Twenty One Pilots

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Twenty One Pilots
Információk
Eredet Amerikai Egyesült Államok
Alapítva 2009
Aktív évek 2009-
Műfaj reggae
Kiadó Fueled by Ramen
Tagok
Tyler Joseph, Joshua Dun
Korábbi tagok
Nick Thomas, Chris Salih

A Twenty One Pilots weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Twenty One Pilots témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Twenty One Pilots (leírva gyakran: TWENTY ØNE PILØTS vagy twenty | one | pilots, rövidítve: TOP) egy amerikai Grammy-díjas, alternatív zenei duó, amely az Amerikai Egyesült Államok Ohio állambeli Columbusból indult. A zenekar 2009-ben jött létre. Énekese és a billentyűs kíséretek előadója Tyler Joseph. A zenekar két korábbi tagja Nick Thomas és Chris Salih 2011-ben kivált a formációból. Napjainkban a duó másik tagja Josh Dun dobos. Az együttes a 2010-es évek közepén vált ismertté, több évnyi munkásságot követően.

Két saját kiadású albumot jelentettek eddig meg, melyek közül az első a 2009-ben megjelent Twenty One Pilots, míg a második a 2011-es Regional at Best című albumuk. Ezt követően 2012-ben szerződtek a Fueled by Ramen lemezkiadó vállalattal, ahol első, 2013-ban kiadott albumuk címe a Vessel volt. A sikert és a széleskörű ismertséget a 2015-ös Blurryface című albumuk hozta meg számukra. Ezen az albumon található Stressed Out" című daluk, valamint "Ride" című szám. "Heathens" című daluk a Suicide Squad – Öngyilkos osztag egyik betétdala, amely a csapatot az Egyesült Államokban az alternatív zenészek közt elsőként juttatta be a top tízes listára. A duót három Grammy-díjra jelölték, melyből megkapták a Legjobb pop duó előadó címet.[1] Még megjelent a Trench c. albumuk, ami rengeteg mögöttes tartalmat foglal magában. Az album leghíresebb dalai a Chlorine, The Hype és a Jumpsuit.

A Twenty One Pilots rajongói magukat Skeleton Clique – (vagy röviden Clique membernek) nevezik, azonban a legutóbbi album óta már a bandito kifejezést is használják.

A duó híres a látványos, és hatásvadász koncertjeiről, illetve a duót jellemző sárga illetve piros szín használatáról, és a feltűnő maszkjaikról is.

Albumok[szerkesztés]

Album Kiadó Megjelenés dátuma
Twenty One Pilots Twenty One Pilots 2009. december 29.
Regional At Best Twenty One Pilots 2011. július 8.
Vessel Twenty One Pilots 2013. január 8.
Blurryface Twenty One Pilots 2015. május 18.
Trench Twenty One Pilots 2018. október 5.
Scaled And Icy Twenty One Pilots 2021. május 21.

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

  • Tyler Joseph – ének, billentyűsök, ukulele (2009-)
  • Joshua Dun – dob, ütősök, trombita (2011-)

Korábbi tagok[szerkesztés]

  • Nick Thomas – zongora, billentyűsök, basszusgitár (2009-2011)
  • Chris Salih – dob, ütősök (2009-2011)

A zenekar nevének és logójának eredete[szerkesztés]

A zenekar neve Arthur Miller All My Sons című színdarabjából ered. A színdarab igaz történeten alapul, egy férfiről szól, aki hibás repülőgép alkatrészeket küldött ki a vállalkozására és a családjának jóllétére való tekintettel, ezzel huszonegy pilóta halálát okozva a második világháború alatt. Tyler Joseph szerint a zenekar nevét az erkölcsi dilemma, valamint a jó és a könnyű döntés közti választás inspirálta. Később kiderült, hogy az elvetett névötletek között szerepelt a "Bicycle Thief" és a "Chill Coat" is.

A logójukról Joseph ezt nyilatkozta:

Azt jelenti, hogy Twenty One Pilots. Hogy miért jelent Twenty One Pilots-ot, az az egyik dalunkhoz, a Kitchen Sink-hez köthető. A dal arról szól, hogy úgy érzem, az emberek mindig küszködnek, amikor a céljaikról van szó, próbálják kitalálni, mi is a céljuk, mi az, hogy cél, hogy mi a lényeg, a saját létezésük bizonyításával. Sok velem egyidős srác és ember küzd azzal, hogy "mi a lényeg", és amit a logó igazából jelent, az a bátorítás. Amikor az emberek megkérdeznek, hogy mit jelent a logó, akkor a logó jelent nekem valamit, mert azért van, hogy jelentsen valamit. Ez az értelme. Az az egész értelme, hogy alkottam valamit, amit csak én értek, attól függetlenül, hogy nyilvánosságra hozom-e a jelentését, ez az én célom. A cél jelentése számomra az, hogy az ember valamit alkot, akár dalszövegeket ír, képet fest, kifejezi magát a műveszeten keresztül, legyen az fotózás, zene, színház, bármi. Nem kell annak művészinek lennie, de ha alkotsz valamit és annak az értelmét csak te tudod, az a cél kezdete számodra. Ha egy szobában vagy egyedül, és azt próbálod eldönteni, hogy életben maradj-e, mondhatod magadnak, hogy "Talán életben kéne maradnom, mert én vagyok az egyetlen, aki ismeri annak a dolognak az értelmét", szóval a logó bátorítás az emberek felé, hogy alkossanak. Ez az, amit jelent.[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Twenty One Pilots című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 59th Annual Grammy Awards Nominees”, 'The Recording Academy' (Hozzáférés ideje: 2016. december 6.) 
  2. Sound Scene Press — Get to know our locals: Twenty One Pilots, 2012. május 22. [2012. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 3.)