Hanson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hanson
Információk
Eredet Egyesült Államok Oklahoma, Amerikai Egyesült Államok
Alapítva 1992
Aktív évek 1992 – napjainkig
Műfaj pop, rock, indie-rock,
Kiadó Mercury, MCA, Island, 3CG
Tagok
Isaac Hanson
Taylor Hanson
Zac Hanson

A Hanson weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hanson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hanson egy amerikai rock együttes, melyet a Hanson testvérek alapítottak az Egyesült Államok-beli Oklahomában. Tagjai: Isaac (gitár, zongora, ének), Taylor (billentyűs hangszerek, zongora, gitár, dob ének), Zac (dob, zongora, gitár, ének). A zenekar tagjai közé tartozik Dimitrius Collins, aki billentyűs hangszereken, és gitáron kíséri a zenekart, valamint Andrew Perusi, aki basszusgitáron játszik. A zenészek 2007 óta lépnek fel a csapattal. A zenekar legismertebb dala az MMM Bop című dal, mely a Middle of Nowhere című stúdióalbumukon található. A dal eredeti változatát már az 1996-os MMM Bop című albumukon lehetett hallani, igaz, kissé más változatban. Az 1997-es kiadáson, melyet sikerre vittek, kissé áthangszerelve, poposabb hangzást kölcsönözve a dalnak, lett több országban sikeres, és első helyezést ért el.[1] A csapat a Mercury, Polygram lemezkiadók égisze alatt jelentette meg a lemezeit, majd később a Def Jam kiadóhoz szerződtek. A csapat több mint 16 millió lemezt értékesített világszerte, valamint az Amerikai Egyesült Államokban több albumuk és kislemezük lett slágerlistás Top helyezett. A csapat lemezkiadója a 3CG Records jelenteti meg a csapat kiadványait.

Karrier[szerkesztés]

1992 – 1996 Kezdetek[szerkesztés]

A 90-es évek elején Isaac, Taylor és Zac acapellákat énekeltek. Olyan klasszikus dalokat, mint a Splish Splash, Johnny B. Goode, valamint néhány saját dalt is, melyet 1992-ben a Tulsa Mayfest Művészeti Fesztiválon elő is adták. A csapat Hanson Brothers néven[2] mutatkozott be, majd 1993-ban Hansonra rövidítették a nevüket.

Mindhárom fiú zongoristaként kezdte a pályafutását, de végül Isaac gitározni kezdett, Zac pedig dobon kezdett el játszani. Taylor a billentyűs hangszerek iránt kezdett érdeklődni. Amikor 1994 őszén megjelent a Boomerang című stúdióalbum, majd 1996-ban az MMM Bop című dal, mely világszerte slágerlistás helyezést ért el, a fiúk a South By Southwest zenei fesztiválon léptek fel Austinban, Texasban. Ott Christopher Sabec menedzser lemezszerződést ajánlott nekik. Korábban számos lemezkiadó cég elutasította őket, ám végül Steve Greenbert az A&R képviselője a Mercury Records kiadó számára szintén szerződést ajánlott nekik. Hamarosan világszenzáció lett a Middle of Nowhere című stúdióalbumukból, melyet Stephen Lironi és a Dust Brothers készített. Az album számos slágerlistára felkerült, és több millió példányban talált gazdára.

1997 – 2000 Kereskedelmi sikerek[szerkesztés]

A Middle of Nowhere című stúdióalbum 1997. május 6.-án jelent meg az Egyesült Államokban, és világszerte 10 millió példányban kelt el. Oklahoma akkori kormányzója Frank Keating az album megjelenésének dátumát "Hanson Day"-nek nyilvánította.[3] Bár eredetileg egyszeri megmozdulás volt, a sok Hanson rajongó a világ minden tájáról minden évben ünnepli a május 6-i album megjelenést. A Hanson 1997-ben érte el sikerességének csúcsát, amikor a Mercury kiadó megjelentette a csapat első dokumentum filmjét a karácsonyi Snowed In című karácsonyi albumuk nyomán, majd megjelent a MOE nevű fan club magazin.[4] A tagok életrajzi könyve 1998. február 9.-én jelent meg, és a New York Times könyv eladási listáján a 9. helyre került az életrajzi könyv az eladások alapján. A zenekart 1998-ban 3 Grammy-díjra jelölték több kategóriában is.[5] A csapat 1998-ban koncert turnéra indult. A következő év őszén megjelent a Live from Albertine című live-albumuk, majd második dokumentumfilmük a Road to Albertane[6] című.

Források[szerkesztés]