Cee Lo Green

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cee Lo Green
Cee Lo Green egy Gnarls Barkley-koncerten (2007. július).
Cee Lo Green egy Gnarls Barkley-koncerten
(2007. július).
Életrajzi adatok
Születési név Thomas DeCarlo Callaway
Becenév Green Cee
Álnév Cee Lo Green
Született 1974május 30. (49 éves)
Atlanta, Georgia
Származás amerikai
Iskolái Riverside Military Academy
Pályafutás
Műfajok Hip Hop, Pop Rap, R&B, Neo soul
Aktív évek 1994
Kapcsolódó előadó(k) Gnarls Barkley, Goodie Mob, Bruno Mars
Hangszer ének, zongora
Hang tenor
Tevékenység zenész, dalszerző, előadóművész, színész
Kiadók Arista, Elektra
IPI-névazonosító 00421939556

Cee Lo Green weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cee Lo Green témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cee Lo Green (szül. Thomas DeCarlo Callaway, Atlanta, 1974. május 30. –) Grammy-díjas amerikai zenész, dalszerző, előadóművész, rapper és zenei producer.

Pályafutása[szerkesztés]

Thomas DeCarlo Callaway 1974. május 30-án született Atlantában, Georgia államban. Szülei lelkészek voltak, zenei karrierje a helyi gyülekezetben indult. Édesapját kétévesen, édesanyját 18 éves korában veszítette el. Anyjáról pályafutása során több dalszövegében is megemlékezett.

Goodie Mob[szerkesztés]

Az atlantai Dungeon Family rapper-hiphop supergroup, amelyből többek közt az Outkast is létrejött, adta a Goodie Mob első tagjait: Big Gipp, T-Mo, Khujo és Cee Lo 1995-ben együtt jelentették meg Soul Food című bemutatkozó albumukat. A lemezt kedvező kritika fogadta, Cee Lo a "Cell Therapy" és "Soul Food" számokkal aratott elismerést. A csoport második lemeze, a Still Standing 1998-ban jelent meg. A harmadik album, World Party (1999) készítésekor vált ki Cee Lo, és kezdte meg szólókarrierjét.

Szólókarrier[szerkesztés]

1999-ben Cee Lo közreműködött Santana Supernatural című albumán. Első két saját lemeze az Arista kiadónál jelent meg: a Cee-Lo Green and His Perfect Imperfections és Cee-Lo Green... Is the Soul Machine a Dungeon Family-örökség jegyeit viselte magán, déli soul/funk/jazz elemekkel. Az albumok gyenge eladásokat produkáltak, a második szólóalbum után Cee Lo a Gnarls Barkley tagjaként ért el sikereket, és csak 2010-ben jelentetett meg újra önálló albumot. A Fuck You! 2010. augusztus 19-én, a YouTube-on jelent meg és rövid idő alatt siker lett, egy hét alatt kétmilliószor tekintették meg. A single a brit sikerlista első helyén nyitott, és decemberre öt Grammy-jelölést, valamint számos arany- és platinalemezt aratott.

2010. novemberben jelent meg The Lady Killer című stúdióalbuma, amely a Fuck You! sikerének köszönhetően szintén jól teljesített az Egyesült Államokban és a nemzetközi sikerlistákon.

Gnarls Barkley[szerkesztés]

A Gnarls Barkley, Cee Lo Green és Danger Mouse (Brian Burton) kettőse a formáció nevét Charles Barkley kosárlabdázó iránti tiszteletből választotta. Első albumuk, a St. Elsewhere 2006-ban jelent meg, melyről a Crazy című szám világsikert aratott, többszörös platinalemez lett és több díjat is nyert. Második albumuk 2008-ban jelent meg The Odd Couple címmel.

Albumok[szerkesztés]

Goodie Mob

  • 1995: Soul Food
  • 1998: Still Standing
  • 1999: World Party
  • 2003: Dirty South Classics

Dungeon Family

  • 2001: Even in Darkness

Gnarls Barkley

Szóló

  • 2002: Cee-Lo Green and His Perfect Imperfections
  • 2004: Cee-Lo Green...Is the Soul Machine
  • 2006: Closet Freak: The Best of Cee-Lo Green the Soul Machine
  • 2010: What part of forever
  • 2010: The Lady Killer
  • 2010: Fuck You! (cenzúrázott változat: Forget You)
  • 2011: Bright Lights, Bigger City

Dalok[szerkesztés]

Tv- és filmszerepek[szerkesztés]

Cee Lo a Goodie Mob tagjaival együtt kisebb szerepet kapott a Mystery Men – Különleges hősök című vígjátékban (1999). Szinkronszínészként Godzilla hangját adta a Robot Chicken animációs sorozat egy epizódjában (2007). Jack Black-kel együtt énekelte a Kung Fu Fighting című klasszikus dal részben újraírt változatát a Kung Fu Panda végefőcíme alatt (2008). 2011 januárjában az NBC-n sugárzott Saturday Night Live élő szórakoztató műsorban szerepelt. Jelenleg az NBC-n futó The Voice zenei tehetségkutató műsor egyik mentora.

Az Amerikai Fater c. animációs sorozat egyik epizódjában narrátorként tűnik fel, pontosabban nem beszélve, hanem énekelve meséli el a történetet.

Hetedik évad (A pilotot is beszámítva nyolcadik évad.), első rész, Hot tube - a gyilkos pezsgőfürdő

Díjak[szerkesztés]

  • 2006, MTV European Music Awards, Legjobb dal (Crazy) és Future Sounds Díj
  • 2007, Grammy-díj: Best Urban/Alternative Performance (Crazy).
  • 2007, Grammy-díj: Best Alternative Music Album (St. Elsewhere).
  • 2011, Grammy-díj: Best Urban/Alternative Performance (Fuck You!).
  • 2011, Brit Awards: Legjobb külföldi férfi előadó.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cee Lo Green című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.