Tibeti buddhizmus – Kulcs a középső úthoz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tibeti buddhizmus (Kulcs a középső úthoz)
SzerzőTendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Eredeti címThe Buddhism of Tibet and the Key to the Middle Way
Nyelvmagyar
Témabuddhizmus
Műfajösszefoglaló
Kiadás
KiadóWisdom Publication
Kiadás dátuma1975
Magyar kiadóNoran Libro Kft
Magyar kiadás dátuma2010
FordítóVáncsa István
Média típusakönyv
Oldalak száma120
ISBN978-9639996236
SablonWikidataSegítség

A Tibeti buddhizmus – Kulcs a középső úthoz nem Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma különféle beszédeiből összeállított könyv. A műben szereplő két szöveget ő maga írta, kettőt pedig ő választott. Olyan szövegek ezek, amelyek segítik a nyugati olvasót, hogy megismerkedhessen a buddhizmussal. A dalai láma írta a Tibeti buddhizmus és a Kulcs a középső úthoz című fejezeteket, ezek a magyar nyelvű kiadásban is szerepelnek. A második két rész Nágárdzsuna és a 7. dalai láma, Kalszang Gyaco szerzeménye, amelyeket nem tartalmaz a magyar nyelvű kiadás.

Tartalma[szerkesztés]

A négy fejezet címe és tartalma:

  • Tibeti buddhizmus – a 14. dalai láma: a bevezetőben a dalai láma elmagyarázza a buddhizmus főbb témaköreit és a legfontosabb gyakorlatokat.
  • Kulcs a középső úthoz – a 14. dalai láma: a dalai láma körbevezeti a tanulót az üresség (súnjata) igaz megértéséhez szükséges lépéseken – az üresség természetébe enged bepillantást.
  • The Precious Garland (Drágakőfüzér) – Nágárdzsuna: eredetileg egy király számára (Szátaváhana-dinasztia) íródott a szöveg, amely leírja az együttérzés bodhiszattva-ösvényét és Buddha ürességről szóló tanításának világos és átfogó magyarázatát. Elmagyarázza, hogyan lelhető meg a boldogság a test, a beszéd és a tudat egyetemes értékeinek művelésével, illetve hogyan halmozhatók fel a megvilágosodáshoz szükséges érdemek és a bölcsesség.[1]
  • The Song of the Four Mindfulnesses (A négy tudatosság éneke) – a 7. dalai láma, Kalszang Gyaco: ez a rövid költemény tartalmazza az összes szútrát és tantrát. Használható tudatosság meditáció alapjaként.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Buddhism of Tibet. Publishersweekly.com. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  2. The Buddhism of Tibet. Shambhala.com. (Hozzáférés: 2016. április 1.)

További információk[szerkesztés]