Wikipédia-vita:Könnyűzenei műhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Rolling Stone 500 album[szerkesztés]

Sziasztok! Meglepően sok előadónak nincs még cikke a magyar Wikin, akinek szerepel lemeze a Rolling Stone magazin 500-as albumlistáján. – Ary vita 2016. március 31., 16:29 (CET)

Az alakuló "(Komoly)zenei műhely" kérdése[szerkesztés]

Sziasztok,

Alakulófélben van egy új műhely itt: "Szerkesztő:Rendes_Kis/Zenei_műhely".
Kérdésünk: nem vennétek-e zokon, ha nemes egyszerűséggel "Zenei műhely"-nek hívnánk magunkat ?
Elsősorban "komoly" zenével akarunk foglalkozni, de nem akarjuk a "könnyű" zenét sem teljesen kirekeszteni az érdeklődési körünkből.
Mindenesetre tiszteletben tartjuk, hogy az elsősorban a Ti vadászterületetek ...
Várjuk válaszotokat ide vagy "ide".
Üdv: – Rendes Kis beszéljük meg 2016. április 21., 10:17 (CEST)
  • Szerintem legyen szétválasztva. – Ary vita 2016. június 6., 17:24 (CEST)

Inkább használnám a klasszikus zene kifejezést. kmm...v 2017. június 22., 08:52 (CEST)

Javaslat a Zenei műhely átnevezésére[szerkesztés]

Kedves Műhelytagok, tettem egy javaslatot a szerencsétlen módon a nevében a Könnyűzenei műhely fölé alakult Zenei műhely átnevezésére. Akinek van véleménye a kérdésben, kérem fejtse ki a javaslatok kocsmafalán. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. június 7., 04:52 (CEST)

Wikiképes zeneszerzők?[szerkesztés]

A műhelyre tartozó kérdést vetettem fel itt: Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)#Wikiképes zeneszerzők? --Karmela posta 2016. június 10., 10:46 (CEST)

Könnyűzenei mintaszócikkek[szerkesztés]

Sziasztok! Frissítettem a könnyűzenei formai útmutatóhoz tartozó mintaszócikkek felépítését az aktuális WP:FELÉP szerint. – Ary vita 2016. június 20., 17:24 (CEST)

Hiphop[szerkesztés]

A nyelvi kocsmafalon előkerült a hiphop, ami magyarul az OH. szerint egybeírandó. Szinte mindenhol hibásan van (többnyire kötőjellel, de néha szóközzel), most kezdem javítani. Kérlek, a jövőben figyeljetek a helyes alakra. Tudom, hogy nem ez az elterjedt, de ez a helyes, és az OH. szerinti alaktól csak kivételes esetben és külön megbeszélés alapján térünk el. Gondolkoztam még a hiphop soul helyesírásán, de mivel a soul is szerepel ebben az alakban az OH.-ban, tehát fordítás nélkül átvett alak, erre a kombinációra is értelemszerűen vonatkozik a hiphop egybeírása, mert már nem angol szöveg.

Természetesen a hiphopegyüttes, hiphopduó stb. is egy szó. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. július 30., 10:02 (CEST)

Live at Montreux[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Porrimaeszmecsere 2016. október 25., 17:33 (CEST)

Szakmai segítség kellene abban az ügyben, hogy a tárgyi címekben at vagy At a helyes írásmód? A 3 létező cikkből a '96-os és 2006-os nagybetűs, a 2003-as kisbetűs. A többi belső hivatkozás vegyesen fordul elő kicsi illetve nagybetűvel. – Porrimaeszmecsere 2016. október 24., 18:47 (CEST)

A "Live at Montreux" kifejezés nem tulajdonnév, tehát a nagybetűs "At" nem helyes, az "at" kisbetűvel írandó (ennek értelme megfelel a "-ban, -ben"-nek - magyarul nem írjuk azt, hogy "Montreux-Ben"). Analógiákra lásd az általad is szerkesztett Deep Purple szócikkben: "Live in Montreux 1969, Live in Denmark", stb.
Angol, amerikai és talán egyéb nyelveken gyakran előfordul, hogy nagybetűvel írnak minden kezdőbetűt, azt hittem, ez elég jól ismert lerágott csont. A lényeg, hogy magyarul nem úgy kell írni. (persze szolgai szövegmásolással átkerülhet a huwiki cikkeibe is az ilyen írásmód). Kérlek javítsd "at" kisbetűsre. misibacsi*üzenet 2016. október 24., 22:17 (CEST)
Kösz Misibacsi!
Rendezem a témát kompletten, de már nem ma, hanem csak holnap. Azért érdekes, hogy a három évek óta létező lap közül a többsége a rossz :(

@Porrima: Itt megtalálod összeszedve az angol címek helyesírását: Wikipédia:Formai útmutató (könnyűzene)#Nevek és címek helyesírása. – Ary vita 2016. október 26., 21:46 (CEST)

Cliff Richard sablon[szerkesztés]

Ezen a vitalapon feltettem egy kérdést, de félek, hogy ott nem veszi észre senki... – Porrimaeszmecsere 2016. október 26., 14:40 (CEST)

Másik albumnál ugyanez a helyzet. – Porrimaeszmecsere 2016. október 26., 18:28 (CEST)

Lecserélem. Ha ilyet látsz bárhol, nyugodtan cseréld le! :-) – Ary vita 2016. október 26., 21:37 (CEST)

Köszöntem a munkádat. nem igazán nézem a könnyűzenei cikkeket, de most a linkprogramomban éppen ide jutottam. – Porrimaeszmecsere 2016. október 26., 22:32 (CEST)

The Platinum Collection[szerkesztés]

A The Platinum Collection átirányít egy ilyen nevű Queen-albumra, pedig a Cliff Richard sablon szerint neki is volt egy ilyen című albumja. Mivel nagyon nem értek a könnyűzenéhez, ezért nem merem rendezni. Ha valaki megtenné... – Porrimaeszmecsere 2016. október 26., 16:14 (CEST)

Megtéve. – Ary vita 2016. október 26., 21:43 (CEST)

Kiemelési eljárás[szerkesztés]

Kiemelési várólistán van a Queen Jazz-turnéjának szócikke: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Jazz Tour – Ary vita 2016. október 31., 15:08 (CET)

Munkapadra került. – Ary vita 2016. november 6., 08:48 (CET)

Közben kérlek nézzetek rá, mert újabb jelölés is érkezett és munkapadon van Anastacia is. Andrew69. Blue a v.svg 2016. november 16., 19:33 (CET)

Jay Sean[szerkesztés]

A vitalapi sablon tanúsága szerint a ti érdeklődési körötökbe tartozik Jay Sean cikke. A szöveg helyesírási segítségre szorul, és tisztázni kellene a születési évet is, mert más van a megadott forrásban, mint a cikkben, az enwiki pedig egy harmadik évszámot hoz. Előre is köszönöm a segítséget. – Malatinszky vita 2016. november 11., 18:55 (CET)

  • @Malatinszky: Nem hiszem, hogy ezt mi ki tudjuk deríteni. Forrásnak a brit anyakönyvi hivatal van megadva az enwikin. Hivatalos honlapján, facebook oldalán nincs info a születési idejéről. Magam részéről az enwikinek hinnék. – Ary vita 2016. november 12., 20:34 (CET)

Queen: Jazz Tour kiemelési eljárás hamarosan vége[szerkesztés]

Már csak 3 nap van hátra a Queen 1979-es Jazz turnéjáról szóló cikk kiemelési eljárásából. Aki szeretne véleményt mondani, még megteheti itt: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Jazz Tour. Köszi! – Ary vita 2016. november 27., 19:32 (CET)

Elavultak a kiemelt szócikkek[szerkesztés]

Sziasztok! Végig kattintgattam a kiemelt szócikkeinket, és sajnos azt látom, hogy jó néhány a kiemelés óta megállt a fejlődésben, évekkel ezelőtt. Amelyiknek a laptörijében láttam olyan szerkesztőtársat, aki még aktív és anno többet foglalkozott az adott szócikkel, annak írtam a vitalapjára, hátha van kedvük frissíteni az előadók szócikkeit. Egyedül a Pearl Jam szócikknek nincs aktív szerkesztője eddig. Valaki esetleg, aki szereti a zenéjüket? – Ary vita 2017. február 7., 11:37 (CET)

Kiemelés[szerkesztés]

@Pallerti, Ary: esetleg ha van időtök ránézni, megköszönném :) Üdv Xia Üzenő 2017. május 5., 15:23 (CEST)
Holnap lejár, senki? :( Xia Üzenő 2017. július 6., 12:28 (CEST)

Videoklipek[szerkesztés]

Sziasztok! Az érdekelne, hogy mi számít pontosan videoklipnek? Azok a videók, amiken csak az albumborító vagy a dalszöveg látható, azok gondolom egyáltalán nem számítanak. De például van olyan videó is, amin látható alul a dalszöveg, de a háttérben valamilyen mozgókép van. Meg vannak olyanok is, amiket az előadó tölt fel, de csak összevágott videókból áll. Remélem tudtok segíteni.– Bfranze88 vita 2017. június 15., 21:41 (CEST)

Hello! Nagyon érdekes kérdés. Szerintem érdemes abból kiindulni, hogy a videoklipek alapvetően promóciós célt szolgálnak, és hogy hivatalos videoklipről csak akkor beszélünk, ha az előadó/a kiadója készíttette. Ezzel máris kizárunk rengeteg videómegosztókon fellelhető, de nem hivatalos videoklipet. A következő probléma ugye, hogy ma már a kiadó/előadó csatornájára is felkerülnek dalszöveges videók/albumborítós "videók". Ez szerintem egyszerűen egy válaszreakció arra, hogy ilyen típusú videók megjelentek a videomegosztókon, azok nagy nézettségre tettek szert, és a kiadók arra a belátásra jutottak, hogy ha ők nem töltik fel a saját dalaikat, akkor majd megteszik mások, úgyhogy ha ők töltenek fel dalszöveges videót/a dalt az albumborítóval, már simán mondhatják azt, hogy azért tiltatják le az összes nem általuk készült ilyen videót, mert az elveszi a nézettséget a "hivatalos dalszöveg videótól". Az, hogy albumborítóval/más statikus képpel töltenek fel zenét, az csak egy kényszermegoldás, mivel a videomegosztókra nem tölthetnek fel kép nélkül hangot. A videoklip alapvetően mozgókép, egy albumborítós "videó" nem mozgókép, azaz nem videoklip. Ezt például a Daft Punk Get Lucky-jának kapcsán is így gondolták, a szám albumborítós verziójának a címébe "Official Audio" megjelölést raktak. A dalszövegprobléma már bonyolultabb, itt szerintem érdemes utána járni, hogy a készítők videoklipnek szánták-e a videót vagy sem. Az Esti Kornél "Téren" című dalához készült dalszöveg videó címébe például odaírták, hogy "hivatalos videoklip", és bár lehet róla vitatkozni, hogy ez "videoklip"-e, mint ahogy arról is, hogy egy múzeumban kiállított piszoár műalkotás-e, de ha a készítők annak szánták, akkor úgy kell kezelni. Más esetben simán előfordulhat, hogy például a kiadó előbb feltesz egy dalszövegvideót, később pedig egy hivatalos videoklipet. Ugyanez vonatkozik az "összevágott videókból áll" kérdésre is, bár azok már bőven voltak az MTV korszakban is, szóval az kevésbé formabontó, mint például dalszövegvideót eladni videoklipként. A "látható alul a dalszöveg, de a háttérben valamilyen mozgókép van" kérdésre tudnál valamilyen példát hozni? – SzoboszlayP vita 2017. június 15., 23:02 (CEST)

Most példát nem tudok felhozni, mert elfelejtettem annak a bizonyos videoklipnek a készítőjét. Egy olyan videó videoklipnek számít, amelyik mozgóképet tartalmaz, de az album összes dalánál ugyanaz van felhasználva apró eltéréssel? A példa erre ez és ez a videó, amik között az a különbség, hogy az egyiken telihold van, a másikon pedig nem.– Bfranze88 vita 2017. június 21., 20:07 (CEST)
Őszintén én nem tartanám videoklipnek, inkább egy kreatívabb formájának a csak zene feltöltésének: albumborító helyett egy ismétlődő animációt látsz. De itt is, ha megnézed, ezt "audio" megjelöléssel töltötték fel, ezt pedig "hivatalos videoklip" megjelöléssel, ami rámutat, hogy ezt az animációt nem szánták videoklipnek. SzoboszlayP vita 2017. június 23., 11:11 (CEST)

A szöveges videó nem videoklip. Még ha egy zenekar annak is gondolja. – Ary vita 2017. június 23., 13:58 (CEST)

Seether jószócikk-jelölt[szerkesztés]

Sziasztok, jószócikk-státuszra jelöltem a Seether szócikket, további: Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/SeetherMandula vita 2017. július 17., 12:05 (CEST)

Megkapta! – Mandula vita 2017. július 26., 17:14 (CEST)

16000+[szerkesztés]

Átlépte a 16 ezret a könnyűzenei szócikkek száma. Sajnos nincs közte kétezer se, ami legalább jól használható lenne. – Ary vita 2017. augusztus 16., 21:24 (CEST)

Könnyűzenei témájú
szócikkek
Fontosság
Nélk. Nagyon Közepes Kevéssé Nem értékelt Összesen
Minőség Kitüntetett Kitüntetett szócikk 15 22 25 9 0 71
Színvonalas 5 7 9 15 0 36
Teljes 23 44 80 70 0 217
Jól használható 77 136 583 788 0 1584
Bővítendő 145 374 1594 1302 0 3415
Vázlatos 72 734 2366 5331 0 8503
Születő 50 398 893 2438 0 3779
Besorolt 387 1715 5550 9953 0 17605
Besorolatlan 0 0 1 0 589 590
Összesen 387 1715 5551 9953 589 18195

Egy év alatt legalább 2000 szócikkel bővült a könnyűzenei állomány, ami így most meghaladja a 18.000-et, de sajnos a minőségi arány tovább romlott, mivel sajnos ugyanúgy nincs közte kétezer se, ami legalább jól használható lenne. :-( – Ary vita 2018. szeptember 7., 13:52 (CEST)

Kiemelés újra[szerkesztés]

Megpróbálom újra, hátha... Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/We Are X (másodszor). Köszönöm előre is, ha ránéztek. :) Xia Üzenő 2017. október 6., 10:29 (CEST)

Lord együttes - sbs[szerkesztés]

Szeretnék egy kis segítséget kérni a "Lord együttes" https://hu.wikipedia.org/wiki/Lord_(egy%C3%BCttes) oldalának rendberakásához elsősorban. Jelenleg 17 változtatás vár ellenőrzésre, nyár óta. Közöttük nekem 4, abból az egyik egy jelentősebb átirat, de van itt közben fals infó is mástól, stb. Szívesen vagyok partner az ellenőrzésben is. Köszi – Sbs68 vita 2017. december 14., 14:21 (CET)

Első körben annyi javaslatom lenne, hogy a kissé túlzsúfolt Tagok és Diszkográfia fejezeteket külön szócikkbe ki lehetne tenni. Kicsit átláthatatlan így. A Diszkográfia szakaszban csak a stúdióalbumok maradnának felsorolva, a Tagoknál pedig a jelenlegi felállás, vagy maximum még az eredeti tagság, a részletek pedig a külön szócikkekben lennének elérhetőek. Példa segítségnek: Testament-tagok listája, P. Mobil-tagok listája, Locomotiv GT-diszkográfia, Tankcsapda-diszkográfia – Ary vita 2017. december 14., 14:44 (CET)

A tagok már külön szócikkekben vannak, azokat készítem egész évben, jövőre elkészülhet mind a 23 zenészé. A teljes taglistáról és a teljes diszkográfiáról elkészítettem a szócikket forrásokkal együtt. A fő gondom a jelenlegi 17 ellenőrzésre váró szerkesztés. Jó lenne ha ez végig futna, mart pl az utolsó nagy bekezdésen sokat javítottam, hogy ne felsorolás jellegű legyen. De van a 17-ban ebben fals infó is, meg egy bekerült kép is az infobox alá, ami szerintem nem oda való. Közben én feltettem egy saját képet a commonsba, amit beszerkesztettem az infoboxba. De egyenlőre ez sem jelenik meg. Köszi. – Sbs68 vita 2017. december 16., 22:19 (CET)

Új könnyűzenei kategóriák[szerkesztés]

Sziasztok! A könnyűzenével foglalkozó weboldalak és online zeneáruházak szócikkeinek létrehoztam két új kategóriát.

Amit találtam témába vágó szócikkeket eddig, azt besoroltam ezekbe. Ha még tudtok hasonlókról, használjátok bátran ezt a két kategóriát. – Ary vita 2017. december 21., 13:48 (CET)

Kiemelési eljárás: Overkill együttes[szerkesztés]

Sziasztok! A változatosság kedvéért kiemelési eljárásra vittem az Overkill együttes szócikkét. Véleményezni, támogatni itt lehet: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Overkill (együttes). Köszi! – Ary vita 2018. január 9., 14:58 (CET)

2017-ben elhunyt énekesek, zenészek hiányzó szócikke[szerkesztés]

Sziasztok! 2017-ben a hunyt el a következő 58 zenész, énekes és még nincs szócikkük. A műhelytagok közül esetleg valaki vállalná egy-egy szócikk a megírását? - Csurla vita 2018. január 26., 19:59 (CET)

Akkor legyen Martin Eric Ain, Gregg Allmann, Chuck Mosley és Geoff Nicholls. Persze nem biztos, hogy mindegyikük önállóan is nevezetes. – Ary vita 2018. január 26., 20:17 (CET)
Sorrendben: 7, 26, 10, 16. Ennyi Wikipédiában van szócikkük. Ők minden bizonnyal önállóan is nevezetesek. Köszönöm a közreműködésedet! - Csurla vita 2018. január 26., 20:21 (CET)

Kiemelés[szerkesztés]

Kiemelésen van hide japán rockgitáros és énekes szócikke: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Hide. Köszönettel veszem, ha ránéztek :) Üdv Xia Üzenő 2018. február 20., 20:13 (CET)

Szócikk karbantartó verseny 2018[szerkesztés]

Sok zenei szócikkre is ráfér a karbantartás, itt az idő! :-) Bővebben: Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Karbantartó verseny 2018 – Ary vita 2018. március 9., 12:00 (CET)

Kiemelés[szerkesztés]

Sziasztokǃ Kiemeltnek jelöltem a Joanne (album) szócikketǃ Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Joanne (album) Bármilyen véleményt, észrevételt szívesen fogadok, kösziǃ ː) Varhegy vita 2018. március 25., 15:18 (CEST)

  • Hamarosan lezárul a szavazás, akinek van kedve és ideje, nézzen rá, köszi!:) Varhegy vita 2018. április 20., 12:09 (CEST)

Z!GOR[szerkesztés]

Tiszteletem!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az áprilisban létrehozott Z!GOR nevű zongoraművészről létrehozott bejegyzés/oldal Önök szerint elég forrással van-e ellátva? Ugyanis sajnos törlésre javasolták. Szeretném ha ezt a kérdést tisztázni tudnánk. Én úgy vélem, hogy Z!GOR, mint előadóművész már elég ismert ahhoz, hogy a Wikipédián is helyet kapjon. Kérem szíves segítségüket ezzel kapcsolatban.

Köszönettel, I am editor hello vita 2018. április 12., 12:14 (CEST)

Pearl Jam kiemelt státuszának megvonása[szerkesztés]

Sziasztok! Kezdeményeztem a Pearl Jam szócikk kiemelt státuszának megvonását. Véleményt itt lehet mondani: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkek felülvizsgálatára/Pearl Jam – Ary vita 2018. május 24., 11:08 (CEST)

Hamarosan lejár a felülvizsgálat és eddig úgy tűnik, senki nem akarja megmenteni a Pearl Jam csillagát. – Ary vita 2018. június 20., 11:38 (CEST)

Zack de la Rocha[szerkesztés]

Sziasztok! Egy kezdő szerkesztő, Zsebimaster, létrehozta a Zack de la Rocha cikket. Ami egy sorból és egy képből állt. Ezt OsvátA azonnalira jelölte. Írtam neki, ennek hatására szubcsonkra változott a sablon. Kicsit hozzátettem az angol cikk alapján, meg beraktam a Wikidatába, így az infoboxba áthozott infókat és forrásokat. Ha valamelyikőtöknek van kedve, ideje, akkor szabad a pálya, lehet bővíteni, én maradok inkább a komolyzenei vonalon. :) - Hirannor Postaláda 2018. június 5., 19:10 (CEST)

Nevek és címek helyesírása[szerkesztés]

Sziasztok! Több szócikknél belebotlottam abba, hogy össze-vissza írjuk a lemez- és dalcímeket. Főleg a magyar albumok dallistáinál zavaró, hogy minden szó nagy kezdő betűs, mintha angol nyelvű cím lenne. Létezik egy könnyűzenei formai útmutatónk, amiben le van írva, hogy még az angol címek helyesírásánál is mire érdemes figyelni (nem mindig nagy kezdő betűs minden szó ott sem a címben). Lásd: Wikipédia:Formai_útmutató_(könnyűzene)#Nevek_és_címek_helyesírása. Köszi! – Ary vita 2018. szeptember 14., 15:07 (CEST)