Half-Life: Blue Shift

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Half-Life: Blue Shift
Half-Life Blue Shift Logo.png
Half-Life BlueShift Lambda.png
Fejlesztő Gearbox Software, Valve Corporation
Kiadó Sierra Studios (fizikai), Valve Corporation (digitális)
Rendező Randy Pitchford
Producer Randy Pitchford
Tervező Rob Heironimus
Programozó John Faulkenbury
Művész Brian Martel
Író Stephen Bahl, Rob Heironimus, Kristy Junio, Randy Pitchford
Zeneszerző Chris Jensen
Sorozat Half-Life
Motor GoldSrc
Platformok Windows, OS X, Linux
Kiadási dátum Windows
  • US 2001. június 12.
  • EU 1999. november 29.
Műfaj first-person shooter
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI 16.svg PEGI: 16+
ESRB Mature 17+.svg ESRB: M
USK-besorolás USK 16
Adathordozó CD-ROM, digitális terjesztés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Windows

  • OS: Windows 95
  • CPU: 133MHz
  • RAM: 24MB
  • HDD: 125MB
A Half-Life: Blue Shift weboldala

A Half-Life: Blue Shift egy egyjátékos kiegészítő a Valve nagysikerű sci-fi számítógépes játékához, a Half-Life-hoz. 2001. június 12-én jelent meg, a Sierra kiadásában, a Valve és a Gearbox Software közös fejlesztésben. Eredetileg nem tervezték önálló termékként kiadni, hanem a Half-Life Sega Dreamcast portjának lett volna a bónusz tartalma. Miután azonban annak a fejlesztését leállították, önálló játékká alakult.

Az egyik első játék volt, amelyet a Steam webáruházából is be lehetett szerezni. Cselekménye és helyszíne az eredeti játékéval megegyező, mindössze a nézőpont más. Főhőse Barney Calhoun, a Black Mesa Kutatóközpont egyik biztonsági őre, aki aznap is műszakban van, amikor bekövetkezik a tragédia. Amikor Black Mesa területén egy balul sikerült kísérlet következtében megjelennek egy másik dimenzióból ideteleportált lények, Calhounnak nincs más választása: ki kell jutnia élve.

Sokan dicsérték a játékot ötletességéért, de kritizálták, hogy nagyon rövid és kevés benne az újdonság. Leginkább az ún. High Definition Pack miatt lett híres, amely nagyobb felbontású és jobban kidolgozott modellekre cserélte az ellenfeleket, az NPC-ket, és a fegyvereket.

Játékmenet[szerkesztés]

Gyakorlatilag ugyanazt lehet róla elmondani, mint a Half-Life esetében: egy elsőszemélyű lövöldözős játék (FPS), ahol mindent a főhős szemén keresztül látunk, aki mindvégig egy szót sem szól. Célunk átjutni az egyes pályákon, ennek érdekében végezni az ellenségekkel, és sokszor valamilyen feladványt is meg kell oldani. A játékmenet ezúttal is folyamatos, nem szakítják meg átvezető animációk, mindössze a pályák közötti töltési idő akasztja meg pillanatokra azt.

A játék során sokszor csatlakozhat hozzánk nem-játékos karakter (NPC) is. Biztonsági őrök és tudósok segíthetnek utunkon. Emellett itt mutatkozott be Dr. Rosenberg, egy karakter, akivel az együttműködés már pályákon átívelő jellegű. Az ellenfelek a Half-Life klasszikus lényei, illetve az amerikai hadsereg különleges osztaga (HECU) ezúttal is ránk vadászik, mert feladatuk likvidálni a szemtanúkat. Mivel időben is elválik tőle (hamarabb kezdődik és ér véget), az Opposing Force tartalmaiból semmit nem kapott.

Cselekmény[szerkesztés]

Fejlesztés[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]