Grammy-díj az év felvételéért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grammy-díj az év felvételéért (Grammy Award for Record of the Year)
Szervezet neveAcademy of Recording Arts and Sciences
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Első díjátadás1989
Legutóbbi díjátadás2024
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal

Az év felvétele (Record of the Year) egyike a négy legnagyobb presztízsű Grammy-díjnak. 1959 óta adják át a díjazott dal előadójának. 1966-tól az előadó mellett a producer, 1999-től pedig a hangfelvételen dolgozó hangmérnök(ök) is részesülnek az elismerésben. Az alábbi listában az évszám a díjátadás évét jelöli, amikor a Grammy-díjat átadták, az előző esztendőben megjelent zeneszámért.

A díj történetében a legtöbbször Frank Sinatrát jelölték, de hétből csak egyszer tudott nyerni, 1967-ben. A nyerteseknél ebben a kategóriában nincsenek nagy sorozatok. Kettőnél többször még egyik előadónak/együttesnek sem sikerült megkapni az év felvételéért járó Grammyt. Igaz, Paul Simon háromszor vehette át a díjat, de 1969-ben és 1971-ben még a Simon & Garfunkel duó tagjaként, 1988-ban pedig szólóban.

Egymást követő két évben csak Roberta Flack (1972: The First Time Ever I Saw Your Face; 1973: Killing Me Softly With His Song) és a U2 (2001: Beautiful Day; 2002: Walk On) tudtak elsők lenni. Rajtuk kívül kétszeres Grammy-díjas ebben a kategóriában még Henry Mancini, a Simon & Garfunkel, a The 5th Dimension, Eric Clapton és Norah Jones. A nagy veszteseknek Barbra Streisand és a Beatles számítanak a díj történetében. Előbbi ötszöt, utóbbi négyszer volt jelölve, de egyszer sem nyertek.

2020-as évek[szerkesztés]

2010-es évek[szerkesztés]

2000-es évek[szerkesztés]

1990-es évek[szerkesztés]

1980-as évek[szerkesztés]

1970-es évek[szerkesztés]

1960-as évek[szerkesztés]

1950-es évek[szerkesztés]

A *-gal jelzett dalok "az év dalának" (Song of the Year) járó Grammy-díjat is megkapták abban az évben.

Az év dala az év felvétele[szerkesztés]

Minden évben sok félreértés adódik "az év dala" (Song of the Year), "az év felvétele" (Record of the Year), és "az év albuma" (Album of the Year) kategóriák körül. Az év felvétele díjat egy kislemezért, vagy egy dalért ítélik oda. Ezt a díjat a dal előadója, producere, és a felvétel elkészítésében, keverésében közreműködő hangmérnökök kapják. Az év dala díjat szintén egy kislemezért, vagy egy dalért ítélik oda, de itt elsősorban a dal szerzői a díjazottak. Az év albuma díjat természetesen egy teljes nagylemezért ítélik oda, és a díjat az előadó, a producer, és a lemez hangmérnöke kapják.

Majdnem minden évben előfordul, hogy egy-két felvételt nem csak az év dalának, de az év felvételének (Record of the Year) is jelölnek, és az sem ritka, hogy ugyanaz a dal mindkét kategóriában díjazott lesz. Az alábbi lista ezeket sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]