Szerkesztő:Dodi123/archív2014

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Saáry Éva[szerkesztés]

Szia! Elfogadom az érveket, a hivatkozott 3 lapon javítottam a linket. Ugye elkészíted a szükséges egyértelműsítő lapot, miután átnevezted fotóművész szócikkét? --Joey üzenj nekem 2014. március 10., 23:44 (CET)

Nagyon köszönöm, a WP:EGYÉRT útmutató alapján javítottam kicsit rajta. Szintén az útmutató előírásai alapján a már megírt cikken elhelyeztem az {{egyért2}}(?) sablont, ez minden egyértelműsített címszavú szócikknél szintén kötelező elem.

Egy dolog van még hátra: mivel az egyértelműsítéseknek nem célja a cikkalany teljes szinopszisának leírása (arra a cikk bevezetője való), ezért egyszerűsíteni lenne célszerű az általad választott egyértelműsítési névtagot. Én nem tudtam eldönteni, hogy inkább költő, vagy inkább fotóművész (a második ó hosszú!) e elsősorban, ezt rád bíznám, de szerintem a Saáry Éva (költő) címszó megfelelő lehetne. --Joey üzenj nekem 2014. március 11., 19:04 (CET)

Szia! Szerintem nagyon jó lett a cikk, köszönet a létrehozásáért! --Joey üzenj nekem 2014. május 10., 13:14 (CEST)

Engedély képekhez[szerkesztés]

Szia! Az általad feltöltött Fájl:Dedinszky Elemér Hídasnémeti szobra fej.jpg kép egy szerzői jogvédelem alatt álló alkotás. Amennyiben tudsz engedélyt szerezni, kérlek, jelezd ezt a kép oldalán a ==Licenc== fejléc alatt egy {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablon kirakásával (a képeid listáját megtalálod a „Közreműködéseim” menüben). A Wikipédia:Engedélykérés oldalon találsz mintákat szabad licences engedély kéréséhez. Az engedélyeket minden esetben a permissions-hu@wikimedia.org címre küldesd! Ne felejtsd el feljegyezni az engedélykérést a folyamatban lévő engedélykérések oldalra. Képekkel kapcsolatos kérdéseiddel fordulj bizalommal a kocsmafal képszekciójához. Képek feltöltése előtt kérlek, tanulmányozd a felküldési útmutatót. Köszönöm a figyelmed, Regasterios vita 2014. március 17., 22:31 (CET)

Szia! Sajnos szinte az összes képed jogsértő. Nem lehet az internetről leszedett meg könyvekből kimásolt képeket feltölteni a Wikipédiára, kizárólag a szerző engedélyével. Amennyiben pedig egy kép vagy festmény szerzője kevesebb mint 70 éve hunyt el, akkor a műve szintén nem használható fel a szerzői jog örökösének engedélye nélkül. Ezt a Fájl:Dedinszky Izabella kampis janos képe.jpg kapcsán írom, a festmény ugyanis Kampis János alkotása, aki 1968-ban hunyt el. A Fájl:Dedinszky Erika.jpg-nek pedig nem adtad meg a forrását, ezt mindenképpen pótolni kell, különben törölve lesz sajnos. Kérlek, ne tölts fel több jogsértő képet. Köszönöm. --Regasterios vita 2014. március 17., 22:50 (CET)

Az általad feltöltött képeket itt találod meg. Arra is megkérlek, hogy figyelj oda jobban arra, milyen licenc alatt töltesz fel egy képet. A Fájl:Dedinszky Elemér Szikszó szobor.jpg-et nyilván nem te készítetted, így nem írhatod oda, hogy te mint szerző közkinccsé teszed. --Regasterios vita 2014. március 17., 23:07 (CET)

Úgy tűnik, igen. Azt visszavonom, hogy a legutóbb említett képet sajátodként tüntetted fel, elnéztem, de a {{közkincs}}(?) sablon használata akkor sem helytálló, inkább az a valószínű, hogy lejárt a kép védelmi ideje, mert a jelek szerint nem ismert a szerző. Ilyenkor a {{közkincs-ismeretlen}}(?) sablont kell kihelyezni. A lényeg persze ugyanaz. Azért egy kört lehet megérne, hogy ezt a Sila nevű feltöltőt megkérdezd, nem volt-e a képnél valahol szerző is feltüntetve. További lehetséges licenceket egyébként a Wikipédia:Képek licenceinek megadása oldalon találsz. --Regasterios vita 2014. március 17., 23:34 (CET)

Igen, az. Bármilyen képet, legfőképpen fotót vagy valamilyen képzőművészeti alkotást bárhol és bárki tett közzé, a szerző engedélye nélkül nem lehet feltölteni hozzánk, kivéve ha saját maga előzőleg másképpen rendelkezett, vagy a halála óta eltelt már 70 év, illetve ha nem ismert a szerző, és az első megjelenés óta eltelt 70 év. De ezt már írtam. --Regasterios vita 2014. március 17., 23:55 (CET)

Előbbi, azaz egy OTRS-kezelő fog majd intézkedni, neked már nincs teendőd. --Regasterios vita 2014. március 18., 16:17 (CET)

Igen, képeslapoknál a hátoldal az érdekes szerző szempontjából, és általában fel is tüntették a kiadót. Meglehet azonban, hogy még ha tudnánk is a szerző nevét, az elhalálozás évét akkor sem sikerülne kideríteni. Szóval nem egyszerű, de véleményem szerint ráteheted a {{közkincs-ismeretlen}}(?) sablont. Ne felejtsd el feltüntetni az évszámot, a szerzőhöz pedig írd oda, hogy ismeretlen. --Regasterios vita 2014. március 18., 20:03 (CET)

A Fájl:Dedinszky Elemér Hidasnémeti Árpád vezér szobra.jpg-re egyelőre rátettem az {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablont. Erre azért van szükség, mert a sablon beteszi egy kategóriába a képet, s így jobban szem előtt van. Majd ők leveszik, ha rendben van az engedély. A Fájl:Dedinszky Elemér Hídasnémeti szobra fej.jpg-et akkor nem akarod megtartani? Regasterios vita 2014. március 18., 22:41 (CET)

Nem rossz, de mégsem jó. :-) A képek mennyiségének meghatározásakor a szócikk hosszát is figyelembe kell venni, előbbiek csak kiegészítik a szöveget, de itt több helyet foglalnak a képek, mint a szavak. A fejet szerintem mégiscsak ki kellene venni, a többit meg kisebbre méretezni, és galériába tenni. Három különböző szobor még elmegy mint a szócikkalany alkotásai. (Zárójelben egy apróság: Hidasnémeti nevét rövid i-vel írjuk.) --Regasterios vita 2014. március 18., 23:05 (CET)

Ez sajnos biztosan nem elég. Nem derül ki belőle, hogy tisztában van vele: a szerzői jogok jelentős részéről lemond. Az OTRS-kezelők ezt biztosan nem fogadják el. Valami ilyesmit kellene visszaküldenie kifejezetten nyilatkozatként, persze angolul (legfőképpen a licenc legyen megnevezve a levélben):

Kijelentem, hogy én vagyok az alábbi képek szerzői jogának tulajdonosa:

<<a képek webcíme vagy a képek bármilyen, egyértelmű meghatározása>>

Hozzájárulok, hogy a képek a Wikimédia-projektek oldalain a „Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0” szabad licenc alatt kerüljenek közzétételre.

Kérem, hogy engem, mint szerzőt az alábbi módon jelöljenek meg:

<<a megjelölés formája, max. 60-100 karakter>>

Elfogadom, hogy biztosítom a jogot a kép terjesztésére, kereskedelmi vagy nemkereskedelmi célból történő felhasználására, vagy igény szerinti módosítására, amennyiben betartják ezen licenc és a törvények szabta feltételeket.

Tisztában vagyok azzal, hogy továbbra is én maradok a szerzői jog tulajdonosa, és fenntartom a jogot, hogy a licenc feltételeinek megfelelően nekem tulajdonítsák azt. A mások által végzett módosítások ugyanakkor nem lesznek nekem tulajdonítva.

Tisztában vagyok azzal, hogy a szabad licenc kizárólag a szerzői jogra vonatkozik, és fenntartom a lehetőséget, hogy jogi úton nyerjek elégtételt azok ellen, akik becsületsértő módon vagy a személyiségi jogokat megsértve használják a művet.

Elfogadom, hogy nem vonhatom vissza ezt a beleegyezést, és a művet nem biztos, hogy a Wikimédia-projektek örökké megtartják.

A szerzői jog tulajdonosának neve (aláírás), dátum

--Regasterios vita 2014. március 20., 11:35 (CET)

Az Árpád vezér fejéről készült képet átneveztem, ezentúl ittt találod meg: Fájl:Dedinszky Elemér Hidasnémeti Árpád vezér szobor feje.jpg. --Regasterios vita 2014. április 4., 14:11 (CEST)

Válasz[szerkesztés]

A kategória ügyében nézd meg más családok kategóriáit, hogy szokás-e az ilyesmi. Nem tudom, de nekem szokatlannak tűnik.

A szlovák cikk hozzákapcsolásához a Wikidata kell. Berakok egy hagyományos interwiki linket, ez létrehozza a kapcsolatot, aztán valami guru majd modernizálja.

Peyerk vita 2014. április 5., 22:26 (CEST)

Persze, ha ez a szokás, én nem javaslom megváltoztatni. Csak meglep kicsit. Peyerk vita 2014. április 12., 17:51 (CEST)

Haraszthy Ágoston[szerkesztés]

Szia! Valami elírás lehet, mert azt írod, hogy: Eleonóra meghalt sárgalázban. Ezt követően Haraszthy még egy rövid időre visszatért Kaliforniába, hogy birtokainak ügyét elrendezze. 1869-ben ismét Nicaraguába utazott, ám július 6-án nyoma veszett. Viszont, feleségénél az van, hogy 1869. július 15-én halt meg, tehát később. Ellenőrizni kellene ezeket! Wikizoli vita 2014. április 12., 07:40 (CEST)

Most látom, hogy a forrásoknál három link nem működik. Wikizoli vita 2014. április 12., 10:17 (CEST)


Az észrevétel jogos. A források sajnos ellentmondanak egymásnak. Egyrészről több forrás (nem kizárt, hogy ezek ugyanabból az "ősforrásból" vették az információt) szerint 1868-ban ment a feleségével és a lányával Nicaraguába, majd a felesége nem sokkal ezután (az egyik forrás szerint két hónappal később) meghalt. Ez alapján Dedinszky Eleonóra halálának dátuma inkább 1868 július 15. lehet. Ennek a dátumnak a valódiságát támasztaná alá az az életrajzi adalék, hogy ezt követően Haraszthy Ágoston többek között felesége kaliforniai temetésének előkészítése miatt utazott vissza Kaliforniába. Mivel akkoriban nem 1-2 naposak voltak ezek az utak, így valószínűbb, hogy majdnem 1 évvel túlélte a feleségét.

Ugyanakkor a másik oldalról Dedinszky Eleonóra 1869. július 15-i halálozási dátumát az támasztja alá, hogy ezt a dátumot az ancestry.com tartalmazza, amely nagyrészt hivatalos dokumentumok alapján dolgozik. Sajnos csak "nagyrészt". Ebben is találhatók ugyanis pontatlanságok, például Dedinszky Eleonóra születési événél az 1850-es és az 1860-as népszámlálási adatok eltérő évszámot tüntetnek fel. Nagy valószínűséggel a népszámlálás során ezek az adatok bediktálás útján kerültek rögzítésre. Ráadásul az 1869. július 15-i halálozási dátumra vonatkozóan nincs forrás megemlítve, csupán egy hivatkozás a The Daily Register, Portage, Wisconsin April 28, 1903. számára, amely ezt a dátumot adja meg. Nem tudni, hogy innen vették-e a dátumot, vagy más forrás is ezt támasztja alá. Az egykori Haraszthy borászat lapja, a Sonoma magazin - ahonnan Dedinszky Eleonóra szócikkéhez illusztrációként felhasznált képe is származik - a 30. (pdf-ben 17.) oldalán tartalmazza a teljes képet, amelynek szövege szerint "követte férjét Nicaragua dzsungeljébe, ahol egy krokodil által elvesztette őt". Ez azt jelenti, hogy a családi hagyomány szerint előbb halt meg a férje. A jelenlegi borászatban ugyanis még mindig jelen vannak a tulajdonosok között a Haraszthy-Dedinszky leszármazottak.

Mindenesetre ha szó szerint olvassuk és értelmezzük a Haraszthy Ágoston wikipedián levő életrajzát, valamint a Sonoma.edu ( http://library.sonoma.edu/regional/notables/haraszthy.php ) hivatalos életrajzát, akkor Dedinszky Eleonóra halálának éve inkább 1868, mint 1869. Figyelembe véve azonban azt, hogy az életrajzírók más tekintetben is követtek el súlyos tárgyi tévedést, például azzal kapcsolatban, hogy a Dedinszky család lengyel származású, és csak az 1800-as évek elején költöztek Magyarországra, holott bizonyíthatóan már 1272-ben említve vannak magyar királyi iratokban, ezért teljes bizonyossággal egyik dátumról sem lehet azt állítani, hogy hitelesnek tekinthető. Most így utána nyomozva, én inkább az 1868-at fogadom el, és javítom a dátumot - hivatkozva erre a vitára. --Dodi123 vita 2014. április 12., 14:06 (CEST)

Sajnos, a forrásokkal sokszor van baj. Így, szerintem jó. (Csak ne felejtsd el, ha archiválod a vitalapodat, akkor módosítsd a linket.) Wikizoli vita 2014. április 12., 14:48 (CEST)

Dedinszky János geológus.jpg[szerkesztés]

Szia, ehelyett a kép helyett szeretnéd feltölteni az engedélyezett képet? --PallertiRabbit Hole 2014. április 13., 22:38 (CEST)

Szia, kész! File:Dedinszky János.jpg --PallertiRabbit Hole 2014. április 13., 22:48 (CEST)

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje[szerkesztés]

Szia! A XXXV. Sakkolimpia kapcsán adott elismerések a hivatkozott cikk szerint Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje volt, Te pedig a lovagkereszt cím alá tetted be. Nézd meg légyszi, és javítsad, ha szükséges. Üdv.: --Dj vita 2014. április 22., 10:06 (CEST)

Bocs, csúnyán benéztem, mert Polgár László kapott csak középkeresztet. --Dj vita 2014. április 22., 10:09 (CEST)

Képfeltöltések[szerkesztés]

Kedves Dodi 123! Megkérlek, hogy a képek feltöltéséhez nézd át a szabályokat: Wikipédia:Képek. Ha jogtiszta a kép, akkor azt elsősorban a wikimedia commonsba töltsd fel, hogy más nyelvű Wikik is használhassák. A Saáry Éva műkorcsolyázó 36396 szary va.jpg és a Dedinszky Izabella fényképe.jpg nem ilyenek, mert nem találtam utalást arra, hogy szerzőjük lemondott volna a jogairól. Emiatt jelöltem őket törlésre. Andrew69. 2014. április 26., 06:53 (CEST)

Kedves Dodi 123! Andrew69. megkért, hogy tájékoztassalak az általam eszközölt módosítással kapcsolatban, amely érintette Andrew69. eljárását: képeket elláttam {{közkincs-ismeretlen}}(?) sablonnal. A részleteket itt olvashatod. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. április 26., 08:24 (CEST)

Sablonok használata[szerkesztés]

Szia! Ismét egy kérés, hogy kérlek tanuld meg a forrássablonok használatát. Tegnap megcsináltam a Gyimesi Zoltán cikkben, hogy lásd te is. Ennélkül olyan rendezetlen a cikk, ha nincs a hivatkozott külső forrás kitöltött sablonba rendezve pl ilyenekbe: Cite web vagy Hiv-web. Ezzel kapcsolatban itt találsz bővebb infót: Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat!. Üdv. Andrew69. 2014. április 26., 07:09 (CEST)

Azonnali-commons[szerkesztés]

Szia! Csak szólok, hogy az {{azonnali-commons}}(?) sablont nem a képek vitalapjára, hanem a leírólapjára szoktuk tenni. Emellett megkérdezném, hogy milyen forrásból írtad azt az infót a Dedinszky József politician.jpg kép commonsos lapjára, hogy az OSZK gyűjteményéből származik a fotó. A Képkönyvtár oldala szerint ugyanis a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményében van. Üdv, ✮ Einstein2 vitalap 2014. április 26., 17:48 (CEST)

És szerintem a PD-HU-unknown licencet kell kitenni, nem a PD-oldot, mert ha jól értelmezem a sablon szövegét, utóbbi ismert szerzőknél használatos. A File:Dedinszky Aurélia fényképe.jpg képnél kicseréltem. --Regasterios vita 2014. április 26., 20:04 (CEST)

Re: Sakk[szerkesztés]

Szia! A "2013-tól" kifejezés szerintem helytelen, legalábbis a jelenre nézve, mert olyan mintha ezentúl nem lenne több világbajnok. Miután 2014-ben lesz újabb sakkvilágbajnokság (kihívója lesz), de nem tudjuk hogy ki nyeri azt a mérkőzést, emiatt nem helyes szerintem a "tól" kifejezés. Az nyilván más ha lezárt időszakról beszélünk (pl. 2008-tól 2012-ig). Nem is hallottam még más sportágak esetében sem, hogy egy aktuális bajnok évszámához a "-tól" ragot használják (pl. nem mondjuk hogy Spanyolország a foci világbajnok 2010-től, hanem azt, hogy 2010-ben nyerte meg. A sakkhoz hasonló, kihívós rendszerű boxban sem hallottam még így az évszámot). Az évszám a cím elnyerését szokta jelenteni, nem pedig, hogy naptárilag melyik évben volt világbajnok. A kép ugyan nem akkor készült, a leírás talán úgy lenne helyes, hogy "Magnus Carlsen 2012-ben, aki 2013-ban megnyerte a sakkvilágbajnokságot". Az enwiki alapján írok egy infoboxot (ha kék akkor kész). --Tomcsy üzenet 2014. május 2., 01:16 (CEST)

Beírtam a sablon lapjára, néhány adat a wikidatáról jön, azokat nem kell kitölteni. Carlsen cikkében van egy példa.--Tomcsy üzenet 2014. május 2., 13:32 (CEST)
Javítottam, beleírtam a legmagasabb ranglistát is. --Tomcsy üzenet 2014. május 3., 23:41 (CEST)

Papp[szerkesztés]

Szia! Ha úgy látod jónak, állítsd vissza!--fausto vita 2014. május 14., 21:45 (CEST)

Szó nincs haragról! De a szócikkből nem derült ki, hogy Pécs csak a szülővárosa. Szerintem senki sem keres forrást a kategorizálás során, csak a szócikk alapján teszi be, kivéve persze a szócikk szerzőjét. Ha mondjuk csak a magyarok kategóriában lett volna, az is helytálló, de attól még van alkategória, amibe belefér. Egy kategóriát és annak alkategóriáját nem szükséges együtt használni. --fausto vita 2014. május 15., 06:14 (CEST)

Szakál Ferenc[szerkesztés]

Szia! Láttam a törlés sablonod a Szakál Ferenc ás a Vita:Szakál Ferenc lapokon. A bevett gyakorlat alapján nem javaslom a törlést, mert ha valaki egy szócikkben őrá utal, akkor ez az egyértelműsítő lapra irányítja majd át őt, ahol kiválaszthatja az olvasó, hogy kiről szeretne további információt látni a wikiben, vagy egy arra járó szerkesztő kijavítja a linket [[Név (foglalkozás|Név]] formára. Tehát erre így szükség van, hiába nem hivatkozik rá semmi.

Javaslom, hogy máskor hasonló esetben inkább az azonnali törlés sablonját használd, ne a sima törlését, mert amit most használtál, azzal törlési megbeszélést kezdeményezel, de ezt más esetekben szoktuk alkalmazni (elvitatkozunk a nevezetességről és a forrásokról, olykor egyebek merülnek fel). Az azonnali törlés viszont a rontott, hibás, felesleges lapokra vonatkozik, és rögtön kilistázza a Friss változtatások között a járőröknek/adminoknak, és ha mégis tévesen került rá - mint most -, akkor rögtön lehet korrigálni. :) Jó szerkesztést! nyiffi vita 2014. május 20., 13:04 (CEST)

Igen, a keresőben akkor csak az egyértlap jelenne meg, de ha valaki szócikkírás közben csinál egy Szakál Ferenc hivatkozást, akkor az átirányítaná az egyértlapra. Viszont egyértlapra meg közvetlenül nem szoktunk hivatkozni a szócikkekben. Az egyért2 elvileg azokhoz az esetekhez van, amikor a két vagy több egyforma nevű személy közül van egy, aki kiemelkedően híres, de azt szöveg/szócikk közepére is lehet tenni szerintem. Bevallom, ennyire nem értek az egyértlapokhoz (ritkán használom ezeket a sablonokat), de láttam a szerkesztéseid alapján, hogy te igen, úgyhogy tedd rá az azonnali sablont, indoklásban részletezd az okot, és majd egy olyan admin törölni fogja, aki kicsit jobban átlátja a Szakál Ferenceket. (Meg én most rohanok el itthonról, csak szerettem volna válaszolni még.) Üdv! nyiffi vita 2014. május 20., 16:02 (CEST)

Aki Szakál Ferenc nevét írja a keresőbe, az egyértelműsítő lapra jut. Onnan külön kell kattintania, hogy eljusson az erdélyi naplóírókhoz. Minek kellene visszaküldeni? --Hkoala 2014. május 20., 17:40 (CEST)

Az nem ok az egyértelműsítő törlésére, hogy nincs megírva a többi cikk. Ráadásul úgy tűnik, építészből kettő is van. Teljesen normális ilyenkor, ha a zárójel nélküli alak az egyértelműsítőre mutat. --Hkoala 2014. május 20., 18:05 (CEST)

Nem tudok olyan irányelvről, ami az egyért2 használatáról szólna. Melyik az? --Hkoala 2014. május 20., 18:16 (CEST)

A WP:EGYÉRT lapon egyetlen helyen, a példában van szó az egyért2 sablonról, tehát nem a főszövegben. Ott is azt írja, hogy "fölül". Ha mindenképpen be akarod tenni a lap közepére, akkor légy szíves, vidd a témát a kocsmafalra; én ellenezni fogom. Tudom, hogy a "ronda" nem érv; megpróbálom másképpen: rontja az olvashatóságot. --Hkoala 2014. május 20., 18:31 (CEST)

Joey egyébként azt írta neked, hogy "egyértelműsített címszavú szócikknél" kötelező - az Erdélyi naplóírók esetében a címszó nincs egyértelműsítve. --Hkoala 2014. május 20., 18:33 (CEST)

egyért 2 sablon[szerkesztés]

Szia Dodi123!

Megszerteném kérdezni, négyzsemközt itt, nem a kocsmafalon, itt ha más is olvass, nem baj nekem. Ezeket az egyért 2 sablonkat te szeretnéd ha nem volnának ott felül a cikkekben? --Vakondka vita 2014. május 21., 10:51 (CEST)

Akkor az úgy biztosan jó, ahogy gondoltad. :) --Vakondka vita 2014. május 21., 10:56 (CEST)

szívesen --Vakondka vita 2014. május 21., 10:59 (CEST)

Lionel Messi[szerkesztés]

Hello! A Lionel Messi szócikk kiemelési eljáráson szerepel, a határideje 21-én jár le, és még hiányzik szavazata. Kérlek seíts nekem és értékeld/szavazz,(sokat segítenél), a munkalapon a szócikkre, ha érdekel/közel áll hozzád a téma. Előre is köszönöm a segítséged! Itt a linkje: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Javaslatok_kiemelt_sz%C3%B3cikkekre/Lionel_Messi Koko1998 vita 2014. május 21., 16:29 (CEST)

Megerszerk[szerkesztés]

Megkaptad. További jó munkát a wikin! :) --eLVe abcdefg 2014. május 29., 06:26 (CEST)

Különleges karakterek[szerkesztés]

Szia! A magyar ábécé betűi nem azok. Magyarán: gyakorlatilag semmilyen magyar személynévnél nem kell defsort. Ezeket már jóval több mint 1 éve helyén kezeli a MediaWiki sortolása. Igaz, a bugreport felvetésétől számítva 8 évet kellett várni, hogy kijavítsák a fejlesztők, de végülis megcsinálták. -- Joey üzenj nekem 2014. július 28., 19:58 (CEST)

Utóbbi viszont jó kérdés, ezt érdemes lenne esetleg a műszaki kocsmafalon felvetni.

A magyar ábécé betűinek betűrendbe sorolása megoldásakor sajnos nem történt intenzív (botos) tisztítás a cikkekben, így – úgy látszik – sajnos nem ment még át a köztudatba, hogy ezeket nem kell sortolni. -- Joey üzenj nekem 2014. július 28., 20:33 (CEST)

re:WP-cikkek feltüntetése forrásként[szerkesztés]

Szia! Fel lehet tüntetni például a Nemzetközi Korcsolyázóunió (ISU) – sajnos már csak archív linkként elérhető – hivatalos eredménylistáját: olimpia, világbajnokság. Amúgy szerintem a konkrét esetben nem is feltétlenül szükséges a forrás feltüntetése. ✮ Einstein2 vitalap 2014. július 28., 20:51 (CEST)

Polgár Judit[szerkesztés]

Tiszta véletlenül a napokban láttam egy hiradóriportban, hogy résztvesz a magyar csapatban a sakkolimpián. Ami a befejezte pályafutását illeti. Üdv! OsvátA Palackposta 2014. augusztus 13., 15:02 (CEST)

Adalék: 2014-es sakkolimpia#A magyar csapat OsvátA Palackposta

Erre csak annyit válaszolhatok, hogy a hír sajnos igaz. Az adalékként említett 2014-es sakkolimpia#A magyar csapat szócikket is én szerkesztem, így a legfrissebb információkkal rendelkezem. A sakkolimpián már csak egy forduló van hátra, és nyilván nem véletlenül mostanra időzítette a bejelentést. A hírt egyébként a forrásként megadott The Times, valamint a Magyar Sakkszövetség hivatalos honlapjai hozták le. --Dodi123 vita 2014. augusztus 13., 15:14 (CEST)

Világos. Köszönöm! OsvátA Palackposta 2014. augusztus 13., 15:15 (CEST)

Aláírás[szerkesztés]

Szia! A Wikipédia:Szavazás/Nevezetességi irányelv kivételes teljesítményt nyújtó sportolókra, 2014 oldalon a megjegyzéseidet is célszerű lenne aláírni, mert később már nehéz lesz kideríteni, kié is volt. Megtennéd? Csigabiitt a házam 2014. augusztus 20., 10:49 (CEST)

Jogos. Pótoltam. --Dodi123 vita 2014. augusztus 20., 11:02 (CEST)

Sakkcikkek[szerkesztés]

Üdv! Nagyon örvendek, hogy rendszeresen annyi tartalmas sakkcikket töltesz fel. Elnézést, hogy egyesekbe belepiszkálok, igazán csak a néhány elütést igyekszem javítani. Amiben nem vagyok biztos: kell a pont az infoboxban az évszám után? (Esetleg más hasonló szerkezetű szócikkekből kiderülhet.) És talán a tizedespontokat kellene tizedesvesszőre javítani egy-egy táblázatban, ezt egyszer én is megtehetném. További lendületet, --Vépi vita 2014. szeptember 21., 18:12 (CEST)

A dátumokkal kapcsolatban persze igazad van, de nem is arra gondoltam, hanem amikor egy csupasz évszám áll zárójelben. Pl. (1994.) A tizedespontokra esetleg majd rászállok majd én, hogy az idődet értékesebb dolgokra fordíthasd. Üdv, --Vépi vita 2014. szeptember 21., 18:38 (CEST)
Ez igaz, a folyószövegben viszont ne a ponttal írott verziót használjuk szerintem. --Tomcsy üzenet 2014. szeptember 27., 09:53 (CEST)

Halász Tamás[szerkesztés]

Kedves Dodi!
Első sakkozóról szóló szócikkemet készítem, ránéznél, és kiegészítenéd ha levettem az {{építés alatt}}(?) sablont?
Előre is köszönöm: Halász János üzenet 2014. szeptember 27., 19:49 (CEST)

Bennhagytam lexikális információkat, be kéne dolgozni, én nem tudom hogy lenne szakszerű. Halász János üzenet 2014. szeptember 27., 20:08 (CEST)
Előkerült a "sakk-szakmai" önéletrajza, amelyet a ki kicsoda lexikon készítésekor kértek tőle. Bedolgoztam még néhány információt, viszont nem lévén jártas a sakkozók életrajzának készítésében, elég anakronisztikus lett. Megkérhetlek, hogy rendezd kicsit? Köszönettel: Halász János üzenet 2014. október 4., 12:35 (CEST)
Még egyszer köszönöm! Halász János üzenet 2014. október 8., 19:54 (CEST)

Saáry Éva költő[szerkesztés]

Kedves Dódi123!

Azt írtad Saáry Éva (költő) szócikkében, hogy Saáry Éva szeptember 26-án meghalt. Hol van arra forrás, hogy pontosan azon a napon halt meg? Ugyanis időpontot tekintve, csak ezt találtam: Északi Magyar Archívum. Márpedig ez csak arról szól, hogy 27-én kapta meg Sz. A. a hírt, tehát nem derül ki belőle, hogy valóban 26-án halt meg. Szép napot kívánok! Apród vita 2014. november 1., 00:12 (CET)

Halálának napját a családtól kapott gyászjelentés alapján írtam be. --Dodi123 vita 2014. november 1., 09:00 (CET)

Kedves Dodi123! Tanácsot kértem az OTRS-üzenőfaltól, mivel az merült fel bennem, hogy a gyászjelentést az OTRS-nek kell küldeni: Wikipédia:OTRS-üzenőfal#Saáry Éva költő. Apród vita 2014. november 2., 17:32 (CET)

Kedves Dódi123!

Kérlek szépen, hogy a gyászjelentést a permissions-hu@wikimedia.org címre küld el, és akkor a szócikkben az adat forrásaként a ticketszámot fogják megjelölni. Előre is köszönöm segítségedet! Apród vita 2014. november 4., 17:19 (CET)

Átírás grúzból[szerkesztés]

Szia! Ugyan nincs még WP:GRÚZ átírási útmutatónk, de a Grúz írás#Az ábécé és átírásai szócikkszakaszban az ი (in) betű átírására az összes(!) felsorolt lehetséges átírási rendszerben az i betű van megadva. Ennek alapján javítottam is Gaprindasvili cikkében a Csiburdanidzére hibásan mutató linkeket, azonban számomra érhetetlen módon utána visszarontottad, majd hibás címszóval hoztad létre a cikket is :-( Miért? -- Joey üzenj nekem 2014. december 17., 00:31 (CET)

Duplikát sablon összevonása[szerkesztés]

Szia! Javaslom, a Sablon:Női sakkvilágbajnokságok és a Sablon:Női sakkvilágbajnokok összevonását, mivel utóbbi tartalma teljes egészében benne van az előbbiben, így felesleges. Az interwikik is csak az előbbi szerinti sablont tartalmaznak. Ha egyetértesz, elvégezném az adminisztrációt körülötte (törlés, takarítás, átkötés a Wikidatában stb., laptörténet-összefésülésre itt most nincs szükség). -- Joey üzenj nekem 2014. december 30., 13:09 (CET)

A sablont töröltem, és elvégeztem az átkötést a Wikidatában, a takarításhoz azonban botos segítséget kértem, mivel túl sok lapra van beillesztve ahhoz, hogy gyalogosan egyenként végigjárjam. Rövidesen majd egy botgazda megoldja. -- Joey üzenj nekem 2014. december 30., 14:18 (CET)