Szerkesztő:Halász János/archívvitalap1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Munkásmozgalmi műhely-vita[szerkesztés]

Szia!

Téged, mint a műhely hasznos tagját, szeretnélek értesíteni a műhely semlegességével kapcsolatos, kocsmafalon zajló vitáról. Hogyha már láttad, akkor elnézést kérek, pusztán a műhelytagok figyelmét szeretném erre felhívni.

Üdvözlettel: BotlikIrodám 2014. július 24., 10:28 (CEST)

Vörös Újság[szerkesztés]

Szia! Látom, szorgalmasan építed a szócikket. Egy pár linkre hívom fel a figyelmedet, ahonnan képet is letölthetsz, és felteheted a WP oldalra:

Most látom, hogy az újság fejlécében rövid U szerepel. --Jávori István Itt a vita 2014. július 27., 18:58 (CEST)

Kedves István!

Köszönöm a segítséget a linkekkel! A lapot átneveztem. (Vörös Ujság)
Tisztelettel --Gumivonat vita 2014. július 27., 19:30 (CEST)

Írtam egy bevezetőt a szócikkhez, ha nem tetszik, írj egy másikat.--Mártiforrás 2014. július 28., 15:48 (CEST)

Kedves Márta!

Köszönöm a bevezetőt, nem írtam újat, csak kicsit átformáztam. Köszönöm továbbá a folyamatos segítséged, nagyra értékelem! Tisztelettel --Gumivonat vita 2014. július 28., 21:03 (CEST)

Fájl:Vasárnapi Kör 1917.jpg[szerkesztés]

Szia! Honnan van az információ, hogy ennek a fotónak Nemes-Lampérth József a szerzője? --Regasterios vita 2014. július 28., 09:53 (CEST)

Kedves Regasterios! Ezt a képet több mint egy éve láttam, és akkor egy forrásban azt találtam, hogy Nemes-Lampérth fotója ez. Azt gondoltam, hogy a Vasárnapi Körről szóló könyvben (A Vasárnapi Kör : Dokumentumok / összeállította, bevezetést és jegyzeteket írta Karádi Éva, Vezér Erzsébet, Gondolat Kiadó, 1980.) láttam. A fotó tényleg benne van a könyvben, ám az nincs, hogy Nemes-Lampérth készítette volna. Azóta utánanéztem, és kiderült, hogy a PIM-ben található ez a kép. (A képet az alábbi oldalról töltöttem le: [1]).
Elnézést a baklövésért. Jelöljem a képet törlésre?.
Tisztelettel: – Gumivonat vita 2014. július 28., 10:23 (CEST)
Dehogy jelöld! :-) Csak azért kérdeztem rá, mert az általad megadott forrásban balról a negyedik személy ismeretlenként van feltüntetve, ezen a lapon viszont az olvasható, hogy ez az ismeretlen személy maga Nemes-Lampérth József, sőt az imént általad megadott linken is ezt írják. Próbáltam keresni, de sajnos nem találtam róla másik fotót, így nem sikerült megállapítanom, hogy helyes-e ez az információ. Azt javaslom, hogy a szerzőhöz azt írd be, ismeretlen, a licencet pedig cseréld le {{közkincs-ismeretlen}}(?)-re. Köszönöm a válaszod. --Regasterios vita 2014. július 28., 10:40 (CEST)

Juvancz[szerkesztés]

Szia! A Wikipédia szokványai szerint a szócikket majd át kell nevezni a Juvancz Iréneusz (1882-1950) alakra, mert a címekben nem szerepeltetjük a név előtagjait (dr., id., ifj. stb.). Üdv, --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. július 30., 08:59 (CEST)

Kedves Burumbátor! A lapot átneveztem, köszönöm az informálást! Tisztelettel: --Gumivonat vita 2014. július 30., 09:04 (CEST)

Üdv! Mivel személyeknél alapesetben foglalkozással egyértelműsítünk, a cikkedet átneveztem Juvancz Iréneusz (matematikus) névre és elkészítettem a kapcsolódó egyértelműsítő lapot. ✮ Einstein2 vitalap 2014. július 30., 09:57 (CEST)

Rendben, köszönöm. --Gumivonat vita 2014. július 30., 09:58 (CEST)

Fájl:Örnsköldvik látképe.jpg[szerkesztés]

Szia! Bándi Eszternek el kellene küldenie egy engedélyező e-mailt a permissions-hu@wikimedia.org címre, amelyben kijelenti, hogy ő ennek a képnek a szerzője, és hozzájárul a Wikipédián való felhasználásához, szabad licenc alatt. Közkincs helyett javaslom inkább a majdnem ugyanolyan szabad felhasználást biztosító {{cc-by-sa-3.0}}-t. Forrásként meg kellene adni egyébként azt a webhelyet is, amely a képet tartalmazza, nem csak a közvetlen linket. Mellékelek egy formaszöveget, ebbe már csak a dátumot kellene beleírnia Bándi Eszternek.

„Kijelentem, hogy én vagyok az alábbi kép szerzői jogának tulajdonosa:

Hozzájárulok, hogy a kép a Wikimédia-projektek oldalain a „Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0” szabad licenc alatt kerüljenek közzétételre. Kérem, hogy engem mint szerzőt az alábbi módon jelöljenek meg:

Bándi Eszter

Elfogadom, hogy biztosítom a jogot a kép terjesztésére, kereskedelmi vagy nemkereskedelmi célból történő felhasználására, vagy igény szerinti módosítására, amennyiben betartják ezen licenc és a törvények szabta feltételeket. Tisztában vagyok azzal, hogy továbbra is én maradok a szerzői jog tulajdonosa, és fenntartom a jogot, hogy a licenc feltételeinek megfelelően nekem tulajdonítsák azt. A mások által végzett módosítások ugyanakkor nem lesznek nekem tulajdonítva. Tisztában vagyok azzal, hogy a szabad licenc kizárólag a szerzői jogra vonatkozik, és fenntartom a lehetőséget, hogy jogi úton nyerjek elégtételt azok ellen, akik becsületsértő módon vagy a személyiségi jogokat megsértve használják a művet. Elfogadom, hogy nem vonhatom vissza ezt a beleegyezést, és a művet nem biztos, hogy a Wikimédia-projektek örökké megtartják.

Bándi Eszter

[dátum]”

--Regasterios vita 2014. augusztus 1., 21:53 (CEST)

U.i.: A képhez ki kellene tenni az {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablont, ezzel jelzed a többi szerkesztő és a járőrök felé, hogy az engedélykérés már zajlik. --Regasterios vita 2014. augusztus 1., 21:56 (CEST)

Kedves Regasterios!

Az engedélyt megadó e-mailt Bándi Eszter elküldte. Nekem kell visszaállítani a képet az oldalra, illetve leszednem a sablont, vagy ezt megteszi az, aki igazolni tudja, hogy elküldték az engedélyező e-mailt? Esetleg valaki nekem igazolja hogy megjött az e-mail, és akkor nekem kell visszaraknom? Vagy hogy működik ez?--Gumivonat vita 2014. augusztus 1., 22:10 (CEST)

Neked most már nincs dolgod. Ha megérkezik az engedély, egy OTRS-kezelő elhelyez majd egy OTRS-sablont a kép alatt, és leveszi a most kirakott sablont. --Regasterios vita 2014. augusztus 1., 22:21 (CEST)

Szia! A képhez az engedély megérkezett, az OTRS-sablont kihelyeztem a leírólapra. Köszönöm a türelmedet. --Regasterios vita 2014. augusztus 10., 01:56 (CEST)

Szia! A Facebook-azonosítóra mutató linket levettem, mivel nélkülözhető. Remélem, így rendben van, miután az eredeti állapot állt helyre. --Regasterios vita 2014. augusztus 11., 20:44 (CEST)

Rendben van, köszönöm/köszönjük.--Gumivonat vita 2014. augusztus 11., 20:55 (CEST)

Kép szerzője nem egyenlő a könyv szerzőjével (jelen esetben biztosan)[szerkesztés]

Szia!

Attól, hogy a kép Tormay Cécile könyvében jelent meg, nem valószínű, hogy ő a szerzője is a képnek. Kérlek, csak akkor jelöld meg őt szerzőnek, ha biztosan alá tudod támasztani, hogy a kép szerzője is ő. Amennyiben nem úgy a szerző ismeretlen, a licenc meg {{közkincs-ismeretlen}}(?). Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 5., 18:42 (CEST)

Kedves Hungarikusz Firkász!
Elnézést a hibáért, épp ezt akartam elkerülni, mikor megnéztem a wikimédia commonson, hogy Szabados Sándor képénél (amely szintén a Tormay könyvből van) kit neveznek meg szerzőnek. Itt Tormay Cécilet, és ezért gondoltam, hogy nekem is azt kell. A következőkben ezt figyelembe veszem. Üdvözlettel: --Gumivonat vita 2014. augusztus 5., 19:07 (CEST)
Ott is hibásan volt, javítottam. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 5., 19:25 (CEST)

Megerősített szerkesztői jog[szerkesztés]

Szia! A WP:BÜRÜre érkezett ajánlás és eddigi szerkesztéseid alapján megerősített szerkesztő lettél. További jó munkát! - RepliCarter Hagyj üzenetet 2014. augusztus 11., 17:18 (CEST)

Köszönöm a tájékoztatást és a támogatást!--Gumivonat vita 2014. augusztus 11., 17:36 (CEST)

Fájl:O'Egan család címere.JPG[szerkesztés]

Kedves Gumivonat! Kérlek, töltsd ki ennek a képnek az összegzését, különös tekintettel a forrásra. --Regasterios vita 2014. augusztus 11., 21:42 (CEST)

Kedves Regasterios!

Ezt a képet nagyapám küldte át nekem, sajnos nem tudom, hogy ő honnan szerezte, kerestem a neten, nem találtam ugyanezt a képet. Még fogom keresni, de nem fűzök hozzá nagy reményeket. Ha forrás hiányában törölni kell, rendben van. Ettől függetlenül kitölthetem, - ki is töltöm - amit tudok. Tisztelettel: --Gumivonat 2014. augusztus 11., 21:46 (CEST)

Azt tudom tenni, hogy feltöltök egy új változatot és megadom a kép forrását. Ez segít/elég?--Gumivonat 2014. augusztus 11., 21:57 (CEST)
Melyik honlapról? --Regasterios vita 2014. augusztus 11., 22:04 (CEST)
Innen. --Gumivonat 2014. augusztus 11., 22:06 (CEST)

Őszintén szólva nem tudok biztosat mondani. A képfelküldési útmutató szerint „Az egyértelműen régi (legalább 150 éves) családi címerek {{közkincs-régi}}(?) sablonnal tölthetőek fel.” Másrészről azonban egy címert is meg lehet úgy rajzolni – állítólag –, hogy az már egyéni-eredeti jelleggel bír, megtartva a mintának használt címer heraldikai elemeit. Ennél fogva a készítője igényt tarthat szerzői jogi védelemre, mert nem gépiesen másolt. Ebben az esetben viszont egyik képnél sem tudjuk, miből dolgozott a rajzoló. Két lehetőség van. Rákérdezni a kocsmafalon vagy – az ott kapott választól is függően – megkérdezni Madboy74 szerkesztőt, nem készítené-e el a kedvedért a címert. Ő ugyanis kiváló rajzoló, a Commonsba már több száz saját készítésű címert töltött fel (itt tekinthető meg a referenciája). Nem tudom, a díszítő elemeket megcsinálná-e, de szerintem a pajzsot szívesen elkészíti, ha megkéred. --Regasterios vita 2014. augusztus 11., 23:14 (CEST)

Látom, feltöltöttél egy új fájlt: a régit töröltem. --Regasterios vita 2014. augusztus 19., 01:05 (CEST)

Köszönöm. Az a helyzet, hogy nem tudtam a régi fájlnál új változatot feltölteni, és azt sem tudom mi miatt, én ezekben nem vagyok otthon. Lényeg, hogy megvan. :) --Gumivonat Üzenőfal 2014. augusztus 19., 01:10 (CEST)

MmtLex[szerkesztés]

Szia! Mivel elég sok cikkedben láttam a Munkásmozgalom-történeti lexikont forrásként beillesztve, elkészítettem az {{MmtLex}} sablont, aminek segítségével könnyen és egységes megjelenéssel lehet feltüntetni a könyvet a források között. Üdv, ✮ Einstein2 vitalap 2014. augusztus 27., 19:32 (CEST)

@Einstein2: Ó, köszönöm szépen, így is mindig másolgattam, most könnyebb lesz. :) Tényleg köszönöm! Gumivonat Üzenőfal 2014. augusztus 27., 21:57 (CEST)
Nincs mit, szólj, ha esetleg még szükség lenne hasonló forrássablonra. ✮ Einstein2 vitalap

re:Sablon: Polányi család[szerkesztés]

Szia! Elkészítettem a sablont, ezen a linken találod: {{Polányi család}}. Üdv, ✮ Einstein2 vitalap 2014. szeptember 20., 11:05 (CEST)

Ismételten köszönöm!Gumivonat vita 2014. szeptember 20., 13:19 (CEST)

Népbiztoshelyettesek[szerkesztés]

A magyar kormányokról szóló cikkekben a miniszterhelyetteseket, államtitkárokat nem szoktuk felsorolni. Töredékes említésnek nincs is értelme, mert kifejezetten félrevezető volna. Szerintem.

--Peyerk vita 2014. szeptember 21., 11:28 (CEST)

Évszámok linkelése[szerkesztés]

Lelkecske! Nem kell minden évszámot linkelni, csak a nagyon fontosakat, születés/halál, stb. Úgy láttam például, hogy Weisshaus Aladár című cikkedben szinte minden évszám linkelve van. Persze megtéveszthet a wikin, hogy sokáig minden évszámot linkeltünk, s persze kijavítani még nem tudtuk, s bizony sok olyan szócikkel találkozhattál, de ez már jó idő óta nem érvényes. --Mártiforrás 2014. szeptember 21., 13:36 (CEST)

@Pataki Márta: Köszönöm, hogy szóltál, néha a buzgóság terhes lehet. Gumivonat vita 2014. szeptember 21., 13:41 (CEST)

Berinkey Dénes[szerkesztés]

Nincs mit! Bárkivel előfordulhat. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. szeptember 21., 14:51 (CEST)

Bauer Oszkár[szerkesztés]

Üdv! Értesítelek, hogy az általad létrehozott Bauer Oszkár szócikkről megbeszélés kezdődött a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Bauer Oszkár oldalon. Ha részt kívánsz venni a megbeszélésben, nem tartod indokoltnak a jelölést, vagy megjegyzést szeretnél tenni, azon a lapon lehet. Köszönöm a figyelmedet. Rlevente üzenet 2014. szeptember 23., 13:24 (CEST)

@Rlevente: Rendben, köszönöm, hogy szóltál, már láttam a megbeszélést. (Még egyszer elnézést, hogy indokolatlanul megsértettelek a Wikipédia:Kocsmafal_(egyéb)#Ide_valók_ezek? megbeszélésben.) Gumivonat vita 2014. szeptember 23., 16:47 (CEST)

Halász Tamás[szerkesztés]

Szia! A Halász Tamás szócikk vitalapjára írtam néhány észrevételt és javaslatot. Még én is próbálok forrásokat szerezni, de neked ez talán könnyebb lesz :) Üdvözlettel --Dodi123 vita 2014. szeptember 27., 22:43 (CEST)

@Dodi123: Köszönöm a segítséged! Igazad van, könnyebb, de most épp alszik, talán majd holnap. Halász János üzenet 2014. szeptember 27., 22:44 (CEST)

Schiffer Adolf[szerkesztés]

Szeretném az általános életrajzi infoboxot zeneire cserélni, ha egyetértesz, elvégre ez áll a leginkább rá. --Sir Morosus vita 2014. szeptember 28., 15:42 (CEST)

Megtörtént. --Sir Morosus vita 2014. szeptember 28., 23:36 (CEST)

Munkásmozgalom-történeti lexikon[szerkesztés]

Szia! Beépítettem a sablonba az 1972-es kiadást is. Az egységesség érdekében most úgy oldottam meg, hogy az első paraméter a kiadási év, a második pedig az oldalszám. Emiatt most hibásan jelenik meg a sablon a szócikkekben, mivel eddig az oldalszám volt az első paraméter. Ez könnyen javítható, viszont mielőtt kérném a javításokat a WP:BÜ lapon, az a kérdésem, hogy van-e olyan cikk, amelyben a forráshivatkozás, ill. annak oldalszáma az 1972-es kiadásra vonatkozik? ✮ Einstein2 vitalap 2014. szeptember 29., 16:33 (CEST)

Fogós kérdés, nem tudom biztosan, azt hiszem van, megnézem. Halász János üzenet 2014. szeptember 29., 16:35 (CEST)
@Einstein2: Mégsincs, még nálam van a könyvtári ('76-os) példány, s mivel a sablon arra vonatkozott, mindenhol ezt használtam, nem pedig a 72-est. Halász János üzenet 2014. szeptember 29., 16:39 (CEST)

Rendben, a fent említett lapon kértem a szövegcserét. A sablont a jövőben a következőképp lehet használni: ha a régebbi kiadásra akarsz hivatkozni, akkor ezt kell beírni: {{MmtLex|1972|(oldalszám)}}, ha az újabbra, akkor ezt: {{MmtLex|1976|(oldalszám)}}. Üdv, ✮ Einstein2 vitalap 2014. szeptember 29., 17:19 (CEST) @Einstein2: Köszönöm szépen a segítséget! Halász János üzenet 2014. szeptember 29., 17:19 (CEST)

Teruel[szerkesztés]

Szia!

Kitöröltem az infoboxból a koordinátákat, mert ezek írták felül a wikidatában már meglévő helyes koordinátákat, így a zöld pötty odaugrott a helyére. Üdv.: --Rakás vita 2014. szeptember 29., 20:05 (CEST)

Köszi megint! Utánanézek, mert az előbb még jónak látszott --Rakás vita 2014. szeptember 29., 20:17 (CEST)

IgenElfelejtettem menteni a törlést, először azért nem lett jó --Rakás vita 2014. szeptember 29., 20:34 (CEST)

Madrid[szerkesztés]

Ebből is töröltem a koordinátákat, nekem jó lett --Rakás vita 2014. szeptember 29., 20:27 (CEST)

Hogyha ilyet látsz legközelebb, akkor az infoboxból töröld ki a koordinátákat. és akkor a pozícionáló pöttynek helyre kell ugrania. További jó szerkesztést --Rakás vita 2014. szeptember 29., 20:41 (CEST)

Magyar irodalmi lexikon[szerkesztés]

Szia! Látom, hogy a Sebesi Ernő cikk "További információk" szakaszába betettél egy csomó lexikoncímet. Köztük van az 1926-as kiadású Magyar irodalmi lexikon is. Arra kérnélek, hogy annak szócikkéből vett néhány adattal egészítsd ki a ma föltett Sebesi Ernő cikket, mert nekem elég soványra sikeredett. Köszönettel: --Vadaro vita 2014. október 2., 23:58 (CEST)

Annyira ne törd magad, hiszen még az is szép volt tőlük, hogy egyáltalán betették a lexikonba (1926-ban!). Egyébként ha megengedsz egy megjegyzést: szerintem a "További információk" szakaszba nem kéne lexikon-címeket betenni, hanem csak olyan munkákét (akár web, akár nyomtatott), amelyek a cikkben közölteket kiegészítik, további megismerését segítik, részletezik stb. Köszönöm a válaszod, további jó szerkesztést. --Vadaro vita 2014. október 3., 23:36 (CEST)

Vadarónak: Ezek olyan munkák, amelyekben szerepel az életrajza, nem pedig találomra megadott lexikonok. Gyurika vita 2014. október 3., 23:39 (CEST)
Igen, ezek olyan munkák. --Vadaro vita 2014. október 3., 23:57 (CEST)

Kedves Halász János, csak a véleményemet írtam ide, most is csak azt teszem: ha a lexikonból bármilyen adatot a szövegbe beteszünk (vagy bedolgozunk), az teljesen rendjén van. Akkor viszont az illető művet a cikkhez felhasználtuk, tehát nem a További infó-kban, hanem a Források-ban vagy a Jegyzetek-ben van a helye. Megint csak: szerintem.

Más: hadd hívjam fel a figyelmed a Wikipédia:Holokauszt-emlékév 2014 lapra, ha talán nem ismered. Láttam, hogy föltetted a Gergely Győző cikket, szerintem a lapon a Szeptember szakaszba beírhatnád (az ottani minták szerint). Persze csak ha kedved tartja. Mára nekem ennyi volt, jó éjt! --Vadaro vita 2014. október 3., 23:57 (CEST)

KISZ[szerkesztés]

Szia! Valamit elronthattál a Kommunista Ifjúsági Szövetség (egyértelműsítő lap)on, mert az első link visszamutat az egyértelműsítő lapra, holott egy különálló szócikkre kellene. Valamilyen megkülönböztető toldalékot kellene tenni a névhez. --Hkoala 2014. október 3., 22:14 (CEST)

Portál[szerkesztés]

Szia! Én tettem bele, helytelenül. A portál szerintem nem az orvosokat, hanem az orvostudományi cikkeket tartalmazza. Üdv. Tambo vita 2014. október 5., 15:13 (CEST)

Tárca nélküli miniszter[szerkesztés]

Szia! Visszavontam a szerkesztésedet. Nem volt tárca nélküli miniszter, hanem miniszter volt. Üdv. Tambo vita 2014. október 5., 21:04 (CEST)

Akkor pedig bele kell írni a róla szóló cikkbe. Tambo vita 2014. október 5., 21:07 (CEST)
Beleírtam a kategóriát, és visszavontam a visszavonást. Tambo vita 2014. október 5., 21:19 (CEST)

Otto Moll[szerkesztés]

Szia!

Először is, örülök, hogy megírtad ezt a szócikket. Ezt a Második világháborúműhely tagjaként mondom. Azonban - véleményem szerint - a behelyezett idézetek aránytalan mértékben vannak jelen a szócikkben. Vagy a szócikket kéne bővíteni még, hogy ez az aránytalanság megszűnjön, vagy csökkenteni az idézeteket. Egyébként az idézés mértékére van egy jogi határozat miszerint az nem haladhat meg bizonyos mennyiségű részt. Ennek a mértékét perpillanat nem tudom, de valahol itt a wiki berkeiben megtalálható. Amúgy nem szeretnél csatlakozni a műhelyhez? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. október 5., 21:16 (CEST)

Igen, az jó megoldás, hogy rövidíted az idézeteket, de amellett ideáli lenne a szöveg tartalmát is növelni (már ha van rá lehetőség), hogy arányaiban közelebb legyenek a megfelelő mértékhez. A csatlakozáshoz látogass el ide: WPM:MÁSODIKVH, és üdvözöllek a műhely tagjai között! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. október 5., 21:41 (CEST)

Pór Ernő (politikus)[szerkesztés]

Egy kicsit elnéztem, Butovóban a Pór Nándort lőtték agyon. Lefordítom nagyjából amit írnak róla:

Пор Эрнест Яковлевич Родился в 1889 г., Чехословакия, г. Лубица; венгр; член ВКП(б) в 1917-1937; зам. директора завода "Красный треугольник". Проживал: г. Ленинград, Лесной пр., д. 61, кв. 141.. Арестован 25 февраля 1937 г. Приговорен: Военная коллегия Верховного суда СССР, выездная сессия в г. Ленинград 24 августа 1937 г., обв.: 58-7-8-9-11 УК РСФСР. Расстрелян 24 августа 1937 г.

Источник: Ленинградский мартиролог: 1937-1938 ,

Pór Ernyeszt Jakovlevics Született 1889. év., Csehszlovákia, Lubica város; magyar; az ÖK(b)P tagja 1917–1937; a "Krasznij Treugolnyik" gyár igazgató-helyettese. Lakott: Leningrád város, Lesznoj út 61. 141. sz. Letartóztatva: 1937. február 25. Elítélve: A Szovjetunió Legfelsőbb Bírósága Katonai Kollégiumának Leningrád városba kihelyezett ülése, 1937. augusztus 24-én bűnösnek találta a következő OSZSZK Btk. vádpontokban: 58-7-8-9-11. Agyonlőve: 1937. augusztus 24.

Forrás: Leningrádi mártirológia: 1937–1938

A vádpontok a https://ru.wikipedia.org/wiki/Статья_58_Уголовного_кодекса_РСФСР oldal alapján, röviden:

58-7. Állami gazdasági tevékenység szabotálása

58-8. Terrorista tevékenység

58-9. Közművek és összeköttetések rongálása ellenforradalmi célból

58-11. Ellenforradalmi szervezkedés

Halálának helye Leningrád vagy Leningrád környéke lehet, mivel az ítélet napján kivégezték. A Moszkvában elítélteket általában Butovóban lőtték agyon, Leningrád esetében a pontos helyet keresni kellene.

Én már nem javítom tovább a szócikket, remélem nem fog gondot okozni. Üdvözlettel: Sepultura vita 2014. október 9., 08:36 (CEST)

re: Járőr[szerkesztés]

Szia! Ellenőriztem a változtatásokat. Üdv! nyiffi üzenj! 2014. október 11., 09:15 (CEST)

Szia! Ó, látom. Ezt is ellenőriztem, kész van. Üdv! nyiffi üzenj! 2014. október 11., 16:15 (CEST)

A szocialista forradalomért[szerkesztés]

Szia! Megcsináltam a kért forrássablont, itt találod: {{A szocialista forradalomért}}(?). Üdv, ✮ Einstein2 vitalap 2014. október 12., 12:55 (CEST)

Megjegyzéseim vitalapokon[szerkesztés]

Szia! A ma készült Eidus Bentian cikk és a korábbi Otto Moll cikk vitalapján néhány észrevételt tettem. Úgy vettem észre, hogy hajlamos vagy a forrás szövegének másolására. Ez ellentétes az irányelveinkkel; kérlek, nem másolj! --Vadaro vita 2014. október 14., 00:41 (CEST)

Annyit tennék hozzá, hogy Eidus Bentian, amibe magam is belekontárkodtam a minap, szerintem jogtisztán átírt, feldolgozott és nem "másolt". Egyszerűen egy bizonyos határnál jobban nem lehet jobban átfogalmazni, átszerkeszteni. Egyúttal a nevezetessége is megáll. Egyszerűen arról van szó, hogy itt valaki megint félreértelmezi a plágium fogalmát. Ha szerinte ez az, írjon jobbat. Gyurika vita 2014. október 14., 20:07 (CEST)

Kedves Halász János! A "több százezer – több mint százezer"-rel semmi bajom nem volt, hiszen mindenki hibázik (én sokat). A másolással én nem vádoltalak, hanem kértelek, hogy ne tedd. Hogy "szinte szó szerinti másolás"-e az Eidus Bentian szöveg-részlete vagy sem (lásd a vitalapot), azt bárki eldöntheti, aki kíváncsi rá és összeveti a MÉL-szöveggel. Én nem fogok vitázni ilyesmin. Tettem egy-két megjegyzést, szerintem nem bántón és nem igaztalanul. Jó szerkesztést, szia!--Vadaro vita 2014. október 18., 22:28 (CEST)

További információk[szerkesztés]

Amikor ezt a szakaszt áthozod a PIM listájára, arra figyelj, hogy az ott szereplő oldalszámok nem azt mutatják, hogy az adott személyről melyik oldalon található az információ, hanem a kiadvány összes oldalainak számát (ált. utolsó számozott oldal), ami félrevezető lehet. Így ezeket ne vegyük át. Gyurika vita 2014. október 16., 20:30 (CEST)

Szántóék eredeti neve[szerkesztés]

helyesen Schreiber (azaz "író", PIM rosszul írja), anyja Günsberger, az utóneve hol Karolina, hol Szelina. Lehet ez akár több utónév miatt, eltérhet a keresztségben viselt név az eredetitől - már ha kikeresztelkedett, még nem derítettem ki. Gyurika vita 2014. október 17., 21:47 (CEST)

@Gyurika: Rendben, én is úgy gondoltam, hogy a Schreiberben van valamennyi ráció, mivel foglalkozásnév. Csak a PIM is meg az almanach is Scheibert írt. Köszönöm, hogy szóltál, átírom még a Rezsőben is. Halász János üzenet 2014. október 17., 21:51 (CEST)

Rezső házasságát nem találom. Gyurika vita 2014. október 17., 21:52 (CEST)

@Gyurika: S Zoltán második házasságkötését? Az almanach szerint a Révai húga volt, Emma. Halász János üzenet 2014. október 17., 21:56 (CEST)

Ki kéne keresni mindhárom halottiját, VI-VII-VIII-IX kert. tartom a legvalószínűbbnek. Ha valamelyik előbb halt meg mint az asszony, akkor ott lesz a házasságkötés éve és helye. Gyurika vita 2014. október 17., 22:05 (CEST)

Jakab József (pártmunkás)[szerkesztés]

http://visz.nlr.ru/search/lists/t10/255_0.html Itt vannak a hiányzó életrajzi adatai. Ezek szerint Leningrádban volt az utolsó lakcíme, de a tüdőkórház moszkvai székhelyű. Lehet hogy Leningrádban is volt valamilyen telephely. A halál helye itt már megnevezett. Nem fordítom, mivel Google-fordítóval is megy, de inkább az orosz-angol az ami működik. Üdv. --Sepultura vita 2014. október 18., 18:43 (CEST)

http://www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog/?t=page&id=8506 Ő Butovóban halt meg. Ha valamit nem tudsz fordítani, segítek. --Sepultura vita 2014. október 18., 18:59 (CEST)

Ugyanaz máshol: http://lists.memo.ru/d15/f270.htm http://www.uznal.org/book_of_memory.php?bukva=10&name=33&surname=34&repression=0 http://www.vse-adresa.org/book-of-memory/bukva-10/name-33/surname-34/repression-0

Szívesen segítek, ha van adat. Google-lal nem ügy, csak át kell írni a nevet oroszra. Vannak bővebb életrajzok is. Mára azért hagyjuk. --Sepultura vita 2014. október 18., 19:15 (CEST)

Ennek: http://visz.nlr.ru/ az lenne a címe, az én fordításomban, Visszaszerzett nevek, Oroszország emlékezetének könyvei Возвращенные имена, Книги памаяти России. Más fordítás is lehet, nekem ennyire telik. Ennek része a http://visz.nlr.ru/search/lists/t10/ Leningrádban és Leningrád környékén agyonlőtt és később rehabilitált állampolgárok jegyzéke, 10. kötet.

http://www.sakharov-center.ru/ Szaharov Központ, ami egy múzeum is. Ennek a programja http://www.sakharov-center.ru/asfcd/ A törvénytelenség emlékezetének programja (vagy jogtalanságé), aminek a része www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog a mártirológia vagy mártírok jegyzéke. Pontosan ennek a résznek a címe: A politikai elnyomás, Moszkvában és a Moszkvai területen agyonlőtt és eltemetett áldozatainak mártirológiája 1938-53 --Sepultura vita 2014. október 19., 07:57 (CEST)

Írjál össze minden nevet, idővel átnézem valamennyit, remélem találok is. Orosz emberek életrajzából jobbak a lehetőségek. --Sepultura vita 2014. október 19., 10:41 (CEST)

Kelen József: http://energymuseum.ru/whois/?item=50

Vágó Béla: http://www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog/?t=page&id=4220 Talán a fénykép is elkérhető.

Bajáki Ferenc http://www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog/?t=page&id=3791 A fia? http://www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog/?t=page&id=3271

Jancsik Ferenc (pártmunkás) http://www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog/?t=page&id=16895

Haubrich József http://www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog/?t=page&id=5329

Kun Béla http://www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog/?t=page&id=8282

Lengyel Gyula (politikus) http://www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog/?t=page&id=18697

Varjas Sándorról ennyit találtam: http://www.az-libr.ru/Persons/20G/fca2015d/index.shtml 1939-ben halt meg, akkor már alábbhagyott a terror. Ha többet akarsz tudni, kutatni, levelezni kell alighanem. A Szaharov Központnál nem is látom. Egyébként ott két Halász is van, az egy zalaegerszegi születésű Галас osztráknak írt, és egy Халас. Humor és egyebek nélkül. Sepultura vita 2014. október 22., 20:15 (CEST)

1932-től a Moszkvai Állami Egyetem Mechanikai és Matematikai Karán volt professzor, ahol előadásokat tartott előbbiek filozófiájáról és történetéről. Ennyit kihámoztam, de lehetett ott akár Filozófiai Intézet is. Sepultura vita 2014. október 22., 20:48 (CEST)

Segítség[szerkesztés]

Köszönöm János, hogy kicsinosítottad az írásom az antimilitarizmus szócikkben! Az általad említett dolgok hamarosan teljesülni fognak. -- Zenei szerkesztő Üzenj! 2014. október 18., 20:29 (CEST)

Bokányi[szerkesztés]

Szia! A nevezett szócikkben létrehoztál egy Külső hivatkozások szakasz, amit viszont már nem használunk. Ha jól értem, ez a forrása a feleségnek? Mert akkor vagy a forrásokba való, vagy úgy is megjelölhető, hogy a tény/alátámasztandó adat mögé ref-ek közé teszed pl. ìgy: <ref>[http://home.arcanum.hu/fogoly/view/83546/?pg=0 Fogolytörzskönyve]</ref>, ami indexként és a jegyzetek/hivatkozások szekaszban jelenik meg (részletesebben: Wikipédia :Jegyzeteléstechnika ref elemekkel ). Kijavítod? Üdv, Fauvirt vita 2014. október 19., 13:57 (CEST)

reEidus: érdekes kis kikapcsolódás volt és nem vett el sok energiát. :-) Bár a végére az igeidőkre figyelmetlen lettem... jó, hogy van, aki figyel... ;-) Fauvirt vita 2014. október 19., 20:03 (CEST)

Butovo[szerkesztés]

Gyakorlatilag 100%- hogy akiket Butovoban temettek el azokat ott is végezték, általában az ítélet meghozatalának éjszakáján! Lásd: ru:Расстрельный полигон «Коммунарка» Texaner vita 2014. október 21., 20:58 (CEST)

Azért nem kell általában elkapkodni. Szerintem ez csak azoknál egyértelmű (a fenti orosz link alapján) akik Butovo Kommunarkában vannak eltemetve, a Военной коллегией Верховного суда СССР ítélt halálra, és még az ítélet napján ki is végeztek. --Texaner vita 2014. október 22., 12:17 (CEST)

re: Kende Zsigmond[szerkesztés]

Szia! Látom már, egy visszavont szerkesztés történt, mielőtt befejezted volna a szerkesztést, ellenőrzötté tettem a változtatásokat. Jó így? Üdv, nyiffi üzenj! 2014. október 22., 20:02 (CEST)

Vántus Károly[szerkesztés]

A sírjáról két kép is fellelhető: http://novodevichiynecropol.narod.ru/vantush_ki.htm és http://www.nd.m-necropol.ru/vantush-ki.html Adnak engedélyt is, ha jól értem. --Sepultura vita 2014. október 24., 17:47 (CEST)

Előbbi oldalon látok egy figyelmeztetést, hogy kép felhasználása esetén hivatkozni kell az oldalra, a másikról képeket látok felhasználni a ruwikin „piros C-s” engedéllyel pl: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Vlasov-vz.jpg http://www.nd.m-necropol.ru/vlasov-vz.html https://ru.wikipedia.org/wiki/Власов,_Василий_Захарович Ilyen talán kérhető a Szaharov Központtól is, ott is a forrás megadását kérik. Engedély nélkül is lehet az első esetben, de inkább ne. Oroszul leírhatom a kérést, de a legtisztább a hivatalos OTRS-engedély. Sepultura vita 2014. október 24., 18:13 (CEST)

Jövő héten megpróbálhatjuk. Addig is összeszedem magam, meg a kis nyelvtudásomat. Sepultura vita 2014. október 24., 20:16 (CEST)

Free enciclopedia[szerkesztés]

Szia! Töröltem a cikket. ✮ Einstein2 vitalap 2014. október 26., 17:54 (CET)

Arra én is. De én az ilyeneket megtiszteltetésnek veszem. Az már jelent valamit, ha az embernek beceneveket találnak ki. :) - Tündi vita 2014. október 26., 22:34 (CET)

Lehotai Attila[szerkesztés]

Tisztelt Halász János ur
Köszönöm a forrást amely szinte hibátlanul ábrázolja verseny-sportpályafutásom,talán még hozzálehetne füzni az 1985 január 30 napján szerzett MAGYAR Néphassereg BAJNOKSÁGON szerzett(Galyatetö 1985 Jan 30 ) EGYÉNI BAJNOKI Cimet sifutás 10km es futamában,valamint az 1986 ban szerzett biathlon bajnoki cimem a bajnokság időpontja február hónapban volt,junius hónapban nem is lehetett,mivel téli havas sportágról van szó - TISZTELETTEL : Lehotai Attila

Bankó Miklós[szerkesztés]

Tisztelt Halász János!

Wikipédia olvasó vagyok. Sok munkával és odaadással szerkesztettük meg édesapám Wikipédia oldalát. Kérem írja meg, hogy miért kellene törölni? Tisztelettel: Bankó Miklós (ifj.) www.bankomiklos.hu

PS: Bankó Miklós néven a saját tevékenységemet szeretném a későbbiekben szerepeltetni a Wikipédián. (És magam is mérnök vagyok.)

Számítok válaszára!

Kedves Halász János! Történetesen jól ismerem ifj. Bankó Miklós mérnök urat és id. Bankó Miklós lapját az én közreműködésemmel töltöttük fel a Wikipédiára. Nem értem az Ön kifogását, hiszen ha a Wikipédia oldalkeresőjébe beírjuk az "id." rövidítést, nagyon sok hasonlóképpen "Id. XY" név jelenik meg. Nem példa nélküli tehát az általunk alkalmazott elnevezés. Egyetértek ifj. Bankó úr kérésével és kérem, állítsa vissza az eredeti változatot. Üdv. --Elkágyé vita 2014. október 30., 05:46 (CET)
"hiszen ha a Wikipédia oldalkeresőjébe beírjuk az "id." rövidítést, nagyon sok hasonlóképpen "Id. XY" név jelenik meg" igen, és ez elég baj, ugyanis korábban már elkezdtük ezt a formátumot megszüntetni, mivel ez az alak bonyolítja a tájékozódást, erről megbeszélés is volt már. Tehát visszaállítása ellenjavalt. Gyurika vita 2014. október 30., 07:25 (CET)
@Elkágyé: Megbeszéltem e-mailen Bankó úrral a dolgot. Utolsó levelében azt írta: "Köszönöm a módosításokat és a „megelőlegezett” Wikipédia egyértelműsítést!", amelyet megelőzött az alábbi: "Az Ön érvei meggyőzőek. Természetesen én nem vagyok járatos a Wikipédia szerkesztésének világában, és a javaslatát elfogadom. Legyen tehát Édesapám estében már mostantól Bankó Miklós (mérnök, 1930) a megnevezés". Kérem, írjon Bankó úrnak, ha ennek nem hisz. Halász János üzenet 2014. október 30., 09:56 (CET)

re: Tóth Gábor Ákos[szerkesztés]

Szia! Mire a lapot megnéztem, már Einstein2 szerkesztette, így azonnal ellenőrzötté is vált a lap még a tegnapi nap folyamán. Mivel sajnos mostanában nagyon hézagosan jut időm wikizni, hogy ne késsenek ezek az ellenőrzések, kérlek a járőrök üzenőfalán jelezd, hogy ha szükség van ellenőrzésre. Sajnos bármennyire is szeretném, mostanában rendszertelenül jut időm netezni és így sajnos wikizni is, és sokszor nem tudom utolérni magamat, mint most sem. Sajnálnám, ha végleg visszavonulnál, és remélem, csak pihenésképpen tartod távol magad a wikitől. Üdvözlettel, nyiffi üzenj! 2014. november 17., 12:58 (CET)

Karácsony[szerkesztés]

Boldog karácsonyt! Szalakóta vita 2014. december 24., 21:37 (CET)

Faragó[szerkesztés]

A Zsidlex szövegét szerintem nyugodtan átveheted már szó szerint, a főszerkesztője már több mint 70 éve elhunyt. Gyurika vita 2015. május 8., 22:00 (CEST)

Igen, ezen gondolkoztam, de nem voltam benne biztos, köszönöm! Halász János üzenet 2015. május 8., 22:02 (CEST)

Maurizio Malvestiti[szerkesztés]

Hi, dear Halász János, how are you?

I opened this page, and as you see you helped the page of Francescantonio Nolè, I'm just asking 5 minutes to correct my mistakes and please to translate the two pictures I put.

I'll be pleased to help you in Italian or Portuguese. Thanks a lot for your help!!

Rei Momo vita 2015. május 20., 23:02 (CEST)

Thank you very much for your help and for the visita on my Italian talk page! Have a nice day you too!!! Rei Momo vita 2015. május 21., 12:11 (CEST)