Szvetnik Joachim

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szvetnik Joachim
Született 1927. május 30.
Mélykút
Elhunyt 1988. március 30. (60 évesen)
Baja
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása ötvösművész
Kitüntetései Kossuth-díj
A Wikimédia Commons tartalmaz Szvetnik Joachim témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szvetnik Joachim (Mélykút, 1927. május 30.Baja, 1988. március 30.) Kossuth-díjas magyar ötvösművész. 1977-ben közreműködött a koronázási jelvények azonosításában és hazaszállításában.

Élete[szerkesztés]

Apja napszámos, szélmolnár volt. Joachim születése után elhagyta a családot, innentől a családfő a nagyapa lett. Joachim szerencséjére a nagyapa azt az elvet vallotta, hogy a gyerek azzal foglalkozzon, amihez kedve van. A fiú sokoldalú tehetsége így hamar megmutatkozott: ügyesen faragott, szobrászkodott, zenélt.[1] Ennek ellenére csak nagy nehézségek árán jutott be 1951-ben a Képzőművészeti Főiskolára. Szobrász szakon kezdett el tanulni, de hamarosan a Magyar Iparművészeti Főiskola ötvös tervezőművész szakára váltott.

1957-től 1987-ig az Magyar Iparművészeti Múzeum restaurátoraként dolgozott. Részt vett az Esterházy-kincsek restaurálásában. A bombasérült, csaknem megsemmisült Esterházy kincsek feltámasztását Szvetnik mesternek köszönhetjük. Dolgozott múzeumoknak, restaurált egyházi gyűjteményeket.

1945-ben a magyar koronázási jelvények Amerikába kerültek és azokat az amerikai kormány a magyar nép különleges tulajdonaként őrizte. 1977-ben Jimmy Carter elnök hozzájárult az ékszerek visszaadásához. Mielőtt erre sor került volna, egy bizottság tagjaként Szvetnik Joachim azonosította és leltározta a műtárgyakat, valamint javaslatot tett a szállításukra és őrzésükre.

A korona hazaszállítása után még tartott előadásokat, írt közleményeket, de betegsége miatt a nyolcvanas években dolgozni már csak a mélykúti szülőházában kialakított műhelyben tudott. 1988-ban „művészettörténeti és a koronával kapcsolatos szakértői tevékenysége” elismeréseként Kossuth-díjjal tüntették ki. Szvetnik Joachim mélykúti szülőháza ma emlékház, mely bemutatja a XX. század egyik legnagyobb ötvös géniuszának életét és munkásságát.

Emlékezete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagy feltűnést keltettek kezdetleges technikával készült, de nagy kézügyességről és művészi érzékről tanúskodó vert érmei. A klasszikus ötvösség körébe tartozó vésnöki munka első megnyilatkozása, amikor a szülői ház mellett húzódó vasúti sín kemény acél felületébe egyszerű házilag fabrikált szerszámokkal érem negatívokat vésett. Az arra haladó mozdony kerekének nyomását felhasználva, meglepően szép érmeket „vert”. Ezzel az eljárással – tudtán kívül – a hengeres pénzverés elvét használta. (Lásd:˙pénzverés)
  2. http://www.magyarorokseg.hu/aktualitasok#akt_dij

Források[szerkesztés]