek nézzetek rá, mert újabb jelölés is érkezett és munkapadon van Anastacia is. Andrew69. Blue a v.svg 2016. november 16., 19:33 (CET)

Jay Sean[szerkesztés]

A vitalapi sablon tanúsága szerint a ti érdeklődési körötökbe tartozik Jay Sean cikke. A szöveg helyesírási segítségre szorul, és tisztázni kellene a születési évet is, mert más van a megadott forrásban, mint a cikkben, az enwiki pedig egy harmadik évszámot hoz. Előre is köszönöm a segítséget. – Malatinszky vita 2016. november 11., 18:55 (CET)

  • @Malatinszky: Nem hiszem, hogy ezt mi ki tudjuk deríteni. Forrásnak a brit anyakönyvi hivatal van megadva az enwikin. Hivatalos honlapján, facebook oldalán nincs info a születési idejéről. Magam részéről az enwikinek hinnék. – Ary vita 2016. november 12., 20:34 (CET)

Queen: Jazz Tour kiemelési eljárás hamarosan vége[szerkesztés]

Már csak 3 nap van hátra a Queen 1979-es Jazz turnéjáról szóló cikk kiemelési eljárásából. Aki szeretne véleményt mondani, még megteheti itt: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Jazz Tour. Köszi! – Ary vita 2016. november 27., 19:32 (CET)

Elavultak a kiemelt szócikkek[szerkesztés]

Sziasztok! Végig kattintgattam a kiemelt szócikkeinket, és sajnos azt látom, hogy jó néhány a kiemelés óta megállt a fejlődésben, évekkel ezelőtt. Amelyiknek a laptörijében láttam olyan szerkesztőtársat, aki még aktív és anno többet foglalkozott az adott szócikkel, annak írtam a vitalapjára, hátha van kedvük frissíteni az előadók szócikkeit. Egyedül a Pearl Jam szócikknek nincs aktív szerkesztője eddig. Valaki esetleg, aki szereti a zenéjüket? – Ary vita 2017. február 7., 11:37 (CET)

Kiemelés[szerkesztés]

@Pallerti, Ary: esetleg ha van időtök ránézni, megköszönném :) Üdv Xia Üzenő 2017. május 5., 15:23 (CEST)
Holnap lejár, senki? :( Xia Üzenő 2017. július 6., 12:28 (CEST)

Videoklipek[szerkesztés]

Sziasztok! Az érdekelne, hogy mi számít pontosan videoklipnek? Azok a videók, amiken csak az albumborító vagy a dalszöveg látható, azok gondolom egyáltalán nem számítanak. De például van olyan videó is, amin látható alul a dalszöveg, de a háttérben valamilyen mozgókép van. Meg vannak olyanok is, amiket az előadó tölt fel, de csak összevágott videókból áll. Remélem tudtok segíteni.– Bfranze88 vita 2017. június 15., 21:41 (CEST)

Hello! Nagyon érdekes kérdés. Szerintem érdemes abból kiindulni, hogy a videoklipek alapvetően promóciós célt szolgálnak, és hogy hivatalos videoklipről csak akkor beszélünk, ha az előadó/a kiadója készíttette. Ezzel máris kizárunk rengeteg videómegosztókon fellelhető, de nem hivatalos videoklipet. A következő probléma ugye, hogy ma már a kiadó/előadó csatornájára is felkerülnek dalszöveges videók/albumborítós "videók". Ez szerintem egyszerűen egy válaszreakció arra, hogy ilyen típusú videók megjelentek a videomegosztókon, azok nagy nézettségre tettek szert, és a kiadók arra a belátásra jutottak, hogy ha ők nem töltik fel a saját dalaikat, akkor majd megteszik mások, úgyhogy ha ők töltenek fel dalszöveges videót/a dalt az albumborítóval, már simán mondhatják azt, hogy azért tiltatják le az összes nem általuk készült ilyen videót, mert az elveszi a nézettséget a "hivatalos dalszöveg videótól". Az, hogy albumborítóval/más statikus képpel töltenek fel zenét, az csak egy kényszermegoldás, mivel a videomegosztókra nem tölthetnek fel kép nélkül hangot. A videoklip alapvetően mozgókép, egy albumborítós "videó" nem mozgókép, azaz nem videoklip. Ezt például a Daft Punk Get Lucky-jának kapcsán is így gondolták, a szám albumborítós verziójának a címébe "Official Audio" megjelölést raktak. A dalszövegprobléma már bonyolultabb, itt szerintem érdemes utána járni, hogy a készítők videoklipnek szánták-e a videót vagy sem. Az Esti Kornél "Téren" című dalához készült dalszöveg videó címébe például odaírták, hogy "hivatalos videoklip", és bár lehet róla vitatkozni, hogy ez "videoklip"-e, mint ahogy arról is, hogy egy múzeumban kiállított piszoár műalkotás-e, de ha a készítők annak szánták, akkor úgy kell kezelni. Más esetben simán előfordulhat, hogy például a kiadó előbb feltesz egy dalszövegvideót, később pedig egy hivatalos videoklipet. Ugyanez vonatkozik az "összevágott videókból áll" kérdésre is, bár azok már bőven voltak az MTV korszakban is, szóval az kevésbé formabontó, mint például dalszövegvideót eladni videoklipként. A "látható alul a dalszöveg, de a háttérben valamilyen mozgókép van" kérdésre tudnál valamilyen példát hozni? – SzoboszlayP vita 2017. június 15., 23:02 (CEST)

Most példát nem tudok felhozni, mert elfelejtettem annak a bizonyos videoklipnek a készítőjét. Egy olyan videó videoklipnek számít, amelyik mozgóképet tartalmaz, de az album összes dalánál ugyanaz van felhasználva apró eltéréssel? A példa erre ez és ez a videó, amik között az a különbség, hogy az egyiken telihold van, a másikon pedig nem.– Bfranze88 vita 2017. június 21., 20:07 (CEST)
Őszintén én nem tartanám videoklipnek, inkább egy kreatívabb formájának a csak zene feltöltésének: albumborító helyett egy ismétlődő animációt látsz. De itt is, ha megnézed, ezt "audio" megjelöléssel töltötték fel, ezt pedig "hivatalos videoklip" megjelöléssel, ami rámutat, hogy ezt az animációt nem szánták videoklipnek. SzoboszlayP vita 2017. június 23., 11:11 (CEST)

A szöveges videó nem videoklip. Még ha egy zenekar annak is gondolja. – Ary vita 2017. június 23., 13:58 (CEST)

Seether jószócikk-jelölt[szerkesztés]

Sziasztok, jószócikk-státuszra jelöltem a Seether szócikket, további: Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/SeetherMandula vita 2017. július 17., 12:05 (CEST)

Megkapta! – Mandula vita 2017. július 26., 17:14 (CEST)

16000+[szerkesztés]

Átlépte a 16 ezret a könnyűzenei szócikkek száma. Sajnos nincs közte kétezer se, ami legalább jól használható lenne. – Ary vita 2017. augusztus 16., 21:24 (CEST)

Könnyűzenei témájú
szócikkek
Fontosság
Nélk. Nagyon Közepes Kevéssé Nem értékelt Összesen
Minőség Kitüntetett Kitüntetett szócikk 15 21 25 9 0 70
Színvonalas 4 8 9 14 0 35
Teljes 19 34 79 69 0 201
Jól használható 78 124 569 777 0 1548
Bővítendő 155 397 1664 1340 0 3556
Vázlatos 75 744 2448 5476 0 8743
Születő 49 398 1047 2935 0 4429
Besorolt 395 1726 5841 10620 0 18582
Besorolatlan 0 0 0 0 19 19
Összesen 395 1726 5841 10620 19 18601

Egy év alatt legalább 2000 szócikkel bővült a könnyűzenei állomány, ami így most meghaladja a 18.000-et, de sajnos a minőségi arány tovább romlott, mivel sajnos ugyanúgy nincs közte kétezer se, ami legalább jól használható lenne. :-( – Ary vita 2018. szeptember 7., 13:52 (CEST)

Kiemelés újra[szerkesztés]

Megpróbálom újra, hátha... Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/We Are X (másodszor). Köszönöm előre is, ha ránéztek. :) Xia Üzenő 2017. október 6., 10:29 (CEST)

Lord együttes - sbs[szerkesztés]

Szeretnék egy kis segítséget kérni a "Lord együttes" https://hu.wikipedia.org/wiki/Lord_(egy%C3%BCttes) oldalának rendberakásához elsősorban. Jelenleg 17 változtatás vár ellenőrzésre, nyár óta. Közöttük nekem 4, abból az egyik egy jelentősebb átirat, de van itt közben fals infó is mástól, stb. Szívesen vagyok partner az ellenőrzésben is. Köszi – Sbs68 vita 2017. december 14., 14:21 (CET)

Első körben annyi javaslatom lenne, hogy a kissé túlzsúfolt Tagok és Diszkográfia fejezeteket külön szócikkbe ki lehetne tenni. Kicsit átláthatatlan így. A Diszkográfia szakaszban csak a stúdióalbumok maradnának felsorolva, a Tagoknál pedig a jelenlegi felállás, vagy maximum még az eredeti tagság, a részletek pedig a külön szócikkekben lennének elérhetőek. Példa segítségnek: Testament-tagok listája, P. Mobil-tagok listája, Locomotiv GT-diszkográfia, Tankcsapda-diszkográfia – Ary vita 2017. december 14., 14:44 (CET)

A tagok már külön szócikkekben vannak, azokat készítem egész évben, jövőre elkészülhet mind a 23 zenészé. A teljes taglistáról és a teljes diszkográfiáról elkészítettem a szócikket forrásokkal együtt. A fő gondom a jelenlegi 17 ellenőrzésre váró szerkesztés. Jó lenne ha ez végig futna, mart pl az utolsó nagy bekezdésen sokat javítottam, hogy ne felsorolás jellegű legyen. De van a 17-ban ebben fals infó is, meg egy bekerült kép is az infobox alá, ami szerintem nem oda való. Közben én feltettem egy saját képet a commonsba, amit beszerkesztettem az infoboxba. De egyenlőre ez sem jelenik meg. Köszi. – Sbs68 vita 2017. december 16., 22:19 (CET)

Új könnyűzenei kategóriák[szerkesztés]

Sziasztok! A könnyűzenével foglalkozó weboldalak és online zeneáruházak szócikkeinek létrehoztam két új kategóriát.

Amit találtam témába vágó szócikkeket eddig, azt besoroltam ezekbe. Ha még tudtok hasonlókról, használjátok bátran ezt a két kategóriát. – Ary vita 2017. december 21., 13:48 (CET)

Kiemelési eljárás: Overkill együttes[szerkesztés]

Sziasztok! A változatosság kedvéért kiemelési eljárásra vittem az Overkill együttes szócikkét. Véleményezni, támogatni itt lehet: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Overkill (együttes). Köszi! – Ary vita 2018. január 9., 14:58 (CET)

2017-ben elhunyt énekesek, zenészek hiányzó szócikke[szerkesztés]

Sziasztok! 2017-ben a hunyt el a következő 58 zenész, énekes és még nincs szócikkük. A műhelytagok közül esetleg valaki vállalná egy-egy szócikk a megírását? - Csurla vita 2018. január 26., 19:59 (CET)

Akkor legyen Martin Eric Ain, Gregg Allmann, Chuck Mosley és Geoff Nicholls. Persze nem biztos, hogy mindegyikük önállóan is nevezetes. – Ary vita 2018. január 26., 20:17 (CET)
Sorrendben: 7, 26, 10, 16. Ennyi Wikipédiában van szócikkük. Ők minden bizonnyal önállóan is nevezetesek. Köszönöm a közreműködésedet! - Csurla vita 2018. január 26., 20:21 (CET)

Kiemelés[szerkesztés]

Kiemelésen van hide japán rockgitáros és énekes szócikke: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Hide. Köszönettel veszem, ha ránéztek :) Üdv Xia Üzenő 2018. február 20., 20:13 (CET)

Szócikk karbantartó verseny 2018[szerkesztés]

Sok zenei szócikkre is ráfér a karbantartás, itt az idő! :-) Bővebben: Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Karbantartó verseny 2018 – Ary vita 2018. március 9., 12:00 (CET)

Kiemelés[szerkesztés]

Sziasztokǃ Kiemeltnek jelöltem a Joanne (album) szócikketǃ Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Joanne (album) Bármilyen véleményt, észrevételt szívesen fogadok, kösziǃ ː) Varhegy vita 2018. március 25., 15:18 (CEST)

  • Hamarosan lezárul a szavazás, akinek van kedve és ideje, nézzen rá, köszi!:) Varhegy vita 2018. április 20., 12:09 (CEST)

Z!GOR[szerkesztés]

Tiszteletem!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az áprilisban létrehozott Z!GOR nevű zongoraművészről létrehozott bejegyzés/oldal Önök szerint elég forrással van-e ellátva? Ugyanis sajnos törlésre javasolták. Szeretném ha ezt a kérdést tisztázni tudnánk. Én úgy vélem, hogy Z!GOR, mint előadóművész már elég ismert ahhoz, hogy a Wikipédián is helyet kapjon. Kérem szíves segítségüket ezzel kapcsolatban.

Köszönettel, I am editor hello vita 2018. április 12., 12:14 (CEST)

Pearl Jam kiemelt státuszának megvonása[szerkesztés]

Sziasztok! Kezdeményeztem a Pearl Jam szócikk kiemelt státuszának megvonását. Véleményt itt lehet mondani: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkek felülvizsgálatára/Pearl Jam – Ary vita 2018. május 24., 11:08 (CEST)

Hamarosan lejár a felülvizsgálat és eddig úgy tűnik, senki nem akarja megmenteni a Pearl Jam csillagát. – Ary vita 2018. június 20., 11:38 (CEST)

Zack de la Rocha[szerkesztés]

Sziasztok! Egy kezdő szerkesztő, Zsebimaster, létrehozta a Zack de la Rocha cikket. Ami egy sorból és egy képből állt. Ezt OsvátA azonnalira jelölte. Írtam neki, ennek hatására szubcsonkra változott a sablon. Kicsit hozzátettem az angol cikk alapján, meg beraktam a Wikidatába, így az infoboxba áthozott infókat és forrásokat. Ha valamelyikőtöknek van kedve, ideje, akkor szabad a pálya, lehet bővíteni, én maradok inkább a komolyzenei vonalon. :) - Hirannor Postaláda 2018. június 5., 19:10 (CEST)

Nevek és címek helyesírása[szerkesztés]

Sziasztok! Több szócikknél belebotlottam abba, hogy össze-vissza írjuk a lemez- és dalcímeket. Főleg a magyar albumok dallistáinál zavaró, hogy minden szó nagy kezdő betűs, mintha angol nyelvű cím lenne. Létezik egy könnyűzenei formai útmutatónk, amiben le van írva, hogy még az angol címek helyesírásánál is mire érdemes figyelni (nem mindig nagy kezdő betűs minden szó ott sem a címben). Lásd: Wikipédia:Formai_útmutató_(könnyűzene)#Nevek_és_címek_helyesírása. Köszi! – Ary vita 2018. szeptember 14., 15:07 (CEST)

Dalok[szerkesztés]

Sziasztok, szvsz nagy hiány, hogy a daloknak nincs külön lapjuk, vagy nincs elég. A legfontosabb daloknak készítsünk külön lapokat, pláne, hogy ezek többnyyire kislemez-címek is. A kislemezeknek ugyan, ahogy látom, több esetben van lapja, de az is elég kevés. A legnagyobb slágereket külön is lapolni kéne szerintem. Kapeter77 vita 2018. október 24., 17:49 (CEST)

Heavy Metal???[szerkesztés]

Szvsz a Pokolgép, Ossian, stb. NEM h. metál együttesek, hanem hard-rock. A Mobil meg a Pbox leginkább rock, vagy pop-rock együttesek, ez a hardrock. A metál az más! Az expresszív jellegű, felfokoztt ritmusú, sokszor dallamtlan, stb. Kapeter77 vita 2018. október 24., 17:52 (CEST)

Bocs, de tévedésben vagy! Egy réteggel elcsúszott a műfaji besorolásod. Pokolgép, Ossian heavy metal. Egyébként meg, ahogy a rock sem rokk, úgy a metal sem metál. :-) – Ary vita 2018. október 25., 11:34 (CEST)

De nem, a metál felfokozott ritmusú, nagyon kemény, általában DALLAMTALAN, szinte üvöltésre épülő, a zenei erőre épülő műfaj. Amit a fenti együttesek csinálnak, az kifejezetten dallamos, néha szinte poposan slágeres, nem lehet metál. Hallottál már igaz metálkoncertet, pl. skandináv metált? Kapeter77 vita 2018. október 25., 16:11 (CEST)

Képzeld, nem csak hallottam, hanem láttam is! :-) 1989 óta járok metal-koncertekre. Ezt hallgasd meg, és képbe kerülsz! Black Sabbath - "War Pigs". Dallamos ének, igen. Popos, cseppet sem. Metal, olyan súlyos metal, hogy csak na. De ha te csak a skandináv metalt ismeret, akkor itt egy másik példa. In Flames - "Clayman" Az ének üvölt, a zene dallamos, főleg a gitárszóló, de súlyos a hangzás, jóféle göteborgi metal. Még egy példa: Dream Theater - "As I Am" Prog-metal, dallamos ének, jó kis súlyos riffek, jó kis dallamos átvezetések, ez is metal. Ahogy a Pokolgép szócikk vitalapján is írtam neked, a heavy metal ezerszínű műfaj. A glamtől a thrash metalig, a doom metaltól a belezős death metalig sok minden belefér. Ennyit kellene csak belátnod. Olvass egy kis szakirodalmat a témában! – Ary vita 2018. október 25., 20:42

A Pokolgépes lapon válaszoltam, nem egyértelműek a kategóriák. Azt nem érted, hogy különbség van a HARD rock és a rock között, amit te írsz, az a keményrock, szvsz alapvetően a Iron Maiden, Sabbath is ilyenek, akkoriban még nem is lehetett ennél keményebb zenéket csinálni, technikai okokból. És két megnevezést egy műfajra kár alkalmazni... De ahhoz tartom magam, hogy használjuk itt a Wikin az áltluk is alkalmazott és bevett elnevezéseket, még ha én erről mást is gondolok, ezen nem veszünk össze:-) Kapeter77 vita 2018. október 25., 23:41 (CEST)

Hidd el, hogy te az 0,1% másként gondolkodóhoz tartozol, ha egyáltalán van még rajtad kívül bárki! :-) A metal zene 1970-ben született meg a Black Sabbath legelső albumával, és alapvetően csak az extremitása változott, és annak megfelelően kaptak más-más neveket az újabb stílusok a metal műfaján belül: thrash metal, death metal, black metal, stb. A metalnak is ezerféle ága van és a rocknak is. Sokan csak annyiról tudnak, amit hallgatnak is, pedig a zenei világ milliószor tágabb a valóságban. Nyitogasd ki ezt a két navigációs sablont és találsz mindenféle rock- és metalstílust! A legtöbb zenekar egy adott stílusban alkot ezek közül, vagy két-három stílus határán, de az evidencia, hogy az Iron Maiden és a Black Sabbath is metal, ez nem is vita kérdése. A Def Leppard például már egészen más eset, mert ők a kezdeti heavy metal stílusból időközben átcsúsztak a hard rockba, sokat puhult a zenéjük. Egy Guns 'N Roses pedig mindig is hard rock volt, még ha rengeteg metálos is szereti őket, és ha vannak is líraibb dalaik. Vagy ott a U2, ami szimplán rock, időnként pop, de semmiképp sem hard rock. Szóval el lehet itt szépen különíteni a dolgokat. Részemről ennyi. – Ary vita 2018. október 26., 09:41 (CEST)

Rendben, kösz, a rockban nem vagyok otthon... DE... még mindig kénytelen vagyok vitatkozni. Először is szvsz a Gunsot nem lehet hard rocknak nevezni, az csak rock, vagy pop-rock. Az a baj az érveléseddel, hogy a HARD rockot nem tudjuk benne hova helyezni. Elhiszem, hogy '70-től számítjuk a meátált, de a technika azóta óriásit fejlődött, míg még mindig ugyanazt a kifejezést használjuk. Ráadásul annyira keverétk a szavakat, sokszor "rockandroll"-ként utaltak a zenéjükre, ami meg megint tök más. Hivatalosan úgy van, ahogy te írod, elismerem, tehát a lapokon is hagyjuk, csak úgy gondolom, valamit ezen változtatni kéne, mert az "üvöltő"-típus meg az általad említettek között KATEGÓRIÁNYI eltérés van (dallamos-nem dallamos), amit külön szóval kéne jelölni. Ez túl nagy difi ahhoz, hogy egy műfajba rakjuk, mert ez egész más zenei célt, alapot jelöl. De hát ezt mi itt nem fogjuk feltalálni, mindenesetre amióta én zenével foglalkozom, a metál számomra mindig azt az expresszív stílust jelölte, a hard rock a másikat, mert én már a modernt technika korában nőttem fel, nem a nyolcvanas években Kapeter77 vita 2018. október 26., 13:14 (CEST)

Robbie Williams szócikk frissítéséhez lelkes szerkesztőtárs kerestetik[szerkesztés]

Sziasztok! Robbie Williams egyébként nagyon részletes, színvonalas szócikke fölött 2011-ben megállt az idő. Az azóta kiadott 3 albumról és turnékról, történésekről semmi nincs a szócikkben. Aki esetleg nagy Robbie Williams rajongó és van kedve, ideje, visszahozhatná a szócikket a "teljes" minőségi állapotra. :-) – Ary vita 2018. december 6., 10:50 (CET)

Kiemelés: Gackt[szerkesztés]

Sziasztok! Kiemelésen van a Gackt szócikk: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Gackt. Köszönettel veszem, ha ránéztek :) Üdv Xia Üzenő 2019. január 20., 17:24 (CET)