Godzilla (szereplő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Godzilla/Godzsira
Godzilla-szereplő
A Godzilla (Godzsira) eredeti filmplakátja
A Godzilla (Godzsira) eredeti filmplakátja
Megjelenési információk
Első megjelenése Godzilla
Megalkotta Honda Isiró
Cuburaja Eidzsi
Tanaka Tomojuki
Ifukube Akira
Megszemélyesítője Sóva széria:
Nakadzsima Haruó
Tezuka Kacumi
Szekida Ju
Takaszugi Rioszaku
Onaka Szeidzsi
Takagi Sindzsi
Zusi Iszao
Kavai Toru
Heiszei széria:
Szacuma Kenpacsiró
Millennium széria:
Kitagava Cutomu
Josida Mizuhó
Epizódok száma 29
Godzilla/Godzsira adatai
Faja Godzillasaurus
Képességei atomlehelet
regenerálódás
hagyományos fegyverekkel szembeni ellenállás
Godzilla/Godzsira az IMDb-n

Godzilla (ゴジラ; átírással Gojira; Godzsira) egy japán kitalált filmszereplő, kaidzsu, vagyis óriásszörny. Először Honda Isiró rendező és a Toho filmstúdió 1954-es Godzilla (vagy Godzsira) című filmjében szerepelt. A karakter világhírnévre tett szert, és a popkultúra egyik legismertebb fiktív alakjává vált. 2004-ig összesen 28 japán filmje jelent meg, 1998-ban egy amerikai feldolgozás is készült, és egy attól független, új amerikai film 2014-ben került bemutatóra. Filmeken kívül számos egyéb médiában is szerepelt, úgy mint képregényekben, videojátékokban, rajzfilmekben és könyvekben. Hírességére tekintettel, valamint az első film angol alcíme után szokás a „Szörnyek királya” vagy „Szörnyek ura” („King of the Monsters”) címmel utalni rá.

Godzilla karaktere filmográfiája során számos átalakításon ment keresztül, mérete az 50-100 méteres magasságok között váltakozott, időnként új képességeket nyert, de mindvégig jellemző volt rá metaforikussága. Megalkotásának inspirációjául a második világháború alatt Hirosimát és Nagaszakit leromboló atombombák, továbbá a Szerencsés Sárkány 5. nevű halászhajó katasztrófája szolgáltak. Godzilla a nukleáris fegyverek okozta fenyegetés allegóriájának tekinthető, tágabb viszonylatban az emberiség felelőtlenségére figyelmeztet. Noha gonosztevőként mutatkozott be, némelyik filmben a hős szerepét is betöltötte.

Jellemzők[szerkesztés]

Godzilla sokat változott az évtizedek alatt, de fő tulajdonságai végig megmaradtak.[1] Kinézete alapvetően dinoszaurusz-szerű, a Tyrannosaurus, Stegosaurus és Iguanodon tulajdonságai tükröződnek rajta,[2] ahogy azokat az 1950-es években elképzelték – Godzilla jellegzetes, felegyenesedett testtartásáról azóta tudjuk, hogy nem volt jellemző ezen őslényekre. Godzilla eleinte egy meghatározatlan nemzetségbe sorolható dinoszaurusz, aki az atombomba hatására mutálódott, elnyerve így óriási méretét és különleges képességeit. Az 1991-es Godzilla vs. King Ghidorah című filmben derül ki, hogy hogyan nézett ki mutáció előtti korában. A fiktív Godzillasaurus nemzetségbe tartozik, mely a történet szerint a Japánhoz közeli szigeteken élt. Mutációja előtt óriás méretén kívül nem rendelkezett egyedi képességekkel, de a közeli szigetek lakói legendákat meséltek róla.

Habár Godzilla jellemzően óriási, mérete szinte filmenként változik. Az eredeti változat 50 méteres, 20 000 tonnás[3] és az 1991-es változat 100 méteres, 60 000 tonnás[4] határai között ingadozik a mérete. Hossza filmtől függően 100-tól 200 méter lehet. Eddigi legnagyobb méretét a 2014-es amerikai reboot filmben érte el, itt 108 méter magas és 90 000 tonna súlyú,[5] de a 2016-os Shin Gojira című filmben még nagyobbá fogják tenni.[6]

Bőre durva, egyenetlen, ami utalás az atomtámadások túlélőinek bőrelváltozásaira.[7] Színe a köztudattal ellentétben sötétszürke, és csak kevés film ábrázolta zöldnek – az eredeti film amerikai plakátjai szintén tévesen zöldre festették, a forgatáshoz használt jelmez azonban barna színű volt.[8] Érdekesség, hogy Godzilla rendelkezik apró fülekkel. A Sóva szériában történt folyamatos áttervezései során ezek fokozatosan eltűntek, de a legtöbb későbbi filmben ismét megjelennek. A fülek mellett egyéb emlősszerű bélyegekkel is bírhat, például az ajkától elkülönülő orral. A legtöbb megjelenésében viszont hüllőszerű tulajdonságai kerülnek előtérbe. A 2014-es változat kopoltyúkat is kapott, hogy kiemelje kétéltű életmódját.

Godzilla neme egyik filmben sem merül fel, de azok angol nyelvű kiadásai hímneműnek titulálják. Az 1998-as amerikai feldolgozás szerint a lény alapvetően nemtelen, de képes nősténnyé válva utódokat nemzeni – mivel azonban az e filmben bemutatott szörnyet hivatalosan külön kezelik az eredeti Godzillától, ez nem tekinthető döntő érvnek neme meghatározásában.

Szerepkörét tekintve Godzilla volt mind negatív, mind pozitív karakter. Első filmszerepléseikor viszonylag egyszerű motivációk irányították, például éhség vagy harag. Később bonyolultabb személyiséget nyert, és már az emberiséggel szemben érzett dühe, bosszúvágya hajtotta – ugyanis az atomrobbanások tették őt torzzá. Tomijama Sogó producer mégsem tekinti gonosznak. A Sintó vallás pusztító isteneihez hasonlítja,[9] aki kívül áll az emberi moralitás szabályain. Akár az emberiség ellensége, akár annak segítője, többnyire sosem barátságos szándékkal védelmezi az embereket, és nincs tekintettel a számukra okozott kárra.[10]

Nemcsak az emberekkel, de a más szörnyekkel való viszonya is filmenként változhat. Godzilla a Toho stúdió kaidzsu és tokuszacu univerzumának számtalan szörnyével és szuperhősével él együtt, akik között vannak ellenségei és társai. Legfőbb ellensége a King Ghidorah nevű háromfejű, földönkívüli sárkány, de visszatérő ellenfele a szintén idegen kiborg Gigan és a Mechagodzilla nevű mesterséges robot is. Társai közé tartozik Mothra, az óriáslepke, Rodan, a mutáns Pteranodon és Anguirus, az óriás páncélos dinoszaurusz – megjegyzendő, hogy eleinte mind az ellenségei voltak, és néhány későbbi mű szintén akként kezeli őket. Továbbá majdnem minden filmben megütközik a Japán Önvédelmi Haderővel is.

A szörny intelligenciája szintén változhat. Általánosságban értelmesnek mondható, és számos filmben viszonylag bonyolult stratégiákat vet be ellenségeivel szemben. Olykor humorérzéke is van, győzelmét tánccal is megünnepelheti. A gyermeknevelés területén is mutat jártasságot, ugyanis örökbefogadott kicsinyeiről (Minilla és a Heiszei szériában bemutatkozott Godzilla Junior) igyekszik gondoskodni. A Ghidorah, the Three-Headed Monster című filmből kiderül, hogy saját nyelvén képes beszélni más szörnyekkel, a Godzilla vs. Gigan amerikai változatában pedig angolul is beszél. Kevés olyan filmje készült, amiben egyszerű állatként jelent meg.

Képességei[szerkesztés]

Méretéből fakadóan hihetetlen ereje van, és kiváló harcos.

Legjellegzetesebb képessége, hogy szájából koncentrált atomsugárzást képes lőni. Filmtől függően ez a sugár lehet fehér, kék vagy piros színű, gőz- vagy éppen tűzszerű. Bár az első filmekben páraszerűen szétterjedő leheletként jelenik meg, a későbbi filmekben Godzilla irányítani is képes a nyalábot. A sugárzás mindent megsemmisít, épületeket olvaszt el, éget, robbanásokat is okozhat. A lehelet használata előtt a szörny háti lemezei rendszerint világítani szoktak.

Godzilla másik fő képessége a hagyományos fegyverekkel szembeni ellenállása. A lövedékek lepattannak róla vagy csak kisebb sérüléseket okoznak neki. A hadsereg szokásos fegyverei, a rakéták és lövedékek hasztalanak ellene, és csak különleges fegyverekkel lehet legyőzni. Némelyik filmben az elektromosság képes neki ártani, viszont más filmekben csak felerősíti. Hasonlóan nagy ellenállást mutat a hővel szemben, például képes a lávában is életben maradni. Félig vízi lényként meghatározatlan ideig levegő nélkül is kibírja. Relatív sérthetetlenségének oka regeneráló képességében rejlik. Organizer G1 (más néven Regenerator G1) nevű génjei segítségével hihetetlenül gyorsan gyógyul, és képes a teljes testét akár apró szövetdarabokból is újraalkotni. Bár nem sérthetetlen, de hihetetlen erőfeszítés és technika alkalmazása vagy óriási járulékos kár okozása nélkül gyakorlatilag megsemmisíthetetlen.

Ezek mellett számos egyéb egyedi képességgel is rendelkezik, melyeket azonban igen inkonzisztens módon alkalmaz a különféle filmekben, rajzfilmekben, képregényekben. Ilyen a lézerszem, tűzokádás, szupersebesség, mágnesesség, vagy a repülés képessége.

Eredete[szerkesztés]

Godzillát az atomrobbanás sugárzása hozta létre, de más módon is létrejöhet. Az 1991-es Godzilla vs. King Ghidorah filmben például időutazók megakadályozzák, hogy a Godzillasaurus ki legyen téve az atomrobbanás hatásának, ezért még dinoszauruszként a tengerbe vetik. Itt azonban egy balesetet szenvedett nukleáris tengeralattjáróból szivárgó radioaktív anyagok egy még nagyobb Godzillává változtatják.

A 2001-ben készült Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack című filmben Godzilla egy élőhalottként jelenik meg, akit a második világháború alatt életüket vesztett japán katonák lelkei támasztottak fel, mivel a japán nemzet elfojtotta a háború sötét emlékeit. A karakter rugalmas eredettörténete egy új példa lehet a filmsorozat visszatérő allegóriájára: Godzilla az emberi gonoszság velejárója, aki szembesíti az embereket bűneikkel.

A 2014-ben kiadott Godzilla című film univerzumában Godzilla egy kétéltű életmódot folytató, ősi faj máig fennmaradt példánya. Egy olyan időben alakult ki, amikor a Föld nagymértékű radioaktív sugárzást bocsátott ki, majd ahogy ez megszűnt, Godzilla a tengerfenékre húzódott, ahol a bolygó belsejének sugárzásával tartotta magát életben. 1954-ig hibernálva vészelte át az évmilliókat, majd a nukleáris fegyverekkel folytatott kísérletek felébresztették. Eredetéből fakadóan a szörny ezen interpretációja eleve rendelkezett különleges képességekkel.

Godzillák[szerkesztés]

A Godzilla filmek fiktív univerzumában nem csak egy Godzilla létezett. Számos Godzilla karaktert lehet elkülöníteni, plusz további fajtársai is feltűnnek:

 • 1. Godzilla: Az eredeti szörny, amely az '54-es filmben tűnt fel. A film végén megsemmisítik.
 • 2. Godzilla: Az 1955-ös Godzilla Raids Again című folytatásban tűnik fel először, s a Sóva széria végéig a főszerepben marad.
  • Minilla: egy bébi Godzilla.
 • 3. Godzilla: Az 1984-es reboot-ban jelenik meg először, s a Heiszei széria végéig, 1995-ig szerepel. Az 1991-es Godzilla vs. King Ghidorah film időutazás köré épülő cselekménye megnehezíti a széria értelmezését, ugyanis a szörny eredete látszólag átíródik. Vitatható, hogy az új Godzilla külön szereplőként kezelendő-e, mivel ugyanabból a Godzillasaurus egyedből fejlődött ki, ám egyes értelmezések szerint a történetben nincs önellentmondás, mert a filmben nem egy új Godzilla születik, hanem a már meglévő fejlődik tovább.[11]
  • Godzilla Junior, más néven Baby Godzilla vagy Little Godzilla: Godzilla örökbefogadott gyereke.
 • 4. Godzilla: Egyedül az 1999-es Godzilla 2000 című filmben szerepel.
 • 5. Godzilla: Bár a dizájnja megegyezik az előző filmével, ez a Godzilla csak 2000-es Godzilla vs. Megaguirus filmben szerepel. Noha a film története szerint ez a Godzilla megegyezik az '54-essel, külön kezelendők, mivel a két film külön kontinuitásokban játszódik.
 • 6. Godzilla: A 2001-es Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack című filmben szerepelt.
 • 7. Godzilla: A 2002-es Godzilla Against Mechagodzilla és a 2003-as Godzilla: Tokyo S.O.S. filmek szereplője.
 • 8. Godzilla: A 2004-es Godzilla: Final Wars szörnye
  • 2. Minilla: A Sóva korszaki Minilla karakter újragondolása, ugyanabból a filmből.
 • 9. Godzilla: A 2014-ben bemutatott film címszereplője. A mű szerint korábban több fajtársa élt.

Háttér[szerkesztés]

Godzilla ötletével Tanaka Tomojuki producer állt elő. Inspirációjául a Daigo Fukuryu Maru (Szerencsés Sárkány 5.) nevű japán halászhajó tragédiája szolgált, amelynek legénységét 1954. március elsején az amerikai Castle Bravo nevű hidrogénbomba által hátrahagyott rádióaktív kihullás betegítette meg, s egyiküket meg is ölte. Ezzel Japán háborús félelmei ismét előkerültek.[12][13] De a filmötlet mögött nemcsak a második világháború és az atomtesztek szörnyűségei álltak. Az 1933-as készítésű King Kong 1952-es kiadása és a szintén amerikai Pánik New Yorkban (The Beast From 20 000 Fathoms, 1953) című filmek sikere felkeltette a közönség érdeklődését az óriásszörnyes mozifilmekre.

Godzilla japán neve egy vegyülékszó, a japán „gorira” (ゴリラ, gorilla) és „kudzsira” (鯨(クジラ), bálna) szavak összetételéből származik. Több, megerősítetlen magyarázat van a névválasztásra. Az egyik szerint a szörnyet eredetileg ezen két állat keverékeként képzelték el, egy másik népszerű szóbeszéd szerint a Toho stúdió egyik túlsúlyos munkatársát csúfolták így, és tőle kapta a nevet.[14]

A gorilla-bálna keveréken kívül más dizájnokat is felvetettek. A film speciális effektusaiért felelős Cuburaja Eidzsi eleinte óriási polipként képzelte el Godzillát, de egy gombafelhőfejű szörnyet is felvázoltak, mint lehetséges tervet.[13] Végül is a mára ikonná vált dinoszaurusz-szerű dizájn mellett döntöttek. Ennek egyik oka, hogy Japán akkori pénzügyi helyzete nem tette volna lehetővé bonyolult speciális effektek (például a stop-motion) alkalmazását, és egyszerűbb volt egy jelmezbe öltöztetett színészt filmezni.

Godzilla jellegzetes, érdes hangját a film zenéjét szerző Ifukuba Akira találta ki. Gyantával bekent bőrkesztyűket húzott végig egy nagybőgő meglazított húrjain, majd a felvett hangot lelassította.[15]

A Sóva korszak filmjeiben a szörnyet főleg Nakadzsima Haruó alakította. Képzett harcművészként[16] Godzillát remek szörnyharcossá változtatta.

A karaktert nemcsak jelmezekkel valósították meg. Számos filmben egy külön fej-modellt használtak a közelképekre. Ez rendszerint kidolgozottabb volt a jelmez fejénél, és bonyolultabb mozgásra, arcmimikára, szemmozgatásra volt képes.

Másfajta filmes technikákat is bevetettek Godzilla életre keltésére. Az 1954-es eredeti egy snittjére a lény farkát stop-motion technikával mozgatták, majd az 1962-es King Kong vs Godzilla című filmben a két címszereplő szintén stop-motion bábuvá válik egy snitt erejére. Az 1984-es Godzilla remake a jelmezen kívül egy óriási animatronikus robotot, az úgynevezett „Cybot”-ot is használta, mely kifejezőbb mozgásra volt képes a jelmeznél. Az 1999-től 2004-ig tartó Millennium korszakban pedig már modern CGI technikát is alkalmaztak az olyan jelenetekhez, melyeket jelmezzel nem lehetett volna kivitelezni.

A 2014-es amerikai remake szintén számítógépes animációval jeleníti meg a szörnyét.

Jelmezek[szerkesztés]

Godzillát a 28 japán filmje alatt összesen 17 jelmezdizájn jelenítette meg, de mivel némely filmhez több jelmez is készült, a valós szám ennél magasabb.[17] A Sóva széria alatt ezeket kézzel készítették: egy testformára kézzel vitték fel a latexrétegeket. A Heiszei széria során vezették be a fröccsöntéses eljárást.[17]

Rendszerint minden filmhez külön jelmezt készítettek, de ahol a költségvetés nem engedte, a korábbiakat hasznosították újra, olykor némi módosítással. E mellett az olyan jelenetekhez, melyek veszélyeztették volna a jelmez épségét (például vizes jelenetek), szintén korábbi jelmezeket alkalmaztak. Ennek eredményeképp Godzilla kinézete sokat változott, olykor akár egy filmen belül is.[17][18]

Mindegyik jelmeznek saját neve van, amiket eredetileg makettgyártók találtak ki, de azóta elterjedtek a Godzillához kötődő tágabb irodalomban. A jelmezek nevük előtagját vagy a filmek japán címe vagy az adott filmben Godzilla ellenségének szerepét betöltő karakter után kapták. Az utótag lehet „-Goji” illetve „-Godzilla”. A lista a japán utótagokat tünteti fel:[17]

 • ShodaiGoji: Az első jelmez. Jellegzetességei a nagy szemfogak, kis fülek, négy lábujj és a farka aljának durva felszíne. Mivel nem a színész méreteire volt szabva, nagyon nehezen lehetett benne mozogni.[13]
  • fő filmek: Godzilla (1954)
 • GyakushuGoji: A második jelmezt már a színészre méretezték, ami nagyban megkönnyítette a filmezést.[19] Sokban hasonlított az első jelmezre, de karcsúbb volt annál. Három lábujja volt.
  • fő filmek: Godzilla Raids Again (1955)
 • KingGoji: A leghüllőszerűbb jelmez. Elhagyta a szemfogakat, a füleket, három lábujja volt és a farok alja sima lett. Kézujjain nagy karmokat viselt.
  • fő filmek: King Kong vs. Godzilla (1962)
 • MosuGoji: A legnépszerűbb jelmez.[17] Fő jellegzetességei arányos testalkata, gonosz arckifejezése, kiugró szegycsontja és széttárt ujjai. Második filmes megjelenésére a szemeit mozgathatóvá tették.
  • egyéb nevek: SanDaiKaijuGoji
  • fő filmek: Mothra vs. Godzilla (1964), Ghidorah, the Three-Headed Monster (1964)
 • DaisensoGoji: A korábbi jelmezekhez képest kidolgozatlan testalkatú és jellegtelen fejű. Ujjait összezárva tartja – ez a vonás a Sóva korszak végéig kitart.
  • egyéb nevek: NankaiGoji
  • fő filmek: Invasion of Astro-Monster (1965), Ebirah, Horror of the Deep (1966)
 • MusukoGoji: A legemberszerűbb jelmez. Vaskos test és nyak jellemző rá, lapos arccal és magasan ülő szemekkel.
  • fő filmek: Son of Godzilla (1967)
 • SoshingekiGoji: A DaisensoGoji alkalmankénti újrahasznosításától eltekintve ez a legtöbbet használt jelmez. Kidolgozott alkat, hosszú nyak és kiugró szegycsont jellemző rá. A filmek során változtattak arckifejezésén, szemén és szemhéjain.
  • egyéb nevek: AllKaijuGoji, HedoGoji, GiganGoji
  • fő filmek: Destroy All Monsters (1968), All Monsters Attack (1969), Godzilla vs. Hedorah (1971), Godzilla vs, Gigan (1972)
 • MegaroGoji: A leggyorsabban, egy hét alatt elkészített jelmez.[20] Barátságos, rajzfilmszerű kinézetet kölcsönzött Godzillának. A filmek során módosítottak arcorrán, kifejezésén és a szemein.
  • egyéb nevek: MekaGoji, MekaGyakshuGoji
  • ShodaiNiseGoji: A hamis Godzillát, vagyis az álcázott Mechagodzillát megjelenítő jelmez. Nem sorolják a Godzilla jelmezek közé, de egy vizes jelenetben őt reprezentálta.
  • fő filmek: Godzilla vs. Megalon (1973), Godzilla a Mechagodzilla ellen (1974), Terror of Mechagodzilla (1975)
 • 84Goji: A Heiszei széria visszatért Godzilla eredeti kinézetéhez. Új dizájnja visszahozta a szemfogakat, füleket, négyujjú lábakat és a durva aljú farkat. Nyaka rövid, a feje nagy, és a szemei barnák. Farka hosszabb és több hátlemeze volt, mint a korábbi jelmezeknek. A fröccsöntéses technika lehetővé tette, hogy ezentúl egy filmhez több jelmezt készítsenek, ezért külön jelmezeket használtak vízi és szárazföldi jelenetekhez. A jelmez érdekessége motorral mozgatott felső ajka. Godzillának ezen dizájnját egy film után elvetették.
  • Cybot”: Egy 5 méter magas robot, amely noha a 84Goji dizájn alapján készült, csak felületesen hasonlított rá.[17]
  • fő filmek: The Return of Godzilla (1984)
 • BioGoji: Godzilla újabb nagyszabású áttervezése a Heiszei korszak végéig kitartott. Izmai kidolgozottak, feje kicsi, arckifejezése állatias. Osztott felső ajka emlősszerű kinézetet kölcsönzött neki, de a cápákéhoz hasonló többszörös fogsort kapott. A hátlemezek száma csökkent és a farok alja ismét lapos. A lemezek tépőzárral csatlakoztak a testhez, vagyis cserélhetők voltak, ha világítaniuk kellett.
  • egyéb nevek: GhidoGoji
  • Sea 1989 Godzilla: A vízi jelenetekhez használt változat. Fején alacsony taréj húzódik, válla szögletesebb. Számos későbbi film vágóképeihez és jeleneteihez újrahasznosították ezeket a jelmezeket valamilyen formában.[17]
  • NG 1989 Godzilla: a „No Good”, azaz „Nem Jó” gúnynevet viselő jelmez egy korai elvetett dizájn, amely csak egy jelenetben szerepelt.
  • fő filmek: Godzilla vs Biollante (1989), Godzilla vs. King Ghidorah (1991)
 • BatoGoji: A korábbi dizájn felületes áttervezése. A szemszíne arany, feje motorral külön mozgatható a testtől.
  • fő filmek: Godzilla and Mothra: The Battle for Earth (1992)
 • RadoGoji: Újabb kismértékű áttervezés. Testalkata vaskosabb, de a fej nem mozgatható külön.
  • fő filmek: Godzilla vs. Mechagodzilla II (1993)
 • MogeGoji: Másik felületes átdolgozás. Feje ismét mozgatható lett.
  • DesuGoji: A MogeGoji egy változata, mely a haldokló Godzillát jelképezi. Testfelületének részét átlátszó latexre cserélték, ami alá izzókat ültettek. Szeme szintén világít. A jelmezből nagy mennyiségű szén-monoxid gáz szivárgott, reprezentálva a Godzilla által sugárzott hőt.[17]
  • fő filmek: Godzilla vs. Space Godzilla (1994), Godzilla vs. Destoroyah (1995)
 • MireGoji: A Millennium széria első nagyszabású áttervezése. A korábbi jelmezek több vonását visszahozta, úgy mint a szemfogakat és füleket. Szája széles, bőre durva, lemezei hatalmasak, szögletesek és rózsaszínűek. Ez az egyetlen Godzilla jelmez, amelynek teste zöld színű.
  • egyéb nevek: GiraGoji
  • fő filmek: Godzilla 2000 (1999), Godzilla vs. Megaguirus (2000)
 • SokogekiGoji: A legnagyobb Godzilla jelmez.[17] Az eredeti és a Heiszei filmek dizájnjainak vegyítése. Legfőbb ismertetőjegye fehér, pupilla nélküli szeme. Ezen kívül dühös arckifejezés és nagy szemfogak jellemzők rá, de fülei nincsenek.
  • fő filmek: Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack (2001)
 • KiryuGoji: Ez a jelmez emlékeztet a MireGoji verzióra, azonban a színe szürke és a feje kisebb, emlősszerűbb
  • TokyoGoji: Módosított változat, mellkasán nagy sebbel.
  • fő filmek: Godzilla against Mechagodzilla (2002), Godzilla: Tokyo S.O.S. (2003)
 • FinalGoji: Az utolsó Godzilla jelmez. A legkarcsúbb, legmozgékonyabb Godzilla dizájn, mely puha anyagból készült, nagyban megkönnyítve ezzel a harcjelenetek eljátszását.[17] Arcorra keskeny és hosszú, fülei nagyobbak, arckifejezése dühöt sugároz.
  • fő filmek: Godzilla: Final Wars

Filmográfia[szerkesztés]

A 28 Godzilla film, s ezekkel együtt többnyire a többi Toho-készítette kaidzsu film is, három nagy korszakra vagy szériára bontható. A lista a filmek japán kiadása szerinti sorrendet követi, de feltünteti azok modern angol címét is, és ahol lehet, a magyart is.

Sóva (1954-1975)[szerkesztés]

Az első széria, mely 15 filmet foglal magában. Ezek története folytatólagos. Godzilla eleinte gonosz, de a sorozat folyamán antihőssé, végül tiszta hőssé válik:

Heiszei (1984-1995)[szerkesztés]

A franchise első nagyszabású újragondolása. 7 filmből állt, melyek szintén egymásra épültek. A Sóva korszakból egyedül az 1954-es eredeti film eseményeit ismerték el. Godzilla itt is gonoszként jelenik meg, a sorozat végén tragikus antihős lesz:

Millennium (1999-2004)[szerkesztés]

Az utolsó japán széria. Egy antológiasorozat, amelybe 6 film tartozik, ezek azonban kettő kivételével függetlenek egymástól. Szintén csak az eredeti filmet követik, és eltekintenek az azóta készült epizódoktól. Godzilla jelleme filmenként változik.

2016-os reboot[szerkesztés]

A Toho stúdió bejelentette, hogy egy új, saját gyártású filmet fognak bemutatni 2016-ban, melynek a Shin Gojira címet adták.[6][23] Még nem közölték, hogy egyedülálló műnek szánják-e, vagy egy egész szériát szeretnének rá alapozni.[24][25][26][27] Történetileg valószínűleg nem fog kapcsolódni a korábbi filmekhez, sem a jelenlegi amerikai filmsorozathoz, amelyet a Legendary Pictures készít.

Amerikai filmek[szerkesztés]

A Godzilla franchise két alkalommal részesült amerikai filmadaptációban. Ezek közül viszont csak egy tekinthető jogosan Godzilla filmnek.

Zilla a Godzilla című filmben. A dizájnt eredetileg Godzilla áttervezésének szánták, de ma már különálló karakterként tartják számon.

1998-ban, Roland Emmerich rendezésében, a TriStar Pictures stúdió elkészítette a Godzilla című filmet, amely új alapokra, valamint amerikai környezetbe helyezte az alaptörténetet. A film pénzügyi szempontból sikeres volt,[28] azonban elsöprően negatív visszhangot váltott ki mind a kritikusok, mind a rajongók felől.[29] Ennek egyik oka a Godzilla karakterét ért radikális áttervezés volt.[30] A szereplőt gyakorlatilag összes jellegzetességétől megfosztották: nem volt képes atomsugarat lőni, az épületeket igyekezett elkerülni, félt a fegyverektől, és a film végén közönséges rakéták végeztek vele. A felháborodott rajongói közösség hamar megbélyegezte ezt az új lényt a „GINO” gúnynévvel (Godzilla In Name Only, azaz csak nevében Godzilla).[31]

Nemcsak a rajongók, de a japán Godzilla filmkészítők is negatívan reagáltak a filmre.[32][33] Kaneko Suszuke, a Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack és a 90-es évek Gamera filmjeinek rendezője hasonló véleménnyel volt,[34] ezért a filmjében utalás történik arra, hogy a '98-as változatban nem Godzilla szerepelt, hanem egy másik szörny, akit az amerikaiak összetévesztettek vele. A Godzilla: Final Wars egy ennél sokkalta erősebb kritikával élt: a TriStar-féle Godzilla a filmben megküzd a japán Godzillával, aki másodpercek alatt megsemmisíti azt. A Final Wars kiadásával a lény nevét megváltoztatták. Kitamura Rjuhei rendező és a Godzilla franchise-ért felelős Tomijama Sogó hivatalosan átnevezték „Zilla”-ra,[9] mondván, a film megfosztotta Godzillát „isteni” („god”) mivoltától. Zilla tehát hivatalosan egy különálló szörny, amely semmiképp nem azonos Godzillával, már a nevében sem. A Toho külön levédette a nevét, és a karakter egyedüli tulajdonosává vált,[35] ugyanis a TriStar hozzá fűződő jogai 2003-ban elévültek.[36] Zilla ezt követően bekerült a széria egyéb szörnyeinek sorába mint Godzilla számos ellenfelének egyike. Szakértők szerint ez a változat azért bukott meg, mert a filmkészítők nyugati felfogással álltak a szereplő koncepciójához, és egy sérülékeny állatként kezelték, szemben a keleti szemléletmóddal, amely szerint Godzilla a természeti erők emberi jellemvonásokkal ellátott megtestesülése.[37]

A Warner Bros. és Legendary Pictures együttműködésével készült, 2014-ben bemutatott újabb feldolgozást Gareth Edwards rendezte.[38] A film hűbben ragaszkodik a Godzilla karakter eredeti ábrázolásához,[39][40] lévén maga Edwards is a franchise nagy rajongója.[41] Körülbelül 107 méteres magasságával ezidáig ez a legnagyobb filmes Godzilla.[42] Edwards abban reménykedett, hogy Emmerich Zillájával szemben az ő szörnyét együtt fogják kezelni a Toho-féle Godzillákkal.[43] A japán stúdió pozitívan fogadta a filmet.[44]

Egyéb hivatalos médiaszereplések[szerkesztés]

Godzilla, néhány rokon szörnyével egyetemben, vendégszereplőként megjelent a Toho Zone Fighter (1973) című élőszereplős tokuszacu sorozatában.[45] 1997 és '98 között pedig a teljes szörnyeteggárdája feltűnt a Godzilla Island nevezetű tévéműsorban, ahol jelmezek helyett a Bandai által gyártott kicsiny játékfigurákkal reprezentálták őket.

A Hanna-Barbera 1978-ban elkészítette az első Godzilla rajzfilmsorozatot. Godzilla ebben zöld színű és a szokásosnál hüllőszerűbb kinézettel bír. Jogi okok miatt[46] Godzilla hangját Ted Cassidy adta,[47] és más Toho szörnyek nem kaptak benne szerepet, azonban az újonnan kitalált ellenségek számos utalást tettek rájuk.

1998-ban az amerikai Godzilla film folytatásaként az Adelaide Productions és a Fox létrehozta a Godzilla rajzfilmsorozatot (Godzilla: The Series). Noha a benne szereplő szörny nevét azóta Zillára változtatták, viselkedésében és képességeiben mégis sok hasonlóságot mutat a klasszikus Godzillára, annál kevesebben a filmbélire. A sorozat felépítésében és tematikájában nagyban emlékeztet a Hanna-Barbera produkciójára, és ahhoz hasonlóan szintén sok utalást tartalmaz a japán Godzilla filmekre.

Godzilla képregények mind Japánban, mind Amerikában készültek. A japán mangakiadványok javarészt a filmek történetét adaptálták, de olykor eredeti történeteket is megjelentettek. Amerikában a Marvel Comics, a Dark Horse Comics és az IDW Publishing adott ki képregénysorozatokat Godzilláról.

1983-tól 2007-ig több tucatnyi videojáték is megjelent Godzilla és a Toho stúdió egyéb karakterei alapján.

Kulturális hagyaték[szerkesztés]

Godzilla Japán egyik legnépszerűbb és legismertebb popkulturális ikonja.[48] A tokuszacu produkciók kaidzsu műfajának megtestesítője és megerősítője.

Karakterének allegóriája minden kor számára tanulságos üzenetet hordoz a rossz kezekbe került tudomány és technika ártalmairól,[49] mely a Hirosimát és Nagaszakit ért katasztrófák után a japán közönség számára különleges jelentőséggel bírt.[50] A keleti kultúrák ezen kívül ősi mítoszaikat is párhuzamba vonják a karakter metaforikus jellegével, ábrázolásmódjával és egyes filmjeinek spiritualitásával.[37]

Godzilla kulturális történetének és fontosságának elismeréséül 1996-ban megkapta az MTV Életmű-díjat.[51] Filmjeinek 50. évfordulóján pedig csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán.[52]

2015 áprilisában a turizmus fellendítésére a karaktert megtették Tokió Sindzsuku kerületének hivatalos kulturális nagykövetévé, valamint elismerték az állampolgárságát. Az esemény során leleplezték a Toho központ tetejére helyezett életnagyságú Godzilla fejszobrot, ami a '90-es évekbeli megjelenése alapján készült. Josizumi Kenicsi polgármester átnyújtotta egy beöltözött színésznek Godzilla lakossági igazolását, amit hivatalosan a Toho emberei vettek át, mivel a jelmez nem tudott fogni. A polgármester szerint Godzilla karaktere Japán egyik büszkesége.[53][54][55] Később a 3000 példányban kiadott fiktív igazolásokat rajongók közt osztották szét.[56]

Rengeteg paródia alapjául szolgált, mára szinte sztereotípiává vált a japán városokat romba döntő szörny képe.[57][58] Számos utánzatot is alapoztak rá, például a szintén japán óriás repülőteknőst, Gamerát, a dél-koreai Yonggaryt, vagy a brit Gorgót.

A franchise köré világszerte népes rajongói bázis létesült. Az évente megrendezett G-FEST találkozó rendre több mint ezer látogatót vonz.[59] Az 1993-ban indult G-FAN magazin a világ egyik legsikeresebb rajongói magazinja.[60]

Godzilla a tudományos világra is hatással volt. Róla nevezték el a triász időszakban élt Gojirasaurus nevű, mára kétséges taxonómiai helyzetű Theropodát. Több tudós is foglalkozott úgy Godzillával, mintha egy valódi állat lenne. Ken Carpenter paleontológus például mókából a Ceratosauria dinoszauruszcsoportba sorolta. Darren Naish nem értett vele egyet, és ő is közölt egy részletes tudományos leírást a fiktív szörny anatómiájáról, viselkedéséről.[61] Per Christiansen zoológus a Mathematical Geology folyóirat egy 2000-ben megjelent számában tanulmányt írt a '98-as film Godzillájáról, és arra jutott, hogy az eredeti változat biológiailag sokkal életképesebb lenne a vaskos lábai és lassú járása miatt – Naish egyetértett vele, szerinte Emmerich filmjének dizájnja csak ránézésre látszik élethűbbnek, de igazából nem az.[61]

A Blue Öyster Cult nevű együttes egyik legismertebb dala a Godzilla címet viseli.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Robert Greenberger: Meet Godzilla, 2005 - 15. oldal (angol nyelven)
 2. Godzilla arouses atomic terror, USA Today (angol nyelven)
 3. Godzilla '54, Toho Kingdom (angol nyelven)
 4. Godzilla '91, Toho Kingdom (angol nyelven)
 5. Godzilla 2014, Toho Kingdom (angol nyelven)
 6. ^ a b Barkan, Jonathan: ‘Shin Gojira’ Will Bring Us the Largest Godzilla Yet. Bloody Disgusting, 2015. szeptember 22. (Hozzáférés: 2015. szeptember 27.)
 7. Godzilla, Turner Classic Movies (angol nyelven)
 8. Shodaigoji (First Godzilla) (angol nyelven)
 9. ^ a b Godzilla Stomps into Los Angeles, pennyblood.com (angol nyelven)
 10. Godzilla: Unleashed videojáték, Godzilla 2000 karakterleírása
 11. GODZILLA VS KING GHIDORAH: Time Travel and the Origins of Godzilla, scifijapan.com (angol nyelven)
 12. Peter H. Brothers: Mushroom Clouds and Mushroom Men - The Fantastic Cinema of Ishiro Honda, AuthorHouse (2009), ISBN 978-1449027711 (angol nyelven)
 13. ^ a b c Godzilla (1954) Trivia, imdb.com (angol nyelven)
 14. Steve Ryfle: Japan's Favorite Mon-star: The Unauthorized Biography of "The Big G”, ECW Press, 1998, ISBN 978-1550223484 – 22. és 23. oldal (angol nyelven)
 15. The Voice of Godzilla: The Movie Music of Akira Ifukube, mania.com (angol nyelven)
 16. Haruo Nakajima, Anime News Network (angol nyelven)
 17. ^ a b c d e f g h i j Official Toho Suits, becominggodzilla.com (angol nyelven)
 18. Összehasonlító tablókép, godzilla-movies.com
 19. Godzilla Raids Again Trivia, imdb.com (angol nyelven)
 20. Godzilla vs. Megalon Trivia, imdb.com (angol nyelven)
 21. Talking COZZILLA: An Interview with Italian GODZILLA Director Luigi Cozzi, scifijapan.com (angol nyelven)
 22. Fáber András: Godzilla Mechagodzilla ellen filmkritika, filmvilag.hu
 23. Ragone, August: NEXT GODZILLA NOW ENTITLED "SHIN GODZILLA" Toho Announces Three Principal Cast Members!. The Good, The Bad, and Godzilla, 2015. szeptember 22. (Hozzáférés: 2015. szeptember 27.)
 24. Japan's Toho to Produce New 'Godzilla' for 2016, First in 12 Years, hollywoodreporter.com (angol nyelven)
 25. 2016 - Toho's New ゴジラ Godzilla Film, tohokingdom.com (angol nyelven)
 26. THE "JAPANESE GODZILLA" WILL RISE AGAIN! Toho to Produce a New "Godzilla" in 2015, augustragone.blogspot.com (angol nyelven)
 27. Toho Makes 1st Japanese Godzilla Film in 12 Years, animenewsnetwork.com (angol nyelven)
 28. Godzilla, boxofficemojo.com (angol nyelven)
 29. Godzilla, metacritic.com (angol nyelven)
 30. It Came from Japan!, az Animal Planet dokumentumfilmje, 2005. (angol nyelven)
 31. http://www.scifijapan.com/articles/staff-contributors/#RichardPusateri (angol nyelven)
 32. KAIJU CONVERSATIONS, interjú Szacuma Kenpacsiróval és Nakadzsima Haruóval (angol nyelven)
 33. Steve Ryfle: Japan's Favorite Mon-star: The Unauthorized Biography of "The Big G”, ECW Press, 1998, ISBN 978-1550223484 – 344. oldal (angol nyelven)
 34. The US version, indianexpress.com (angol nyelven)
 35. http://www.trademarkia.com/zilla-76669021.html (angol nyelven)
 36. GODZILLA 2 RUMORS UNFOUNDED, scifijapan.com (angol nyelven)
 37. ^ a b Godzilla: Why Japan loves monster movies, bbc.com (angol nyelven)
 38. Godzilla stomps back to screen, Variety (angol nyelven)
 39. Hivatalos oldal (angol nyelven)
 40. Godzilla director Gareth Edwards explains the symbolism of kaiju, io9.com (angol nyelven)
 41. Exclusive: Gareth Edwards Talks Godzilla and a Sequel to Monsters!, Dread Central (angol nyelven)
 42. The New Godzilla is 350 Feet Tall! Biggest Godzilla Ever!. Movie Tribute, 2014. február 28. (Hozzáférés: 2014. március 25.)
 43. Comic-Con 2013 Interview: Gareth Edwards On Godzilla, Atomic Breath, the Design, Darabont & More!, shocktillyoudrop.com (angol nyelven)
 44. Toho has seen Godzilla 2014 and they loved it!, scified.com (angol nyelven)
 45. The Lost Godzilla Episodes , historyvortex.org (angol nyelven)
 46. Godzilla’s Continuing Adventures On The Small Screen, historyvortex.org (angol nyelven)
 47. Ted Cassidy, tvguide.com
 48. Historical Dictionary of Japanese Cinema, Scarecrow Press (2011), ISBN 978-0810857957 – 67. oldal (angol nyelven)
 49. The Psychological Appeal of Movie Monsters (angol nyelven)
 50. Terrence Rafferty: The Monster That Morphed Into a Metaphor, New York Times (angol nyelven)
 51. Godzilla Wins The MTV Lifetime Achievement Award In 1996, fanpop.com (angol nyelven)
 52. Godzilla gets Hollywood Walk of Fame star, usatoday.com (angol nyelven)
 53. Godzilla turizmus-nagykövet. Szaku, 2015. április 13. (Hozzáférés: 2015. június 9.)
 54. Godzilla recruited as tourism ambassador for Tokyo (angol nyelven). The Guardian, 2015. április 9. (Hozzáférés: 2015. június 9.)
 55. Godzilla is Tokyo’s newest resident and ambassador (angol nyelven). New York Post, 2015. április 9. (Hozzáférés: 2015. június 9.)
 56. Resident evil: Godzilla made official Japanese citizen (angol nyelven). The Guardian, 2015. június 4. (Hozzáférés: 2015. június 9.)
 57. Godzilla in popular culture, godzilla.wikia.com (angol nyelven)
 58. From The Simpsons To Shrek 2: A History Of Godzilla In Pop Culture, empireonline.com (angol nyelven)
 59. XX. G-FEST összefoglaló, g-fan.com (angol nyelven)
 60. G-FAN Magazine, g-fan.com (angol nyelven)
 61. ^ a b The science of Godzilla, 2010, scienceblogs.com (angol nyelven)