Dota 2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dota 2
FejlesztőValve Corporation
KiadóValve Corporation
ForgalmazóSteam (digitális)
RendezőErik Johnson
ProducerGabe Newell
TervezőIceFrog
MűvészJeremy Bennett
Randy Lundeen
ÍróChet Faliszek
Ted Kosmatka
Marc Laidlaw
ZeneszerzőJason Hayes
Tim Larkin
SorozatDota
MotorSource Engine
PlatformokMicrosoft Windows, Mac OS X, Linux
Kiadási dátumMicrosoft Windows
2013. július 9.
Linux & OSX
2013. július 18.
Legfrissebb kiadás
Stabil7.33b[1]
MűfajMOBA
Játékmódoktöbbjátékos videójáték
USK-besorolásUSK 12
Adathordozódigitális terjesztés
A(z) Dota 2 weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dota 2 témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A DOTA 2 (Defense of the Ancients 2) egy MOBA, a Defense of the Ancients videójáték felújított, különálló verziója, melyet a Valve Corporation készített el a Source Engine felhasználásával. Kiadására kizárólag a Steam áruházában került sor (Windows alatt 2013. július 9-én, Linux, illetve Mac rendszerekre 2013. július 18-án). A játék ingyenesen játszható, a felhasználóknak azonban lehetőségük van további, kozmetikai tartalmak vásárlására, melyek a játék és a játszott hősök külsejét változtathatják meg. A vásárolható tartalmak túlnyomó része a Steam alkalmazáson keresztül cserélhető.

A játék naprakészen tartásához és az online funkciók eléréséhez internetkapcsolat szükséges, de lehetőség van helyi hálózatokon is játszani, illetve robotok ellen egyedül.

Játékmenet[szerkesztés]

Alapok[szerkesztés]

A játékosok két csapatra oszlanak, egyikük a Radiant, a másik a Dire oldalán harcol. Mindegyikőjük feladata a másik tornyainak ledöntése és az "ős" ("ancient") elpusztítása. A térképen semleges, természetlakó élőlények is megjelennek az erdőkben, melyek megtalálhatóak szerte az arénában. Minden csapat rendelkezik ún. "creepekkel", melyek bizonyos időközönként megjelennek, és segítik a hősök játékát.

A játék elején minden játékos az 1. szinten van, és bizonyos mennyiségű arannyal rendelkezik, melyekért később tárgyakat vásárolhat, hogy fejlessze önmagát, és aktív/passzív képességeket szerezzen általuk. A hősök a környékükön meghalt ellenségekért tapasztalatpontokat kapnak, amikkel egészen a 25. szintig fejlődhetnek a játék során. Minden szintlépés alkalmával feloldhatnak vagy fejleszthetnek egy képességet vagy növelhetik az attribútumaikat.

Online elérhető játékmódok[szerkesztés]

  • All Pick – Minden játékos az összes rendelkezésre álló hős közül választ.
  • Single Draft – Minden játékos a neki kisorsolt 3 hős közül választhat.
  • Random Draft – A csapattagok közül mindenkit véletlenszerűen sorsolnak ki, és az épp kisorsolt választhat az összes elérhető hős közül.
  • All Random – Minden játékos egy teljesen véletlenszerűen választott hőst kap.
  • Captains Mode – Minden csapatból egy játékos a kapitány, aki kiválasztja a hősöket a csapat többi tagja számára.
  • Captains Draft – Minden csapatból egy játékos a kapitány, aki kiválasztja a hősöket a csapat többi tagja számára, Captains Mode-dal szemben itt csak 27 kisorsolt hős közül választhat, nem pedig az összes közül, a három fő képességenként 9 darabból.
  • Least Played – Minden játékos azok közül a hősök közül választhat, melyekkel a legkevésbé játszott eddig.
  • Limited Heroes – Minden játékos 20, könnyebb hős közül választhat. Ebben a játékmódban a kilépés nem büntetett, mert ebben ez esetben egy bot veszi át a szerepét.
  • Ability Draft – Minden játékos egy véletlenszerűen kisorsolt hőst kap, mely 4 képességgel rendelkezik. Ezután több hős képessége kerül be a képernyő közepébe, ahonnan mindenki választhat magának (legfeljebb 4) képességet. A választás sorsolás alapján megy körbe a játékosok közt.

Offline elérhető játékmódok[szerkesztés]

  • Reverse Draft – A "Captains mode"-hoz hasonló, de a Radiant kapitánynak a Dire hősök közül kell választania, és fordítva.
  • Mid Only – A creepek csak a középső vonalon jelennek meg, és a játékosok választhatnak ugyanolyan hősöket.

Hősök és creepek[szerkesztés]

A hősök szerepei[szerkesztés]

A DOTA 2 a csapatjátékra összpontosít, ezért rengeteg hős közül választhat a játékos, melyek mindegyike egyedi feladatokkal és tulajdonságokkal rendelkezik.

  • Végjátékos (Carry) – A hős sok odafigyelést igényel. Igazán hatékonnyá csak a játék későbbi perceiben válik, ha jelentős előnyre tesz szert aranyban.
  • Bénító (Disabler) – Van legalább egy olyan képessége, mely akadályozza a többi hőst a mozgásban vagy a képességhasználatban.
  • Kezdeményező (Initiator) – Képességei és tulajdonságai lehetővé teszik, hogy kezdeményezzenek a csapatjátékban.
  • Erdőző (Jungler) – A játék túlnyomó részét az erdőkben tölti, és váratlanul lép közbe a csatamezőn.
  • Támogató (Support) – Képességeivel magát és társait előnyben és védelemben részesítheti.
  • Szívós (Durable) – Sokáig bírja a csatamezőn, általában nagy mennyiségű életerő és védekező képesség jellemzi.
  • Zúzó (Nuker) – Nagy pusztításokra specializált.
  • Ostromló (Pusher) – Képes gyorsan elpusztítani az ellenséges tornyokat.
  • Menekülő (Escape) – Gyorsan eltűnhet a nagy veszély elől. Rejtőzködő vagy gyorsító képessége van.

A hősök attribútumai[szerkesztés]

Minden hős 3 fő attribútummal rendelkezik, melyek közül az egyik minden hős esetében nagyobb a többinél. Ez nagyban befolyásolhatja a hős szerepét a játékban.

  • Erő (Strength)
  • Ügyesség (Agility)
  • Intelligencia (Intelligence)

Ezeken felül minden hős és a legtöbb lény az alábbiakkal rendelkezik:

  • Életerő (health)
  • Sebzés (damage)
  • Mana (a varázslatok, képességek aktiválásához szükséges)
  • Mozgási sebesség (movement speed)
  • Támadási sebesség (attack speed)
  • Mágia ellenállás (magic resistance) (védelmet nyújt a varázslatokkal szemben)
  • Páncél (armor) (Védelmet nyújt a fizikai támadások ellen)
  • Hatás ellenállás (status resistance) (csökkenti a negatív hatások időtartamát)
  • Kitérés (Evasion) (a lények alapvetően 0% kitéréssel rendelkeznek, de képességekkel, tárgyakkal fejleszthető ez a tulajdonság)

A futár (courier)[szerkesztés]

Az állat futár egy olyan lény, mely tárgyakat hoz és visz a csapatok bázisáról és boltokból a hősöknek. A játék elejétől fogva minden játékosnak saját futárja van. Eleinte lassú, kevés életereje van, és könnyű megölni, ezért vigyázni kell rá. Ha meghal percekig tart az újraéledése. 2 perc után automatikusan szárnyra kap, felgyorsul és kicsit több életereje lesz.

Képesség kölcsönhatások[szerkesztés]

Mivel a futár nem hagyományos creep, néhány varázslat eltérő módon befolyásolja. Varázsimmunis, és úgy hatnak rá a varázslatok, mint az ősi creepekre (ancient creeps). Ezeken felül futár egységtípussal rendelkezik, ami szintén megakadályoz bizonyos varázslatokat, hogy befolyásolják. (Legalább nem olyan könnyű így megölni.)

Ezek a varázslatok részben vagy teljesen hatnak a futárokra: Kattints ide a megtekintéshez!

Roshan[szerkesztés]

Roshan egy olyan lény, amely rendkívül fontos szerepet tölthet be a játékban. Roshan a játék egész időtartama alatt a barlangjában van, a folyó közelében, a felső rúnánál. Csak a barlangjában lehet megtámadni, de a varázslatok bárhonnan megcélozhatják. Ő a legerősebb semleges creep a játékban. Rendkívül nehéz megölni a játék korai szakaszában, és egyes hősöknek még a játék későbbi szakaszaiban is komoly nehézséget okozhat az elpusztítása. Csapatban persze jóval könnyebb megölni. A megfelelő tárgyakkal fontolóra kell venni Roshan megölését, mivel sok aranyat ad, és halálakor eldobja a homlokában lévő ékkövet (Aegis of the Immortal), ami lehetővé teszi hordozójának a halál utáni feltámadást. Miután Roshant megölték, 8-11 perc múlva ismét életre kel a barlangjában. Ha másodszorra is megölik, az Immortal mellett egy Cheeset is ad, amely azonnal visszatölt 2500 HP-t és 1500 manát. Harmadik halálakor pedig még egy Refresher Shardot is ad, amely nullázza az összes tárgy-és képesség újratöltődési idejét.

Képességei[szerkesztés]

Roshannak négy képessége van. A Spell Block lehetővé teszi számára, hogy minden tizenharmadik másodpercben passzívan kivédjen egy célzott varázslatot, valamint azt is, hogy 25%-kal rövidebb ideig tartsanak rajta a negatív hatások. Strength of the Immortal képessége varázsellenállást, az idő múlásával páncélbónuszt, és sebzéscsökkentést ad az illúziók elleni támadásokhoz. Slam képességét akkor használja, ha legalább 3 hős (vagy illúzió) támad rá. Ekkor a földre csap lassítva és sebezve támadóit. Végül a Bash lehetővé teszi számára, hogy támadásainak esélye legyen többletsebzést okozni, valamint rövid időre elkábítani az ellenfelet.

Hős-Képesség kölcsönhatások[szerkesztés]

Roshanra a hősök varázslatai eltérően hathatnak, mivel amellett, hogy ősi creep, saját egységtípussal is rendelkezik. Immunis a kényszerített mozgásra.

A varázslat kölcsönhatásokat Lásd itt!

Roshan gyilkos hősök[szerkesztés]

-Ursa: A leghatékonyabb hős Roshan ellen. A Fury Swipes kombinálva az Overpowerrel hihetetlenül nagy sebzést okozhat egyetlen célpontnak. Ursa a játék legkorábbi szakaszaiban is képes egyedül megölni Roshant.

-Phantom Assassin: Szintén jó Roshan ellen, bár nem tudja olyan hamar megölni, mint Ursa. A Stifling Dagger felhasználható a Spell Block megtörésére, a Phantom Strike magas támadási sebességet biztosít Roshan ellen, és az esetleges Coup de Grace kritikus csapások könyörtelenül leviszik Roshan életerejét. A Blur megvédi Phantom Assassint Roshan magas fizikai támadásai ellen.

-Windranger: Windranger is képes könnyen megölni Roshant, bár ehhez elengedhetetlen számára az Aghanim's Scepter. A Shackleshot megtörheti a Spell Blockot, míg a Focus Fire hatalmas támadási sebességet biztosít ellene. Fontos, hogy Windranger rendelkezzen Aghanim's Scepterrel, hogy növelje a Focus Fire hatékonyságát és csökkentse újratöltődési idejét. A Windrun teljes mértékben megvédi Windrangert Roshan fizikai támadásai ellen.

-Legion Commander: Nem a legerősebb hős Roshan ellen, de ha elég sok Duelt megnyert, fontolóra veheti, hogy nekiessen. A Moment of Courage nagy sebzést okoz és életlopást biztosít, a Press the Attack pedig magas támadásisebességbónuszt és életerőtöltődést nyújt, ami szintén nagyon hasznos Roshan ellen. A Duel maradandó többletsebzésének mértéke meghatározó egy Roshan elleni küzdelemben.

Tárgyak[szerkesztés]

A tárgyak nagyon fontos részei a játéknak. Fejlesztik a hősök tulajdonságait, passzív képességeket biztosítanak a hősök számára, sőt egyes tárgyaknak még aktív alkotórésze is vannak. A tárgyakat a bázison elhelyezkedő boltban, az oldalsó boltokban és a titkos boltokban lehet megvásárolni. Sok tárgy összetett, ezért külön-külön, részletekben kell őket megvásárolni.

Lotus Orb[szerkesztés]

A Lotus Orb egy olyan tárgy a Dota 2-ben, melyet főként a szívós és támogató hősök vásárolnak meg. Magas regenerációt nyújt a hősnek, valamint ellenállást a fizikai támadásokkal szemben. Aktív képessége az Echo Shell lehetővé teszi, hogy egy pajzsot hozzon létre egy szövetséges hősön (vagy magadon), mely a legtöbb célzott varázslatot viszontvarázsolja annak varázslójára. A legtöbb varázslat normálisan visszatükröződik, de van néhány egyedi kölcsönhatás is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dota 2 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  1. https://www.dota2.com/patches/7.33b