Steam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steam
A Half-Life 2 felülete a magyar nyelvű Steamen 2012-ben
A Half-Life 2 felülete a magyar nyelvű Steamen 2012-ben

Fejlesztő Valve Software
Legfrissebb stabil
kiadás
API: v016
Csomag: 1411443970
(2014. szeptember 24.[1])
Legfrissebb fejlesztői
kiadás
API: v016
Csomag: 1409777350
(2014. szeptember 3.)
Programozási nyelv C++, Objective-C
Operációs rendszer Microsoft Windows
OS X
Linux
Platform Microsoft Windows,
OS X,
Linux,
iOS
Android
Kategória Tartalom közvetítő
Licenc Tulajdoni szoftver
Freeware
A Steam weboldala

A Steam egy tartalomtovábbító és -kezelő rendszer, amelyet a Valve Software fejlesztett ki. A program a tartalomkezelésen túl kommunikációra és vásárlásra is képes.

A Steam feladata a WON (World Opponent Network) rendszer felváltása volt, amelyet 2004. július 31-én több hónapos bétatesztelések után sikeresen véghez is vitt, ezzel elérkezett a WON2 és ezzel együtt a Steam időszaka.[2]

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Steam első verziója (v1.0) 2002-ben már letölthető volt, és több bétatesztelő a Counter-Strike 1.4-et már ezen át tölthette le. Sok idő elteltével megjelent az 1.5-ös Counter-Strike és ezzel elkezdődött a WON-os időszak aláásása. A Steam v2.0 már VGUI2 interfészre épül és számos újdonságot hozott az amúgy nem túl népszerű program számára.[2]

2003 vége felé körvonalazódtak a Valve tervei és elérhetővé tették a Counter-Strike 1.6-os béta változatát, azonban ezt már csak a Steam-en lehetett letölteni ezzel szoktatva szépen lassan át az embereket az új rendszerre. Fél év elteltével a Counter-Strike 1.6 megjelenésével bizonyossá vált, hogy nincs más kiút, a WON-t felváltja a Steam rendszere és ez alól nincs kibúvó. A rendszer azóta sikertörténetté nőtte ki magát. Ezidáig négyszer kapott új külsőt, és szolgáltatásait tekintve egyre többet nyújt minden felhasználó számára. A program jelenleg a Steam 4-es verziónál tart, fő újítása, hogy immáron Macintosh számítógépekre is lehet natívan telepíteni, majd játékokat tölteni rá. Sőt azóta Linux rendszereken is fut (A linux béta alatt még csak 32-bites Ubuntun lehetett).

2014. szeptember 22-én a Valve bejelentette, hogy a Steam már több mint 100 millió aktív felhasználói fiókkal rendelkezik.[3]

Metacritic értékelés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2006 óta a Metacritic értékelési rendszernek köszönhetően már globális pontok alapján is válogathatunk a folyamatosan bővülő, mára már több mint 8000 játékot tartalmazó palettáról.[2]

Vásárlás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kliensen keresztül már nem csak letölthetünk mint a kezdeti időszakokban, hanem dobozos játékainkat aktiválhatjuk, vásárolhatunk újabb és újabb játékokat illetve ezeket azonnal ki is fizethetjük PayPal vagy Visa Electron hitelkártyás rendszereken keresztül.[2] A megvásárolt játékokat (amelyeken látható a SteamPlay logója) Macen, Linuxon és PC-n egyaránt használhatjuk anélkül, hogy újra megvásárolnánk. A Steam lehetőséget kínál ajándékozásra is, természetesen elektronikus úton. Ismerős "listán", vagy e-mailen keresztül küldhetjük el barátainknak a különböző játékokat.

Statisztikák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rendszer hónapról hónapra feltérképezi számítógépünket és ha engedélyezzük közös statisztikába gyűjti azokat, hogy a játék fejlesztők fel tudják mérni milyen hardverekkel rendelkezik a több millió Steam felhasználó.[2]

Emelett a rendszer weboldalán a játékosok különböző teljesítményeit is megtekinthetjük.

Automatikus frissítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Steam legnagyobb előnye ebben a tulajdonságban van. A kliensen át naponta kaphatunk játékainkhoz frissítéseket, javítócsomagokat, így azok napról napra kiheverhetik kezdeti hibáikat úgy, hogy ezért nekünk nem kell külön csomagokat letölteni és feltelepíteni, hiszen a Steam mindezt elvégzi helyettünk.[2]

Kinézet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Steam összesen három kinézettel érhető el. Az Steam 1.0 kinézete megegyezett a 2.0-val azonban a 2.0 még a kliens 3.0-ra fejlődése előtt megkapta annak kinézetét. A 3.0 később új szögletes kinézetet kapott. 4.0-n teljesen megváltozott a felület, a legszembetűnöbb, hogy fekete design-t kapott. A játéknézet átláthatóbb lett, és a Steam Store is ráncfellvaráson esett át.[2] A program a következő nyelveken érhető el: dán, angol, finn, francia, német, holland, olasz, japán, magyar, koreai, norvég, lengyel, portugál, orosz, tradicionális kínai, spanyol, svéd, thai, cseh.

Funkciók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A program számos funkcióval rendelkezik, ami megkönnyítheti a játékvásárlást, a kapcsolattartást barátainkkal vagy az esti szórakozásunk helyszínének kiválasztását. Néhány a rengeteg funkció közül:

 • Friends (Ismerősök): lehetőségünk van barátainkat megjelölni, így azokkal chatelni tudunk. A csevegés mellett azt is látjuk, hogy barátunk vonalban van-e és ha igen, hol játszik és milyen játékkal.
 • Guest Passes (Vendégmeghívások): megvásárolt játékunkba meghívhatjuk barátunkat, úgy hogy ő nem veszi meg az adott játékot. A meghívó egy rövid időtartamra szól, tehát addig kipróbálhatja a meghívott fél a játékot. Ha az adott játék ezt lehetővé teszi, a meghívott fél a vásárlás után onnan folytathatja a játékot, ahol a meghívókártya lejártakor abbahagyta.
 • Servers (Szerverfigyelő): a megvásárolt és telepített játékainkhoz tartozó szervereket tudjuk több szempont szerint rendezni és keresni. Szervereinket rendezhetjük, illetve megnézhetjük mely szervereken játszottunk régebben.
 • Aktiválás: boltban megvásárolt dobozos játékunkat aktiválhatjuk, így az felkerül a saját Steam fiókunk alá.
 • Hálózatfigyelő: megtekinthetjük a Steam által lefoglalt sávszélességet.
 • Bolt: játékokat vásárolhatunk meg a Steam-en keresztül, amiket rögtön ki is fizethetünk hitelkártyával vagy PayPal-on keresztül.

[2]

 • Nem Steam játék hozzáadása: olyan játékokat is hozzáadhatunk a Steamhez, amit nem a rendszeren kell aktiválni. Ezzel barátaink láthatják, mivel játszunk, és a játék közbeni felületet is biztosítja a kapcsolattartáshoz.
 • Steamworks: A játékosok élményét növelő szolgáltatások, melyeket a Steam biztosít.
  • Steam Cloud: A játékoknak lehetőségük van a játékosok statisztikáit, egyjátékos mentéseit egy internetes tárhelyen tárolni. A jelenlegi elérhető tárterület 100 megabájt/játék/steam-fiók.
  • SteamPlay: A 2010-es nagy frissítés közben a Steam, és bizonyos játékok Mac-re is kiadásra kerültek. A SteamPlay-t támogató játékoknál a Steam Cloud kihasználásával a játékos az asztali számítógépe és Mac-je között az internet segítségével átviheti a statisztikáit, játékmentéseit. 2013. február 14-én a Steam megjelent Linuxra is.[4]
  • Vásárlások: A Steamworksön a fejlesztők különböző, játékon belül elérhető elemeket (tárgyak, zárolt pályák) is megvásárolhatóvá tehetnek a játékhoz.

Piaci részesedése és hatásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Részesedési adatokat nehéz találni. Annak ellenére, hogy azt állítják, hogy a Steam jóval jövedelmezőbb, mint a kiskereskedelmi forgalmazás, a Valve soha nem tárja fel a teljes bevételét. A Forbes kijelentette ugyanakkor, hogy a Steames eladások nagyjából 50-70%-ban járulnak hozzá a digitális terjesztés 4 milliárd dolláros piacához, valamint azt, hogy a Steam 70%-os bruttó árrést kínál, szemben a kiskereskedelmi 30%-kal. Ezen kívül néhány független fejlesztő megvitatta az előnyeit annak, hogy a játékaik elérhetők a Steam rendszerén keresztül. A "Recettear: An Item Shop's Tale" című játék több, mint 100.000-es eladást produkált, messze túlszárnyalva a várt 10.000 db-ot. A "Magicka" 30.000 példányszámos eladást produkált a 2011 januári megjelenése során, ami elég volt arra, hogy a legtöbbet eladott termékek első helyére kerüljön, és az ezt követő 17 napban az eladások száma 200.000-re növekedett. A "Garry's Mod" 5279 eladást produkált 2006 novemberében, megjelenésekor, és 312.541-et az első 2 évben (az éves árbevétel növekedés 33%-os volt).

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Steam kliensfrissítés (angol nyelven), 2014. szeptember 24. (Hozzáférés: 2014. szeptember 25.)
 2. ^ a b c d e f g h 'Steam magyarul (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. szeptember 6.)
 3. Valve Launches Steam Discovery Update, Personalized Shopping, 2014. szeptember 22. (Hozzáférés: 2014. szeptember 23.)
 4. http://store.steampowered.com/news/9943/ Steam of Linux Now Available

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steam témájú médiaállományokat.