Gamera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gamera
Gamera-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseGamera
MegalkottaSzaitó Jonedzsiró
MegszemélyesítőjeSóva széria:
Aragaki Teruó
Izumi Umenoszuke
Heiszei széria:
Manabe Naoaki
Szuzuki Dzsun
Ohasi Akira
Fukuzava Hirofumi
Millennium széria:
Szaszaki Tosinori
Epizódok száma12
Gamera adatai
Fajaóriásteknős
Képességeisugárhajtású repülés
tűzokádás
regenerálódás
emberi fegyverekkel szembeni ellenállás
manna hasznosítás (a Heiszei szériában)
Magasság60-80 m
Tömeg80-120 t
AliasA sérthetetlen
Szuperszörny
Az univerzum őre
A bátor
Minden gyerek barátja
EllenségeiBarugon
Gyaos
Viras
Guiron
Jiger
Zigra
Legion
Iris/Irys
Zedus

Gamera (ガメラ) a japán Daiei filmstúdió kitalált, teknősszerű kaidzsú (óriásszörny) karaktere. A Tóhó stúdió Godzilla filmjeinek sikere az 1960-as évek során számos utánzatot inspirált, melyek közül az 1965-ös Gamera címszereplője a legismertebb.

A két szörny között több párhuzam fedezhető fel, azonban Gamera köré idővel kialakult egy egyedi univerzum és mozifilm-franchise, aminek okán Japán leghíresebb kaidzsú karakterei között tartják számon. A Daiei 2002-es végleges csődbemenése után Gamera a stúdiót felvásárló Kadokawa Shoten kiadó Kodakawa Pictures filmrészlegének tulajdona lett.

Jellemzők[szerkesztés]

Gamera egy óriási ősteknős. Eredeti megjelenésében 60 méter magas és 80 tonna súlyú.[1] Képes két és négy lábon is közlekedni, kezeivel fogni. Szájában fogak és két hatalmas agyar van. Legjellegzetesebb képessége, hogy végtagjait páncéljába visszahúzva repülni tud, miközben a páncél nyílásaiból sugarakat lövell. Repülés közben forog, de ha csak hátsó lábait húzza be, egyenesen is képes repülni, elérve akár a 3 Mach sebességet.[1] Víz alatt 150 csomóval tud úszni.[2] Másik fő vonása a tűzokádás képessége. Petróleum-alapú anyagokkal, szénnel, tűzzel, nukleáris fegyverekkel és egyéb, hőhöz köthető anyagokkal táplálkozik, innen nyeri az energiát képességeihez. Képes a víz alatt és az űrben is életben maradni, saját erejéből bolygóról bolygóra utazni.

A Heiszei széria filmjeiben 80 méter magas és 120 tonnás, repülősebessége 3,5 Ma, vízalatti sebessége 180 csomó.[3][4] Ezekben a filmekben Gamera további képességeket nyer: könyökéből fegyverként használható csonttöviseket növeszt, szájából képes plazmagolyókat lőni. Magába tudja szívni a Föld energiáját (a „mannát”), és mentális úton akár emberekét is, ami által új erőket nyer, de ez a bolygó és az élőlényeinek rovására megy. Így képes például a mellkasát plazmaágyúvá alakítani vagy puszta energiából egy tűzkart alkotni magának, amikor saját karját harc közben elveszti.[4]

A páncélzata ellenáll az emberi fegyvereknek és a legtöbb óriásszörny támadásának. Hasa azonban puhább és védtelen. Másik gyengéje a hideg.

Gamera az első filmben ellenségként szerepel, egyedül a gyerekekre van tekintettel. Későbbi filmjeiben, miután több óriásszörnytől megvédte a Földet, a gyerekek fő védelmezőjévé válik.

Godzillával ellentétben Gamera oldalán nem harcolnak más szörnyek. Legfőbb visszatérő ellenfelei a Gyaos nevű repülőszörny-faj példányai.

Neve a japán kame (カメ), azaz teknős szóból és a -ra (ラ) képzőből származik. A -ra számos japán filmszörny nevében szerepel, s nyugati megfelelője a -zilla, lefordítva a Gamera tehát nagyjából annyit tesz, „Teknős-zilla”.[5]

Eredete[szerkesztés]

Az eddig elkészült három Gamera filmszéria három eltérő eredettörténetet írt a szereplő köré. A Sóva korszaki eredeti filmek szerint Gamera egy őskorból származó óriásteknős, amely a sarki jég alá fagyott. Az eszkimók legendái Gamerának nevezik, és kőfaragványaikból kiderül, hogy a nép korábban is találkozott ilyen lényekkel. A 60-as évek során egy szovjet bombázóhadat amerikai vadászgépek támadnak meg, mivel azok az Egyesült Államok légterében repültek. Az egyik szovjet gép lezuhan, és a bombák robbanása kiszabadítja az állatot a jég fogságából.

A Heiszei széria szerint Gamerát régen Atlantisz népe teremtette, hogy megvédje a Földet a Gyaosok támadásától. Egy kőtömbbe zárva lebegett a Csendes-óceánon, ahol emberek fedezik fel. Kiderül, hogy az atlantisziak számos másik Gamerát is létrehoztak a lény tökéletesítése előtt.

A Millennium széria szerint az eredeti Gamera 1973-ban feláldozta magát. 2006-ban egy fiú egy különleges teknőstojást fedez fel, amiből egy új Gamera kel ki, aki gazdájától a Toto nevet kapja. Felnőve szert tesz faja képességeire.

Filmek[szerkesztés]

A Gamera filmek, mint a legtöbb japán óriásszörny-filmszéria, számos korszakra oszthatók. Magyar szinkronnal egy sem jelent meg.

Sóva széria[szerkesztés]

A sorozat komoly hangvitelű kaidzsú filmsorozatként indult, de főleg a gyerekek körében vált népszerűvé, ezért a későbbi epizódok inkább a fiatalabb korosztályt célozták meg. Jellemzők a gyerekfőszereplők, archív felvételek használata időkitöltésként, és a leegyszerűsített történetek.

Heiszei széria[szerkesztés]

Kaneko Suszuke filmtrilógiája, mely végig megőrizte komoly hangulatát. Kibővítette a mitológiát, kitért az óriásszörnyek létezésének lehetséges hatásaira, és a korhoz és költségvetéshez képest fejlett speciális effektusokat alkalmazott. A trilógia a korábbi részekkel ellentétben pénzügyi és kritikai siker volt, nyugaton és keleten is sokan a műfaj legjobbjai közé sorolják.[7]

Millennium korszak[szerkesztés]

A mindössze egy filmet magába foglaló korszak ismét a gyerekeket célozta meg. Itt a fiatal Totót egy élő sarkantyús teknős alakította.

Lehetséges jövőbeli film[szerkesztés]

2014 márciusában az Amiami áruház oldalán kínált Tokusatsu Newtype magazin 2014-es nyári számának termékleírása miatt felröppent a hír, hogy a Kadokawa Pictures új film készítésébe fog.[8] 2015 októberéig nem érkezett egyéb megerősítés, amikor is a New York Comic-Con rendezvény keretében[9] közzétettek egy rövid tesztfilmet, amivel a széria 50. évfordulóját ünnepelték.[10] A korai híresztelések szerint egy teljes filmet is tervbe vettek,[11] de a rövidfilmen kívül más nem került kiadásra.

Reiva korszak[szerkesztés]

2022 novemberében bejelentették, hogy a Netflix közreműködésével új Gamera projekt van készülőben, mely a kaidzsú műfaj Reiva-korába fog tartozni. Kaneko Suszuke rendező állítása szerint ő is tervbe vett egy új Gamera feldolgozást, mielőtt megtudta, hogy a Kadokawa stúdió már eleve dolgozott a saját művükön. Reméli, hogy a későbbiekben ő is visszatérhet a szériához.[12]

Egyéb média[szerkesztés]

A Dark Horse Comics 1996-ban adta ki a négy számot megélt Gamera: The Guardian of the Universe című képregénysorozatot.[13]

Több videójáték is megjelent a franchise-ról, melyek Japánban voltak elérhetők:

  • Gamera: Daikaijuu Kutyu Kessen (Gamera: Guardian of the Universe)Game Boy, 1995
  • Gamera - Gyaosu Gekimetsu Sakusen (Gamera: Gyaos Destruction Strategy)Super Famicon, 1995
  • Gamera: The Time Adventure – Bandai Playdia, 1995
  • Gamera 2000PlayStation 1, 1997
  • Shī Aru Gamera - Batoru Pachinko (CR Gamera)pacsinko, 2009
  • Gamera Batoru (Gamera: Battle) – mobiljáték, 2012

Jelentőség[szerkesztés]

Bár nem olyan szinten, mint a Godzilla filmek szereplői, Gamera is a japán kaidzsú műfaj leghíresebb figurái közé tartozik, és hatással volt mind a keleti, mind a nyugati popkultúrára. A legtöbb 60-as évekbeli japán filmszörnyeteggel ellentétben Gamera főleg a gyerekekhez szólt, így tett szert önálló piacra.[14] Gamera és társszörnyei, vagy valamilyen utánzatuk, paródiájuk számos ismert műben szerepeltek, úgy mint A Simpson családban (10. évad, 23. epizód zárópoénja) vagy a Pokémon franchise-ban (a Squirtle nevű, teknősszerű Pokémon forgótámadása). Torijama Akira mangaka Dr. Slump és Dragon Ball című műveiben is megjelenik Gamera lekicsinyített változata, utóbbiban például Zseniális Teknőst szolgálja.

A filmszéria a 70-es, 80-as évek Amerikájában az olyan délutáni szörnyfilm-matinék révén tett szert viszonylagos ismertségre, mint a Creature Double Feature, illetve a Mystery Science Theater 3000 című, 1990-es évekbeli kultuszsorozatban is bemutatták is kiparodizálták a legtöbb első-szériás Gamera filmet. Magyarországon a Max's Midnight Movies sorozat keretében került bemutatásra az eredeti film amerikai változata. Egyéb országok forgalmazói sajátosan viszonyultak a kaidzsú filmekhez:[15] Nyugat-Németországban például a Gamera vs. Barugon-t megtévesztően egy Godzilla műként adták ki, Barugon nevét Godzillára, Gamera nevét pedig Barugonra változtatták.[16]

A Gamera márka többször visszahatott ihletőjére, a Godzilla franchise-ra. A 60-as évek romló jegyeladásai és fogyatkozó költségvetései miatt Tanaka Tomojuki, a Godzilla filmek producere, közvetlenül a Gamera filmekhez fordult, hogy leutánozza gyors és költséghatékony gyártásai technikáikat.[17] 1970 márciusában, az Expo '70 nevű oszakai világkiállításon a rivális Daiei és Tóhó stúdiók egy tíznapos jelmezes előadás során egymásnak uszították a két szörnyet.[18] Egy Godzilla film készítése Kaneko Suszuke egyik fő vágya volt, azonban a 90-es évek elején a Tóhó elutasította ezt a még ismeretlennek számító rendezőt. Később a Heiszei korszakos Gamera filmek sikerét látva a stúdió visszahívta Kanekót, és a rendezésében megjelent Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack a Millennium korszak legsikeresebb Godzilla filmje lett.[19]

A University of Maryland Gamera I és Gamera II nevű emberi meghajtású helikopterei az ő nevét őrzik. Az egyetem kabalaállata egy gyémántteknős, így a gépek a filmszereplőhöz hasonlóan repülő teknősöknek tekinthetők. 2011-ben egy Gamera nevű sarkantyús teknős, akinek amputált lábát egy görgőre cserélték, bekerült a hírekbe.[20] A késő kréta korban élt ősteknős, a Gamerabaena sonsalla szintén a nevét viseli.[21]

Források[szerkesztés]

  1. a b Gamera (Showa), kaijuphile.com (angolul)
  2. Showa Gamera Archiválva 2015. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben, shrineofgamera.com (angolul)
  3. Gamera (Heisei), kaijuphile.com (angolul)
  4. a b Heisei Gamera Archiválva 2015. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben, shrineofgamera.com (angolul)
  5. Kalat, David. A Critical History and Filmography of Toho's Godzilla Series, 2. kiadás (angol nyelven), McFarland Press, 107. o. (2010). ISBN 0786447494 
  6. Gammera The Invincible Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben TV műsor, tv.animare.hu
  7. Shusuke Kaneko adatlapja, tohokingdom.com (angolul)
  8. New Gamera Project Listed by Retailer, animenewsnetwork.com (angolul)
  9. Ragone, August: "NEW GAMERA" WILL BE REVEALED AT NYCC '15! October 8th on the Live Stage (Booth #656) (angol nyelven). The Good, The Bad, & Godzilla, 2015. október 7. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
  10. Ragone, August: TITANIC TERRAPIN SET TO RETURN IN "GAMERA"! Director Announced, Trailer Screened at NYCC! (angol nyelven). The Good, The Bad, & Godzilla, 2015. október 8. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
  11. NYCC 2015 GAMERA Staff Interview (angol nyelven). Facebook, 2015. október 8. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
  12. Komatsu, Mikikazu: Legendary Kaiju Gamera Gets New Work GAMERA -Rebirth- on Netflix (angol nyelven). Crunchyroll, 2022. november 17. (Hozzáférés: 2022. november 17.)
  13. Gamera Dark Horse, 1996 Series, comics.org (angolul)
  14. August Ragone. Eiji Tsuburaya: Master of Monsters (angol nyelven). Chronicle Books, 109. o.. ISBN 1452135398 
  15. Kalat, David. A Critical History and Filmography of Toho's Godzilla Series, 2. kiadás (angol nyelven), McFarland Press, 92. o. (2010). ISBN 0786447494 
  16. Daikaijû kettô: Gamera tai Barugon (1966) Trivia (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2016. augusztus 18.)
  17. Kalat, David. A Critical History and Filmography of Toho's Godzilla Series, 2. kiadás (angol nyelven), McFarland Press, 191. o. (2010). ISBN 0786447494 
  18. Shout! Factory TV Presents Gamera Marathon + 26 Gamera Facts (angol nyelven). SciFi Japan, 2015. október 16. [2016. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 18.)
  19. Kalat, David. A Critical History and Filmography of Toho's Godzilla Series, 2. kiadás (angol nyelven), McFarland Press, 238-242. o. (2010). ISBN 0786447494 
  20. Görgős protézist kapott a teknős - videó Archiválva 2014. március 14-i dátummal a Wayback Machine-ben, borsodonline.hu
  21. (2010) „A new baenid turtle from the Upper Cretaceous (Maastrichtian) Hell Creek Formation of North Dakota and a preliminary taxonomic review of Cretaceous Baenidae”. Journal of Vertebrate Paleontology 30 (2), 394–402. o. DOI:10.1080/02724631003618389.