Szerkesztővita:CsGábor/2009. 01.

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Módis Ágnes Vadszederke 15 évvel ezelőtt a(z) Képek témában

Magyar szórend

Szia, a napképek-sablonnál pontosan mire gondolsz „magyar szórend” alatt? A Wikin (is) lévő szokvány az, hogy a ponttól haladunk a tágabb környezet felé, életrajzi cikkek szülhal-jelölésekor is, a Bayerische izé képaláírásánál pedig egészen rossz így a sorrend. Csapj fel tetszőleges képzőművézeti művet, és nézd meg, hogyan jelölik egy adott mű feltalálási helyét (intézmény, város). Pasztilla 2008. december 31., 12:22 (CET)

A magyartalanság azért inadekvát jelző, mert ez nem nyelvtani és szórendi kérdés, hanem a nyelvtől független egyfajta logikai rend. Valamelyik megszólalásod alapján úgy emlékszem, megvan neked a Magyar nagylexikon. Ha igen, csapd fel mondjuk Kerényi Károlyt. A logika a következő:
Minden esetben meg kell adnunk A-t, a települést, ahol X meghalt (vagy Y található vagy Z történt). Ez gilt.
Ha A lokalizálása nehézségekbe ütközhet és segédletet kíván, megadjuk B1-et, A tágabb földrajzi környezetében található, könnyen lokalizálható települést.
Ha A nem a nacionáléból fakad (mert például külföldön halt meg az ember), megadjuk B2-t, vagyis azt az országot, amelyhez A az adott időpontban tartozott.
Azaz ha valaki Budapesten halt meg, nem adjuk meg Magyarországot stb. A logikai sor magva, kezdőpontja, amelynek szükségszerűen mindenhol szerepelnie kell, a település, azaz A. A további esetleges kiegészítések – B1 és/vagy B2 – ezt követik, mert csak A értelmezési segédletei.
Így, e logikát követve eshet meg, hogy lexikonokat lapozgatva az alábbi képletekkel találkozunk:
  1. Kerényi Jenő magyar szobrász Pesten halt meg, tehát a halálozási hely képlete egyszerűen A: Budapest.
  2. Illyés Gyula Rácegrespusztán született, s e néven két település(rész) is ismert Magyarországon, a képlet tehát A + B1 lesz: Rácegrespuszta, Sárszentlőrinc.
  3. Kéthly Anna külföldön halt meg, de ismert helyen, a képlet A + B2: Blankenberge, Belgium.
  4. Kerényi Károly is külföldön halt meg, ráadásul sosem hallott helyen, a képlet A + B1 + B2: Kirchberg, Zürich mellett, Svájc.
Az általad javasolt – általam egyébként nem is ismert – megoldással az a probléma, hogy a fentivel szemben nincs kezdőpontja (az ország? a város?), és bár úgy látom, te alapvetően az országot tetted meg a logikai sor kezdőpontjának, ez az A pont nem felel meg annak a kritériumnak, hogy minden esetben ő nyitja a sort. A Németország, München, Bayerische Staatsbibliothek még csak-csak elkocog, de vannak helyzetek, amikor A-nak szükségszerűen ki kell esnie (pl. Budapest, Magyar Nemzeti Galéria a Magyarország, Budapest, Magyar Nemzeti Galéria helyett), akkor pedig hogy töltheti be A szerepét?
Van egyébként ennél egy kevésbé formállogikai szempont, a józan észé és a kommunikációé: mi közlésünk hangsúlyos eleme? Németország? München? a Bajor Állami Könyvtár? Úgy gondolom, ez utóbbi, hiszen ottőrzik a Carmina Buranát, nem csak úgy általában Münchenben vagy Németországban. Ha így van, nyissuk a hangsúlyos elemünkkel a sort, álljon az ⅓elöl, a további kiegészítések pedig utána. Pasztilla 2009. január 1., 14:24 (CET)

BÚÉK

Boldog és sikeres Új Évet kívánok, druszám! Csigabiitt a házam 2008. december 31., 17:18 (CET)

Szerencsés Boldog Új Évet Kívánok – Dencey vita 2009. január 1., 11:57 (CET)

Kisalföld Volán

Szia!

Glanthor mesélte, hogy kértél engedélyt a KV-tól, hogy használhassuk a logójukat. Ezzel mi a helyzet?

Köszönöm! – Hunyadym Vita 2009. január 2., 00:42 (CET)

Sajnos semmi. Az engedélykérő levelet december 1-én küldtem ki, semmi válasz nem érkezett. Egyébként Linathrash december 8-án a Zala Volántól kért hasonló engedélyt, arra se jött semmi válasz. Érdekes, hogy a Budapesti KV és a Miskolci VKV örömmel vette a megkeresést, a volánok meg válaszra sem méltatnak bennünket. Szerintem januárban megismétlem a kérést, hátha…

Az engedélyek alakulását itt követheted nyomon: Wikipédia:Közlekedésműhely/Tennivalók/EngedélyekCsGábormegbeszélés 2009. január 2., 00:52 (CET)

:-(Hunyadym Vita 2009. január 2., 01:09 (CET)

Ha kell, elküldöm, de szerintem előbb beszéljünk Glanthorral. – Hunyadym Vita 2009. január 2., 01:29 (CET)
Nézz rá a vitalapomra :-)Hunyadym Vita 2009. január 2., 21:55 (CET)
Megírnád azt a levelet? Köszi! – Hunyadym Vita 2009. január 3., 18:13 (CET)
Vitalapomról: Sziasztok! A logo engedéllyel kapcsolatban írjatok egy mélt a d_tams kukac hotmail pont com-ra. Ismerem a vezérigazgatót, nem lesz probléma az engedélykérés. Tommyboy 0534 vita 2009. január 2., 21:49 (CET). Bocs, ha nem voltam egyértelmű. – Hunyadym Vita 2009. január 3., 18:24 (CET)
Szerintem ez Tommyboy e-mail-címe. De nem biztos. – Hunyadym Vita 2009. január 3., 18:57 (CET)
Az én e-mailom. Tommyboy 0534 vita 2009. január 3., 23:05 (CET)

Zala Volán

Elküldtem két helyre is, a vezérigazgatóságra és az információs irodába, de eddig még sehonnan sem kaptam választ. Elolvasták mind a két helyen, de válaszra nem méltattak. Még próbálkozom, hátha valaki lesz olyan kegyes és válaszol. Linathrash Ide kell írni! 2009. január 2., 12:47 (CET)

HONFOGLALÁS

6.-Osztályos történelmi verseny kérdése

Honfoglalás

Kérdésem nehéz,rossz vagy nem megválaszolandó Üdv.Sas

szép képek

ha elejtesz egy ilyen megjegyzést a jelenlétemben, hogy szép képek kellenek, tudod, hogy úgyse úszod meg miskolcot... :)

Alensha sms 2009. január 3., 03:34 (CET)

Tisza Volán

Szia! Igen, ha a szöveggel dolgoztál azt szívesen küldeném el. Nálam az 1. helyen áll a Tisza Volán, és szívesen kérnék rá engedélyt. Már a Danubius Rádiónál is 2-szer írtam levelet, de eddig nem jött válasz. És azon is gondolkoztam, hogy a Kunság Volán történetét is megbízatnám, ha nem baj ha a forrást bénán tudom megjelölni, de nem értem, ezt hogy kell megcsinálni, ezen is sokat törtem a fejem. -Bartók Dániel vita 2009. január 3., 22:14 (CET)

Egyébként a Kunság Volánt kiegészítsem? Ahogy meg tudnám jelölni az a következő szocikben tudom megmutatni:

Szia! Rendben, akkor a te aláírásod is maradhat, vagy levegyem, nekem mindegy? Meg inkább e-mail-on tárgyaljunk a levélről, megegyeztünk? – Bartók Dániel vita 2009. január 4., 09:37 (CET)

Nap képe

Egyébként még távol voltál az merült bennem fel, hogy április 3-ára nem lehetne betenni ezt a képet:

Mert, ez a nap nekem az év egyik legszebb napja.

Bartók Dániel vita 2009. január 3., 22:25 (CET)

Nem csak történt, hanem történni fog még remélem sokáig, mert ezen a napon van a születésnapom. – Bartók Dániel vita 2009. január 3., 23:04 (CET) ( Még szerencse hogy nem április 1-jén )


Szia! Javasolnák képeket februárhoz, mert szinte csak külföldi utak, és járműveket láttam. Arra gondoltam, hogy lehetne egy kicsit magyarországi közlekedési képek is. Például:

A Tisza Volán egyik makói busza
vagy például ez a kép is, a Körös Volán egyik busza Gyulán
ezis a nagy kedvenceim közé tartozik a Volánbusz egyik autóbusza Makón
Fájl:Flr719.jpg
és még erre a BKV-S buszra gondoltam még, ami szerepelhetne a februári képek között
Nagyon szeretném ezeket a képeket is ott látni, ha megoldható, akkor légyszíves februárhoz tedd be. -Bartók Dániel Akkor megoldható? 2009. január 18., 11:30

Szia! Igen tudom, mostanában én se vagyok aktív, székésztesébe meg még úgyse. -Bartók Dániel üzenetírás 2009. január 20. 18:11

Mintaoldal

Szia, előszőr én is így gondoltam, azért is raktam fel, de aztán úgy éreztem, hogy ez nem az a mintaoldal amire gondoltatok, hanem inkább egy elkészítési útmutató és nem biztos, hogy beleillik a többi oldal közé, de ha úgy gondolod, hogy mégis akkor visszarakom. – VC-süzenet 2009. január 4., 10:54 (CET)

Mivel így gondolod, visszaraktam, hátha valaki használja majd. – VC-süzenet 2009. január 4., 13:10 (CET)

autopalya.lap.hu

Nem te vagy ennek is a szerkesztője? Nem küldtek-e linkajánlást Tóth Richárd néven? Ha minden igen, akkor az én voltam. :) – Tricsahaggyá' üzenetet Boldog új évet! 2009. január 4., 11:22 (CET)

Bizony írtál nekem egy e-mailt úgy, hogy közben nem is tudtál róla, hogy nekem írsz. VigyorCsGábormegbeszélés 2009. január 5., 00:03 (CET)

De te tudtad, igaz? E-mail cím, igaz? – Tricsahaggyá' üzenetet Boldog új évet! 2009. január 5., 14:08 (CET)

Igen, neved és e-mail címed alapján beazonosítottalak. – CsGábormegbeszélés 2009. január 5., 14:32 (CET)

Bölény8

Hát, nem tudom, van-e ennek értelme itt, mert aki tud angolul, az ott is el tudja olvasni, aki nem, az meg nem tuom,mennyire érti. De szabad a pálya, fordítsd, ha szerinted kell a nagyközönségnek :) – Alensha sms 2009. január 5., 19:25 (CET)

Engedély

Szia!

Szomorú. :-( Lehet, hogy freemail-es címről kellene próbálkozni...

Egyébként ez érinti a KV-os engedélykérést? Ha nem szeretnéd közölni ezt itt a lapon (látom, hogy a KözM. vitalapján is titkolóztál :-)), akkor küldd a választ e-mailbe, vagy írd meg, hogy nem mondod meg :-).

Köszi! – Hunyadym Vita 2009. január 5., 19:50 (CET)

Köszönöm! – Hunyadym Vita 2009. január 5., 20:21 (CET)

Hát wazze....

Ne tessék nekem itten komolytalankodni 2 majdnem ugyanolyan azonosítóval! :PP Én meg aszittem rossz helyre írom... :D Na szóval, tessék 1 bőrbe bújni! ;)

Az infót köszi, majd intézkedem! pusszantalak, – OrsolyaVirágHardCandy 2009. január 7., 17:17 (CET)

Aber hallo, most nagyon megkevertetek!!! Te és CsiGabi nem ugyanaz a user vagytok? :) Ez a 2 azonosító túlságosan hasonlít!!! :O pusz, – OrsolyaVirágHardCandy 2009. január 7., 17:27 (CET)
LOL, akkor ezt megbeszéltük! ;) Látod mi lett volna, ha nincs a malamut? :D szia, – OrsolyaVirágHardCandy 2009. január 7., 17:36 (CET)

Malamutok

Szervusz druszám! Teljesen igazad van, gyakran az ingyenes oldalak szó nélkül átveszik a Wikipédia cikkeit. Én Orsinak írt véleményemet erre alapoztam. Valószínűleg ez az oldal is másolt, de legalább az aljára odaírta a szerzője, hogy honnan: http://www.kutya.hu/readuj.php?u=0301/04.htm. Ez a link már nem nyílik meg, de úgy vélem, hogy talán 2004.03.01. vagy 2004.01.03. lehet a cikk dátuma, vagyis jóval korábbi a wikis cikk (cikis cikk) kelténél. Egyébként a kutyás szócikkek jó részének szövegezésénél érezni az idegen forrást. Nekem legalábbis nem életszerű a fogalmazásuk, inkább marketing-jelleget érzek bennük. Csigabiitt a házam 2009. január 7., 18:06 (CET)

Tisza Volán logó

Szia! Nincs, egyszerűen nem írtak, pedig már nagyon várom, hogy írjanak. Ha megérkezik a levél, neked e-mailon tovább fogom küldeni. – Bartók Dániel vita 2009. január 7., 20:31 (CET)

Szia! Jó híreim van. A levélre a válasz megérkezett, a levelet továbbküldtem az e-mail címedre. A logók kicserélem, a licenc-et léccives megírnád, mert ehhez nem nagyon értek. És a levélben írottakat teljesítem. -Szerkesztő:Bartók Dániel üzenetírás 2009. január 12., 14:39

Szia! A logófeltöltésével inkább nem próbálkozok, nem sikerült. – Bartók Dániel vita 2009. január 12., 15:05 (CET)

MM+M

A hármas megállóhely hivatalosan (Budapesten) kb. 1-2 hónapja létezik. Eddig 3 megálló lett hármasnak minősítve: Blaha (Keleti felé) és a Ferenciek tere (D-Buda, ill. a Keleti felé). Ezekre a megállókra a következő szabályok vonatkoznak a harmadiknak odaérkező busz (nappal) ajtót kell nyisson a leszállók számára, majd a megálló elején újból megáll (a felszálló utasok miatt). A kijelölt megállók elég hosszúak ahhoz, hogy három busz biztonságosan meg tudjon állni, és az utasforgalom is kiemelkedő. ( megjegyzés: egyes buszvezetők ezt korábban is megtették, de ez szabályellenes volt) Éjszaka a megállók továbbra is kettes megállóként üzemelnek. A pluszjel arra utal, hogy: 1. a harmadik busznak újból meg kell állnia, 2. éjszaka kettes megálló. Remélem segítettem! BÚÉK! – Ford Prefect 2009. január 8., 09:36 (CET)

Persze hogy nem! :-)Ford Prefect 2009. január 8., 12:57 (CET)

Lap.hu

Wikipédia és lap.hu szerkesztő is vagyok. A lap.hu oldalaimon is mindig feltüntetem a Wikipédiás cikkeket, s így van vele sok más lapszerkesztő társam, akik közül többen wiki szerkesztők is. Wikipédia oldalt is bárki létrehozhat, pont úgy mint lap.hu oldalt, az oldalak hasznossága mindkét esetben a szerkesztő személyétől függ. Én eddig hasznosnak tartottam a lap.hu oldalakat feltüntetni, mert akinek nem elég, amit a Wikipédia cikkben talál, az tovább böngészheti a lap.hu oldalon található további linkeken keresztül. Mivel ezek külső hivatkozások, ezért nem zavarnak a cikkeknél, csak az fogja kattintani akit mélyebben érdekel a téma. A kereséssel nem feltétlenül értek egyet, hiszen a lap.hu oldalon egy szerkesztő már strukturáltan összegyűjtötte azt, amit valakinek hosszas kereséssel kell kikeresnie. Ha valaki a Wikipédián keres, annak jó, ha innen elér további találatokat. Persze itt is hagyhatja a Wikipédiát és elmehet a kulcsszavas kereséshez. De szerintem az a cél, hogy a Wikipédia adott témakörben jól tájékoztasson. Elnézést, ha megsértettem volna bármilyen szabályt, nem állt szándékomban. Civertan

Navboxot...

...akkor van értelme nyitva tárolni, ha baromi szorosan kapcsolódik a cikkhez, és valószínűsíthető, hogy az olvasót a navboxban föltüntetett dolgok is érdekelni fogják, pl.: rövid, néhány embercsoportok, egyértelműen összefüggő cikkek, úgy mint egy könyvszéria négy kötete, meg hasonlók. Nem hiszem, hogy aki Makó tömegközlekedését olvassa, az kíváncsi lenne Kalocsáéra. Viszont mondjuk.: Szeged villamosközlekedésében érdemes nyitvahagyni a város tömegközlekedését jelző navboxot, amiből elérheti Szeged troli-, és sima buszközlekedését is. – Burrows vita 2009. január 8., 20:41 (CET)

Kab-hegy

Semmi gond, először én is interneten kerestem, de mindkét alakban hasonló nagy számban fodtult elő. Ezért gondoltam, hogy írott lexikon biztos pontos. Viszont akkor egyet nem értek: az Antenna Hungária közleményében ezek szerint hibásan szerepel a név? – BáthoryPéter vita 2009. január 9., 01:27 (CET)

Még annyit oda lehetett volna tenni, hogy Wikipédia:Mi nem való a Wikipédiába?#A Wikipédia nem demokrácia. Ezt sokan elfelejtik ám. :-) Cassandro Ħelyőrség 2009. január 9., 01:46 (CET)

Annyiszor megfogadtam már, hogy nem írok többet az AÜ-re, az ilyen kérdéseket pedig egyszerűen észre se veszem többé, de az az áldott jó szívem… – CsGábormegbeszélés 2009. január 9., 01:50 (CET)

Nem lepne meg, ha egyszer valamikor valaha ez majd „munkaköri kötelességed” lesz. Vigyor Cassandro Ħelyőrség 2009. január 9., 01:52 (CET)

Hát talán egyszer valamikor valaha, de most még csak kezdő vagyok. VigyorCsGábormegbeszélés 2009. január 9., 02:09 (CET)

Etetés

Tisztelettel megkérlek, hogy ne reagálj az AÜ-n a trollok ismétlődő próbálkozásaira. Ha olyant látsz, mint a mai, vagy állítsd vissza az előző állapotot, vagy ne csinálj semmit, mert én simán visszaállítottam volna, ha nem válaszolsz rá. Nyilvánvaló, hogy ugyanannak a trollnak az ismételt tevékenységéről van szó, ugyanolyan minta szerint, ugyanabból a tartományból, te meg szépen adod alá a lovat. Bináris ide 2009. január 9., 06:51 (CET)

Az első kérdésnél nem fogtam gyanút, korrektnek tűnő kérdésre adtam korrekt választ. A másodiknál Cassandro tippjével összhangban rövid választ adtam, lásd eggyel fentebbi szakaszt. Láthatod, hogy a harmadik kérdésre nem válaszoltam, pedig hatalmas volt a késztetés, de kibírtam, hogy nem válaszolok. (Nem volt könnyű.) Az ábrát is én raktam ki. Szóval távol áll tőlem az etetés. – CsGábormegbeszélés 2009. január 9., 11:31 (CET)

Bocs, ha túlzottan reagáltam, csak tudom, hogy te rendszeresen jársz az AÜ-n, és gondoltam, van már annyi tapasztalatod, hogy kapásból felismerd ezeket a jeleket. Na de legközelebb! Bináris ide 2009. január 11., 19:53 (CET)

Legközelebb jobban fogom figyelni a gyanús jeleket. – CsGábormegbeszélés 2009. január 11., 20:29 (CET)

Szerkesztő

Szia! Látom, hogy a vitalapomon vitáztál. Azt szeretném megtudni, hogy a megerősített szerkesztő hogy láttamozhat, mert nem értem, mert valahol ki van írva, hogy láttamoztam, valahol meg szerkesztek, de nem írja ki, hogy láttam. És milyen sócikkekre vonatkozik? – Bartók Dániel vita 2009. január 9., 14:27 (CET)


Szia! A közlekedésműhely vitalapjából azt szűrtem le, hogy amit Alensha megnézett már, azt láttamozhatom. Eltaláltam? – Bartók Dániel vita 2009. január 9., 21:35 (CET)


Akkor jelezném, hogy a Magyar Rádió szócikket megnézhetnéd, mert oda is beírtam, hogy a Danubius Rádiót is birtokolta, és már régen nem néztek rá. Meg egyébként csak iskolai szünetekben és hétvégén szoktam jobban foglalkozni a Wikipédiával, hétköznap nem sokat Wikipédiázok, mert te szerintem 25-30 éves körül lehetsz, én csak még 13 éves, úgyhogy énnekem még sokat kell tanulni. – Bartók Dániel vita 2009. január 9., 22:28 (CET)

Szia! A Magyar Rádiót láttam a láttamozásod után, mert még tagnap ránéztem. És még a Lásd még fejezetbe is beletettem a Danubius Rádiót. De, annál már kiírta megint, hogy láttamoztam én. Meg a szerkesztői lapomon a 30y-t javítottam. - Szerkesztő:Bartók Dániel üzenetírás 2009. január 10., 9:08 (CET)

Szia! A Magyar Rádió szócikket megint láttamozni kellene, mert Dancey belenyúlt, és én azt megint visszavontam, mint tegnap. Szerkesztő:Bartók Dániel üzenetírás 2009. január 10., 20:36 (CET) - na kezdem megtanulni ezt az aláírást gombnyomás nélkül

Fettelés

Szia! Az összes tudnivalók sablon frissítettem, mert éppenhogy a kövérítéssel volt túl tolakodó, főleg sok alcím esetén. – Glanthor  2009. január 10., 15:18 (CET)

Hasonlítsd össze az egyéb szakaszcímekkel, nem nagyobb mint azokban. Ezek ugyanolyan alcímek akarnak lenni mint az egyenlőségjelesek. Egyébként meg a biztonság kedvéért ellenőriztem a kinézetet Explorerben, Firefoxban, Chromeban és Operában is; és nem saját találmány, hanem az enwikiből loptam a stílust. – Glanthor  2009. január 10., 15:23 (CET)

Azt hiszed ha vársz pár napot nem veszem észre? Ha már másodszor visszaállítasz utánam, legalább figyelhetnél, és a többi módosítást nem csesznéd el amit még változtattam. Nagyon remélem hogy máshol körültekintőbb vagy. Ilyen apróságon nem veszekszek, marad így mert nem ér annyit. Azért remélem legközelebb nem akarod megváltoztatni a default szakaszcímeket (a kétegyenlőségjeles címek pontosan ugyanakkorák voltak, mint a javított infofejléc). – Glanthor  2009. január 14., 17:10 (CET)

Te csak vityássz ezzel a Gáborral, mert ez a Gábor szereti kihúzni a gyufát... :-) Bennófogadó 2009. január 15., 18:18 (CET)

Három kér(d)és

1. Azt hogyan tudjátok megoldani, hogy szerkesztés nélkül láttamozzatok egy lapot.

2. Hogy lehet kiemeltre minősíteni a szócikkeket, a jelölt lapváltozatokban. Pl.: Balkány sem kiemelt jelölt lapváltozatú cikk.

3. Nézd meg kérlek, a nap képe rovathoz hasonló autópályás a hét szócikke és a hét képe rovatot.

Köszi. – Madura Máté Email vitasarok APM 2009. január 10., 17:47 (CET)

1. A járőrjoggal rendelkező szerkesztőknek a lap alján megjelenik egy gomb. A lapot átolvasom, ha jónak látom, a gombot megnyomom. Ennyi az egész.

2. Ezt a kérdést nem értem. A Balkány cikk kiemelt, ezt jelöli a jobb felső sarokban a csillag. A kiemelt státuszt szavazáson nyerte el, azt csak egy újabb szavazás vehetné el tőle. A lapváltozatok jelölgetése nincs hatással a kiemelt státuszra.

3. Nagyon jó lett. Szerintem is jobb a cikkeket hetente pörgetni. Láttad már a Közlekedésportált? Nem akarsz cikkajánlót írni? Jó ötlet, hogy külön lapra kilistázod a heti cikkeket, ezt lehet, hogy én is megcsinálom. CsGábormegbeszélés 2009. január 11., 12:57 (CET)

Hogyne láttad volna, ki is írtad a Autópályaportálra. – CsGábormegbeszélés 2009. január 11., 13:04 (CET)

Persze hogy láttam! Nagyon jó lett, csak lehetne sztem írni egy kis közlekedéssel kapcsolatos összefoglalót is. Mint például az Autópályaportálnál. A kettes pontban pedig azt próbáltam leírni, hogy az a kis lapfül, ami felül van. (vázlat, megtekintett, kiemelt...) Na és ezt a kiemeltet, hogy kellene nekem beállítani. Amúgy sztem én nem vagyok járőr, csak megerősített szerkesztő, ezért nincs ott alul az a gomb. Hogy lehet járőrnek lenni? – Madura Máté Email vitasarok APM 2009. január 11., 17:12 (CET)

Megerősített szerkesztő vagy, nem vagy járőr. CsGábormegbeszélés 2009. január 11., 18:20 (CET)

A WP:BÜRÜn lehet kérni? – Madura Máté Email vitasarok APM 2009. január 11., 17:13 (CET)

Igen, ott lehet kérni. Látom már megtaláltad. CsGábormegbeszélés 2009. január 11., 18:20 (CET)

Én is várom az autópályás cikkeket és képeket. Ugye nem baj, hogy én mindig autópályás képet teszek a nap képébe? – Madura Máté Email vitasarok APM 2009. január 11., 17:17 (CET)

Nem, dehogy. Elő szokott fordulni, hogy átrakom másik napra a képed (de egyet se töröltem), mert úgy szeretném, hogy változatos legyen, felváltva kövessék egymást vasutas, közutas, repülős, hajós és mindenféle képek. Kellenek bele az autópályás képek is, persze, rakjad csak bátran bele. CsGábormegbeszélés 2009. január 11., 18:20 (CET)

A kiemeléssel kapcsolatos pontosítás: a jelölt lapváltozatokban nagyon is szerepet játszik, kiemeltnek jelöljük azt a változatot, ami megkapta. Ezt a jelölést pillanatnyilag csak admin végezheti (nincs is megcsinálva többnyire). Vigyor Bennófogadó 2009. január 11., 18:24 (CET)

Mint a jó muszlim Mekka felé

\o/, \o/, \o/, \o/, \o/!!! Köszi a visszavonást! Vigyor Cassandro Ħelyőrség 2009. január 11., 14:16 (CET)

budapesti --> BKV

Azoknál a járatoknál, melyek nem csak Budapesten járnak, indokoltnak tartom ezt. Különösen a 40-es buszcsaládra igaz ez, amik inkább a budaörsiek igényeit elégítik ki (Budaörsön minden megállóban megáll). Ezeknél a viszonylatoknál az átnevezés is szükséges szerintem. Vegyük pl. a 272-es buszt: Budapestről indul, majd Budaörsön keresztül Törökbálintra megy. Erre nem írhatjuk, hogy a "budapesti 272-es jelzésű busz"! – Ford Prefect 2009. január 11., 19:39 (CET)

VigyorFord Prefect 2009. január 11., 19:40 (CET)

12-12A-s busz (Salgótarján)

Szerintem a Salgótarján autóbuszvonalai sablon rossz mert hiányzik a 11A, 11B és a 75-ös busz. És a 12-12A-s buszt törölni kell mert nem lesz. jojoka2vitalapom

Jó – jojoka2vitalapom

Az Üdv. sablon

Wikipédia
Üdv a Magyar Wikipédiában, CsGábor/2009. 01.! Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a Segítség! lapokon, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára! Egy segítőtársat, mentort keresel? Akkor Kattints ide! Ez megnyitja szerkesztésre a „felhasználói lapodat” és a megnyíló szerkesztőablak fölött elolvashatod, hogy mit kell tenned. Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: ~~~~.(Alt+126)

A kezdetek
Böngészés
Beállítások
A Wikipédia közösség
Még több a Wikipédiáról
Kapcsolat

A Wikipédia szerkesztése – alapok
Szerkesztés haladóknak
Mintaszócikkek
A szócikkek karbantartása
Az adminisztrátorok munkája
Irányelvek és útmutatók

Gyakran Ismétlődő Kérdések
Technikai információk
Humor és jókedv
Wikifogalmak szójegyzéke
Kategória:Segítség

|}

Tartalmas szórakozást, és jó szerkesztést, kellemes időtöltést, sok sikert kívánok, a Wikipédia szerkesztőinek nevében is!

Továbbküldtam a javaslatot a témával foglalkozó Kocsmafalra. – CsGábormegbeszélés 2009. január 14., 20:06 (CET)

Válasz nálam

Karmelaüzenőlap 2009. január 12., 14:08 (CET)

gumi

nyam nyam oáá Funatic vita 2009. január 13., 15:27 (CET)

*fetrengaröhögéstől* Cassandro Ħelyőrség 2009. január 13., 15:59 (CET)

Kérdések

Szia!

  • Egyébként most mindenki rám szált, mióta kiemelt szerkesztő lettem?, vagy mi ez, mert csinálok valamit, utána te, meg a többi szerkesztő ír a vitalapomra, és amit rosszul csináltam azt kijavítja. És egyébként, mert a Winamp-ot is direkt így hagytam, erre te átírtad, majd később a másik személy is. -egyébként az arisztokraták lapját is láttam Mami írását, meg a tiédet is, csak erről nem akarta szólni, de gyanítom e-miatt van ez az egész.
  • A második kérdésem, hogy lehet archiválni a 2008-as vitalapos eseményeket?? -Bartók Dániel válaszadás 2009. január 13., 20:10

Egyébként a sablonokat lemásolom, hogy írták, és úgy írom át. És, a Winamp-os sablonról kezdtem az userboxokat. Én sablont így gyártok. -Bartók Dániel válaszadás 2009. január 13., 20:14

Nem, ezt nem veszem rossz néven, sőt örülök neki, mert így jobban figyelek mindenre, csak furcsálltam. -Bartók Dániel válaszadás 2009. január 13., 21:03

Magyarország térkép sablon

Szia! A {{Magyarország térkép}}(?) sablonnál a budapesti paramétereket 5-re szerettem volna bővíteni, de nem sikerült. Kérlek tekints rá, hogy mit rontottam el! Kösz: Ford Prefect 2009. január 15., 13:02 (CET)

Jó, mindjárt megnézem. – CsGábormegbeszélés 2009. január 15., 13:04 (CET)

Megoldva. (Bővíteni kellett a {{Magyarország térkép/Város}} segédsablont.) – CsGábormegbeszélés 2009. január 15., 13:14 (CET)


Válaszoltam a vitalapomon. – Ford Prefect 2009. január 15., 13:47 (CET)

re:Kunság Volán

Szia! Akkor külön írjam meg a Kunság Volán történetét? Mert, csak ezt akarom megcsinálni, mert úgy gondoltam, hogy az elég lesz. -Bartók Dániel válaszadás 2009. január 15., 13:50

Nagymágocs

Szia! A Nagymágocs szócikkel nem lehetne csinálni valamit, mert a forrást megjelöltem, erre meg visszavonta ez a ...Peyerk, és a többi ...szerkesztővel, akkik összevissza formázgatnak, mert kezdem unni, és ha így folytatódik, akkor szerintem megint olyat fogok egyszer mérgembe csinálni, mint..... -Bartók Dániel válasz 2009. január 15., 16:10 -Majd 18:00 körül megint leszek. Addig, ha az érintettek is olvassák, tőlük meg a magyarázatot várom.

Akkor mit írjak? – Bartók Dániel vita 2009. január 15., 17:56 (CET)


A gyufa és a nyíltság

Rég nevettem ilyen jót, szívből köszönöm!! :-) Felér egy heti nyaralással, különösen ilyenkor, olvadásidőben. ;) Egyszóval jólesett, és még egyszer kösssz! Bennófogadó 2009. január 16., 21:31 (CET)

Gabriel Constantin Sándor József Benedek

Habsburg-Lotharingiai Ferenc József Ottó Róbert Mária Antal Károly Miksa Henrik Szixtusz Xavér Félix Renátó Lajos Kajetán Piusz Ignác Na hozzá képest még sehol sem vagy. Vigyor Cassandro Ħelyőrség 2009. január 16., 22:43 (CET)

Majd még gyúrok rá. VigyorCsGábormegbeszélés 2009. január 18., 22:23 (CET)

busz

Szia! Köszi a megerősítést én is úgy akartam, ahogy te mutattad, csak én nem vagyok műhelytag és gondoltam a kollega jobban tudja, ezért írtam, hogy akkor maradjon úgy, ahogy megcsinálta ő. üdv Szajci reci 2009. január 18., 14:38 (CET)

Válasz nálam.– Tibbee242 vita 2009. január 18., 14:51 (CET)

Köszönet!

Szia! Köszönöm a javítást! :) Már régen voltam itt utoljára, elfelejtettem a wikis formázásokat... :) - PrücsökPanaszkönyv 2009. január 18., 20:27 (CET)

Jó téged újra látni. :-)CsGábormegbeszélés 2009. január 18., 22:24 (CET)


Időbélyeg

Mire is jó ez az időbélyeg? Én speciel nem látom értelmét.

  • Nem lesz általa nekünk jobb ill. nem leszünk okosabbak attól, hogy tudjuk mióta nincs cikk az adott témáról / személyről / dologról
  • Zavaró
  • Fölöslegesen növeli az oldal hosszát

A vitalapon érthető a használata, mert ott a párbeszéd követhetőségét szolgálja, de a kért cikkeknél? Djurika vita 2009. január 19., 12:41 (CET)

Kétségtelen hogy szükség van a megírásra váró cikkek esetenként történő felülvizsgálatára, de ha ez gyakrabban, mondjuk hetente egyszer megtörténik (laptörténet segítségével könnyen áttekinthető a dolog) amit egy-két állandó karbantartó által mint mondjuk te meg én, akkor mindjárt nem válik kezelhetetlenné a lista és nem is igényel akkora munkát. (Nyilván a szorgalmas diák sem vizsga előtt egy nappal áll neki készülni, hanem folyamatosan tanul) Általában ahhoz szoktam megjegyzést fűzni, ami kevésbé ismert, vagy egyértelműsítést igényel. Ha egy megírásra váró cikk szerepel a listán egy adott kategóriában, akkor a szorgos wikipédista aki el akar kezdeni dolgozni rajta, jó esetben először rákeres a google-ban és ha látja hogy azt az információt találta meg amire szüksége van, akkor azalapján elkészíti a cikket. Ha esetleg nem lenne egyértelmű a dolog, esetleg mást talált mint amire az igénylő gondolhatott, az sem baj: ilyenkor jöhet egy egyértelműsítő lap, és a legfontosabbnak tartott vagy leginkább passzoló témát kezdi el kidolgozni, aztán majd szépen lassan a többit is. Ha pedig a szokásos ellenőrzés alkalmával valami furcsa, vagy nevezetesnek nem tűnő dolgot fedezünk fel, akkor nyilván mérlegeljük hogy érdemes-e magtartani.

A listán fennhagyott bakurászból az életben nem lesz szócikk, ahogy a nem létező Prisrinről sem, és hiába emlegetik sokan pl. a rézfaszú baglyot, kétlem hogy bárki írna róla. Mindenestre én részemről majd megírom magam az általam felrakott cikkeket. Djurika vita 2009. január 19., 17:12 (CET)

zEngedély

Szia! Szívesen, sajnálom hogy az elmúlt héten nagyon elfoglalt voltam, és csak most tudtam megnézni. Üdv, SyP 2009. január 19., 21:00 (CET)

Az a bizonyos vonal... (mindenről Alensha tehet)

A "kabbe" vonal elég régóta lehetett ott, és minden bizonnyal Alensha műve, ő szokott ilyeneket elhelyezni arrafelé. Vigyor Bennófogadó 2009. január 20., 14:07 (CET)

Jézusmária, én meg csak úgy töröltem. VigyorCsGábormegbeszélés 2009. január 20., 14:09 (CET)

Ennek még lehetnek következményei Vigyor. Egyébként ezzel a helyes kis fícsörrel lehet Sherlock Holmes-i nyomozásokat folytatni a laptörténetekben "ki helyezte el ezt az aknát" szempontból... Sajnos a KF-ek laptörténete kezelhetetlenül hosszú, de akinek van türelme (és memóriája), kiderítheti, ki volt a tettes. ;) Bennófogadó 2009. január 20., 14:13 (CET)

Vigyázz, Gábor fiam, én mindent látok... :D – Alensha SL megint lopja az aláírásom 2009. január 20., 16:43 (CET)

Hajjajj, ettől féltem, hogy mindent látsz. Léci, ne blokkolj, nem csináltam semmi rosszat, csak töröltem a munkádat. Hát olyan nagy bűn ez? VigyorCsGábormegbeszélés 2009. január 20., 17:08 (CET)

Á... Legalább felszabadult egy vonalfölötti hely, ahol legközelebb megint beszólhatok a vonalnak :) – Alensha SL megint lopja az aláírásom 2009. január 20., 18:01 (CET)

:-) Örülök, hogy ilyen megnyugtatóan rendeződött ez a kérdés. Ne kíméld azt a vonalat, nem szól vissza, nyugodtan mondhatod neki. – CsGábormegbeszélés 2009. január 20., 18:04 (CET)

Békés, ártatlan vonalakba nem szoktam belekötni. De ez nem elég, hogy parancsolgat, még ordibál is velem. – Alensha SL megint lopja az aláírásom 2009. január 20., 18:11 (CET)

Na hát az ilyet én se tűröm egyetlen vonaltól sem. – CsGábormegbeszélés 2009. január 20., 18:17 (CET)

Szedlacsekné, mert neked (is) köszönhetően öt szerkesztési ütközést kellett átvészelnem

Mindjárt kihúzod a gyufát!
Ez a figyelmeztetés azoknak szól, akiket ugyan kedvelünk alapesetben, de valami oknál fogva (kekeckedés, szőrszálhasogatós viták, beszólogatás, keresztbetevések miatt) épp nagyon közel járnak már, ha nem vigyáznak, egy kiadós személyes támadáshoz, melyet ezúton is elkerülni igyekszünk, és arra kérjük őket, nézzenek magukba, elkerülendő a nagyobb bajt. Szimbolikus jelentése: Kívánom neked, hogy éjjelente a fotón látható özv. Szedlacsekné látogasson! Burrows vita 2009. január 20., 19:15 (CET)
Ui.: Ma több hozzászólást ne várjatok tőlem, ennyi lap mentése gomb egy életre elég volt... – Burrows vita 2009. január 20., 19:15 (CET)


Na legalább nem csak én szoktam bajt okozni. -Bartók Dániel üzenetírás 2009. január 20. 20:29

Nem hát, dehogy. Ez mindenkivel előfordul néha. :-)CsGábormegbeszélés 2009. január 20., 21:13 (CET)

Re:Kategória

Szia! Egyébként hogy lehet sablonba kitenni (egyszerűen) a szerkesztői hozzájárulásom, pl: mint Burrows szerkesztői lapján? -Bartók Dániel válaszadás 2009. január 20. 20:34

Köszi, pont a legjobbkor. – Bartók Dániel vita 2009. január 20., 21:39 (CET)

Köszönöm az infót, de nem értem, mi ebben a különleges. Több szerkesztőnek is van ilyen típusú allapja, némelyeknek több is. – Hkoala 2009. január 20., 21:58 (CET)

Dehogynem különleges, például hosszú és impozáns. ;) De nem volt semmi célzás a példában: lustaság okán kerestem emlékezetemben egy olyat, akinél tuti láttam már ilyet. És tessék, el is volt avulva az infó annyiban, hogy te azóta allapra száműzted a listát. ;) Bennófogadó 2009. január 20., 22:01 (CET)

Kedves Cs. Gábor! Illedelmesen és a keresztényi szellemtől áthatva, de prüdéria nélkül, óvatosan megkérdem miért nevezted át a szócikket? Nem én akarom ezeket elkészíteni, csak közprédára akartam kitenni őket. A szexualitás szócikkben előző változataiban is benn volt. (Egyébként semszoktunk valaki szerkesztői lapjára szócikket rávarázsolni!) Nagyon megköszöbném, ha visszaneveznéd. Egyéként is dolgozom még rajta! – Sóhivatal 2009. január 21., 11:43 (CET)

Portál:Turizmus

Sajnos, tudok róla. Ugyanis a portálokkal mindig így vagyok. Tegnap Burumbátor már, segíteni akart,de nem megy. Segítséget várok! Ugyanis két portál van, amit Istvánka a névtérbe készített, de az nem tudott néhány problémát megoldani. Ezen a szerkesztői a lapon lévőn Glanthor segített, de nem tudom a névtérbe átrakni. – Sóhivatal 2009. január 21., 13:10 (CET)

Júzerlap

Inkább azt írd ki, hogy a Cassandróval nem vagy azonos. Nem bírom elképzelni, miért tévesztelek titeket mindig össze... :D – Alensha SL megint lopja az aláírásom 2009. január 22., 01:51 (CET)

Hát azt én se nem tudom elképzelni. Ugyan mi közös lehet kettőnkben? :)) – CsGábormegbeszélés 2009. január 22., 01:56 (CET)

Ezt azért elteszem ide magamnak emlékbe: [1] :-)CsGábormegbeszélés 2009. január 22., 01:58 (CET)

Nemá, azt reméltem, sikerült gyorsan kijavítanom, hogy ne vedd észre :) Amúgy a Casst tartom annyira jó fejnek, hogy veheted bóknak is, ha leCassozlak. És Cass is veheti bóknak, ha leCsGáborozom. :) – Alensha SL megint lopja az aláírásom 2009. január 22., 02:35 (CET)

Hát ha nem nyitod meg ezt a szakaszt, soha senki nem vette volna észre. Na de így, hogy felhívod rá a figyelmem, gondoltam, csak megnézem már a szerkesztéseidet. :)) Egyébként nagyon megtisztelő. – CsGábormegbeszélés 2009. január 22., 02:42 (CET)

Kérlek szépen, oda van írva. Vigyor CsGábormegbeszélés 2009. január 22., 02:51 (CET)

Jaaaj... akkora gazember vagy, Cass... – Alensha SL megint lopja az aláírásom 2009. január 22., 03:06 (CET)


Re:Gondolatok

Kedves Gábor! Tulajdonképp megtisztelsz, hogy a szerkesztéseim után nyomoztál ilyen alaposan!. Fáradságot nem ismertél, hogy bebizonyítsd azt, hogy milyen mameluk vagy. Tulajdonképp nem érdekelsz, hogy milyen tevékenységet végzel itt a wikiben, mert én szeretem a magam útját járni. Azt viszont kikérem magamnak, hogy ha éppen szerkesztek, azonnal belejavítsanak, mert korábban leszoktam arról (pont az ilyen mindentudó szerkesztők miatt), hogy a saját számítógépen megfogalmazzam a mondandómat, s utána írjam be. Azt mondták másolom őket (mert kerek egészek voltak, leellenőrizve) Sajnos beteg ember vagyok, s nem úgy megy a gépelés, mint régen, s a betegségem miatt, sok hibát vétek, s nem szeretek „tökéletlen” dolgokat felrakni).

Megpróbálom a kérdéseidre adandó válaszokat pontokba szedni:

1.) Nem érdekelnek a magyar wiki túlbonyolított szabályai (az az érzésem, sokan csak azon dolgoznak, hogy lehessen túlbonyolítani → a közjó, a kezdő szerkesztők segítése érdekében címszóval, ugyanúgy, mint a valós életben. Te még korodnál fogva túl fiatal vagy, hogy saját élettapasztalataid legyenek, ezért menekülsz a szabályok közé, hogy mankót adjon (iránymutatást). Ha valaki valamihez nem ért, akkor tanítani akarja! S önigazolásul másokhoz rohangálsz, hogy dicsérjenek meg, jól van kisfiam, csak így tovább!

2.) Ha valamit csinálsz, légy is büszke rá, de ezt ne Te állapítsad meg. Azaz igazi tudós ember,akire mások bukkannak rá, s dicsérik meg, de nem öntömjénezéssel. Elnézést kérek, hogy összetévesztettelek a 9-es budapesti busz kapcsán 42-vel, s a Kisalföld Volán cikkben HunyadyM-mel a ő tévedéseiket veled azonosítottam, mert nem úgy mint az előző hozsannázó szerkesztő, aki úgy agyba-főbe dicsért, hanem azért, mert olyan jellegtelen, szerkesztést-szerkesztésre halmozó szerkesztő vagy. Azért, mert sok szerkesztést végzel, nem biztos, hogy alapos munkát is végzel.

3.) Mondom, nem szokásom mások munkái után nyomozni, de január 19-én, biztos nem Te siettél (forrás nélkül) az első autó kérdésre válaszolni? A Daimler szócikk, pedig már feltüntette a választ! Igaza van Karmelának, mindenki tévedhet. Én is sokat hibázom,de azt tisztességesen (kedvesen, tisztelettudóan hozni a tudomására, nem vagy kioktatóban, vagy intézkedni, azonnal a másik háta mögött. Bár utálom, ha valaki, a még le se írt gondolataimat törli, de a sok ezer, évek óta felhalmozódott szeméttel nem foglalkozik, hanem helyette listát készít!

4.) Sajnos az én aktív munkáséleteben még nem létezett számítógép, internet Magyarországon. Épp ezért informatikát nem is tanulhattam. (Az egész eddigi életemet iskolákban s az életben végigtanultam. Itt a wikin is, és még Tőled is tanultam! Így a wiki informatikai rendszerére, már amire, magamtól jöttem rá. Igazi segítséget nem sok embertől kaptam, pedig a közigazgatásban a számítógépek elterjedéséhez én is jelentősen hozzájárultam, s már 1990-től magam is és csak kizárólag számítógépen dolgozom.) Na szóval eddig 2-3 ember informatikai segítségével 3 azaz három portált hoztam létre s mint Te is tudod a 4. ötlete a fejemben van. Ha tudsz segíteni, hogy rózsaszín háttérrel és lila dobozokkal meg tudjam csinálni azt, nagyon megköszönném! Az építő jellegű tanácsokkal a pokolba vezető út van kikövezve. Részemről a kéretlen tanácsokra pedig nincs szükségem.

5.) A lehülyéz kifejezést átvitt értelemben értettem, de nem emlékszem, hogy a szócikkbe beleirtalak volna, nem vagy annyira híres, hogy ez megtörténhessen. Azt ugyan beírtam rejtve a szerkesztésed kapcsán, hogy Te követted el az átnevezést. Még ha a véleményed szerint, úgy volt is helyes, amit utólag én is jóváhagytam, az azonban nem szokás, hogy valakinek az userlapjára egy cikket beírsz!!!!

6.) S nehogy azt gondoljad, hogy csak Te tudsz valakit kiosztani, s meglepődsz ha azt visszakapod. Ne lepődj meg ilyen az élet. S remélem, ha majd egypár évtized múlva belátod, hogy ennek a szerkesztőnek mennyire igaza volt. Mint, ahogy az elején is mondtam, igazán nem volt miért konfrontálódjam Veled, s ha békén hagysz, akkor hosszasan, s sikeresen együtt tudunk működni. Ötperces követéssel nem lihegsz a nyakamba, nem látsz el jó tanácsaiddal, ha szükségem lesz rá akkor külön meg is foglak kérni.

7.) Az alatt az idő alatt, mit erre a polémiára elkövettünk, már egy újabb szócikket is meg tudtam volna írni, s nem bosszankodni a félre értéseken. Te meg, a tegnapi napot emiatt elsumákoltad a Tudakozóban. Ezt ki fogja pótolni? :D – Sóhivatal 2009. január 22., 05:05 (CET)

Jól tudom, hogy nem vagytok kíváncsiak a kívülálló kibicek belekakukkolására, de két gondolatot hadd engedjek meg magamnak, akkor amikor érzésem szerint lehiggadtan, nyugodt hangon képessé váltatok az eltéréseket tisztázni. Az egyik, elsősorban CsGábor részére: a munkát egy picivel jobban kell tisztelni annál, amit Te csináltál tegnap. Ha valaki ott van a FV-n, és látja, hogy egy másik szerkesztő éppen dolgozik valamin (bármin, még ha hibás is), akkor nem szabad cselekedni semmit azzal a cikkel. Ezt én a magam püspökladányi vasutas nyelvén "aláváltásnak" nevezem, amelyből kizárólag balesetek származhatnak. A szó azt jelenti, hogy a robogó gyorsvonat alatt állítod át a váltót, ez mindenképpen kisikláshoz, esetekben tragédiához vezethet. Ha ilyen helyzet alakul ki, inkább el kell engedni a vonatot rossz irányba, és telefonálni a masinisztának, hogy kezdjen fékezni, mert nem jó felel megy. No, a tegnapi szócikkátnevezés ennek a tipikus példája volt, egy rövid vitalapi bejegyzéssel a dolog azonnal a helyére billent volna. Gábor, írod: „...két lehetőség közül választhattam: vagy törlésre jelölöm, vagy átmozgatom valahová...”. Hát nem! Lett volna egy harmadik lehetőség is, korunk sikercselekménye, a kommunikáció.
A másik: egymás nagyobb tisztelete. Sóhivatal is, CsGábor is túlment azon a határon, amit egy beszélgetés alkalmával, egy kocsmában megengednének maguknak egy másik emberrel szemben. És ezt a problémát még egy kicsit érzésem szerint súlyosbítja a generációs különbség, ami bármekkora probléma is, de létezik. A fiatalabb generációnak meg kellene értenie, hogy az idősebbek nehezebben kezelik a kompjutert, hirtelenebb haragúak (de hirtelenebben is megnyugvóak), és a Wikipédia szerkesztése során aránytalanul több energiát használnak el, mind fizikai, mind szellemi értelemben, mint a fiatalabb korosztály. És ezt tiszteletben kell tartani, segíteni tevékenységüket, ahol csak lehet. Az idősebb korosztálynak pedig nem szabad elfelejteni, hogy ők is voltak fiatalok, vitték a csajokat a szénaboglya mögé, csak most, ha egy fiatal azt csinálja, a kérgesebb idegrendszer már másképp reagálja le a dolgokat.
Tisztelettel, mindkét irányba, – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2009. január 22., 05:56 (CET)

OTRS

Szia! Olvastam Syp vitalapjára írt kérésedet, és gyorsan megnéztem az engedélyt. Utálom, hogy a válaszadók nem úgy válaszolnak, ahogy kérjük őket, hiszen a cc-by-sa licenc alatti közzététel meg a forrásjelölés melletti közlési engedély teljesen mást jelent. Azt sem tudom, hogy a vizsgálati jelentést hogyan szeretnék feltüntetni. Elvileg nem lenne az sem kizárt, hogy a kép leírólapján tüntessük fel, de inkább az lehet a céljuk, hogy az esetről szóló cikkben kapjon helyet. Szerintem úgy oldható meg szépen a kérdés, hogy megcsinálunk mindent, ahogy szerintünk jó, és a köszönő válaszlevélben linkeled a képek leírólapjait (beleértve ezt is) meg az kérésüknek megfelelően kiegészített cikket, mindegy megerősítést kérve, hogy ha nem így gondolták, akkor szóljanak (veszélyes az ilyen, mert a cc-s licenceket nem lehet visszavonni). Nagyon szép és alapos a dokumentációd! :-) Samat üzenetrögzítő 2009. január 22., 13:06 (CET)

Igen, azt én is utálom, pedig a legtöbbször nem úgy válaszolnak. Pedig ennél érthetőbben nem tudom megfogalmazni, hogy erre nagyon nagy szükségünk lenne. Még a szöveg is ott van, csak ki kéne másolniuk. Na mindegy, majd igyekszem haladni a cikkel. Köszönöm, hogy ránéztél a levélre. (Azért Syp-nek írtam, mert úgy láttam, hogy ő szerkesztett legutoljára, reméltem hogy itt találom.) – CsGábormegbeszélés 2009. január 22., 16:03 (CET)

Kódolás

Igen, ismerős probléma. Még nyáron valamelyik ilyen pywikipedia-s proginál nekem is volt ilyen. Felhagytam vele. Aszthiszem a kódolással van összefüggésben. Talán Dani többet tud erről mondani. - Peti610 vita 2009. január 22., 15:33 (CET)

Én ebből "tanultam". Hát már szinte mindegyiket kipróbáltam kisebb-nagyobb szinten. Pl.: category.py ; interwiki.py ; commons_link.py ; featured.py ; image.py ; solve_disambiguation.py ; replace.py Ezek amiket úgy jobban ismerek. - Peti610 vita 2009. január 22., 18:16 (CET)

Képek

Kedves Gábor! Te hol tartod az engedélykérő leveleket? Van a wikiben erre külön oldal, vagy nem fontos itt tartani? Légyszives válaszolj, ha ráérsz. – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. január 23., 13:31 (CET)

Köszönöm a válaszodat kedves Gábor, muszáj azt a levélformát alkalmazni, mert én írtam egyet külön.– Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. január 23., 14:01 (CET)

Igyekeztem úgy megfogalmazni, hogy teljesen egyételmű legyen a dolog. Majd tájékoztatlak, ha érdekel. Sokat segítettél nekem, köszönöm.– Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. január 23., 14:54 (CET)

Kedves Gábor!

Az a cím ahová az engedélyt kell küldeni, az hol van, hova fut be, válaszolnak ha megérkezik? – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. február 2., 21:04 (CET) Elküldtem az engedélyt, de kérik, hogy milyen képekről van szó. De nem egy konkrét képről hanem képfelhasználási engedélyről van szó. Ilyen esetben tételesen megírod nekik, ha több van, vagy leírást írsz róluk, vagy... – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. február 4., 10:02 (CET)

Semmi baj. Nagy kalandom az engedélyekkel lassan kibogozódik:)) Van egy szerintem használható engedélykérő-adó levelem, hová tegyem, hogy véleményezzétek? A fő probléma egyébként, hogy általános képfelhasználási engedélyt kaptam, ők pedig azt akarták, hogy tételesen írjam le. Szerintem, ha a szerző nyilatkozik, hogy a képeit a rendelkezésemre bocsátja, akkor feltölthetek mindent amit küld. Most három új engedéllyel megbombáztam őket, remélem túlélik:)) Köszi a választ, jó éjszakát! – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. február 4., 23:34 (CET)

Macskakifordítás

Kár, nekem tetszett :) – Alensha SL megint lopja az aláírásom 2009. január 23., 17:23 (CET)

Bár a Monthy Python Cat confuser-ei sem voltak kutyák... :) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2009. január 23., 18:03 (CET)

de hogy ne csak macskabelekkel ijesztgesselek, íme egy neked való falat: megmentő hős lovagra váró szubcsonk.Alensha SL megint lopja az aláírásom 2009. január 23., 18:12 (CET)

Ez szubcsonk? Ez?? Na majd megmentem. Kösz, hogy szóltál. – CsGábormegbeszélés 2009. január 23., 18:24 (CET)

Hát olyan nagy kihívást nem jelentett megmenteni, igazából csak formázni kellett. Egy szimpla forma sablon is megtette volna. – CsGábormegbeszélés 2009. január 23., 22:56 (CET)

hát szubcsonk kategóriában volt, ki vagyok én, hogy vitatkozzak? :) – Alensha SL megint lopja az aláírásom 2009. január 24., 04:16 (CET)

Most kell visszarakni a macskakifordítást, amikor egy nap kemény munkával kiötöltem a szappanbuborék-hámozást? Te egyre kegyetlenebb vagy, Cass... – Alensha sms 2009. január 25., 02:10 (CET)

Megérte egy napot dolgozni vele! Nekem nagyon tetszik. – CsGábormegbeszélés 2009. január 25., 02:12 (CET)

Kegyetlen??? Jómagam? Miről maradtam le? Vigyor Cassandro Ħelyőrség 2009. január 25., 02:17 (CET)

jé, közben megjelent a CsGábor is... te írjad csak a buszos cikkeket :) – Alensha sms 2009. január 25., 02:19 (CET)

Nahát, milyen kicsi a világ. :-) CsGábormegbeszélés 2009. január 25., 02:25 (CET)

Wikipédia:Engedélyek

Kösszi:-)Marci vita 2009. január 24., 09:42 (CET)

OTRS engedélyek

Szia Gábor!

Intézem az OTRS engedélyeket, ha idézetként akarod beilleszteni a cikkbe a nekrológ egyes elemeit, akkor szerintem rendben vannak, cikkszövegként egy az egyben átvenni az engedély alapján nem tudsz jogszerűen, illetve szerintem nem is lenne lexikonszerű. Üdv, SyP 2009. január 24., 17:05 (CET)

Szia, hát annyi, hogy az OTRS szám alapján pillanatok alatt elő tudom keresni az engedélyező levelet, a szöveg, téma, körülbelüli időpont ismeretében kicsit macerásabban. :) SyP 2009. január 24., 18:41 (CET)

Kért cikkek

Szia! Köszi a tájékoztatást. Azért a betűrendes listára vettem fel a két kért cikket, mert annak a linkje jelenik meg a friss változtatások oldalon, gondoltam, hogy akkor oda kell. De ha az a lista csak egy robot által szerkesztett automatikus oldal, akkor viszont nem arra kellene linkelni az FV-oldalról, hanem arra, amihez hozzá lehet írni a kért cikkeket (legalábbis én így látom értelmét). A kérdés arra is vonatkozott, hogy megírja-e valaki ezeket a cikkeket. Ha te mondod, biztos így van, csak nekem gyanús volt, hogy nem igazán fogynak a piros linkek. :-)Mex plática 2009. január 26., 11:18 (CET)

plébánia

:-) Egyébként meg vagyok győződve róla, hogy úgy ahogy van, copypaste. Csak mivel a google nem hozott rá semmit, nem tudom bizonyítani. – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 26., 15:48 (CET)

békéscsabai buszok

Lett két békéscsabai szubcsonk buszos cikk. Írtam a szerzőnek, remélem, kijavítja… Ha nem, akkor a KM-re vár… – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 26., 16:03 (CET)

Jó, köszi. Másvalami: te hogyan szoktad a friss változtatásokat nézni? Valami kiegészítőt használsz? – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 26., 16:32 (CET)
Köszi a választ (én még csak 1000-nél tartok).
Egyébként csináltam egy kis javascript programot, ami a fejlettebb friss változtatásokkal együttműködve beszínezgeti, táblázatba rendezi a figyelőlistát és az fv-t. Ha érdekel, akkor megmutatom. (1280-as képernyő ajánlott). – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 26., 16:47 (CET)
Írd be ezt a monobook.js-edbe:
importScript("Szerkesztő:Hunyadym/rc.js") ;
Gyorsítótár törlés és utána elvileg működik. Folyamatosan javítgatom, úgyhogy lehet, hogy néha pár percre nem fog menni. Majd várom véleményedet :-)Hunyadym HunyadymVita 2009. január 27., 13:12 (CET)
Még nincs. Szerkesztő:CsGábor/monobook.js. (Ja, gondolom a monobook skin-t használod (az alapértelmezett). Ha nem, akkor szólj!) – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 27., 13:26 (CET)
Használod a Fejlettebb friss változtatásokat? A beállításoknál lehet bekapcsolni. – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 27., 13:59 (CET)
Gyorsítótárat töröltél (Firefox: Ctrl+F5)? – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 27., 14:20 (CET)
:-) Tervezem még, hogy az FV-n a figyelőlistán szereplő elemeket kiemelje színnel is, illetve hogy (mondjuk az utolsó 1000) regisztrálót színezze. (Ahogy legutóbb elnéztem, ez 6-7 nap.) Ez már bonyolultabb, aztán még későbbi tervként azt, hogy lehessen extra figyelőlistát csinálni, ami a hirtelenjében fontossá váló szerkesztőket illetve szerkesztéseket még erősebben jelzi. (Pl. ha segítesz egy kezdőnek, vagy ha valaki sorozatosan vandalizál stb.) Várom építő és kevésbé építő megjegyzéseidet Vigyor, a távlati tervek közé sok minden belefér! – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 27., 14:48 (CET)

Neked is bejöttek ma reggel a visszaállítás linkek? Összezavarja a scriptet :-(Hunyadym HunyadymVita 2009. január 28., 12:04 (CET)

A betűméretet beállíthatóvá tudom tenni, lehet, hogy este megcsinálom, délután nincs sok időm. (Szólhattál volna korábban is Vigyor) Meg éppen azon gondolkoztam, hogy lehetne rövidíteni: "3 változtatás" helyett "3 vált.", vagy "történet" helyett "tört." – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 28., 12:29 (CET)
Szia! Készítettem egy új verziót a programból. Ha beírod a monobook.js-edre ezt, akkor kicsi lesz a betűméret.
Kicsi=1;
Üdv! – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 29., 02:29 (CET)

Re: Engedélyek

Szia! Ezzel kicsit bajban leszek, megmondom őszintén. Egyrészt, ezek nem egy-egy konkrét képre vagy képgyűjteményre vonatkozó engedélyek, hanem általános vegyesfelvágott hol ettől, hol attól, és átfedések is vannak köztük, ráadásul többnek közülük van OTRS megerősítése is. Másrészt, nem tudnék mit beírni honlapnak sem, mivel albumborítókról vagy a kiadótól közvetlenül szerzett promóképekről van szó, amit vagy több száz oldalon megtalálsz, vagy éppen sehol sem. Az OTRS-t szintén nem én intéztem, hanem részben Dami és részben azt hiszem Samat, de ebben nem vagyok biztos, és az az engedély pedig nincs is ott az allapon, mert közvetlenül e-mailben továbbítottam az OTRS-hez a magyar Wikimédia címre. Szóval nem tudom, hogy mi legyen, egyébként ha az OTRS rendszerhez van hozzáférésed, Thalía albumborítókról, ill. egy képről van szó, az alapján gondolom meg lehet találni, hogy mire vonatkoznak. – Mex plática 2009. január 27., 13:37 (CET)

Két OTRS szám alatt is futnak a borítók, de ez is csak egy részük, van néhány, amihez nincs OTRS megerősítés; és van egy kép is, amit megintcsak külön kellene venni. A két OTRS számot meg tudom keresni, de ezek mehetnek ugyanabba a sablonba? Vagy hogy? – Mex plática 2009. január 27., 14:01 (CET)

Na majd otthonról megpróbálok valamit összehozni, bár kétségeim még mindig vannak (pl. a "cikk" paraméterhez nem tudom, mit írjak be, mert kb. 15 cikkről van szó, ahol van valami vonatkozó kép). – Mex plática 2009. január 27., 16:07 (CET)

Elvileg megvolnék. Kérlek, nézd meg, hogy így gondoltad-e (illetve, hogy így kell-e): Wikipédia:Engedélyek. Üdv, – Mex plática 2009. január 27., 19:36 (CET)

Javaslat

Viszont ha már betettél OTRS2 opciót, akkor kellene mindenből (dátum2, címzett2, licensz2 stb.), mert nem biztos, hogy ugyanattól van az engedély és ugyanakkor küldte. – Mex plática 2009. január 27., 19:40 (CET)

112_3

Szia!

Az új szerkesztőnk által írt 8-as busz cikkben olvastam, hogy 112_3-as busz. Utánanéztem a BKV honlapján, ott a menetrendfájlt tényleg így hívják, de számnak a 112 van odaírva. Régen jártam Budapesten, ahogyan nézem, ez decemberi módosítás. Ez mit jelent? És így jelölik, aláhúzással? És a másik kettő 112-est hogyan?

Köszi! – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 27., 17:03 (CET)

És mi értelme volt akkor a felosztásnak? – Hunyadym HunyadymVita 2009. január 27., 19:48 (CET)

Nap képe

Egyébként, az én képleillesztésem, és a képleírások nekem mért nem jelentek meg?? – Bartók Dániel válaszadás 2009. január 28., 21:20 (CET)

Akkor rosszul fogalmaztam, mert nem erre gondoltam. Akkor pontosítanám, én arra gondolok, hogy amiket beillesztettem a Nap képe rovatba, az nem jelent meg, csak később, amikor más átpakolta azt. --Bartók Dániel válaszadás 2009. január 30., 11:03

Ok rendben, akkor legközelebb úgy csinálom, mert láttam, hogy át lettek rakva. Meg a MÁV szócikknél is nézegettem képeket, hogy mit lehetne berakni, meg a MÁV-nál a cég infoboxot is kitettem. Meg találtam a MÁV Ikarus 260 szócikkből a buszos képet akarom majd kitenni, amit a Tisza Volán szócikkbe is beleillesztettem, meg lécci szólj, ha valami ilyesmiről is találnál cikket, mint ez a MÁV Ikarus 260, főleg, ha Tisza Volános kép van rajta. --Bartók Dániel üzenetírás 2009. január 30. 11:46

Az egyszer már igaz, mikor elolvastam, meg megláttam a képet, akkor utána megláttam a Tisza Volán logóját rajta, és akkor azonnal kitettem a Tisza Volánhoz is. --Bartók Dániel üzenetírás 2009. január 30. 14:00

E havi verseny

Kedves e havi ponzozóVigyor

Medgérlek, hogy értékeld a januári verseny keretében íródott cikkeket és ennek megfelelően pontozd. Köszönettel: az AutópályaműhelyMadura Máté Email vitasarok APM 2009. január 29., 19:11 (CET)