Gyanta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Protium Sp.”

A gyanta többféle fa, főleg fenyőfélék által termelt ragacsos váladék, amely a fán ütött sebek védelmét szolgálja (szerepe azonos a kaucsukfa által kiválasztott kaucsukéval).

Felhasználása[szerkesztés]

A különböző gyantákat előszeretettel használják több területen is kedvező zsírtaszító tulajdonságuk miatt.

A zenében[szerkesztés]

A gyanta nélkül a szőr túlságosan könnyen csúszik a húrokon, és nem hozza megfelelő rezgésbe őket. Ez azért fontos, hogy a vonó ne csússzon meg a húrokon, hanem egyenletes tapadással biztosítsa azok folyamatos rezgetését. Elkészítésének módja attól függ, hogy milyen vonós hangszerhez készül, és még ezen belül is osztályozzák minőség szerint. Ezt leginkább a színén láthatjuk: van zöld, sárga és ezek különböző árnyalatai.

A gumigyártásban[szerkesztés]

A gumiipar alapanyagként használ többféle természetes és szintetikus gyantát. Természetes gyanta pl. a fenyőgyanta, és a természetes latex is tartalmaz (1%-nál kisebb mennyiségben) olyan anyagokat, mint a gyanták. A gumigyártásban a gyanták lágyítóként, csúsztatóként funkcionálnak, gyanták alkalmazásával jobban elkeverednek egymással a gumikeverék alapanyagai. A gyanták javítják a félkésztermékek alaktartóságát, növelik ragadósságát, savtartalmuknak köszönhetően növelik a beégési időt, javítják a vulkanizátum dinamikus tulajdonságait. Növelik a fém-gumi és szövet-gumi tapadást nyersen és vulkanizálva.

Az elektronikában[szerkesztés]

Az elektronikában fémérintkezések, vezetékek forrasztásakor használják a felületek oxidmentesítésére. A forrasztás hőfokán elbomolva egy gyenge sav képződik, mely eltávolítja az oxidréteget, elzárja a levegőtől, majd elbomlik. Elterjedtek a gyantával kevert forrasztóónok is.

Szépségápolásban[szerkesztés]

A gyantát a szépségiparban, azon belül is a kozmetikusok elsősorban szőrtelenítésre használják. A gyanta szépségipari felhasználásáról l. a gyantázás szócikket. A bőrre tapadt maradékot legegyszerűbben olajos kendővel lehet eltávolítani. Az olaj lehet babaolaj vagy egyszerű napraforgóolaj is.

Gasztronómiában[szerkesztés]

A híoszi pisztáciafa (Pistacia lentiscus) gyantájával ízesítik a masztika nevű görög szeszesitalt.

Borostyánkő[szerkesztés]

A gyanta fosszilis állapotban borostyánkőként ismert, gyakran használják ékszerek és dísztárgyak készítésekor.[1] Híres arról a tulajdonságáról, hogy kitűnő állapotban őrzi meg a még képlékeny állapotában beleragadt kisebb állatokat, elsősorban ízeltlábúakat. Ilyen állatzárványokból eddig több mint 2600 fajt határoztak meg.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a gyanta címszót a Wikiszótárban!

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gyanta témájú médiaállományokat.