Half-Life 2: Episode Three

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Half-Life 2: Episode Three
FejlesztőValve Software
KiadóValve Software
SorozatHalf-Life
MotorSource
PlatformokMicrosoft Windows, Mac OS X, Linux
Kiadási dátumnem jelent meg
MűfajFPS
JátékmódokSingle-player
A Half-Life 2: Episode Three weboldala
SablonWikidataSegítség

A Half-Life 2: Episode Three egy ígért, de végül ki nem adott folytatása a Half-Life 2 nevű videójáték-sorozatnak, amit a Valve Software fejleszt.[1] Úgy tervezték, hogy ez lett volna az utolsó része a sorozatnak.

Fejlesztése[szerkesztés]

2007 karácsonyára tervezték eredetileg a kiadást, amit nem sikerült tartani.[2] Az első koncepciórajzokat 2008-ban adták ki,[3] a Valve pedig azt is nyilatkozta, hogy egy siket karakter is bekerül a programba, aki jelnyelven kommunikál.[4] A következő években aztán egyre kevesebb információ került napvilágra, a Valve se ennek a fejlesztéséről, se az esetleges Half-Life 3-ról nem nyilatkozott. Helyette inkább az egyre népszerűbb Counter Strike: Global Offensive népszerűsítésével voltak elfoglalva.[5] Aztán amikor 2011-ben Gabe Newell is utalt rá, hogy az epizodikus megjelenés már nem foglalkoztatja őket, a játékot hivatalosan is vaporware-nek választották.[6] A szituáció a türelmetlen játékos-közösséget is felkavarta számos mém született a témában (mint pl. hogy a Valve nem tud háromig számolni vagy hogy bármilyen 3-as szám a játék bejelentésének minősül stb.).[7]

Az Episode Two megjelenésével egy időben elkezdték a Source 2 grafikus motor fejlesztését is. Miután a Half-Life 2 és a Source motor párhuzamos fejlesztése korábban is gondokat okozott, ezért az a nemhivatalos döntés született, hogy amíg a motor nem készül el, addig nem készül új játék.[8] Ez 2016-ban készült el, ám ekkor a Valve a virtuális valóság felé fordult. Ugyanebben az évben a történet írója, Marc Laidlaw elhagyta a Valve-et, és azt nyilatkozta, hogy az Episode Three cselekménye egy lezárása lett volna a Half-Life 2 történetének, amit ugyanúgy fejezett volna be, mint ahogy az eddigi részeket: nyitva hagyott kérdésekkel.[9]

2017-ben Laidlaw közzétett egy "Epistle 3" című írást a weboldalán, amelyből nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy az Episode Three története, mindössze a neveket kellett felcserélni.[10] Eszerint a játékban Gordon Freeman és szövetségesei az Északi-sarkra utaztak volna, ahol a Borealis nevű hajót kellett volna megkeresniük. A hajót megemlítették már az Episode Two-ban is, illetve szerepelt a Valve másik játékában a Portal 2-ben, ezzel az elemmel kapcsolták volna össze a két franchise-t. A Borealis az Aperture Science hajója volt, ez a cég a teleportálásnak egy egész más módját találta fel, mint a Black Mesa, de ennek ára volt: a hajójuk térben és időben elveszett. Miközben arra várnak, hogy a hajó ismét feltűnjön a jelenben, a Combine-ok is erre vadásznak, mert a technológia számukra is hatalmas segítség lenne. Gordon Freeman térben és időben utazva végül megszerezte volna a technológiát, amivel egyenesen a Combine Birodalom szívébe utazott volna, ahol azt felrobbantva súlyos csapást mért volna rájuk (de nem teljeset, mert a birodalom Dyson-gömbjét nem tudta volna megsemmisíteni). Az epizód végén Alyxet elrabolta volna G-Man, Freemant a vortigauntok mentették volna meg, a lázadók pedig megtizedelődve és reményvesztetten várták volna a háború végét.[11] Miután a történet kikerült a világhálóra, verseny indult, hogy a történetet ki milyen formában tudja feldolgozni egy saját játékban.[12]

A 2020-ban megjelent Half-Life: Alyx tulajdonképpen okafogyottá tette az Episode Three megjelenését, pontosabban az eredetileg kitalált történetet. A játék befejezése felülírta az Episode Two végét (Eli Vance életben marad), viszont az Episode Three tervezett végét is megvalósítja (Alyxet elrabolja magával G-Man).

Források[szerkesztés]

  1. Half-Life 2: Episode One, Two, Three események (angol nyelven). GameSpot. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 18.)
  2. Half-Life 2: Episode One gold, Two dated, Three announced (amerikai angol nyelven). GameSpot. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
  3. July 2008, Logan_Decker 11: The first concept art from Half-Life 2: Episode Three (angol nyelven). gamesradar. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
  4. Valve Studying Sign Language For Deaf Half-Life Character (amerikai angol nyelven). Kotaku. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
  5. Whatever happened to Half-Life 3? The complete saga so far (brit angol nyelven). PCGamesN. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
  6. Calore, Michael. „Vaporware 2010: The Great White Duke”, Wired, 2011. január 3. (Hozzáférés ideje: 2020. március 24.) 
  7. Half-Life 3 Confirmed. Know Your Meme. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
  8. Valve Explains Why Half-Life 2: Episode 3 Was Never Made - IGN” (angol nyelven).  
  9. Valve has no more 'Half-Life' writers left (angol nyelven). Engadget. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
  10. Gilbert, Ben: The world's most anticipated game may never come out — so its writer leaked the story. Business Insider. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
  11. Robertson, Adi: Marc Laidlaw’s coded Half-Life ‘fanfic’ is probably the closest we’ll get to Half-Life 3 (angol nyelven). The Verge, 2017. augusztus 25. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
  12. 'Half-Life 3' fan venture 'Project Borealis' is taking shape (angol nyelven). Engadget. (Hozzáférés: 2020. március 24.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]