GoldSrc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
GoldSrc engine
Fejlesztő Valve Corporation
Első kiadás 1998
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv C++
Operációs rendszer Microsoft Windows
Platform Microsoft Windows,
PlayStation 2
Kategória Videójáték-motor
A GoldSrc engine weboldala

A GoldSrc (vagy Goldsource) a Valve Corporation által fejlesztett videójáték motor, ami egy jelentősen módosított Quake-motorra épül. Először az 1998-ban megjelenő tudományos-fantasztikus FPS számítógépes játék, a Half-Life használta. Mindössze csak két platformot támogat, a Microsoft Windowst és a PlayStation 2-t.
A GoldSrc a QuakeWorld grafikus motorjának egy módosított verziója, amely a Quake motor tovább fejlesztéséből keletkezett.[1] Néhány kisebb javításokat is foglaltak bele a Quake II motorból a fejlesztések során.[2] A GoldSrc OpenGL és Direct3D-alapú grafikai megjelenítésére képes. Ennek a motornak az utóda az a Source Engine, amit a Half-Life 2 is használ.
Ma a GoldSrc-ot még mindig használják a fejlesztők. A Nexon Corporation ennek a segítségével fejlesztette ki a Counter-Strike Online nevű játékot Dél-Koreában.

A név története[szerkesztés]

Amíg a motornak nem volt hivatalos neve a Half-Life kibocsátása előtti hónapokban, sok számítástechnikai magazin az Egyesített Quake technológián alapuló motorként írta le.
A Valve Fejlesztői Közösség oldalán Erik Johnson projektmenedzser elmagyarázza a GoldSrc név eredetét amit az akkori leghíresebb Half-Life játékos kérdezett meg:

Amikor már nagyon közel kerültünk a Half-Life kiadásához (körülbelül kevesebb, mint egy héttel előtte), mi ott akkor már felfedeztük néhány projekten, amin el kellett kezdenünk dolgozni, de nem kockáztathattuk meg, hogy ellenőrizzük a játék kereskedelmi verziójának kódjában. Ennél a pontnál elágaztunk a Microsoft Visual SourceSafe kódban, hogy $/Goldsrc és /$Src is legyen. A következő néhány év folyamán egymásközt ezeket a kifejezéseket „Goldsource”-ként és „Source”-ként használtuk. Legalább is a kezdetben a kód Goldsrc ága említette azt a forráskódot, amit jelenleg kiadtak, és Src utalt arra, hogy a következő sorozat, amin dolgoztunk, az merészebb technológiájú lesz. Amikor eldőlt, hogy először megmutassuk a Half-Life 2-t az E3-on (Electronic Entertainment Expo - elektronikus szórakoztatási kiállítás), a belső kommunikációnk részét képezte, hogy megemlítsük a „Source” motort, a „Goldsource” motor ellen, és ez az elnevezés megmaradt.

A motort használó játékok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]